Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Vârsta medie a pacienților infectați cu COVID a scăzut de la 48 la 43 de ani

Ziarul de Vrancea
22 aug 2021 629 vizualizări

Statisticile mai arată că a crescut numărul de decese la pacienții fără comorbidități n la sfârșitul lunii septembrie s-ar putea să ajungem la 4.000 de pacienți spitalizați, potrivit INSP n datorită celor vaccinați, nu vom mai avea restricții ca la începutul pandemiei

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, a anunțat ieri că datele centralizate la nivel național în primele două săptămâni ale lunii august arată o scădere a mediei de vârstă a pacienților infectați cu SARS-COV-2, o scădere a mediei de vârstă în rândul celor decedați ca urmare a acestei infecții și o creștere a numărului de decese la persoane care nu sufereau de alte afecțiuni considerate comorbidități. „Avem această tendință de a înregistra cazuri noi la persoane tinere. În momentul de față, mediana vârstei este de circa 43 de ani, față de 48 de ani, cât era anterior, la cazurile din ultimele săptămâni. De asemenea, media de vârstă a deceselor este în scădere fiind în momentul de față de 67 de ani față de 71 de ani cât era cunoscut anterior. Și un lucru foarte important: la decesele înregistrate, dacă 94,6% aveau comorbidități, în momentul de față, la decesele înregistrate în săptămânile 2-15 august doar 88,3% dintre persoanele decedate aveau comorbidități. Acest lucru întărește semnalul legat de o probabilitate mai mare de a dezvolta forme severe inclusiv în rândul persoanelor care sunt mai tinere și care nu au boli cronice asociate, aspect care ne preocupă și cred că e cât se poate de serios”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Medicul a atras atenția asupra ratei scăzute de vaccinare la persoanele de peste 80 de ani, unde doar 19,5% din această categorie s-au vaccinat, el subliniind că analizele făcute la nivel național pentru primele două săptămâni ale lunii august indică o creștere cu 130% a numărului de îmbolnăviri la această categorie.

Mihăilă: Vârful pandemiei s-ar putea să fie la finalul lunii septembrie

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a afirmat că specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) estimează că vârful pandemiei ar putea să fie în România la finalul lunii septembrie, menționând că în cel mai rău scenariu posibil țara noastră ar putea ajunge la 4.000 de pacienți spitalizați în perioadele de vârf pandemic. Ea a precizat că se așteaptă ca numărul de spitalizări COVID în valul patru să fie mai mic decât a fost în valul trei.

“Așa cum ne uităm la celelalte țări unde procesul de vaccinare a mers bine, numărul de cazuri spitalizate este mult mai mic decât numărul de cazuri spitalizate în cursul valului trei chiar dacă numărul de infectări a ajuns să fie similar cu ceea s-a întâmplat în valul trei. Ne așteptăm ca numărul de infectări să fie mai mic acum decât în valul trei, chiar dacă s-ar putea să ajungem la un număr de infectări similar cu cel din valul trei, dar, pe de altă parte facem apel către populație să meargă să se vaccineze pentru că aceasta este singura măsură împreună cu respectarea distanțării și portul măștii în interior, care ne poate feri de o încărcătură maximă a numărului de paturi și a sistemului sanitar”, a afirmat ministrul Sănătății.

Mihăilă a mai anunțat că utilizarea măștilor textile va fi interzisă în noul an școlar, toți elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, precum și studenții urmând să poarte numai măști de uz medicinal.

Cum vor fi vaccinați elevii la școală

Valeriu Gheorghiță a mai anunțat ieri că autoritățile vor demara activitățile de vaccinare în unitățile școlare, odată cu deschiderea an ului școlar. În acele unități unde va fi posibil se vor deschide cabinete de vaccinare, iar în altele vor fi utilizate echipe mobile, care se vor prezenta după ce la nivelul școlii se vor face liste cu cei care doresc să se vaccineze – angajați din învățământ, elevi, dar și rude ale acestora.

Conform acestuia, echipele mobile vor reprezenta „principala logistică” ce va asigura procesul de vaccinare în școli în mediul rural, dar și în orașe.

„Practic, ne dorim ca fiecărei unități de învățământ să îi fie alocată o echipă mobilă și unitatea de învățământ, periodic, să centralizeze persoanele care doresc să se vaccineze. În felul acesta se stabilește un interval orar, o zi în săptămână, se identifică spațiul unde se poate organiza activitatea de vaccinare”. Medicul a reafirmat că minorii se pot prezenta însoțiți de reprezentanții legali și se pot prezenta „împreună cu cei din familie”, el subliniind că este importată imunizarea la nivelul familiei.

Valeriu Gheorghiță a arătat că există studii care arată că în familiile cu copii preșcolari riscul de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 crește cu 15% iar familiile cu copii școlari au un risc cu 20-25% mai mare de a se infecta cu virusul.

Medicul a precizat că și în campusurile universitare se intenționează organizarea de cabinete de vaccinare anti-COVID.

Arafat: Lockdown cum a fost înainte nu se preconizează

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a afirmat că un lockdown așa cum a fost înainte nu se mai preconizează a fi decis în România, explicând că acum sunt alte mijloace și posibilități față de începutul pandemiei și că în funcție de incidență există măsuri care vor fi luate pe zonă și nu la nivel național. „Noi oricum nu am fost într-un lockdown total, să spunem că am închis țara cum s-a întâmplat în alte țări și au ajuns la un lockdown total. Noi am avut poate o situație mai serioasă la începutul pandemie, în primele două luni, dar apoi noi am mers pe incidențe, pe măsuri mai mult locale sau zonale, nu pe măsuri generale, naționale, cu mici excepții și acest lucru cred că va fi din nou abordarea noastră mai departe. Hotărârea de guvern care este valabilă și care urmează să fie prelungită pentru prelungirea stării de alertă prevede și incidențele de doi la mie, de trei la mie și care spune clar ce se întâmplă, când ne întoarcem la situația dinainte de 1 august, când ne întoarcem la situația de 1 iunie și sunt măsuri care vor fi luate pe zonă”, a explicat șeful DSU.

El a mai transmis că autoritățile nu mai doresc închiderea unor activități care au fost suspendate în perioada pandemiei. “Dacă într-o zonă ajungem la o anumită incidență, care prevede să se limiteze accesul în unele zone, atunci se va aplica această măsură, dar bineînțeles coroborată și cu ce avem acum la îndemână și anume identificarea persoanelor vaccinate care pot intra într-o zonă fără un risc major ca să nu închidem anumite activități, care poate nu sunt activități esențiale, dar nu vrem să le închidem în final cum altădată s-au închis. Asta urmează să se decidă, să vină cu deciziile de la CNSU, de la hotărârea de Guvern și să fie explicate mai departe în următoarea perioadă”, a transmis Arafat.

El a mai fost întrebat dacă vor exista restricții pentru persoanele vaccinate.

“Înainte erau restricții pentru toți, acum poate că o să fie permisii pentru unii ca să nu ajungem din nou la restricții pentru toți. Deci este un pic altfel situația pentru că nu e țintită persoana nevaccinată, nu țintim persoana nevaccinată, încercăm să menținem unele activități fără să le închidem. Dacă menținerea acestor activități se va baza pe vaccinare sau testare și atunci are acces la un mijloc altul decât vaccinare și atunci noi ce facem este să aplicăm măsuri de sănătate publică care se limiteze răspândirea. Varianta nouă și asta cred că explică toată lumea poate să se răspândească foarte rapid. E suficient un contact de două, trei minute fără mască, să infecteze”, a precizat Raed Arafat.

Aproape 800 de noi cazuri

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat marți 782 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, cel mai mare bilanț zilnic înregistrat din 14 mai. În ultimele 24 de ore, 14 persoane au decedat. Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este 0,26 la nivel național. Până ieri, 34.439 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 1.476. Dintre acestea, 205 erau internate la ATI.

Doi din zece români și-au luat un animal de companie în timpul pandemiei

60% dintre români au un animal de companie, iar 20% spun că dețin animalele de companie de cel puțin doi ani, se arată într-un studiu Reveal Marketing Research, remis ieri. Potrivit documentului citat, câinele este cel mai comun animal de companie deținut la nivelul gospodăriilor din mediul urban și rural, datele arătând că 73% dintre posesorii de animale de companie au câine, în vreme ce 57% au pisici. Topul celor mai populare animale de companie este completat de păsări papagali/canari (9%), pești (7%), broască țestoasă și hamster/ cobai/ porcușor de Guineea (3%).

Studiul analizează și locurile din care românii cumpără hrană pentru animalele de companie. Majoritatea preferă hypermarketurile/supermarketurile (78%) și magazinele specializate (55%), urmate de veterinar (20%) și de achiziția online (15%).

Se observă o preocupare mai mare a persoanelor din mediul urban în ceea ce privește îngrijirea animalelor de companie pe care le dețin, întrucât 64% dintre acestea cumpără hrană de la magazinele specializate, care comercializează inclusiv produse premium. Acest lucru se poate datora puterii de cumpărare mai ridicate în zona urbană, cât și unei prezențe și diversități mai mari a serviciilor, magazinelor specializate și a cabinetelor veterinare.

Ce fac românii cu animalele de companie atunci când pleacă de acasă cu toată familia? Majoritatea găsesc soluții la familie sau prieteni (63%) sau le lasă în casă și roagă pe cineva să treacă să le dea mâncare (36%). De asemenea, o altă soluție pentru care românii declară că optează este cazarea într-un hotel special pentru ei animale (6%). Românii vor să adopte animale de companie (57%), mai degrabă decât să le cumpere (43%).

Coreea de Sud neagă că va primi gratuit 450.000 de vaccinuri din România

Coreea de Sud va face barter cu România pentru a primi vaccinuri contra COVID-19, spune ministerul de externe de la Seul, contrazicând informațiile oficiale din țara noastră privind donarea a aproape milion de doze către această țară asiatică, potrivit agenției Yonhap.

Amintim că, joia trecută, Ministerul Sănătății din România a informat că Guvernul a aprobat o hotărâre de donare a 450.000 de doze de Moderna către Coreea de Sud. Ministerul de externe de la Seul spune că cele două țări sunt în negocieri privind vaccinurile, dar a negat că acestea vor veni gratuit. “Informațiile privind furnizarea de vaccinuri gratuite de către Guvernul României nu sunt adevărate. Există negocieri între țara noastră și România în contextul unui schimb pentru vaccinuri”, a transmis ministerul citat. “Guvernul nostru a creat încredere între cele două țări prin furnizarea către executivul român de teste de diagnostic și alte materiale pentru carantină în martie anul trecut în primele luni ale epidemiei de coronavirus”, a precizat ministerul de externe sud-coreean. O sursă diplomatică a spus pentru Yonhap că sud-coreenii vor furniza “bunuri similare” în schimbul vaccinurilor.

Autoritățile pentru sănătate din Coreea de Sud au dat declarații asemănătoare cu cele ale ministerului de externe, respingând și speculațiile că e vorba de doze ce urmează să expire: “Suntem în discuții pentru vaccinuri care au data de expirare în noiembrie sau mai târziu”.

Fenechiu (PNL): 37 de filiale îl susțin pe Florin Cîțu

Poziționarea PNL Bihor de partea lui Ludovic Orban în perspectiva Congresului din 25 septembrie nu este extrem de relevantă în momentul de față, a declarat la RFI senatorul liberal Daniel Fenechiu, susținător al premierului în cursa internă. El susține că “există posibilitatea ca și moțiunea lui Florin Cîțu să fie susținută” și afirmă că “victoria lui Florin la alegerile din 25 va fi una la o diferență semnificativă”.

Daniel Fenechiu a spus câte filiale îl susțin în prezent pe Florin Cîțu în vederea Congresului PNL: “Din cunoștințele mele, în momentul de față, circa 37 de filiale îl susțin pe Florin Cîțu. Cred că în momentul de față trendul în PNL este cât se poate de evident, Florin Cîțu are indiscutabil prima șansă și cred că victoria lui Florin la alegerile din 25 va fi una la o diferență semnificativă”.

PNL Bihor a decis, după o perioadă de nehotărâre, să îl susțină pe Ludovic Orban la alegerile din partid. Întrebat cât contează acest sprijin al filialei conduse de Ilie Bolojan, unul dintre liderii influenți din partid, senatorul a răspuns: “Fără îndoială, domnul Ilie Bolojan este unul din liderii extrem de importanți ai PNL, extrem de recunoscut și apreciat la nivel național și nu numai în interiorul PNL-ului. Da, contează, e vorba de aproape 200 de voturi, din care e posibil ca o mare parte să meargă către Ludovic Orban”.

Profesor, filmat în timp ce dansează lasciv în fața unei tinere

Un profesor din Timișoara a fost filmat în timp ce dansa provocator în fața unei tinere, cel mai probabil elevă, fiind aclamat de persoanele prezente. Filmulețul a fost realizat într-o tabără școlară, în această vară, la Marea Neagră și filmarea a fost postată pe Facebook, ulterior fiind ștearsă. Inspectoratul Școlar Județean Timiș a anunțat că va face o anchetă.

În filmare se poate observa cum profesorul își dă jos tricoul și începe să danseze provocator în fața unei tinere care era așezată pe un scaun, în mijlocul mulțimii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.