Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Vlădescu, 8 ani și 6 luni închisoare. Boureanu, 4 ani și trei luni

Ziarul de Vrancea
22 mar 2022 947 vizualizări

Fostul ministru a luat mită de peste 3,3 milioane euro, fostul deputat s-a „mulțumit” cu puțin peste 2,1 milioane euro

Fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție, la opt ani și șase luni de închisoare, iar fostul deputat Cristian Boureanu, la patru ani și trei luni de închisoare, în dosarul legat de plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată București – Constanța. Decizia magistraților nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de zece zile.

“Cauza are ca obiect infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2005-2017, respectiv plăți în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro făcute de către o companie străină, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora, în legătură cu încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate”, a arătat DNA.

Anchetă în șapte țări

Potrivit procurorilor, activitatea infracțională s-a desfășurat în două etape.

Prima etapă – în anul 2005, în contextul licitației organizate pentru reabilitarea unei linii ferate, reprezentanții companiei străine au convenit cu Vlădescu Sebastian, Costea Mircea-Ionuț și cu persoana apropiată de conducerea CNCFR, să le plătească eșalonat, pe toată durata contractului, un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român.În schimbul, acestor sume, aceștia au promis să efectueze demersuri pentru a asigura finanțarea suplimentară în vederea încheierii contractului, precum și plata la timp a facturilor emise.Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani a fost creat un circuit fictiv, în baza căruia sumele de bani au ajuns la inculpați.  În acest mod, Sebastia Vlădescu a primit un milion de euro, Ionuț Costea a primit 3.121.328  lei și 2.320.698 euro, iar persoana apropiată de conducerea CNCFR, administrator al unor societăți comerciale, a primit 3.083.498 lei și 1.050.087 euro.A doua etapă – În cursul anului 2009, pe fondul schimbării guvernului și al crizei economice care a dus la întârzierea plății facturilor, reprezentanții companiei străine au ajuns la o nouă înțelegere privind plata unui comision de 10% din sumele încasate de la statul român către Sebastian Vlădescu (care îndeplinea din nou funcția de ministru de finanțe), Constantin Dascălu și Cristian Boureanu. Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani, a fost creat un nou circuit fictiv, în baza căruia societatea străină a transferat 11.781.842 euro în conturile a două companii offshore controlate de un cetățean român cu domiciliul în străinătate. Ulterior, sumele au fost transferate prin operațiuni succesive către alte societăți offshore, stratificate pe 5 niveluri pentru a îngreuna eventuala urmărire a traseului banilor. În ultima etapă, banii au fost transferați în conturile unor societăți indicate de cei trei sau au fost retrași în numerar și au fost înmânați acestora.În acest mod, Sebastian Vlădescu a primit 2.242.000 euro, Contantin Dascălu a primit 1.114.000 euro, iar Cristian Boureanu a primit 2.111.799 euro.

Un director al companiei străine, căruia i-a revenit suma de 1.100.000 euro ca urmare a contribuției sale la activitățile infracționale, a încheiat anterior un acord de recunoaștere a vinovăției, admis de instanța de judecată.

Pentru stabilirea circuitelor financiare în care au fost implicate 43 de companii offshore și pentru identificarea bunurilor deținute de inculpați pe teritoriul altor state, Direcția Națională Anticorupție a cooperat cu organele judiciare din 7 jurisdicții (Austria, Elveția, Cipru, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Lituania și Bulgaria).

USR condamnă propunerile pe șefia unor filiale ICR

soția unui senator PSD, fiica unui șef al masonilor și un inginer în metalurgie, fost parlamentar, vor gestiona promovarea culturii românești în trei mari capitale europene USR a condamnat ieri noile propuneri girate de către coaliția PSD-PNL la conducerea filialelor din străinătate (Budapesta, Paris, Londra) ale Institutului Cultural Român (ICR) și a cerut retragerea lor imediată.

„Cultura românească nu poate fi reprezentantă în străinătate de personaje ale căror singur merit îl reprezintă carnetul de partid și nu competența pentru ocuparea unor astfel de funcții. USR nu va accepta ca ICR să devină încă o instituție compromisă de incompetența actualilor guvernanți”, arată un comunicat de presă al partidului.

„Fiica Marelui Comandor al Lojei masonice românești, naș de cununie al lui Valeriu Zgonea. Soția unui senator PSD, în prezent inspectoare la Asistența socială. Așa arată unele dintre propunerile pentru conducerea ICR-urilor din străinătate. Și lista ar putea continua (Buzăul e foarte bine reprezentat). PSD și PNL și-au împărțit primele sinecuri culturale în străinătate și le-au avizat cu entuziasm în Senat. ICR pare să devină un leș politic din care se înfruptă partidele, când el ar trebui, și ar putea, să fie un far al diplomației culturale și al promovării României în lume”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai, conform sursei citate.

Așadar, USR cere retragerea următoarelor numiri, după cum s-a procedat în cazul lui Victor Paul Dobre, unul dintre foștii parlamentari care au contestat în justiție eliminarea pensiilor speciale, propus pentru poziția de director la ICR Lisabona și retras în urma solicitării USR.

„Andreea Dogariu, propusă de Lucian Romașcanu (PSD) ca director adjunct la ICR Budapesta. Ce o recomandă? Că este soția senatorului PSD Eugen Dogariu și că este angajată la Direcția de Protecția Copilului Timiș. Catinca Nistor, propusă ca adjunctă la ICR Londra. Ce o recomandă? Că este fiica actorului Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoțian, fina lui Valeriu Zgonea și că este trimisă în judecată pentru că și-ar fi atribuit sume de bani necuvenite, ca director interimar al Teatrului Bulandra (funcție ocupată timp de aproximativ un an în mandatul primarului Gabriela Firea). Cezar Preda, propus ca adjunct la ICR Paris. Ce îl recomandă? Diploma de inginer în metalurgie, cursurile de perfecționare la Colegiul Național de Apărare și al Academiei Naționale de Informații și că a fost deputat timp de 16 ani”, mai indică sursa menționată.

Asistență financiară de 150 milioane de euro pentru Republica Moldova

Parlamentul European a votat ieri pentru furnizarea către Republica Moldova a unei asistențe de 150 de milioane de euro, sub formă de ajutor macrofinanciar pentru a acoperi o parte din nevoile sale de finanțare externă. Eurodeputații au aprobat propunerea Comisiei Europene de a acorda asistență guvernului de la Chișinău pentru stabilizarea situației economice a țării cu 558 de voturi pentru, 20 împotrivă și 10 abțineri. Cele 120 de milioane de euro sub formă de împrumuturi și 30 de milioane de euro sub formă de granturi vor fi plătite în trei tranșe până în 2024, prima fiind programată în această vară.

Pentru ca banii să fie plătiți, Republica Moldova trebuie să demonstreze progrese semnificative în punerea în aplicare a unui program macroeconomic instituit de Fondul Monetar Internațional (FMI). De asemenea, trebuie să pună în aplicare măsuri de politică suplimentare care să fie convenite împreună cu UE pentru a recupera, printre altele, activele pierdute în urma fraudei bancare din 2014, pentru a reforma gestionarea finanțelor publice, sectorul justiției, achizițiile publice și pentru a îmbunătăți drepturile lucrătorilor.

Guvernul Republicii Moldova orientat spre reformă, instituit de aproape un an, a început să lucreze la buna guvernanță și la justiție și a intensificat lupta împotriva corupției, constată eurodeputații. Cu toate acestea, economia Moldovei a fost afectată de pandemia de COVID-19 și de seceta din vară care au dus la contractarea economiei țării cu 7%, situație care a fost exacerbată de un litigiu privind gazele naturale cu Gazprom din Rusia în 2021.

Republica Moldova este acoperită de politica europeană de vecinătate și, prin urmare, este eligibilă pentru asistență macrofinanciară. Începând din 2010, UE a furnizat Moldovei 190 de milioane de euro prin intermediul acestui tip de asistență.

Profesor de liceu, anchetat după ce a trimis unei eleve mesaje cu tentă sexuală

Un profesor de 42 de ani, din orașul Pecica, județul Arad, este cercetat penal pentru hărțuire, după ce a trimis mai multe mesaje cu tentă sexuală unei eleve de 16 ani. Polițiștii au fost sesizați de familia fetei și au întocmit dosar penal pe numele bărbatului.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre un profesor de sport de la Liceul “Gheorghe Lazăr” Pecica, de 42 de ani, care a trimis mai multe mesaje cu tentă sexuală unei eleve la a cărei clasă nu preda. Adolescenta le-a spus părinților ei ce se întâmplă, iar aceștia au sesizat poliția.

O lună de război: Peste 527.000 de ucraineni au intrat în România

Peste 527.000 de ucraineni au intrat în România de la declanșarea conflictului din țara vecină și până în prezent. Într-o lună de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina, din 24 februarie și până miercuri la ora 24,00, la nivel național, au intrat în România 527.553 cetățeni ucraineni, a informat Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Miercuri, prin punctele de frontieră au intrat în România 54.217 de persoane, dintre care 8.910 cetățeni ucraineni (în scădere cu 4,1% față de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.855 de cetățeni ucraineni (în creștere cu 5,4%), iar pe la cea cu Republica Moldova 2.692 (scădere cu 17,9%).

Două posturi TV din Ucraine vor putea fi retransmise în România

Consiliul Național al Audiovizualului anunță, joi, că posturile ucrainene Espreso și Rada TV pot fi retransmise pe teritoriul României. Potrivit unui comunicat de presă, CNA a analizat solicitarea primită din partea Consiliului Național al Televiziunii și Radiodifuziunii din Ucraina, precum și pe cea a societății Limited Liability Company “Goldberry” de a retransmite pe teritoriul României postul Rada TV, respectiv Espreso. “CNA informează distribuitorii de servicii de programe că pot retransmite cele două posturi fără a solicita acorduri de retransmisie din partea Rada TV și Espreso”, se precizează în comunicat.

Bărbat de 39 de ani, reținut după ce ar fi întreținut acte sexuale cu o elevă

Un bărbat în vârstă de 39 de ani din județul Argeș a fost reținut, iar anchetatorii solicită emiterea unui mandat de arestare pe numele său sub acuzația că acesta a întreținut raporturi sexuale cu o adolescentă de 14 ani, profitând de starea de vulnerabilitate a acesteia. Polițiștii au aflat despre acest caz după ce fata a povestit la școală, iar reprezentanții școlii au anunțat autoritățile. „Din cercetări, s-a stabilit că bărbatul în cauză, care locuiește în același imobil, ar fi întreținut relații sexuale cu minora, profitând de starea de vulnerabilitate a victimei având în vedere vârsta, dar și poziția de autoritate a acestuia. După administrarea probatoriului, bărbatul în cauză a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de luare a unei măsuri preventive”, a anunțat ieri Poliția județeană Argeș.Oficialii instituției precizează că bărbatul este din localitatea Bradu. Polițiștii au aflat despre acest caz de la reprezentanții școlii la care fata învață.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.