Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Vlad Voiculescu: Nu am știut cine sunt părinții membrilor fondatori

Ziarul de Vrancea
19 ian 2019 912 vizualizări

El spune că avocații care au creat, “în secret”, partidul PLUS erau copii la revoluție și au CV-uri serioase în mediul privat

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu răspunde acuzațiilor istoricului Marius Oprea referitoare la unul dintre avocații care au ajutat la înregistrarea "PLUS", partidul din care fostul ministru face parte alături de Dacian Cioloș. Voiculescu menționează că aceștia sunt oameni cu CV-uri serioase în domeniul privat, care erau copii la revoluție și că cei din Plus nu au știut cine sunt părinții avocaților, pentru că nu obișnuiesc să facă dosare.  "Nu putem reactiva principiul «originilor sănătoase». Nu putem și nici nu ne dorim să verificăm familiile oamenilor care vin alături de noi, oameni cărora nu le vom imputa niciodată fapte sau opțiunile părinților, fraților, surorilor, unchilor, mătușilor sau bunicilor. În concluzie, nu am știut cine sunt părinții avocaților care ne-au ajutat să fondăm partidul pentru că nu avem obiceiul să facem dosare. Aceste practici sunt mai degrabă stilul celor care au făcut «dezvăluirile». Nu ne-am ascuns niciodată de public. Am fost obligați să ne ascundem de caracatița PSD-ALDE-ului, coaliție ticsită de foști și actuali securiști, continuatoare a PCR", afirmă Vlad Voiculescu într-o postare pe Facebook. El își justifică postarea spunând că a primit mesaje că nu au clarificat pe de-a întregul "presupusele acuze".

Un nou partid, “să nu dea de bănuit că are legătură cu noi”

Vlad Voiculescu relatează că, în martie 2018, împreună cu Dacian Cioloș, Dragoș Pislaru, Anca Dragu, Dragos Tudorache, Alin Cristian Mituta, Valeriu Nicolae, Liviu Iolu, Oana-Maria Bogdan, a depus actele pentru înființarea unui nou partid, totul fiind public și fiind organizată și o conferință de presă. "De aici au urmat 9 luni în care nu am fost lăsați să înființăm partidul prin tot felul de întârzieri fără nicio bază și cu largul concurs al instituțiilor controlate de vechile partide cărora nu le pica deloc bine o forță politică nouă. În luna septembrie am observat că lucrurile devin grave și că riscăm să nu avem partid pentru a putea participa la alegerile din următoarele luni, a trebuit să căutam variante alternative. Statul capturat de vechii politicieni ne-a forțat să facem un alt partid, în secret, care să nu dea de bănuit că are legătură cu noi. Noua formațiune odată ce nu mai avea numele noastre legate de ea, a putut fi înființată în doar 2 luni", scrie Voiculescu, precizând că noul partid a fost înființat de trei tineri avocați, "oameni cu CV-uri serioase în domeniul privat, care erau copii la revoluție". Concluzia sa este că acesta este "mediul toxic din care trebuie să facem tot ce ne stă în putință să ieșim și n-o putem face decât împreună"

Istoricul Marius Oprea susține că partidul lui Dacian Cioloș, PLUS, a fost înființat de cu ajutorul casei de avocatură „Iordache & Partners”, fondată de Alexandru Iordache, despre care spune că a fost maior de Securitate și coordonatorul anchetei penale împotriva sa, în 1988. Dacian Cioloș a reacționat, afirmând că asocierea numelui său cu oameni pe care nu îi cunoaște este „un lucru mizerabil“.

Ponta: În 2019 e cea mai gravă corupție din '95 încoace

Liderul Pro România, Victor Ponta, susține că în anul 2019 în România „este cea mai gravă corupție din '95 încoace” și că în prezent nu se mai fură cu geanta, ci cu acte normative. Ponta spune că România va intra în criză economică și ordonanța 114, pe care o denumește „ordonanța disperării” accelerează intrarea țării în criză.

„În 2019 este cea mai gravă corupție din 95 încoace, pentru că spre deosebire de corupția care înainte funcționa cu geanta de bani, cu plicul, cu contractul, acum se fură cu ordonanța de urgență cu hotărârea de guvern și cu decizii ale miniștrlor”. El a dat ca exemplu ordonanța 114, pe care a denumit-o „ordonanța disperării” și care plafonează prețul gazelor din intern, act normativ de pe urma căruia Ponta susține că beneficiză firma Interagro din Teleroman.

 „La ANAF s-a pus o doamnă care n-are nicio legătură cu ANAF-ul, nu o cunosc dar n-a lucrat niciodată, de ce? Pentru că nu se poate închide bugetul dacă nu falsifică datele din buget. Ioana (Petrescu, fost ministru al Finanțelor - n.r.) știe foarte bine, mi-a spus de zece ori anul trecut, «măi nu au cum să se închidă» și i-am spus: «stai iniștită că le falsifică, datele». Și Grecia tot așa a făcut, doi ani trei ani, patru ani au dat date false și când  a venit momentul adevărului uite, suferă de zece ani” a afirmat Ponta. Fostul prim-ministru a mai spus și că România va intra în criză economică, „cu siguranță”, acuzând Guvernul că a creat un „Caritas bugetar”.  „Cifrele nu mint niciodată. Ne ducem exact la anul 2010: peste un miliard de euro pe lună deficit comercial, deficitul de cont curent, deficitul bugetar. E un Caritas acuma. Vâlcov, cu Teodorovici, cu Dragnea au construit un Caritas bugetar: se tot umflă, tot adaugă, când va cădea, va cădea tot. Ordonanța asta a disperării, 114, nu face decât să accelereze intrarea României în criză bugetară și economică”, a mai spus liderul Pro România.

Interceptări făcute de SRI, eliminate din dosarul lui Mazăre

Magistrații instanței supreme au eliminat mai multe interceptări făcute de SRI din dosarul în care Radu Mazăre a fost achitat în primă instanță, motivând că temeiul legal în care au fost emise mandatele a fost declarat neconstituțional, iar infracțiunile cercetate în cauză nu reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. "Având în vedere caracterul intruziv al măsurilor de supraveghere tehnică, Curtea a reținut că este obligatoriu ca acestea să se realizeze într-un cadru normativ clar, precis și previzibil, atât pentru persoana supusă acestei măsuri, cât și pentru organele de urmărire penală și pentru instanțele de judecată. În mod contrar, s-a ajunge la posibilitatea încălcării într-un mod abuziv sau aleatoriu a drepturilor fundamentale, esențiale într-un stat de drept, privind viața intimă, familială și privată. Așadar, temeiul legal în baza căruia au fost emise mandatele de siguranță națională a fost declarat neconstituțional. Se pune problema în ce măsură aceste interceptări ale convorbirilor telefonice dispuse pe baza unor mandate de siguranță națională mai pot fi avute în vedere în soluționarea cauzei”, au precizat magistrații instanței supreme în motivarea deciziei de achitare a lui Radu Mazăre, potrivit Mediafax.

Radu Mazăre a fost achitat în primă instanță, de ICCJ, în iunie 2018, în dosarul locuințelor sociale "Henri Coandă", aceeași măsură fiind pronunțată și pentru omul de afaceri Avraham Morgenstern. În motivarea deciziei de achitare, magistrații spun că judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală, implicit și a interceptărilor telefonice, însă decizia CCR a venit după acel moment.

Este vorba despre cinci interceptări din dosar care, potrivit motivării, oricum nu dovedesc spusele procurorilor privind faptele pe care inculpații le-ar fi săvârșit.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis, în luna iunie 2018, să-l achite pe Radu Mazăre pentru luare de mită și să-i dea fostului primar de la Constanța o amendă de 5.000 de lei. Și fratele acestuia, Alexandru Mazăre, a fost achitat pentru complicitate la luare de mită, și în cazul acestuia fiind dispusă o amendă penală de 5.000 de lei. Decizia nu e definitivă. Instanța supremă a dispus achitarea și în cazul omului de afaceri Avraham Morgenstern pentru dare de mită.

Radu Mazăre este acuzat că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern - reprezentant al firmei care a construit campusul de locuințe sociale "Henri Coandă" - pentru ca să-l ajute pe acesta să câștige licitația și pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.  Fostul primar al Constanței se află, potrivit ultimelor date, în Madagascar.

Guvernul cumpără tramvaie moderne pentru Craiova

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a lansat o licitație privind achiziția, din fonduri europene, a 17 tramvaie cu lungimea de 25 de metri, pentru municipiul Craiova, valoarea estimată a contractului fiind de 170 milioane de lei (36,2 milioane de euro), potrivit unui anunț publicat pe platforma de achiziții publice SICAP. Contractul vizează achiziționarea de 17 tramvaie, cu lungimea de circa 25 metri, destinate transportului public urban de călători. Achiziția se realizează în conformitate cu protocolul de asociere dintre Municipiul Craiova și MDRAP, potrivit anunțului. Criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate – preț, procedura de atriburire este prin licitație deschisă, iar durata de desfășurare a contractului este de 24 de luni. Garanția funcționării tramvaielor trebuie să fie de minimum 350.000 km sau minimum 5 ani, potrivit anunțului. Achiziția va fi finanțată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR). Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 6 martie.

Adrian Năstase, surprins că PSD a renunțat la Corina Crețu

Fostul lider PSD și premier Adrian Năstase se declară "oarecum surprins că PSD-ul a renunțat atât de ușor la Corina Crețu", care a decis să candideze la europarlamentare din partea partidului lui Victor Ponta, Pro România. "O știu din 1990, ea a avut o traiectorie care a fost legată de PSD în cea mai mare măsură. Am impresia că au fost mai curând chestiuni de ordin personal și de proastă gestiune a comunicării. În opinia mea, venirea Corinei Crețu la  partidul lui Victor Ponta, este un aspect negativ pentru PSD, este o pierdere pe mi-e greu să o cuantific", a declarat Năstase pentru psnews.ro.  El a apreciat că aceasta "are și notorietate, are și favorabilitate, are și relații foarte multe".

Comisarul european Corina Crețu și-a anunțat oficial, joi, candidatura din partea Pro România, partidul condus de Victor Ponta, la alegerile europarlamentare, ea precizând că rămâne social-democrată. Ea a precizat că, în ultimii ani, PSD a minimizat cât a putut munca și eforturile Comisiei Europene, ale celor care au ajutat România din afară, lansând ”atacuri și jigniri personale”.

Tomac: Plan al lui Dragnea prin care România să fie mutată în sfera de influență a Moscovei?

Liderul PMP Eugen Tomac se întreabă, într-o postare pe Facebook, în legătură cu existența a ceea ce el numește "un plan concertat al lui Dragnea prin care România să fie mutată din nou în sfera de influență a Moscovei", invocând ca argumente amplasarea de către Rusia de rachete pe litoralul Mării Negre, blocarea achiziției corvetelor, atacarea în contencios a prelungirii mandatului șefului Statului Major, "criza energetică de proporții generată de PSD - ALDE", vizita ministrului Finanțelor la Moscova și participarea președintelui CCR Valer Dorneanu la o ceremonie în capitala rusă. Textul său se încheie cu mesajul: "Noroc cu președintele Băsescu, pentru că, dacă stăteam după PSD, nu aveam nici până acum Scutul de la Deveselu".

"Apar informații că Rusia și-ar fi instalat rachete nucleare pe litoralul Mării Negre în apropiere de Ucraina. Între timp, Guvernul păpușat de Dragnea blochează achiziționarea de corvete pentru dotarea Marinei Militare, nerespectând, practic, angajamentul luat în fața partenerilor NATO (la presiunea SUA) de a acorda 2% din PIB Apărării. Tot Executivul atacă în contencios prelungirea mandatului șefului Statului Major General al Armatei Române, decredibilizându-l pe acesta și dând un semnal dezastruos către personalul din MApN. Tot acum, PSD - ALDE au generat o criză energetică de proporții, România importând masiv gaz rusesc vândut de Gazprom. Colac peste pupăză, ministrul de Finanțe, care se face vinovat de căderea fabuloasă a Bursei de la București, face o escală în decembrie la Moscova. Președintele CCR, Valer Dorneanu, participă la o ceremonie, la Moscova, a Curții Constituționale a Federației Ruse, urmată de decizii cât se poate de controversate la București", scrie Romac în postarea intitulată "Trădare sau doar prostie crasă?".

"Oare toate acestea sunt simple coincidențe sau există un plan concertat al lui Dragnea prin care România să fie mutată din nou în sfera de influență a Moscovei?", se întreabă el.

Constanța: Fata de 14 ani ucisă de tatăl ei a murit strânsă de gât

Fata în vârstă de 14 ani, care a murit vineri după amiază în județul Constanța, anchetatorii bănuind că tatăl ei i-ar fi injectat o substanță necunoscută, a decedat după ce a fost strânsă de gât de acesta. Conform anchetatorilor, necropsia efectuată în cazul fetei în vârstă de 14 ani din Săcele a arătat că decesul a survenit asfixierei mecanice, cel mai probabil fiind strânsă de gât de tatăl ei. Apoi, bărbatul a vrut să își pună capăt zilelor, ingerând o substanță necunoscută.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, vineri după amiază, polițiștii au  fost sesizați cu privire la un eveniment petrecut pe raza comunei Săcele. Din primele informații ale anchetatorilor, un bărbat în vârstă de 47 de ani ar fi agresat-o pe fiica sa, în vârstă de 14 ani și a ucis-o.

Bărbatul se află în continuare internat în stare gravă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.

Doi lideri PSD, scuipați și insultați de un protestatar

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a fost scuipat și insultat la Drobeta Turnu Severin de un protestatar, care l-a făcut bolșevic și i-a reproșat că a eliberat din închisori violatorii, întrebându-l pe cine reprezintă în Parlament. Protestatarul a avut o abordare similară și în czul secretarului general al PSD Codrin Ștefănescu. Protestatarul este Ion Olteanu, care a și postat pe Facebook înregistrarea incidentului, comentând că atunci când protesta față de Adrian Duicu - cel care l-a exclus pe Eugen Nicolicea din PSD Mehedinți -  Nicolicea îl numea "maestre", iar acum îl face "escroc" și "prost". "Băi, bolșevicu' Nicolicea!", i se adresează el deputatului PSD, după care îl scuipă, spunând: "Asta este pentru că le-ai data drumul la criminali, mă! Și la violatori!". După ce a fost numit escroc, Olteanu a replicat: "Tu ești un escroc, că furi banii, bă!". El îl mai intreabă pe deputat ce a făcut la Revoluție, reproșându-i că are dosarul "la secret" și îi spune că este "prost" pentru că a căzut în Parlament. De asemenea îl întreabă în numele cui a modificat codurile penale și legile justiției și pe cine reprezintă în Parlament și îi spune că este "slugă la condamnatul Dragnea". Un schimb de replici similar a avut Olteanu și cu Codrin Ștefănescu, care, după ce a fost insultat de protestatar, i-a spus "Du-te dracu;' de prost!", replica fiind: "Tu ești prost, băi ciumă roșie!".

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.