MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Zegrean: “Guvernul Dăncilă se poate târî așa mult și bine”
Fostul judecător constituțional spune că actualul executiv poate fi îndepărtat doar prin moțiune de cenzură n care este raportul între putere și opoziție în Parlament
Refuzul președintelui Klaus Iohannis de a aproba remanierea guvernamentală o pune pe Viorica Dăncilă în situația de a merge să ceară votul Parlamentului, însă ea poate rămâne în funcție, cu actuală formulă de Executiv, chiar și în cazul unui vot împotrivă al parlamentarilor, spune fostul președinte al Curții Constituționale (CCR) Augustin Zegrean. Premierul poate fi scos din funcție, cu tot cu cabinet, numai prin moțiune de cenzură, altă situație nu există, a adăugat el. “Soluția firească pentru căderea Guvernului este moțiunea de cenzură. Numai așa cade Guvernul și poate fi pus un nou guvern, pentru că astfel se poate târî așa mult și bine, cu ce mai rămâne din acest guvern. Este exact ca la Babilon: Doamne, dacă vrei să îi pierzi încurcă-le limbile”, a declarat Zegrean. Pentru Viorica Dăncilă, există și posibilitatea să nu se mai prezinte în fața Parlamentului și să renunțe la remaniere, propunând interimari. Teoretic, Cabinetul Dăncilă ar putea rămâne la Palatul Victoria până după alegerile prezidențiale. Un scenariu relativ asemănător a fost în toamna lui 2009, cu două luni înaintea alegerilor prezidențiale de atunci. La acea dată, guvernarea era asigurată de coaliția PDL-PSD.
Ce se întâmplă dacă trece moțiunea?
Cea mai rapidă variantă de schimbare a guvernului este moțiunea de cenzură. La nivel declarativ, opoziția pare să aibă majoritatea pentru a trece o moțiune de cenzură, în condițiile în care PNL, USR, ProRomânia, UDMR, și chiar și ALDE, fostul aliat al lui Dăncilă, au afirmat că vor susține un astfel de demers. Și Traian Băsescu consideră că Viorica Dăncilă trebuie să-și depună mandatul și să treacă în opoziție cu PSD cu tot. Dacă moțiunea este depusă și trece, va urma o perioadă de negocieri complicate. Una dintre variantele discutate este crearea unei coaliții parlamentare largi, cu actualele partide de opoziție, care să susțină candidatul la funcția de premier desemnat de președintele Klaus Iohannis. Un astfel de scenariu a fost evocat inclusiv de președintele Klaus Iohannis, miercuri seara, când a anunțat că respinge propunerile de remaniere a Guvernului. Pentru acest lucru, însă, este nevoie ca „toate” partidele de opoziție „să aibă un comportament rezonabil”, a avertizat Iohannis. În această eventualitate, este neclar ce poziție va adopta USR. Dan Barna a afirmat în repetate rânduri că va susține din parlament un „guvern de tranziție” care va rezulta după înlăturarea Vioricăi Dăncilă, dar nu va intra cu miniștri în Cabinet decât în cazul unor alegeri parlamentare, la termen sau anticipate. Colegul său de Alianță, Dacian Cioloș, care nu are parlamentari, s-a declarat însă dispus să intre inclusiv la guvernare „pentru a pune România pe o direcție sănătoasă”.
Ponta ar susține guvernul, cu o condiție
Președintele Pro România, Victor Ponta pune presiune pe social democrați și condiționează susținerea guvernului PSD la votul din Parlament, de retragerea din competiția pentru prezidențiale a Vioricăi Dăncilă. În aceste condiții, Pro România ar vota un guvern restructurat. „Exclus să renunțăm la candidatura Vioricăi Dăncilă. PSD nu poate fi șantajat”, susțin însă liderii din PSD. Social democrații se vor reuni la finalul acestei săptămâni, la Mamaia, în ședința CEx în care ar trebui să decidă soarta guvernării după ce președintele a respins propunerile de miniștri făcute de Dăncilă. Premierul a transmis deja liderilor PSD din Parlament să facă tot posibilul să aducă parlamentari de la alte formațiuni politice, astfel încât să strângă suficiente voturi pentru a trece Guvernul prin Parlament. Viorica Dăncilă ar putea să vină în Parlament pentru votul de încredere în săptămâna 9-13 septembrie, susțin surse politice.
Pe câte voturi se bazează Dăncilă în Parlament
Conform ultimelor date, Viorica Dăncilă nu mai are susținere în Parlament, nici în cazul unei remanieri și nici în cazul unei moțiuni. Matematic, PSD a pierdut majoritatea odată cu plecarea ALDE de la guvernare.Totuși jocurile sunt făcute până în ultima clipă, în ziua votului și depind de negocierile dintre partide. Pentru ca o moțiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în Parlament. Partidul Social Democrat deține, după modificările apărute pe parcursul verii, 202 mandate din totalul de 465 de parlamentari iar Opoziția are 236 de voturi, fără a lua în calcul parlamentarii neafiliați și grupul minorităților.Tradițional, parlamentarii minorităților naționale votează cu partidul de la putere, în acest caz cu PSD. Totuși, unul dintre aleși, Ovidiu Victor Gantz, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, a anunțat că va vota pentru moțiunea de cenzură.În ultimii 29 de ani, doar trei moțiuni de cenzură au fost adoptate în Parlament, în 2009, 2012 și 2017.
Populația României a scăzut cu 125.500 de persoane anul trecut
Populația rezidentă în România a scăzut în 2018 cu 125.500 de persoane, ritm crescut față de cel din anul precedent, din cauza declinului demografic și a emigrației, arată datele publicate ieri de Institutul Național de Statistică (INS). La 1 ianuarie 2019, România avea 19,4 milioane de locuitori. Populația rezidentă cuprinde totalitatea persoanelor (cetățenie română, străină sau fără cetățenie) care au reședința obișnuită în România, pentru o perioadă de cel puțin 12 luni, potrivit INS. Declinul din 2018 este mai mare decât cel înregistrat în 2017, când populația rezidentă în România a scăzut cu 120.700 de persoane. La 1 ianuarie 2018, populația rezidentă în România număra 19,524 milioane persoane, arată statisticile oficiale. Cauza principală a acestei scăderi o reprezintă sporul natural negativ, numărul persoanelor decedate depășind numărul născuților-vii cu 75.729 persoane (71.125 persoane în 2017). De asemenea, soldul migrației internaționale temporare de lungă durată a fost negativ (-57.582 persoane). “România continuă să fie o țară de emigrare, fenomenul de emigrare constituind cea de a doua cauză principală a reducerii populației țării. Soldul migrației internaționale în anul 2018 a fost negativ, numărul emigranților depășind numărul imigranților cu peste 57.000 persoane. În cursul anului 2018, bărbații au emigrat într-o proporție mai mare decât femeile (59,6%). Și în rândul imigranților, bărbații au fost majoritari (54%)”, se arată în comunicat. La 1 ianuarie 2019, populația rezidentă din mediul urban a fost de 10,45 milioane persoane, în scădere cu 0,5% față 1 ianuarie 2018. Populația feminină la 1 ianuarie 2019 a fost de 9,934 milioane persoane, în scădere cu 0,4% față de aceeași dată a anului precedent. Procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit, comparativ cu 1 ianuarie 2018 remarcându-se creșterea ponderii populației vârstnice (de 65 ani și peste). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 116,3 (la 1 ianuarie 2018) la 118,8 persoane vârstnice la 100 persoane tinere (la 1 ianuarie 2019). Experții se așteaptă la o adâncire a declinului demografic al României în deceniile următoare. Astfel, populația României va ajunge la 14,5 milioane locuitori în anul 2050, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU).
Românii, invitați să “boteze” o stea și o exoplanetă
Românii sunt invitați să propună nume pentru exoplaneta XO-1 b și pentru steaua pe care aceasta o orbitează, XO-1, informează Romanian Space Agency (ROSA). Campania are loc cu ocazia aniversării centenarului Uniunii Astronomice Internaționale (UAI), la care participă aproape 100 de țări. Apelul pentru aceste două obiecte rezervate României este deschis tuturor până la data de 5 octombrie 2019. Propunerile pot fi trimise de către o singură persoană sau de către grupuri (clase, cluburi de astronomie), potrivit sursei citate. Dintre acestea, vor fi selectate maxim 12 propuneri valide care vor fi supuse la vot în perioada 12 – 31 octombrie 2019. Propunerea clasată pe primul loc, împreună cu alte două propuneri de rezervă, vor fi trimise Comitetului Internațional al UAI, care va publica numele alese pe 15 decembrie 2019. României i-a fost atribuit sistemul format din steaua XO-1 și planeta sa XO-1 b, aflat la 536 de ani lumină, în constelația Corona Borealis (Coroana Boreală). Steaua este asemănătoare Soarelui nostru, atât în ceea ce privește culoarea sa galbenă (dată de temperatura de la suprafață), cât și a dimensiunii, masei sau luminozității totale. În ciuda acestor asemănări fizice, steaua XO-1 este de peste patru ori mai tânără decât Soarele nostru, având doar un miliard de ani.Planeta XO-1 b este singura planetă cunoscută azi care orbitează steaua XO-1. A fost descoperită în anul 2006 de către o echipă de astronomi amatori și profesioniști. Un an pe planeta XO-1 b durează aproape cât 4 zile pe Pământ (3,94), iar raza medie a planetei este de 1,21 ori mai mare decât cea a lui Jupiter.Observațiile spectroscopice au pus în evidență pentru planeta XO-1 b o atmosferă bogată în H2/He, care conține apă, compuși ai azotului NH3 și HCN, precum și petece de nori.
Dana Gârbovan, protejată de Secția pentru judecători a CSM
Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) susține că motivarea prezentată public de președintele Klaus Iohannis pentru respingerea numirii Danei Gârbovan în funcția de ministru al Justiției reprezintă „un vădit atac la adresa independenței și prestigiului justiției”. Consiliul Superior al Magistraturii și puterea judecătorească, prin instanțele judecătorești, sunt singurele autorități îndreptățite prin dispozițiile expres prevăzute în Constituție și în legislația organică să decidă dacă un judecător are sau nu toate calitățile cerute de dispozițiile legale pentru exercitarea funcției, subliniază sursa citată. Comunicatul transmis de secția condusă de Lia Savonea, o apropiată a PSD la fel ca Dana Gârbovan, nu a fost însușit trei judecători din CSM. Președintele Klaus Iohannis a respins ieri toate propunerile înaintate de premier pentru remanierea Guvernului, inclusiv numirea Danei Gârbovan la Justiție.
Drobeta Turnu Severin: O femeie, ucisă cu o rangă de concubinul ei
O femeie în vârstă de 45 de ani a fost ucisă de concubinul ei cu o rangă. În urma loviturilor, femeia a ajuns în stare gravă la spital unde a decedat. Agresorul era căutat ieri de polițiști. Potrivit anchetatorilor, scandalul între cei doi a izbucnit joi dimineața, în jurul orei 5.00. La un moment dat, concubinul femeii, un bărbat de aproximativ 33 de ani, a lovit-o pe aceasta cu o rangă, provocându-i plăgi la nivelul capului.
Incidentul a avut loc pe o stradă din Drobeta Turnu Severin, în apropierea Spitalului Județean. Femeia aștepta acolo un microbuz care urma să o ducă la locul de muncă. Se pare că femeia a vrut să încheie relația de concubinaj cu bărbatul, acesta fiind motivul scandalului. Femeia a fost preluată de medici și dusă de urgență la spital, însă rănile mult prea grave i-au provocat decesul. Agresorul a fugit.
AEP refuză să ramburseze bani PSD
Autoritatea Electorală Permanentă a decis să nu ramburseze sumele cerute de PSD pentru campania de la europarlamentare, deoarece semnătura pe documente aparține fostului trezorier, Mircea Drăghici. PSD ceruse pentru rambursare 3,38 milioane de lei, iar luni va depune o contestație la decizia AEP, anunță Europa Liberă. Toate partidele și-au primit sumele cerute pentru rambursare după campania de la europarlamentare, cu o singură excepție: PSD. Social-democrații au solicitat pentru rambursare 3.380.634 de lei. Problema a apărut pe documentele semnate la AEP de fostul trezorier, Mircea Drăghici, cel care își dăduse însă demisia din această funcție la începutul lunii iunie, potrivit Europa Liberă. Mircea Drăghici este urmărit în două dosare penale, iar în cel referitor la subvenția primită de partid de la stat, din care a cumpărat o vilă în Pipera și un Mercedes, a fost trimis în judecată.
Liderii grupării de sclavi din Maramureș ar fi avut complici în primărie și poliție
Cinci din cele șase persoane propuse de DIICOT pentru arestare preventivă au ajuns în spatele gratiilor, în urma deciziei unui judecător de la Tribunalul Maramureș, în cazul de trafic de minori de la centrul de reeducare din zona Vișeului de Sus. Decizia poate fi contestată la o instanță superioară. În referatul cu propunere de arestare întocmit de procurorii antimafia apar date potrivit cărora anchetatorii au suspiciuni că liderii grupului infracțional și-ar fi asigurat complicitatea unor persoane care fac parte din diferite autorități locale (poliție, primărie, asistență socială) care le-ar fi dat informații în legătură cu controalele și verificările efectuate periodic de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro. În acest fel, atunci când aveau loc controalele Direcției, copiii ar fi fost sedați, nu erau lăsați singuri niciodată cu inspectorii și ar fi fost supravegheați strict pentru a nu intra în contact cu persoanele exterioare proiectului. Aceeași modalitate de operare ar fi fost practicată și atunci când la centrul de reeducare ajungeau în vizita oficiali din Germania, au mai explicat sursele judiciare.Unul dintre suspecții din această anchetă a recunoscut acuzațiile și le-a mărturisit procurorilor că activitatea la care erau supuși copiii ar fi fost sub coordonarea cetățeanului german, care ar fi știut că minorii erau pedepsiți prin izolare și supunere la muncă forțată, în cazul în care nu acceptau lucrările care le erau repartizate. Acesta a mai povestit că cetățeanul german ar fi fost cel care se ocupa ca fiecare minor să execute programul de penitență stabilit.