Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Vor plăti românii vaccinarea?

Ziarul de Vrancea
23 mai 2021 883 vizualizări

Orban și Cîțu au transmis ieri mesaje contradictorii pe acest subiect

Președintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat că românii ar putea plăti pentru vaccinarea împotriva COVID-19, menționând că se va putea ajunge în situația vaccinului antigripal, când sunt imunizate gratuit doar grupele de risc. El a fost întrebat și dacă autoritățile încurajează și acordarea de stimulente materiale pentru următoarea etapă a campaniei.

“Și așa organizăm vaccinarea gratuită, practic, statul român suportă toate costurile de vaccinare. E o situație excepțională, dar și aici aș spune că mai facem asta o perioadă de timp, până ajungem la un nivel de imunizare de grup, până la urmă se va merge pe mecanisme de exemplu de la vaccinare pe gripă unde numai persoanele vulnerabile vor fi vaccinate gratuit, celelalte categorii de cetățeni vor trebui să se vaccineze că e răspunderea lor, aici e vorba de sănătatea fiecăruia dintre noi”, a afirmat președintele PNL. Întrebat dacă românii ar putea plăti pentru vaccinarea anti-COVID, Ludovic Orban a răspuns: “Într-un viitor oarecare”.

La scurt timp după declarația liderului PNL, de la Palatul Victoria premierul Florin Cîțu a declarat că nu există acum la nivelul guvernului o discuție în acest sens. „Vreau să fac o clarificare - vaccinul gratuit trebuie să fie disponibil tuturor românilor, pentru că, în România, vaccinul este gratuit și rămâne gratuit. Nu există nicio discuție în acest moment în Guvernul României de a schimba lucrurile, din contră, deja, avem comenzi făcute pentru a continua campania de vaccinare și în toamnă, a continua campania de vaccinare și anul viitor, pentru că nu știm exact cum va evolua pandemia. Deci, în România vaccinul rămâne, este gratuit, nu există nicio discuție în Guvern care să schimbe aceste lucruri și rămâne gratuit în această perioadă”, a spus Cîțu, într-o videoconferință cu prefecții.

Foștii șefi ai Academiei de Poliție, condamnați pentru șantajarea Emiliei Șercan

Fostul rector al Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iacob, și fostul prorector al unității de învățământ, Petrică Mihail Marcoci, au fost condamnați ieri de Curtea de Apel București la câte 3 ani închisoare cu suspendare pentru șantaj, fiind acuzați că l-au determinat pe un polițist de la Academie să-i trimită mesaje de amenințare jurnalistei Emilia Șercan.

Instanța a dispus un termen de supraveghere de 4 ani, perioadă în care cei doi trebuie să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate.

De asemenea, Adrian Iacob și Petrică Mihail Marcoci vor presta muncă neremunerată în folosul comunității, pe o durată de 120 de zile, în cadrul uneia dintre următoarele instituții: Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București sau Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare.

Judecătorii au admis în parte acțiunea civilă formulată de Emilia Șercan, aceasta urmând să primească 80.000 lei cu titlu de daune morale. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Procurorii anticorupție au notat că, la sfârșitul lunii martie - începutul lunii aprilie 2019, Adrian Iacob și Petrică Mihail Marcoci l-au determinat pe Gheorghe Adrian Bărbulescu, subinspector în cadrul Academiei de Poliție, să transmită Emiliei Șercan mesaje de amenințare pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul Academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională. “Concomitent, cei doi instigatori i-au promis polițistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și i-au adresat încurajări pentru a-i întări rezoluția infracțională pe parcursul săvârșirii faptelor. Solicitări similare au fost transmise de inculpați unui alt ofițer debutant din cadrul Academiei, care însă nu le-a dat curs”, menționează DNA.

Într-un dosar separat, polițistul Gheorghe Adrian Bărbulescu a fost condamnat de Tribunalul București la un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj. Decizia a fost luată după ce polițistul și-a recunoscut vinovăția și a încheiat un acord cu DNA.

Fostul preot Pomohaci, primul beneficiar al legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare

n instanța i-a aprobat să plătească o amendă de 40.000 de lei în locul condamnării la un an de închisoare cu suspendare. Tribunalul Mureș i-a aprobat fostului preot Cristian Pomohaci cererea de a plăti o amendă în locul condamnării la un an de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, potrivit deciziei instanței. Tribunalul Mureș i-a aplicat lui Pomohaci o amendă de 40.000 de lei, însă acesta scapă de condamnarea cu suspendare și de interdicțiile complementare. Legea, inițiată de fostul parlamentar PSD Cătălin Rădulescu, zis Mitralieră, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, fără ca șeful statului să o retrimită la Parlament.

Pomohaci a făcut cererea în baza legii penale mai favorabile, invocând noua lege promulgată de președinte. Legea a intrat în vigoare la începutul lunii aprilie 2021, iar Pomohaci a fost condamnat definitiv la 1 an de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală pe 23 octombrie 2020. Tribunalul Mureș a considerat că legea se aplică retroactiv inclusiv sentințelor definitive.

Fostul preot Cristian Pomohaci era acuzat de evaziune fiscală, după ce ani la rând nu a plătit impozit pentru banii câștigați din închirierea mai multor apartamente. El a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției, a achitat prejudiciul de 28.000 de euro și a acceptat o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare.

CGS: 230 de cazuri noi de COVID în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 230 de cazuri noi de infectare cu coronavirus și decesul a 56 de persoane în ultimele 24 de ore. “Până astăzi, 24 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.075.773 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.033.984 de pacienți au fost declarați vindecați”, indică datele transmise de autorități. Până luni, 29.977 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 3.585. Dintre acestea, 580 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 7.773.851 de teste RT-PCR și 1.102.616 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.392 de teste RT-PCR (3.025 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.367 la cerere) și 5.095 de teste rapide antigenice.

Bulai: Dacă nu aș fi fost în USR, aș fi fost probabil în PNL

Deputatul USR PLUS Iulian Bulai a felicitat PNL, la împlinirea a 146 de ani de la înființare, menționând că ar fi fost probabil liberal, dacă nu ar fi fost membru fondator al Uniunii Salvați România și că s-ar fi asigurat că “oameni ca Mihai Chirica” să nu facă parte din partid. “Dacă nu aș fi membru fondator al USR, aș fi fost probabil în PNL. Aș fi luptat pentru valorile de mai sus și m-aș fi asigurat că oameni ca Mihai Chirica nu ar fi intrat în partid, iar situații ca cele de la Apele Române Iași-Bârlad să nu existe! La mulți ani, PNL”, a scris Bulai, pe Facebook.

Bulai, care este și președintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților, și-a însoțit postarea cu o fotografie în care apare alături de Alexandru Muraru, președinte interimar al PNL Iași. „Mult succes, Alexandru!”, este mesajul cu care își încheie Bulai postarea.

Conducerea PNL a luat act, pe 17 mai, de suspendarea lui Costel Alexe din funcția de președinte al liberalilor din Iași și a decis ca interimatul să fie asigurat de Alexandru Muraru - deputat și consilier onorific al prim-ministrului. La sfârșitul lunii aprilie, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a anunțat că a decis să se autosuspende de la conducerea PNL Iași, dar că își va continua activitatea la CJ. El a fost pus sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și instigare la delapidare.

La rândul său, primarul Mihai Chirica a anunțat că se autosuspendă din funcțiile politice pe care le deține în cadrul organizației ieșene a PNL. Chirica a fost pus sub acuzare de procurorii DIICOT într-un caz de înșelăciune cu un teren al primăriei.

Cluj: Tatăl care și-a înjunghiat copilul de 8 ani, condamnat la închisoare pe viață

Takacs Gyorgy, bărbatul care și-a înjunghiat mortal fiul de 8 ani, în iulie 2020, a fost condamnat pe viață, de o instanță a Tribunalului Cluj. “Condamnă pe inculpatul T.G., pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie în modalitatea omorului calificat, (...) la pedeapsa detențiunii pe viață”, se arată în sentința de ieri a Tribunalului Cluj, care poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile. Pe 28 iulie 2020, un copil de 8 ani a fost găsit mort, în mașina tatălui său, după ce a fost dat dispărut cu trei zile înainte, de către mama sa.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Ultima săptămână a lunii mai se va caracteriza printr-o vreme caldă, cu valori termice apropiate de normalul termic al perioadei, la nivelul întregii țări, însă începând cu prima zi a lunii iunie, instabilitatea atmosferică va crește, iar ploile se vor semnala pe arii extinse, conform prognozei publicate, ieri, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În regiunea Moldovei, în prima parte a intervalului, deși cu ușoare variații de la o zi la alta, valorile termice se vor situa în jurul celor normale sau chiar peste cele climatologic specifice (cu maxime de 22 – 25 de grade și minime de 11 – 15 grade). Între 28 mai și 1 iunie, vremea va fi în general răcoroasă, mai ales în nordul regiunii, astfel că, mediat regional, la amiază vor fi temperaturi de 18 – 22 de grade, iar noaptea de la 7 la 11 grade. Ulterior, estimările indică o încălzire a vremii, spre un regim termic apropiat de cel obișnuit. În intervalul 26 – 28 mai, vor fi perioade în care fenomenele asociate instabilității atmosferice se vor semnala pe arii extinse și pe alocuri se pot înregistra cantități de apă mai însemnate. De asemenea, probabilitatea de ploaie va fi ridicată între 31 mai și 3 iunie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.