Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE:Kovesi: Atacurile la adresa mea au apărut “întâmplător” odată cu atacurile asupra justiției

Ziarul de Vrancea
29 ian 2018 695 vizualizări

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, referitor la acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară, că totul a început ''întâmplător'', anul trecut, odată cu atacurile asupra justiției, arătând că, în opinia sa, nu trebuie să demisioneze.

"Lucrez în procuratură de peste 22 de ani și în acești 22 de ani nu am avut niciodată o cercetare disciplinară sau o acțiune disciplinară. În mod cu totul întâmplător, anul trecut, când au început atacurile asupra justiției, când IJ a dat un comunicat de presă în care susținea modificările la Legile Justiției propuse la acea vreme de ministrul Justiției, au început, în mod cu totul întâmplător mai multe sesizări din oficiu ale IJ. Cred că sunt peste 15 sau 16. Deci, este foarte dificil de comentat. Dar ce pot să vă spun categoric, că în această cercetare disciplinară, care vizează o înregistrare care a fost distribuită publicului în luna iunie anul trecut, s-a făcut un raport de constatare, o expertiză criminalistică în care s-a stabilit că înregistrarea nu este originală, că înregistrarea a suferit editări. Au fost audiați toți colegii participanți la ședință. O să-mi fac apărarea în cadrul Secției pentru procurori și o să vedem ce se întâmpla cu aceste acțiuni disciplinare", a declarat șefa DNA.

Kovesi a negat că procurorii s-ar fi plâns că ar avea un comportament abuziv.

"Dimpotrivă, am fost șase ani procuror general al României, am fost aproape patru ani procuror-șef al DNA. Niciodată în cei 22 de ani de procuratură nu am fost acuzată că aș fi avut un comportament nepotrivit în relațiile cu colegii. Am ținut mii de ședințe ca șef al instituțiilor, am participat la ședințe ca procuror cu funcție de execuție. Niciodată nu am fost acuzată de așa ceva. Doar acum, în mod cu totul întâmplător, când sunt aceste atacuri, când există acest asalt asupra justiției, am fost acuzată că aș fi făcut afirmații pe un ton autoritar în cadrul ședinței", a spus procurorul-șef.

În 12 ianuarie, Inspecția Judiciară a anunțat că a exercitat acțiune disciplinară față de Laura Codruța Kovesi și Marius Constantin Iacob, procuror-șef adjunct al DNA, pentru săvârșirea unor abateri.

Toader: Din 4.458 de deținuți eliberați prin recursul compensatoriu, doar 42 au recidivat

Tudorel Toader, propus pentru funcția de ministru al Justiției, a declarat în timpul audierilor din Parlament că din cei 4.458 de deținuți care au benficiat de legea recursului compensatoriu, doar 42 au recidivat. Toader a subliniat că informația răspândită în spațiul public conform căreia majoritatea deținuților care au beneficiat de această lege au recidivat este „neconformă cu realitatea”.

„Spunea cineva un lucru care nu își are corespondența în realitate: faptul că majoritatea celor care au beneficiat de legea recursului compensatoriu au revenit în penitenciar. Informația este neconformă cu realitatea, ca să nu spun neadevărată. Astăzi am cerut de la Administrația Națională a Penitenciarelor și săptămânal avem această evidență a numărului celor care beneficiază de lege. Din momentul în care a intrat în vigoare legea (...) au beneficiat 4.458 de deținuți. Dintre aceștia, doar 42 au revenit, mai puțin de 1 la sută”, a declarat Tudorel Toader.

Legea privind recursul compensatoriu a intrat în vigoare în 19 octombrie și prevede că, pentru fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, fiecare deținut va beneficia de șase zile considerate efectuate.

Un suspect a fost reținut în cazul polițistului din Iași care a fost înjunghiat

Un bărbat a fost reținut pentru 24 de ore și urmează să fie prezentat judecătorilor cu propunere de arestare preventivă, fiind suspect în cazul polițistului din Iași care a fost înjunghiat în urma unui conflict spontan izbucnit într-un club. Conform unor surse din rândul anchetatorilor, presuspusul agresor este membru al Clanului Cordunenilor, cunoscut în oraș pentru infracțiuni grave.

Cazul polițistului din Iași care a fost înjunghiat duminică dimineață a fost transferat pentru cercetări de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași la Parchetul de pe lângă Tribunal, iar un suspect a fost reținut după audieri.

Conform unor surse din rândul anchetatorilor, mai mulți martori au fost audiați în ultimele 24 de ore, inclusiv victima și câțiva suspecți. După audieri, un bărbat a fost reținut pentru că ar fi autorul atacului asupra polițistului. El va fi prezentat judecătorilor cu propunere de arestare preventivă pentru tentativă de omor.

Sursele afirmă că suspectul a fost recunoscut de martori ai incidentului ca fiind un membru al Clanului Cordunenilor, ai căruit membri ar fi comis în trecut infracțiuni grave, precum trafic de droguri, furturi, cămătărie și tâlhării. Anchetatorii nu au stabilit deocamdată împrejurările exacte ale izbucnirii conflictului dintre polițist și agresor, existând mărturii diferite. Unele persoane audiate au spus că polițistul a început bătaia, după ce prietena sa ar fi fost agresată verbal, în timp ce alții spun că mai întâi polițistul a fost lovit de către agresor în zona feței. Pentru că sângera puternic în zona nazală, polițistul a plecat spre spital, unde s-a întâlnit cu agresorul, care l-a înjunghiat.

Medicii au constat că victima are două plăgi, una în zona umărului stâng, alta pe scalp. De asemenea, are o fractură de piramidă nazală, polițistul fiind internat și în stare stabilă.

Fifor visează la un submarin produs în România

Ministrul propus al Apărării, Mihai Fifor, a declarat ieri, la audierea din comisiile de specialitate ale Parlamentului, că trebuie întărite capabilitățile militare ale României și la Marea Neagră, context în care a anunțat că are în vedere lansarea unui program de înzestrare a Forțelor Navale cu un submarin produs pe un șantier românesc. "Este foarte mare nevoie de modernizarea forțelor navale. Cred că este un program extrem de ambițios programul pe care ne propunem să-l lansăm și să-l ducem spre aprobare în CSAT și desigur în Parlamentul României, programul înzestrării Forțelor Navale Române cu submarin, deci cu capacități de luptă submarină. Un lucru care ar putea să readucă Forțele Navale Române în zona de principal jucător la Marea Neagră, cum ne dorim să fim cu Armată română în ansamblul său", a afirmat Fifor.

El a amintit că Armata are încă în dotare submarinul "Delfinul" pentru exerciții. "Prin urmare, cred că nu este nimic spectaculos în ideea de a putea să derulăm un astfel de program pe termen mediu cu producție a unei astfel de capacități într-un șantier naval românesc", a arătat Fifor. Ministrul propus al Apărării a mai arătat că prezența Rusiei în regiune este "foarte bine resimțită și tot mai agresivă". "Nu este o surpriză pentru nimeni din cadrul Alianței că Rusia se manifestă nu doar în Flancul estic, se manifestă și la Marea Neagră. Sunt tot felul de provocări cărora Armata Română le face față", a adăugat Fifor.

Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, arestat pentru trafic de influență

Fostul deputat PSD de Neamț Ionel Arsene, actual președinte al Consiliului Județean Neamț, a fost arestat, ieri, de către magistrații Curții de Apel București pentru 30 de zile. El fusese reținut pentru 24 de ore în 18 ianuarie, ulterior Tribunalul Bacău dispunând plasarea sa sub control judiciar. Arsene este acuzat de către procurorii DNA că în 2013, în calitate de deputat și președinte al organizației județene Neamț a PSD, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro "pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală". Banii remiși de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului București urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.