Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Violențele de vineri seara. Se caută vinovații

Ziarul de Vrancea
11 aug 2018 490 vizualizări

Sfârșitul de săptămână a fost marcat de protestele anti-guvernamentale și de o întrebare: “Cine se face responsabil de violențele de la miting?”. În vreme ce președintele și societatea civilă arată cu degetul spre liderii PSD, care ar fi încurajat excesul de zel al Jandarmeriei, puterea apără intervenția forțelor de ordine și acuză instigări din partea opoziției. Procurorii vor avea ultimul cuvânt.

Parchetul General a anunțat sâmbătă că procurorii militari s-au sesizat din oficiu și au înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenție a jandarmilor și la incidentele petrecute la manifestația din Piața Victoriei. Ieri, procurorii au făcut apel la persoanele care au participat la miting să transmită Parchetului informații privind eventualele abuzuri ale jandarmeriei. De asemenea, parchetul General spune că la Parchetul Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar București urmează să fie colectate inclusiv sesizările depuse  la secțiile de poliție, iar toate plângerile penale depuse vor fi înregistrate sub număr unic. Surse oficiale, citate de g4media.ro, au anunțat că victimele violențelor din timpul protestului de vineri au depus până ieri la prânz 19 plângeri penale împotriva jandarmilor Potrivit acestora, plângerile au ajuns la sediul parchetului redirecționate de la Poliția sectorului 1 sau au fost trimise direct prin mail.

Sâmbătă, președintele Klaus Iohannis i-a cerut procurorului general Augustin Lazăr să fie începute de urgență cercetări pentru stabilirea modului concret în care s-a produs intervenția Jandarmeriei pentru restabilirea ordinii publice la protestele de vineri seară din Piața Victoriei. De asemenea, Iohannis a solicitat procurorului general stabilirea legalității intervenției și identificarea persoanelor și a gradului de implicare sau vinovăție a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute în Capitală.

Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma mitingului de vineri seară. Zeci de persoane au acuzat intervenția în forță, nejustificată, a Jandarmeriei, iar în mediul online au apărut mai multe imagini care par să le dea dreptate. Printre cei agresați s-au aflat și jurnaliști ai postului de televiziune austriac ORF. Șeful Guvernului de la Viena, Sebastian Kurz, a cerut explicații autorităților române privind acest incident. De precizat că protestul de sâmbătă seară, când în Piața Victoriei s-au strâns în jur de 50.000 de persoane, a fost lipsit de incidente. Spre deosebire de prima seară, jandarmii au fost mai puțini, echipați mai “lejer” și au stat la o distanță ceva mai mare de protestatari. 

Explicațiile Jandarmeriei

Reprezentanții Jandarmeriei susțin că intervenția de la mitingul de vineri seară a fost pe deplin justificată și că dispozitivele au fost dimensionate în raport cu violențele, fiind "eminamente defensive". Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, la ora 23.11 prefectul Capitalei a emis ordin ca Jandarmeria să acționeze în forță, iar din acel moment s-au luat măsuri astfel încât zona să fie evacuată. "Am văzut persoane extrem de violente - 452 de oameni au fost asistați medical, dintre care 70 au fost transportate la spital, între ei fiind și 11 jandarmi. Spuneam că autoritățile nu vor tolera astfel de atitudini și nu vor sta pasive. Ne-am stabilit efectivul pentru a interveni gradual, în raport de violențe", a declarat Militaru.

Prefectul Capitalei este ​​Speranța Cliseru care a fost numită temporar, prin detașare, în iulie. Speranța Cliseru este cunoscută ca fiind mâna dreaptă a primarului Gabriela Firea, ocupând funcția de consilier personal al acesteia. Până să ajungă la Primăria Capitalei, Speranța Cliseru a fost administrator public al orașului Voluntar, care îl are ca primar pe Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea. Ulterior, Gabriela Firea a numit-o membru în consilii de administrație la societățile nou înființate: Compania Municipală Pază și Securitate București S.A și Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București SA.

Carmen Dan: Intervenția în forță, justificată

Intervenția în forță a Jandarmeriei la proteste a fost justificată de provocările huliganilor, a declarat ministrul de Interne Carmen Dan. Ea a spus că nu șeful statului trebuie să se pronunțe asupra legalității intervenției jandarmilor, ci Parchetul Militar. "Din punctul meu de vedere, instigărilor la violențe din ultimele zile li se va răspunde pe măsură”, a afirmat ministrul de Interne. "Am primit astăzi un raport preliminar al forțelor de ordine și conform acestui s-a acționat gradual pentru restabilirea ordinii publice, iar acțiunea în forță a fost executată la momentul pierderii caracterului pașnic al manifestației, când a fost pusă în pericol iminent intergitatea corporală și sănătatea forțelor de ordine și a celorlalți participanți", a declarat Carmen Dan.

Au fost prinși doi dintre atacatorii jandarmeriței

Două persoane au fost reținute pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice, în urma violențelor care au avut loc vineri seară. Cei doi sunt acuzați de agresarea celor doi jandarmi, între care o femeie, care la un moment dat au fost prinși și bătuți de un grup de persoane violente. Cei doi au scoși de mai mulți manifestanți pașnici care au făcut scut uman în jurul lor. Femeia jandarm, lovită mai puternic, se află în afara oricărui pericol, au anunțat medicii.

Dragnea aruncă vina peste gardul de la Cotroceni

​În prima reacție după violențele de la protestul din Piața Victoriei, liderul PSD, Liviu Dragnea l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că îndeamnă la reluarea violențelor.  ”Evenimentele violente din Piața Victoriei din seara zilei de 10 august nu pot fi încadrate în nicio formă de democrație. Diferențele de opinie nu pot justifica niciodată violența. E grav că astfel de acte de agresiune au fost precedate de îndemnuri, provocări sau chiar de implicarea directă a unor partide politice din Opoziție. Cel mai grav dintre toate, însă, este mesajul iresponsabil al președintelui Iohannis de vineri seara, în care critică intervenția jandarmilor, deși aceștia și-au făcut datoria potrivit legii și au luat toate măsurile necesare pentru restabilirea ordinii publice. Declarația președintelui Iohannis este practic un act de subminare a autorității statului”, a declarat Liviu Dragnea, potrivit unui comunicat. 

El a mai arătat că, prin această atitudine, președintele Iohannis ”dovedește încă o dată că este sponsorul politic al violenței și al manifestărilor extremiste”.

De asemenea, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a transmis un mesaj de susținere pentru Poliție și Jandarmerie.

Scriitori: Scenariul este identic cu cel din 13-15 iunie 1990

Scriitorul Mircea Cărtărescu este de părere că scopul ultim al violențelor din Piața Victoriei a fost acela de a intimida demonstranții pe termen lung, scenariul fiind același cu al mineriadelor.El a scris pe Facebook: ”A fost o acțiune de intimidare pe termen lung a demonstranților pașnici (care-au arătat ca-n fotografia de mai jos, de dinainte de gazare). Pentru asta, a fost nevoie de diversiunea ultrașilor, care-a ”justificat” agresiunea forțelor de ordine. Scenariul e identic cu cel din 13-15 iunie 1990, când minerii au ”curățat de golani” Piața Universității.

Profesorul și scriitorul Radu Vancu a scris: "Orice reacție de asemenea amploare și violență a jandarmeriei se face numai cu ordin de la cel mai înalt nivel". El a continuat: "Regimul Dragnea a înțeles că a pierdut lupta în Parlament - a înțeles că legile justiției și cele penale nu vor ieși cum vor ei - și a ales ca, din abuziv, să devină represiv. De azi, a fi pesedist e sinonim cu a fi represiv".Și Ana Blandiana afirmă pe Facebook că odată cu aceste acțiuni violente "ne-am reîntors în 1990, sau poate înainte..." și îi îndeamnă pe români să nu se teamă, "protestele sunt singurul mod de a ne dovedi că suntem vii".

Un tren de marfă încărcat cu produse petroliere a deraiat în Dolj

Locomotiva unui tren de marfă care transporta produse petroliere a deraiat, ieri, pe magistrala Caracal - Craiova, iar șase vagoane s-au răsturnat de pe viaductul Cârcea din județul Dolj. Nu s-au înregistrat victime. Accidentul s-a produs după ce viaductul s-a rupt, iar prefectul de Dolj susține că acesta era în reparații, iar circulația feroviară pe acel fir trebuia să fie închisă. Potrivit hotnews.ro, conductorul trenului ar fi fost sub influența băuturilor alcoolice.CFR susține că incidentul s-a produs dintr-o eroare a mecanicului companiei private căreia îi aparține garnitura, "prin depășirea semnalului de circulație aflat pe culoarea roșie".

Sebastian Ghiță, surprins pe o plajă de lux din Muntenegru

Noi imagini cu Sebastian Ghiță, fostul deputat dat în urmărire internațională, după ce în 2016 a fugit din țară, deși era sub control judiciar.  Un telespectator Digi24 a transmis mai multe fotografii în care este surprins pe o plajă de lux din Muntenegru, în apropiere de Insula Sfântul Ștefan. Sebastian Ghiță a aflat, de câteva săptămâni, că autoritățile din Serbia, unde s-a refugiat după fuga din țară, au respins cererea României de extrădare și că i-au acordat, provizoriu, statutul de azilant.

Accident în Timiș: Doi adulți au murit, un minor este în stare de inconștiență

Două persoane au decedat, iar un minor de 12 ani a fost transportat în stare de inconștiență la spital, în urma unui accident rutier produs ieri pe raza localității timișene Lenauheim, după ce șoferul autoturismului în care se aflau cele trei persoane a intrat într-un cap de pod pe care l-a rupt. La locul intervenției s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare și patru subofițeri din cadrul Stației de pompieri Sânnicolau Mare și Lenauheim, două ambulanțe SAJ și un echipaj de poliție. Purtătorul de cuvânt al Poliției Timiș, Aurora Voicilă, a declarat că șoferul decedat era tatăl copilului, dar nu se cunoaște încă identitatea celei de-a doua persoane decedate.„Se fac cercetări, întrucât încă nu se cunoaște cauza care a dus la producerea accidentului, dacă este vorba despre exces de viteză, adormire la volan sau dacă i s-a făcut rău conducătorului auto”, a spus Aurora Voicilă.

Cum va fi vremea în această săptămână

Meteorologii anunță că săptămâna începe cu o vreme frumoasă și cu temperaturi care se vor încadra între 28 și 34 de grade, scrie Mediafax. Însă, de miercuri, vremea se schimbă ușor și apar ploile cu descărcări electrice în regiunile de Nord, Centru și Vest ale țării."Pentru ziua de luni, se menține o vreme în general frumoasă, chiar și călduroasă, mai ales în zonele de câmpie. Vom avea temperaturi maxime cuprinse între 27 și 34 de grade. Valorile de 33-34 de grade se vor înregistra în regiunile de Vest. Cerul va avea unele înnorări, iar în zona de munte, pe arii restrânse vor fi averse cu descărcări electrice", a declarat pentru Mediafax Dinu Mărășoiu, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).De asemenea, vreme frumoasă va fi și pe litoral unde se vor înregistra în jur de 28 de grade Celsius."Marți vremea va persista frumoasă, cu temperaturi maxime între 28 și 34 de grade. Ziua, doar izolat, vor fi averse și descărcări electrice în zona de munte, iar noaptea aceste fenomene pot apărea în regiunile de Nord și Vest. La munte va fi o vreme plăcută. (...) Apa mării va avea o temperatură de 25-26 de grade, deci foarte favorabilă, iar în aer va fi în jur de 28 de grade", informează reprezentantul ANM.La început de săptămână, în Capitală vremea va fi frumoasă și călduroasă. Maximele vor fi în jur de 32-33 de grade. Însă, de miercuri, vremea se va schimba ușor."Miercuri va fi o ușoară schimbare pentru partea de Nord, Centru și Vest a țării, local vor apărea averse cu descărcări electrice. Pentru regiunile de Sud și Est vremea se menține frumoasă, iar temperaturile maxime vor ajunge până la 33-34 de grade, temperatură pe care o așteptăm miercuri și în Capitală", a mai anunțat meteorologul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.