Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Vela: În jurul blocului nu e nevoie de declarație pe proprie răspundere

Ziarul de Vrancea
23 mar 2020 920 vizualizări

Ministrul de Interne susține că oamenii pot circula în apropierea locuinței: “Nu suntem atât de categorici încât să se sperie acum populația” n  încă 144 de cazuri de infectare cu coronavirus au fost anunțate ieri la prânz n numărul total al cazurilor a ajuns la 906, iar al deceselor la 14 n la ATI sunt internați 18 pacienți, din care 8 în stare gravă

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a venit ieri cu “lămuriri” după ce ordonanța militară 3 a generat discuții în spațiul public privind prevederi neclare. Legat de obligația de a avea la noi declarație pe propria răspundere atunci când ieșim din casă, așa cum este prevăzut în ordonanață, Marcel Vela susține că aceasta nu este obligatorie dacă ieșim să plimbăm câinele de companie sau ne plimbăm în apropierea casei.

Întrebat, la Digi 24, dacă declarația pe propria răspundere trebuie completată de fiecare dată când ieșim din casă sau dacă poate fi completată în fața polițistului care ne oprește pe stradă, Vela a răspuns: “Cei care plimbă câinele nu au nevoie de declarație, pentru că în momentul când sunt verificați se vede pe buletin că este adresa din jurul blocului unde plimbă cățelul sau face sport. Nu suntem atât de categorici încât să se sperie acum populația”. El a atras atenția că informațiile menționate în declarațiile pe proprie răspundere pe care oamenii trebuie să le prezinte justificativ sunt verificate. “Cei care fac declarații false și le prezintă poliției vor fi verificați. Declarația respectivă se introduce într-o baza de date și se verifică dacă respectiva persoană lucrează la firma x sau merge la un anumit magazin, într-o anumită parte permisă în articolele din ordonanță”, a afirmat Vela.

Ministrul de Interne a mai susținut că dacă oamenii ar fi respectat condițiile din ordonanța 2 “poate nu ar fi apărut condițiile din ordonanța 3, dar lumea a luat în glumă, au apărut pe internet bancuri”.

România se apropie de o mie de infectări

Numărul total al cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus a ajuns ieri după-amiază la 906, fiind diagnosticate alte 144 de persoane în ultimele 24 de ore. La ATI, erau internați 18 pacienți, din care 8 în stare gravă. “Până astăzi, 25 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 906 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 906 persoane confirmate pozitiv, 86 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 23 la București, 6 la Craiova, 2 la Constanța, unul la Cluj și unul la Iași). Până astăzi, 25 martie, 13 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Iași, Suceava, Arad, Craiova, Timișoara și Bacău, au decedat. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 144 de noi cazuri de îmbolnăvire. Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 3 ani și 79 de ani”, anunță Grupul de Comunicare Strategică.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 6.016 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 96.055 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Apel pentru testarea tuturor celor care intră în spital

Camelia Roiu, medic anestezist la Spitalul de Arși din București, cunoscută pentru faptul că a fost unul dintre primii medici din România care au spus adevărul despre infecțiile nosocomiale din spitale, cere autorităților să testeze pentru COVID 19 absolut toți pacienții care intră în unitățile medicale. “Este singura salvare”, spune medicul, adăugând că “dacă nu veți face asta va fi catastrofal și, după ce se va fi sfârșit potopul, vă promit că ăștia care vom/vor mai rămâne vom/vor avea grijă să plătiți pentru toată iresponsabilitatea.”

“Domnule Costache, singura salvare este să testați toți pacientii care intră în spitale, indiferent dacă se încadrează sau nu în definițiile voastre, indiferent dacă au sau nu simptomatologie, pentru că e logică pură, riscați să infectați tot personalul medical, cum s-a întâmplat deja. Or, la ora asta, resursa umană din spitale este echivalentă cu viața. Sunt singurii care vă pot îngriji și salva. Dacă nu veți face asta va fi catastrofal și, după ce se va fi sfârșit potopul, vă promit că ăștia care vom/ vor mai rămâne vom/ vor avea grijă să plătiți pentru toată iresponsabilitatea”, avertizează Camelia Roiu.

Ea se întreabă și cum a fost posibil ca în România să existe pe hârtie 2.600 de paturi de terapie intensivă, dar numai jumătate dintre ele să fie dotate cu ventilatoare: “Tot cu ocazia asta, mai aflăm de la dr. Săndesc, presedintele Societatii de Anestezie - Terapie Intensivă, că avem 2.600 de paturi de terapie intensivă în toată țara, dar că doar jumătate au ventilatoare. Pai, domnu doctor, din pixul cui s-au avizat ca paturi de Terapie Intensivă? Stiți că, prin definiție, terapia intensivă se ocupă cu susținerea funcțiilor vitale, în principiu respirația și circulația, așa că patul fără ventilator e pat de odihnă, domnule doctor, nu pat de Terapie Intensivă. Probabil că așa, din pix, s-au făcut multe secții de Terapie Intensivă, că știți cum e la noi, când există o personalitate medicală insuficient valorizată, îi facem din pix o secție, cu tot ce scrie la lege, ce dacă în realitate n-avem nimic, nici măcar numărul de paturi de pe hârtie? Cam ăștia suntem, un sistem făcut din pix, o țară făcută din pix.”

Disidentul Paul Goma, răpus de coronavirus

Scriitorul și disidentul Paul Goma, în vârstă de 84 de ani, a murit marți noapte, la Paris, din cauza Covid-19. „În urma unui mesaj primit din Franța, cu regret și mare durere anunț plecarea dintre noi a marelui scriitor și disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaș“, a transmis într-un comunicat Mariana Sipoș, biografa lui Paul Goma, citează G4media.ro. Ea a mai spus că fiul scriitorului, Filip Goma, este „foarte tulburat și îndurerat” și că roagă să nu fie contactat.

Conform indicațiilor lui Filip Goma, respectând dorința tatălui său și ținând cont de restricțiile actuale în vigoare în Franța, trupul lui Paul Goma va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirului Pére Lachaise din Paris.

Paul Goma s-a născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana, județul Orhei, din Basarabia, unde părinții săi erau învățători. A urmat cursurile Facultății de Litere de la Universitatea București. În 22-23 octombrie 1956 a izbucnit Revoluția din Ungaria. Pe 22 noiembrie, Paul Goma a fost arestat la Universitate, dus la Ministerul de Interne și anchetat, acuzat fiind de tentativă de a organiza o manifestație ostilă de solidaritate cu Revoluția din Ungaria. A fost reținut la Malmaison și Jilava, procesul fiind amânat de nenumărate ori. Abia în iunie 1957 i-a fost adusă la cunoștință sentința: doi ani închisoare corecțională pentru delictul de agitație publică. În martie 1958, a fost trimis disciplinar la penitenciarul Gherla. În noiembrie, eliberat din închisoare, dar trimis (cu escortă) – „pentru 36 luni” – cu domiciliu obligatoriu în satul-nou Lătești, raionul Fetești. În noiembrie 1961, i-a fost prelungită restricția domiciliară cu 24 luni. Paul Goma a protestat, în scris, față de „prelungire” și a fost eliberat înainte de termen, în ianuarie 1963. În 1965, ca urmare a „decretului Ceaușescu” (ce permitea foștilor deținuți politici să-și continue studiile universitare), Paul Goma – căruia nu i se aprobase reînmatricularea în anul III, deși, legal, avea acest drept – a dat examen de admitere și a reușit la Facultatea de Filologie, Universitatea București.

Crucea Roșie Română a cumpărat 10 aparate de testare rapidă

Crucea Roșie Română a anunțat ieri că a achiziționat zece aparate de testare rapidă Covid-19 și 300 de kituri de testare, din donația OMV Petrom de 1 milion de euro, iar rezultatul unui test este disponibil în aproximativ 40 de minute. “Aparatele au ajuns în țară și sunt în procedura de configurare. Acestea vor fi distribuite către mai multe spitale din țară, în perioada imediat următoare, conform recomandărilor date de Ministerul Sănătății, singura autoritate care are o evidență centralizată și actualizată la zi cu necesarul spitalelor din România”, arată un comunicat al Crucii Roșii. Cele 300 de kituri achiziționate vor putea asigura testarea a 7.200 de persoane.

Valoarea aparatelor și a kit-urilor aferente este de 1,2 milioane euro.

Aparatele de testare rapidă sunt sisteme portabile complet automatizate, de generație nouă care utilizează tehnica RT-PCR în vederea detectării genelor ce indică prezența virusului SARS-COV-2.

“Datorită tehnicii revoluționare, aparatele au un grad ridicat de precizie, elimină riscul de contaminare și reduce timpii de așteptare pentru obținerea unui rezultat. Astfel de la 24 de ore timpi de așteptare pe aparate clasice, la 40 de minute timp de așteptare pentru aflarea rezultatului unui test pe aparatele de testare rapidă”, informează comunicatul.

Doi preoți și doi diaconi, diagnosticați cu Covid-19

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a transmis ieri că doi preoți, doi diaconi și alți angajați ai unei biserici din București au fost testați pozitiv cu Covid-19. „Ancheta epidemiologică a dus la izolarea și testarea tuturor clericilor de la parohie și a doamnei de la lumânări. Ulterior, au fost depistați pozitiv cântărețul bisericesc, doamna de la lumânări, 2 preoți și 2 diaconi. Biserica și curtea ei au fost dezinfectate de mai multe ori. În biserica respectivă nu a mai fost oficiată nicio slujbă. Arhiepiscopia Bucureștilor a anunțat imediat DSP și un alt preot a fost desemnat pentru a suplini activitatea acolo”, a declarat, miercuri, pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Conform deciziei Sfântului Sinod al BOR, dacă un angajat al Bisericii manifestă simptome sau dacă a intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu noul coronavirus, acesta va comunica în scris sau telefonic superiorului său ierarhic situația în care se află.

Speculă cu măști de protecție la Suceava

Polițiștii suceveni au confiscat circa trei sute de măști de protecție vândute la suprapreț de doi agenți economici, care au fost amendați, a informat, ieri, purtătorul de cuvânt a IPJ Suceava, Ionuț Epureanu.

 “Au fost identificați doi agenți economici care comercializau, fără respectarea prevederilor legale și fără avize, măști sanitare de protecție. Au fost confiscate 298 de măști și au fost aplicate două sancțiuni contravenționale la Legea 12 din 1990, privind comerțul ilicit, în valoare totală de 10.000 de lei. Măștile erau comercializate cu 3 lei bucata către agenții economici terțiari, iar aceștia le vindeau la rândul lor și cu 6 lei bucata”, a spus Epureanu.

Galați: Un bărbat a ucis o bătrână cu toporul pentru doi lei și o pereche de cercei

Un bărbat a fost reținut de procurorii gălățeni, după ce a omorât o bătrână, lovind-o cu toporul de mai multe ori în zona capului. El avea nevoie de bani pentru a-și cumpăra substanțe halucinogene și a furat de la victimă cerceii acesteia și suma de doi lei găsită în locuință.

Potrivit procurorilor, pe data de 24 martie, un bărbat care avea nevoie de bani pentru a-și cumpăna substanțe halucinogene a pătruns în locuința unei bătrâne și a început să o lovească cu un topor în zona capului. “În urma leziunilor traumatice cauzate în aceste împrejurări, victima a căzut la pământ, ulterior inculpatul sustrăgându-i suma de doi lei din incinta locuinței și o pereche de cercei de la urechi. Urmare a leziunilor suferite victima a decedat”, se arată în comunicat.

Ungaria și România vor redeschide frontiera comună pentru navetiști

Ungaria și România vor redeschide frontiera comună pentru navetiști, a anunțat miercuri ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, citat de MTI. Ca multe alte țări europene, Ungaria și-a restricționat recent traficul la granițele sale în efortul de a opri răspândirea noului coronavirus, a declarat Szijjarto. Cu toate acestea, mulți dintre cei care trăiesc de-a lungul frontierei ungaro-române fac naveta zilnic în cealaltă țară pentru a se duce la muncă, a spus Szijjarto. “Și pe lângă protejarea sănătății oamenilor, treaba noastră este să facem tot posibilul pentru a menține economia în funcțiune”, a adăugat el.

Szijjarto a precizat că el și omologul său român au fost de acord că această politică se va aplica ungurilor și românilor care locuiesc pe o rază de 30 km de frontieră. Șefii polițiilor din cele două țări vor decide acum ce puncte de frontieră vor fi deschise pentru navetiști, cât și intervalul de timp, a mai spus ministrul. Menținerea frontierei deschise pentru navetiști este în interesul etnicilor maghiari din România, precum și al firmelor din Ungaria și România, a notat Szijjarto.

Două hoațe au intrat în casa unui bătrân pretextând că vor să dezinfecteze împotriva coronavirusului

Două femeie sunt cercetate de procurorii bucureșteni, după ce au intrat în locuința unei persoane de 86 de ani, pretextând că vor să dezinfecteze apartamentul cu o substanță împotriva coronavirusului, dar de fapt ar fi vrut să fure diverse bunuri. Ele au fost surprinse de o vecină, care și-a dat seama că este ceva în neregulă și a anunțat Poliția. Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București, pe data de 24 martie, două femeie au profitat de starea de urgență și purtând măști și mănuși chirurgicale au mers la locuința unei persoane în vârstă de 86 de ani din București, și i-au prezentat acesteia legitimația unei alte persoane, emisă de Casa de Pensii a municipiului București, pretinzând că au venit în control și că doresc să dezinfecteze apartamentul cu o substanță împotriva coronavirusului. Femeile au reușit să convingă persoana respectivă să le permită accesul în locuință. Una dintre femei a încercat să-i distragă atenția persoanei vătămate și purta cu aceasta o conversație în sufragerie, în timp ce cealaltă a început să pulverizeze prin casă cu o soluție dintr-o sticlă inscripționată “Igienol”. Ea a pătruns în toate încăperile cu intenția de a fura diverse lucruri. “Inculpatele nu ar fi reușit să sustragă niciun bun deoarece activitatea lor infracțională ar fi fost întreruptă de o vecină a persoanei vătămate, care le-ar fi surprins pe acestea în locuința persoanei vătămate și care a sesizat organele de poliție”, se arată în comunicat.

Cele două femei au fost reținute pentru 24 de ore.

Tânăr, anchetat după ce a ieșit noaptea cu mașina pe stradă, a făcut live pe Facebook și le-a cerut prietenilor să iasă pe străzi

Un tânăr de 26 de ani din Buzău s-a ales cu dosar penal pentru instigare publică după ce, în cursul nopții de marți spre miercuri, s-a plimbat cu autoturismul pe străzile orașului, făcând live pe Facebook și îndemnându-și prietenii să iasă din case.

“În urma imaginilor apărute în spațiul public cu un tânăr care conducea pe raza municipiului Buzău, în intervalul orar 22.00-06.00, îndemnând cetățenii să nu se supună reglementărilor actuale privind circulația persoanelor, polițiștii s-au sesizat din oficiu și au demarat verificări”, a transmis într-un comunicat IPJ Buzău.

În imaginile postate pe Facebook și șterse ulterior tânărul apare la volanul unui autoturism care se plimbă pe străzile goale ale orașului și care îndeamnă și alte persoane să iasă din case.

“Prietenii mei, haideți prin oraș dacă aveți curaj. Pe coronaviruus....Ieșiți, mă, afară, chiar v-a speriat Poliția asta? Nu se poate mă! Nici o mașină nu circulă în orașul astă. Când vreodată va putea să mă țină pe mine garda în casă. Dacă mă prinde garda să mor dacă nu intru cu mașina în ei...”, spune tânărul în timp ce se deplasează cu mașina prin oraș.

Tânărul de 26 de ani a fost identificat și depistat, fiind sancționat contravențional și i s-a suspendat permisul de conducere.

Totodată, au fost demarate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare publică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.