Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Ziua Independenței pentru infractori

Ziarul de Vrancea
4 iul 2018 545 vizualizări

Ieri, în ziua în care americanii celebrau “Ziua Independenței”, majoritatea PSD-ALDE a trecut de urgență prin plen modificările menite să salveze de justiție sute de politicieni și acoliți ai acestora n principalul beneficiar al noului Cod penal este Liviu Dragnea 

Proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat, ieri, de plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional. Legea a fost adoptată cu 167 de voturi ”pentru”, 97 de voturi "împotrivă" și 19 abțineri, în condițiile în care erau necesare minimum 165 de voturi favorabile. Ședința de vot final a fost condusă de Florin Iordache, iar în momentul în care a anunțat rezultatul votului, deputații PSD și ALDE au aplaudat.“Quod erat demonstrandum. Uitați-vă aici și veți vedea că adevăratul program de guvernare al PSD acesta a fost – Codul penal, legea care scapă basma curată liderul suprem al partidului de guvernare și un set de acoliți politici. Dezincriminarea abuzului făcută de către dvs astăzi reprezintă un atac la statul de drept, la profilul european al României, reprezintă un atac direct la Constituția României. Toate asigurările pe care le-ați dat românilor în campania electorală, partenerilor internaționali nu au fost decât gesturi de a simula buna credință și comportamentul european. Astăzi, ați dat dovadă încă o dată că adevăratul comportament care vă caracterizează este acela al unei grupări cu comportament infracțional”, a spus Raluca Turcan de la tribună după vot. ”De astăzi, România nu mai este stat de drept, este stat de Dragnea. Astăzi, dvs. ați votat ca un om care a furat banii copiilor sărmani și i-a dat partidului să fie premiat. Dvs. ați considerat că nu e infracțiune, ci este o faptă pe care v-o asumați și cu care vă mândriți. De astăzi, infractorii vor putea să păstreze acasă armele chiar și după expirarea permisului. Dar vine și o zi de mâine, doamnelor și domnilor care ați votat acest Cod penal al rușinii, această lege pentru fărădelege. Eu am încrederea că acest Cod penal nu va intra în vigoare. Mai avem încă pârghii pe care le vom folosi în zilele următoare - CCR, președintele, chiar tribunalul. Vom strânge semnături pentru fără penali, vom continua această luptă și până la urmă România va câștiga, pentru că România este mai mult decât o gașcă de penali. Vom câștiga, pentru că suntem de partea corectă a istoriei”, a spus și liderul USR Dan Barna. Un deputat PMP a votat pentru adoptarea Codului penal, iar liderul partidului a anunțat imediat că acesta va fi exclus din formațiune. “Vreau să anunț oficial, aici, în plenul Parlamentului, că un coleg de-al nostru care a votat pentru Codul penal propus de PSD-ALDE este exclus din partidul nostru – domnul Mocanu (Adrian – n.r.)”, a spus Eugen Tomac.

Dragnea: Nu vreau să plec ca prostul din această funcție

Liviu Dragnea a negat din nou, ieri, că modificările aduse Codului Penal ar fi vizat direct dosarul său și a susținut că nu crede că va „scăpa”, dar nu vrea să plece „ca prostul din această viață și din această funcție”, ci dorește să lase în urmă „o țară mai bună”. „Eu nu vreau să plec ca prostul din această viață și din această funcție. Duc această lupta până când fiecare român o să știe că poate avea încredere în justiție”, a spus Dragnea, la puțin timp după ce Camera Deputaților a votat proiectul PSD-ALDE privind modificarea Codului Penal. „Nu cred că o să scap”, dar vreau „să știu că am lăsat, împreună cu colegii mei, pe care îi felicit că rezistă la presiuni, o țară mai bună. Asta e obiectivul nostru”, a susținut Dragnea. „În ce privește persoana mea, decizia luată acum un an și jumătate de Iohannis și un grup restrâns de oameni cu puteri oculte a fost că indiferent cum va fi eu să fiu anihilat. Mâine pot să îmi facă două mii de dosare”, a continuat acesta, afirmând că acest grup de oameni „își joacă destinul”, respectiv „pierderea unei puteri inimaginabile, oculte, nelegitime”. Dragnea a afirmat că modificările promovate prin noul Cod Penal au ca scop să nu mai permită ca „mii de oameni nevinovați să tremure până află sentința și să nu știe dacă rămân în libertate”.

Forumul Judecătorilor: Se dislocă orice urmă vizibilă a unui stat de drept

Forumul Judecătorilor din România a transmis, ieri, referitor la modificările aduse Codului penal, că adoptarea lor „cu viteza luminii” de către Parlament fără ca el să țină cont de avizele Comisiei de la Veneția, îndepărtează România de la standardele minime ale unui stat de drept. Magistrații spun că modul în care procedează parlamentarii, fără dialog, fără reguli, amintește de perioada comunistă și subliniază că modificările la astfel de legi importante nu se adoptă rapid, în proceduri de urgență „inventate în nopți caniculare de vară, în timpul vacanțelor”, ci prin dialog și prin implicarea experților. „În caz contrar, consecințele vor fi identice exploziilor din "Hei, rup! Hei, Rup! Hei, rup, bum!… În lupta de brigadier", dislocând orice urmă vizibilă a unui stat de drept în România”, spun judecătorii, invocând versurile unui cântec din perioada comunistă. În opinia judecătorilor,  "modificarea infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art.297 din Codul penal, reprezintă în realitate o dezincriminare de facto a acestei infracțiuni, iar elementele introduse de legiuitor nu au legătură cu constituționalitatea normei". “Incriminarea propusă pune chiar bazele unui sistem autocratic, întrucât nu permite pedepsirea unor forme de abuz în serviciu străine obținerii de foloase patrimoniale, consolidând rețele de crimă organizată angajate în sustragerea resurselor publice sau în subminarea cu bună știință a statului român și intereselor generale ale societății, profitând de insuficiența cadrului normativ general, privind siguranța națională a României”, se arată în comunicatul organizației. Asociația Forumul Judecătorilor din România solicită sesizarea CCR cu obiecții de neconstituționalitate ale actului normativ, urmând a expune, în cel mai scurt timp, într-un material amplu, tehnic, toate viciile de constituționalitate ale textului de lege”.

Iohannis: Ce se întâmplă în aceste zile este dictatura majorității

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că adoptarea modificărilor la Codul Penal este un eveniment ”revoltător” și a anunțat că va contesta la CCR Codul Penal și Codul de procedură penală.  ”Este pur și simplu inadmisibil cum a transformat PSD procedurile parlamentare și cum se acționează în ziua de azi în Parlament. Ceea ce se întâmplă în aceste zile se numește dictatura majorității și este profund dăunătoare democrației. Avem o sumedenie de politicieni în România care clamează că noi trebuie să dăm mai multă atenție Parlamentului. Pentru asta, în primul rând Parlamentul trebuie să-și dea atenția cuvenită. PSD-ul a trecut în timp record Codul penal prin Parlament, cu un simulacru de dezbatere în Camera Deputaților și acest lucru este profund dăunător. PSD a reușit în scurt timp să distrugă demnitatea actului de legiferare, a reușit în scurt timp să transforme dezbaterile din Parlament într-o dezbatere lipsită de transparență, cu un rezultat previzibil, se trece cu tăvălugul peste argumentația opoziției. Asta despre procedură”, a afirmat președintele Iohannis. El a precizat că despre conținutul noului Cod penal va vorbi atunci când îl va contesta la CCR.

Mesaj dur de la Comisia Europeană

Comisia Europeană (CE) a anunțat ieri că nu va ezita să ia măsurile care se impun pentru a se asigura că modificările aduse Codului penal respectă legile Uniunii Europene (UE) în domeniul justiției.CE a anunțat că urmărește cu o îngrijorare tot mai mare adoptarea acestor măsuri. ”Vom examina textele legislative finale din punct de vedere al compatibilității cu legile UE din domeniul justiției, al cooperării cu poliția și al standardelor internaționale. În calitate de gardian al tratatelor, nu vom ezita să luăm măsurile necesare pentru a asigura acestă compatibilitate”, a anunțat CE.

Cei doi extremiști maghiari care au vrut să detoneze o bombă, condamnați la 5 ani de închisoare fiecare

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a condamnat, ieri, la 5 ani de închisoare, pe Szocs Zoltan și Beke Istvan Attila, membri ai grupării "Mișcarea de Tineret 64 de Comitate" (HVIM) din Transilvania, în dosarul în care sunt acuzați că intenționau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie, de la Târgu Secuiesc, din 2015. Instanța supremă a schimbat încadrarea juridică a faptelor din "atentat împotriva unei colectivități" în forma tentativei, în cea de acte de terorism. Astfel ÎCCJ a hotărât condamnarea lui Beke Istvan Attila la pedeapsa de 5 ani de închisoare și interzicerea unor drepturi, scăzând din pedeapsa principală durata reținerii, arestării preventive și a arestului la domiciliu, care a însumat 6 luni. Beke Istvan Attila a fost achitat pentru tentativă al infracțiunea de nerespectare a regimului materiilor explozive. Totodată, ÎCCJ l-a condamnat la 5 ani de închisoare și interzicerea unor drepturi pe Szocs Zoltan. Potrivit DIICOT, în calitate de președinte al HVIM Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei ședințe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, Szocs Zoltan i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să îl detoneze în public. Procurorii notează că, pe parcursul respectivei întâlniri, s-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care "ar face să se aprindă cel puțin 3 - 4 petarde simultan" și că mai trebuie "doar o baterie". Dispozitivul urma să fie detonat de la distanță, prin intermediul unui telefon mobil. Ca loc de amplasare a dispozitivului a fost propus perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron, unul dintre participanții la întâlnire propunând ca acesta să fie așezat într-un coș de gunoi din centrul localității, situat pe traseul de deplasare a paradei militare.

De ce a murit soțul ministrului de Interne

Cauza morții soțului ministrului de Interne Carmen Dan, Corneliu Dan, găsit decedat marți în locuința sa din Videle, a fost un infarct miocardic acut, relevă rezultatele autopsiei. Cauza morții certificată în urma autopsiei este: insuficiență cardio-respiratorie acută ca urmare a unui edem pulmonar și infarct miocardic acut. Bărbatul nu prezenta urme de violență. Conform evaluarilor medico-legale, decesul lui Corneliu Dan s-a produs cu aproximativ 24 de ore înainte de a fi găsit de un membru al familiei. Un dosar penal pentru moarte suspectă a fost deschis inițial în cazul soțului ministrului Afacerilor Interne Carmen Dan, cercetările fiind preluate de Parchetul Tribunalului Teleorman.  Corneliu Daniel Dan, în vârstă de 57 de ani, a fost găsit mort în locuința sa din Videle.Corneliu Daniel Dan a lucrat la OMV Petrom SA Telorman, unde i-a încetat contractul la 31 mai 2017, informația regăsindu-se în cea mai recentă declarație de avere a ministrului.

Parlamentul i-a acordat votul de încredere lui Gabriel Vlase la șefia SIE

Plenul reunit al Parlamentului i-a acordat ieri votul de încredere lui Gabriel Vlase, propunerea președintelui Klaus Iohannis pentru preluare postului de director al Serviciului de Informații Externe (SIE). Parlamentarii au votat pe buletine, astfel că au fost 340 de voturi "pentru" și 31 de voturi "împotrivă". Gabriel Vlase a fost avizat luni favorabil în Comisia parlamentară pentru controlul activității SIE. Decizia cu privire la ședința comună a celor două Camere a fost luată marți de Birourile permanente reunite. Ulterior, președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Liviu Dragnea, a exprimat susținerea pentru numirea lui Vlase la SIE. “Domnul Vlase are susținerea universală”, a spus Dragnea, întrebat dacă îl susține pe Gabriel Vlase pentru funcția de director al SIE. Gabriel Vlase este vicepreședinte PSD, deputat de Bacău aflat la al patrulea mandat și vicepreședinte al Camerei Deputaților. Conform CV-ului său, este doctor în științe militare și informații la Academia Națională de Informații (ANI). În 2015, numele lui Vlase apărea în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri din județul Bacău, în care fostul deputat Viorel Hrebenciuc a fost condamnat, în luna mai a acestui an, la doi ani de închisoare cu executare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.