Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Victorie importantă pentru Opoziție la CCR

Ziarul de Vrancea
9 nov 2017 641 vizualizări

Legea care permitea partidelor să păstreze sumele primite ilegal în campanii este neconstituțională,  a decis Curtea Constituțională

Curtea Constituțională (CCR) a dezbătut, ieri, sesizarea unui grup de 50 de deputați PNL, USR și PMP la modificarea Legii finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale. ”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor politice este neconstituțională”, precizează CCR într-un comunicat.

Conform sursei citate, la adoptarea acestei soluții, CCR a constatat că legea criticată contravine principiului bicameralismului, având în vedere, în esență, faptul că, ignorând scopul inițial și obiectul de reglementare al propunerii legislative, Camera Deputaților - în calitate de Cameră decizională - a adoptat un număr semnificativ de amendamente, de natură să transforme în mod radical filosofia ce a stat la baza inițierii demersului legislativ și excluzând, astfel, prima Cameră - cea de reflecție - de la procesul de legiferare, ce trebuie să reprezinte, însă, opera întregului Parlament. De asemenea, Curtea a constatat faptul că unele dintre textele cuprinse în legea supusă controlului nu întrunesc exigențele impuse de principiul legalității, exigențe referitoare la condițiile de claritate, precizie și previzibilitate ale legii. Decizia este definitivă și general obligatorie.

În 5 octombrie, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de modificare a Legii finanțării partidelor, cu 176 de voturi ”pentru”, 96 de voturi ”împotrivă” și 6 abțineri. Deputații au aprobat raportul Comisiei juridice la acest proiect, care includea numeroase amendamente propuse de PSD, inclusiv abrogarea prevederii referitoare la confiscarea contribuțiilor care nu s-au făcut cu respectarea legii la campania electorală. Practic, o serie de infracțiuni la finanțarea partidelor politice urmau să fie pedepsite doar cu amenzi, nu și cu confiscarea sumelor respective, cum este în legea actuală.

Tudorel Toader trimite săgeți spre Consiliului Superior al Magistraturii

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, ieri, după ședința CSM, care a dat aviz negativ proiectului de modificare a legilor justiției asumat de Parlament, că a fost o dezbatere cu final știut, în care, pe alocuri, a fost folosit un limbaj dublu. "A fost o dezbatere, nu aș spune neapărat tensionată, dar, din punctul meu de vedere, a fost o dezbatere cu final știut. Personal, eram convins că rezultul va fi același. O dezbatere în care pe alocuri s-a folosit limbaj dublu și în care cineva, nu dau nume, s-a făcut că nu știe sau nu înțelege un anumit lucru. Dezbaterea a avut loc în contextul în care o doamnă judecător membră CSM spunea că la avizul precedent votul s-a schimbat peste noapte - din unanimitate favorabil a devenit negativ", a spus Tudorel Toader. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ, ieri, proiectului de modificare a legilor justiției care a fost asumat de Parlament. Procurorul general Augustin Lazăr a spus că principalele propuneri contestate se referă la procedura de numire la vârful parchetelor și la înființarea unui Consiliu de integritate, care ar fi o instituție neconstituțională. Ședința plenului CSM a durat aproximativ trei ore, iar decizia de a aviza negativ acest proiect, în forma asumată de parlamentarii PSD-ALDE, a fost luată cu 11 la 7 voturi. "Nu suntem de acord cu propunerea care se referă la Inspecția Judiciară și la înființarea unui Consiliu de Integritate, având indicii puternice că ar fi o instituție neconstituțională. O altă prevedere contestată este cea privind numirile la vârful parchetelor, care ar fi absolut politizate. Mai sunt alte două propuneri de modificare care ar fi de natură să lezeze independența justiției", a spus Augustin Lazăr, la ieșirea de la CSM. Avizul CSM este consultativ.

Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ și proiectului privind legile justiției în forma propusă de Ministerul Justiției, care a ajuns apoi la Parlament.

Kovesi atacă la Viena modificările la legile justiției

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat ieri, în cadrul unui eveniment la Viena, că provocarea cea mai mare este acum în România păstrarea independenței magistraților, iar dacă legea propusă privind statutul acestora va fi adoptată în Parlament "va afecta grav" independența Justiției și va institui "un control politic" asupra activității procurorilor. "În fața participanților — șefi ai autorităților anticorupție, practicieni și experți anticorupție din întreaga lume — procurorul-șef al DNA a rostit un discurs intitulat 'Protejarea independenței DNA: relevanța principiilor de la Jakarta', în care a subliniat care au fost premisele esențiale pentru obținerea unor rezultate credibile și reale în lupta cu corupția: independența sistemului judiciar, o structură specializată în combaterea corupției, legislație care să ofere instrumente investigative. Procurorul-șef al DNA a scos în evidență cele două valențe ale independenței — independența sistemului de justiție raportată la relația cu autoritatea executivă și legislativă, dar și la independența individuală a procurorului în cadrul ierarhiei interne", arată DNA. Kovesi a amintit că, din 2013 până în prezent, DNA a trimis în judecată 68 demnitari: un prim-ministru, doi vice premieri, 11 miniștri și foști miniștri, 39 deputați, 14 senatori și un membru al Parlamentului European. Dintre aceștia, au fost deja condamnați definitiv 27 pentru fapte de corupție sau fapte asimilate faptelor de corupție: cinci miniștri, 17 deputați, patru senatori și un membru al Parlamentului European. "Recuperarea pagubelor cauzate prin infracțiuni reprezintă o componentă importantă în cauzele DNA. În aceeași perioadă, DNA a dispus măsuri asiguratorii de peste două miliarde euro. Rezultatele prezentate n-ar mai fi posibile dacă procurorii în România nu ar mai fi independenți", a spus Laura Codruța Kovesi.

Conform DNA, Kovesi a propus și un "exercițiu de imaginație". "Dacă procurorii ar fi subordonați Executivului, cum ar putea să deschidă ei investigații față de un membru al Guvernului sau față de un secretar de stat sau față de altă persoană cu funcție importantă care este și membru al unui partid politic? Ar exista vreo garanție că investigația este corectă și imparțială? Ar exista vreo garanție că nu ar fi repercusiuni asupra magistratului care a deschis sau finalizat ancheta? Dar dacă procurorii ar fi sub autoritatea Parlamentului, am mai vedea investigații privind deputați sau senatori?", a transmis șefa DNA. Potrivit acesteia, "cea mai mare provocare este acum păstrarea independenței magistraților".

Șef de Poliție, la spital după ce a fost bătut de trei bărbați

Șeful serviciului de siguranță rutieră din cadrul Poliției Locale Galați a ajuns în spital, după ce a a fost agresat fizic de trei bărbați pentru că i-a atras atenția unei femei să-și parcheze regulamentar mașina. Purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Galați, Aurelia Bogatu Matei, a declarat, ieri, că incidentul a avut loc miercuri seara, în jurul orei 19.45, când șeful serviciului de siguranță rutieră din cadrul instituției, aflat în timpul liber, pe strada Brăilei din municipiu, i-a atras atenția unei femei că și-a parcat mașina neregulamentar, ocupând două locuri de parcare. "Colegul nostru i-a spus să-și parcheze mașina regulamentar, doamna a devenit irascibilă, iar colegul nostru a spus că în condițiile acestea va suna la Poliția Locală pentru a veni un echipaj în zonă. El a urcat în mașină și în timp ce vorbea cu dispeceratul instituției, au apărut trei indvizi, cu o altă mașină, care au început să-l lovească în zona feței. Totul s-a întâmplat în timp ce el era în mașină, prin geamul de la portieră, care era deschis. El nu a putut interacționa în niciun fel, i-au spart telefonul în mod intenționat pentru că au văzut că vorbește la acesta, și au plecat și doamna, și cei trei indivizi", a spus Aurelia Bogatu.

Ulterior, polițistul, Bogdan Dănuț, de 48 de ani, care a suferit mai multe leziuni în zona feței, a apelat de pe telefonul personal servciul 112, iar în prezent este internat la Spitalul de Urgență din Galați, la secția ORL, pentru tratament și investigații.

Jurnaliști Antena 3, făcuți de râs de o gașcă de adolescenți

Un experiment al unor adolescenți prezenți duminică seară la protestele din Piața Victoriei a fost prezentat și analizat cu maximă seriozitate în platoul Antena 3, unde s-a vorbit despre „o mișcare anarhistă, radicală, care are o simbolistică foarte apropriată cu simbolistica nazistă“. Mama tânărului a demontat afirmațiile, explicându-le celor de la postul Intact că s-au făcut de râs. În urmă cu două zile, televiziunea de știri Antena 3 dezbătea intens cum la protestele de duminică seara, „chiar în prima linie“, apărea o persoană ce afișa o pancartă considerată ca aparținând unei „mișcări anarhiste“. „Free Kekistan“ era scris pe pancarta ținută de un adolescent, scrie Pagina de Media. Ana-Maria Roman, moderatoarea emisiunii de la Antena 3, Cătălin Harnagea, fost șef al Serviciului de Informații Externe, dar și fostul jurnalist Sorin Roșca Stănescu au dezbătut „subiectul“ în direct, într-o discuție de zece minute. Pe tot parcursul dezbaterii, pe ecran rula burtiera: „Organizație anarhistă, prezentă la proteste“. „Am avut impresia că manifestațiile astea sunt pentru statul de drept – pentru statul român, pentru libertatea românilor, dar am văzut un afiș de mai multe ori…Kekistanul liber.. nu știu ce înseamnă asta. Niște semne cabalistice…“, a spus Sorin Roșca Stănescu (68 de ani), în cadrul emisiunii.

Accident extrem de grav în Caraș-Severin. Cel puțin trei morți

Trei persoane și-au pierdut viața, iar două au fost rănite pe DN6, ieri, în județul Caraș- Severin, după ce șoferul unei mașini a intrat într-o depășire multiplă. ”Accidentul a avut loc pe DN6, iar din primele cercetări a rezultat că un bărbat de 60 de ani din localitatea Armeniș a condus un autoturism dinspre Caransebeș spre Orșova, iar la kilometrul 436 acesta nu s-ar fi asigurat corespunzător la efectuarea unei depășiri multiple și a intrat în coliziune frontală cu o autoutilitară condusă de un bărbat de 45 de ani din județul Mehedinți”, a declarat purtătorul de cuvânt al al IPJ Caraș-Severin, Cecilia Dăneț. Potrivit sursei citate, în urma accidentului șoferul autoturismului care intrase în depășire și doi pasageri din mașina acestuia au decedat pe loc, iar un al treilea pasager a fost rănit grav. Și șoferul autoutilitarei este rănit ușor. Cei doi bărbați răniți au fost transportați la Spitalul Municipal Caransebeș. Polițiștii fac cercetări pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă și încearcă să afle exact cum s-a produs accidentul rutier.

Crimă? Bărbat dezbrăcat, găsit cu capul zdrobit pe stradă din Oradea

Polițiștii și procurorii din Bihor au început o anchetă în cazul unui tânăr care se presupune că a fost ucis, el fiind găsit dezbrăcat, doar în lenjerie intimă, și cu capul zdrobit, pe o stradă din municipiul Oradea. Trupul neînsuflețit al unui tânăr a fost descoperit joi dimineața, pe o stradă din municipiul Oradea, victima fiind doar în lenjerie intimă și ciorapi și având urme de lovituri violente la cap. Cadavrul a fost descoperit de un localnic în apropierea unui bloc, capul zdrobit al victimei fiind acoperit cu frunze. Prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Maria Cotrău, a declarat că procurorii bihoreni au deschis o anchetă în acest caz pentru omor și a fost conturat deja un cerc de suspecți. Potrivit sursei citate, anchetatorii au identificat victima, fiind vorba de un tânăr din Oradea în vârstă de 27 de ani, necăsătorit. Zona în care a fost descoperit cadavrul tânărului a fost împânzită de polițiști, joi, anchetatorii folosind și câini pentru găsirea unor posibile urme care să îi conducă la ucigaș. De asemenea, anchetatorii au găsit în apropiere mai multe obiecte vestimentare, pe care le-au ridicat pentru a stabili dacă au sau nu legătură cu crima. Oradea s-a confruntat cu o crimă violentă și în primăvara acestui an, când un taximetrist a fost înjunghiat de un client și lăsat în mașină, la câțiva kilometri de municipiu. Ucigașul, un tânăr în vârstă de 19 ani ani, a fost prins atunci la scurt timp de polițiști.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.