Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Zero măsuri de relaxare de la 1 iulie?

Ziarul de Vrancea
27 iun 2020 952 vizualizări

Evoluția din ultimele 10 zile ne facem să fim extrem de precauți în ceea ce privește măsurile de relaxare, a afirmat ieri premierul n o decizie ar urma să fie luată miercuri

Premierul Ludovic Orban s-a declarat îngrijorat de faptul că nu se respectă măsurile de limitare a răspândirii epidemiei de coronavirus, numărul de cazuri fiind în creștere constantă. Premierul a anunțat că miercuri va avea o întrunire cu toate instituțiile de control pentru a decide un plan de măsuri. Prim-ministrul a afirmat că pe plajă s-a intrat “într-o devălmășie”, iar în acest moment există precauție cu privire la o nouă etapă de relaxare. “Miercuri voi convoca toți miniștrii și toate instituțiile statului care au atribuții de control, de la Ministerul Afacerilor Interne, Poliție, Jandarmeriei, până la Ministerul Sănătății prin direcțiile de sănătate publică, ANPC, ANSVSA, pentru a face o analiză a planului de măsuri pentru a asigura respectarea regulilor. S-a văzut clar că în foarte multe locuri nu sunt respectate regulile și există un risc de transmitere a virusului crescut din cauza nerespectării acestor reguli. Și pe plajă, dacă la început așezarea a fost conformă, încetul cu încetul s-a intrat într-o devălmășie și nu s-a mai respectat nicio regulă. Înțeleg că este o aglomerație, dar și pe terase trebuie respectate normele de distanțare care sunt stabilite, aici poate trebuie gândită o altă programare a mersului la masă și în alte locuri. Chiar m-a îngrijorat, vă spun sincer, am văzut niște imagini în care aproape nu s-a mai respectat nicio regulă”, a afirmat premierul, într-o conferință de presă. Orban a precizat că “este foarte important să se respecte aceste reguli”. “În ceea ce privește autoritățile și instituțiile statului, miercuri voi da un semnal de mobilizare la maxim pentru că este o mobilizare care este în interesul cetățeanului și care nu are alt scop decât a apăra sănătatea și viața oamenilor”, a mai declarat premierul. Întrebat despre o nouă etapă de relaxare la 1 iulie, Orban a afirmat: “Orice măsură de relaxare va fi dezbătură de specialiști, după care vom discuta în CNSU și Guvern. Dacă vom lua noi măsuri de relaxare le vom anunța public. Evoluția din ultimele 10 zile ne facem să fim extrem de precauți în ceea ce privește măsurile de relaxare”.  Orban a reiterat ideea că planul de relaxare este în etape și este necesară o evaluare a ultimelor zile.

Resticții de circulație în zonele turistice?

Autoritățile iau în calcul restricționarea circulației în anumite localități, dacă apar focare de coronavirus, a anunțat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, la Digi24. El a precizat că se analizează situația de pe Valea Prahovei și litoral, pentru că „acolo se respectă cel mai puțin regulile”, dar că nu este cazul de a fi impusă carantina în destinațiile de vacanță. Nelu Tătaru a precizat că bilanțul recent arată că „avem o rată de 4% de infectare, avem o transmitere comunitară accentuată”. Ministrul Sănătății a recomandat în acest sens respectarea regulilor: purtarea măștii, distanțarea fizică și spălatul și dezinfectatul mâinilor. „Avem un sistem medical pregătit dar nu trebuie să ne punem în această bază. Cresc cazurile grave, avem o virulență crescută și sunt afectate grupele de risc. Am văzut și tineri afectați”, a subliniat el. Tătaru a precizat că România are 4.000 de paturi la ATI, dintre care 3.000 sunt „complet dotate”. „Nu este o problemă ca număr sau ca dotare, dar este o problemă că noi ne gândeam că tot ce era spital covid să-l putem reda că spital non-covid”, a spus ministrul. În acest sens, el a spus că trebuie avută în vedere o raportare diferită în funcție de situația din fiecare județ. „Trebuie să facem o analogie și să vedem ce înseamnă tot turismul de pe Valea Prahovei apoi tot litoralul. Vine populație din toată țara și se reîntoarce, făcând o transmitere comunitară în localitățile lor. Acolo se respectă cel mai puțin regulile și atunci reevaluarea ca și controale la agenții economici, reevaluarea la județele de unde au venit acești conaționali. În următoarele două-trei zile vom vedea județele care au creșteri”, a subliniat Nelu Tătaru. Întrebat dacă va fi impusă carantina în anumite locuri de vacanță, ministrul a spus că nu, dar că „agenții economici trebuie să respecte regulile care au fost stabilite. Dacă nu sunt respectate, se vor lua măsuri”. „Nu este intenția noastră să ne transformăm în stat polițienesc, relaxarea a fost însușită, și-a dat acordul tot ce a însemnat industrie din domeniul respectiv. Au fost de acord cu regulile, să le respecte. E o relaxare pe care ne-am asumat-o toți. Ar fi trebuit să nu ajungem aici. Mai vedem și această bagatelizare a ce înseamnă pandemie, reguli, care a dus la îndemnul de nerespectare a regulilor”, a spus Tătaru. Ministrul sănătății a precizat și că va fi gândit un proiect de lege în care să fie prevăzută carantina și izolarea pentru când nu va mai fi stare de alertă. Cu privire la acuzația că se testează mai mult pentru a descoperi mai multe cazuri noi, ministrul a răspuns că „numărul de teste ține de numărul de recoltări. (...) Nu poți impune o limită, să avem în fiecare zi 12.000 de recoltări”.

Alte 269 de cazuri de coronavirus

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri alte 269 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, în condițiile unui număr relativ mic de testări - în jur de 4.000. Numărul total de infectări a ajuns la 26.582. 210 pacienți erau internați în secțiile de Terapie Intensivă. De asemenea, 22 de persoane au murit în ultimele 24 de ore, bilanțul deceselor ridicându-se la 1.634.

“Până astăzi, 29 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 26.582 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 18.912 au fost declarate vindecate și externate. Până astăzi, 1.634 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În intervalul 28.06.2020 (10:00) – 29.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 22 decese (12 bărbați și 10 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bihor, Botoșani, Brașov, Constanța, Iași, București, Mureș, Prahova, Suceava și Vrancea. Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 1 deces la categoria de vârstă 60-69 ani, 5 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 13 decese la persoane de peste 80 de ani. Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 269 noi cazuri de îmbolnăvire”, conform raportului făcut public luni.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 919 persoane. Alte 63.788 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 699.688 de teste. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 319 apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 699 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 312.750 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost constatată duminică o infracțiune pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 28 iunie a.c., 40 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile. În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 4.795 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia, 561 în Spania, 107 în Franța, 2.075 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 6 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 115 cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 7 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați: 50 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Plajele sălbatice Rezervația Biosferei Delta Dunării, luate cu asalt de turiști

n sute de turiști au călcat cu mașinile și rulotele vegetația și au campat pe plajă, fiind aplicate amenzi

Administrația Rezervația Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a anunțat, ieri, că la finalul săptămânii plajele sălbatice au fost luate cu asalt de turiști, fiind, zilnic, 8.000 de persoane cu 3.000 de mașini pe plaja Vadu. Din păcate, sute de turiști nu au respectat regulile într-o rezervație naturală, au călcat cu mașinile și rulotele vegetația și au campat pe plajă, fiind aplicate amenzi. “Weekend pe plajele sălbatice din Rezervația Biosferei Delta Dunării! În acest weekend plajele sălbatice de la Vadu, Corbu și Capul Midia, din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, au fost luate cu asalt de către turiști. Astfel, pe plaja Vadu au fost estimați în fiecare zi din weekend peste 8.000 de turiști cu 3.000 de mașini, pe plaja Corbu, 1.700 de turiști și 480 mașini, iar pe plaja Midia 320 de turiști și 150 mașini. Din păcate, mulți dintre aceștia nu au respectat regulile de acces într-o arie protejată, astfel, sute de turiști au călcat cu mașinile și rulotele vegetația existentă în habitatele de interes comunitar și au campat pe plajă. Pentru aceste fapte, inspectorii ecologi au dat avertismente și au aplicat amenzi”, anunță, luni, ARBDD. Zonele costiere naturale Vadu și Corbu fac parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și au statut de “Site Natura 2000” incluzând habitate specifice și specii de interes conservativ deosebit de valoroase la nivel european și mondial. “Pentru protejarea acestor zone pe termen lung vizitatorii trebuie să înțeleagă că este nevoie de un comportament responsabil față de natură, respectând regulile de vizitare”, a mai transmis organizația.

Evaluarea Națională: Nota inițală 6, nota 10 după contestație

Rezultatele Evaluării Naționale par la fel de neobișnuite precum a fost și examenul. După contestații, diferențele între note au fost, în unele cazuri, foarte mari. În județul Brașov, unele lucrări la Limba Germană au primit cu 4 puncte în plus, la a doua corectare. De asemenea, sunt diferențe la matematică. Un elev care a primit inițial nota 6 a obținut 10 după contestație. Un altul a ajuns la 7.90, după ce, inițial, obținuse 2.50. Președintele Societății Române de Științe Matematice, Radu Gologan, spune că aceste diferențe ar putea fi cauzate de lipsa de experiență a profesorilor care au făcut prima corectură. “Sunt diferențe prea mari și nu mi le explic. Poate că greșelile sunt în altă parte, nu în calitatea răspunsurilor copiilor. Poate la trecerea notelor. La matematică se acceptă 0,5 maxim de diferență în situații de interpretare. Când se recorectează, diferențele sunt mai mici de 0.25. Nu există nicio explicație. La matematică astfel de diferențe sunt incredibile.... Poate profesorul nu are experiență și nu îi acordă copilului dreptul de a interpreta sau să dea o altă demonstrație. Categoric ar trebui văzut...dacă sunt din vina profesorilor este o problemă mare”, spune Radu Gologan. 76,2% dintre elevii care au dat Evaluarea Națională 2020 au obținut medii peste 5, procentaj în creștere după rezolvarea contestațiilor, arată centralizarea făcută de Ministerul Educației.

Vreme călduroasă în următoarele două săptămâni

Meteorologii au anunțat, ieri, prognoza pentru perioada 29 iunie – 12 iulie. În prima săptămână, în majoritatea regiunilor, temperaturile medii se vor situa în jurul valorii de 30 de grade, ușor mai scăzute în Transilvania și mai ridicate în Banat, Dobrogea și Oltenia. În a doua săptămână, temperaturile scad puțin. În multe regiuni, sunt anunțate zilnic precipitații, scrie News.ro. În Moldova, vremea va fi caldă, călduroasă pe arii extinse în 29 iunie, precum și în 2 și în 3 iulie, când temperaturile maxime vor depăși 30 de grade. În restul intervalului media acestora se va situa în general între 27 și 29 de grade. Temperaturile minime vor fi în medie între 16 și 19 grade în prima săptămână, apoi se vor situa în jurul a 16 grade. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi ridicată în primele două zile și după data de 3 iulie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.