MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Vacanța de primăvară va dura o lună
Elevii nu vor mai veni la școală în perioada 2 aprilie – 4 mai, a anunțat ieri ministrul Educației
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat ieri că vacanța de primăvară va fi prelungită și că va dura din data de 2 aprilie până în 4 mai. “Am propus modificări în structura anului școlar. Propunând o vacanță de primavără din 2 aprilie – 4 mai va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice și ortodoxe. Vacanța de primăvara prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie până pe 4 mai. Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică va beneficia de o scădere a mobilității”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Potrivit acestuia, al doilea avantaj este că examenul de bacalaureat se păstrează la datele planificate, cu prezență fizică, în perioada 28 iunie – 1 iulie probele scrise. Singura diferență este că se vor echivala competențele, cu excepția celor din promoțiile anterioare care vor susține competențele digitale. “Alt avantaj se regăsește în păstrarea datelor pentru evaluarea la clasele a 4 și a 6. La clasa a 2 vor fi programate în luna mai. Vom acorda importanța cuvenită pretestărilor pentru PISA. Decalăm examenul de Evaluare Națională, se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie, urmând ca admiterea în liceu să se facă după 8 iulie. Se păstreează toate datele inițiale pentru titularizare și definitivat”, a mai anunțat Sorin Cîmeanu.
Ministrul a precizat că “suntem într-o situație în care e nevoie de decizii care să producă cât mai puține perturbări”. “Școlile trebuie să se închidă ultimele dacă e nevoie. Nu considerăm îndreptățită închiderea școlilor și lăsarea deschisă a altor locații”, a mai declarat Sorin Cîmeanu, precizând că a semnat ordinul care prevede intrarea în online a unităților de învățământ doar la intrarea în carantină a localităților. “Depășirea pragului de 6 la mie nu generează intrarea în online a școlilor”, a mai declarat ministrul.
Gheorghiță: Efectele pozitive ale vaccinări se văd deja
“Avem date care ne arată o reducere cu cel puțin 60% a ratei de infecție asimptomatică și implicit a transmiterii”, spune medicul
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, afirmă că efectele pozitive ale campaniei de vaccinare se văd deja în statisticile care iau în calcul categoriile care au fost incluse în primele etape ale vaccinării. “Ele (efectele pozitive ale imunizării – n.r.) să știți că se văd deja, dar pe clustere populaționale, adică dacă ne uităm la etapa unu vedem beneficii importante în ceea ce privește scăderea numărului de cazuri confirmate săptămânal, dacă ne uităm la ce se întâmplă în centrele rezidențiale, dacă ne uităm la persoanele dializate care au fost vaccinate. Acest lucru ne indică faptul că, atunci când vom depăși cel puțin 50% rată de acoperire vaccinală la nivel național, cu siguranță aceste beneficii vor fi vizibile fără nici o analiză din punct de vedere statistic, pentru că ne așteptăm ca la acel moment să avem un număr redus de cazuri confirmate, să avem un număr redus de persoane internate și așa mai departe. Sigur că aceste beneficii pot fi obținute mai repede și pot fi menținute prin respectarea cu strictețe a măsurilor de protecție, cele nonfarmacologice și anume: mască, igienă, distanță fizică, evitarea zonelor aglomerate, aerisirea încăperilor”, a afirmat Gheorghiță ieri.
Președintele CNCAV a precizat că trebuie respectate în continuare măsurile e protecție. “Avem date care ne arată o reducere cu cel puțin 60% a ratei de infecție asimptomatică și implicit a transmiterii, dar acest risc nu este redus la zero. După cum știm, nu avem vaccinuri care să ne ofere un nivel de sută la sută protecție față de infecția cu SARS-CoV-2, mă refer la infecția asimptomatică”, a mai declarat Ghorghiță.
A fost deschis primul centru de vaccinare non-stop din România
Primul centru de vaccinare din România care va funcționa non-stop a fost deschis la Spitalul Județean Timișoara. Deocamdată, acesta va funcționa până la ora 23.00, fiind necesare câteva zile pentru ca platforma să permită programarea și pe timp de noapte. “Pentru partea de noapte, platforma națională trebuie upgradată că să poată accepta programări după programul normal care se termină la 7 seara. Colegii de la STS pot lucra doar noaptea ca să nu blocheze activitatea de la toate centrele din toată țară. Ei lucrează deja de când au primit acceptul, o dată cu noi, de joi seară, și ne-au notificat că încă două nopți vor lucra, astfel încât programările vor putea fi făcute până la orele dimineții”, a declarat Răul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara
Acesta este primul centru de vaccinare din România care va funcționa non-stop, iar marți a fost deschis. El funcționează la parterul clădirii care adăpostește Ortopedia din cadrul Spitalului Județean Timișoara, și va avea atât ziua, cât și noaptea, câte 4 linii de vaccinare. Se va administra doar serul Pfizer. Principalii beneficiari ai vaccinurilor administate noaptea vor fi tinerii și angajații care lucrează în mai multe ture.
Peste 1.000 de magistrați spun „nu” superimunității
Peste 1.000 de judecători și procurori susțin memoriul “Magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate!”, prin care atrag atenția că introducerea obligației ca magistrații să poată fi trimiși în judecată, pentru anumite infracțiuni, în special cele de corupție, numai cu încuviințarea Secțiilor din CSM constituie un “filtru” neconstituțional. “Așa-numitele garanții care însoțesc proiectul legii de desființare a SIIJ, conform raportului adoptat de Comisia juridică a Camerei Deputaților, sunt inacceptabile într-un stat de drept. Condiționarea trimiterii în judecată a judecătorilor și a procurorilor, pentru săvârșirea anumitor infracțiuni, în special cele de corupție, de încuviințarea Consiliului Superior al Magistraturii constituie un filtru neconstituțional și scade încrederea publică în actul de justiție, deoarece riscă să fie percepută ca o garanție a impunității magistraților suspectați de corupție sau ca o superimunitate”, se arată într-un comunicat al Forumului Judecătorilor.
Potrivit acestora, crearea unui corp de magistrați incoruptibili, onești și profesioniști exclude acordarea unor astfel de imunități de care niciun cetățean obișnuit nu se “bucură”.
Magistrații susțin că încuviințarea prealabilă din partea unui organ administrativ “este incompatibilă cu valorile statului de drept”, deoarece reprezintă un “privilegiu inadmisibil” și un filtru pentru ca magistrații să nu poată fi anchetați penal, ceea ce va asigura impunitate, “fapt de neconceput în societăți democratice stabile”. Potrivit judecătorilor și procurorilor, încuviințând trimiterile în judecată, ambele secții ale CSM ar deveni un fel de “superiori ierarhici ai procurorilor de caz”.
Mai mult, în memorandum se afirmă că limitarea încuviințării prealabile la infracțiunile contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție “este inexplicabilă” și se poate crede că scopul este acela de control al anchetelor privind corupția din magistratură, fiind practic un filtru propus doar pentru magistrații suspectați de corupție, care trebuie protejați de un organ administrativ.
Magistrații solicită “parlamentarilor de bună credință” să nu voteze proiectul de lege în forma adoptată de Comisia juridică din Camera Deputaților.
Proiectul urmează să intre azi în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, care este primul for sesizat. Senatul este Cameră decizională.
Constanța: Două persoane au murit și două au fost rănite, într-un accident
Două persoane au murit și două au fost rănite într-un accident rutier petrecut ieri, în apropiere de Mangalia, după ce două mașini s-au ciocnit.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, polițiștii rutieri au fost sesizați marți, cu privire la producerea unui accident rutier pe DN 39, în afara localității Mangalia. “Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că impactul s-a produs între două autoturisme care circulau în sensuri opuse, conduse de doi bărbați, de 85, respectiv 24 de ani. În urma impactului a rezultat decesul la fața locului a conducătorului auto în vârstă de 85 de ani, precum și a pasagerei din același autoturism, de 69 de ani”, se arată în comunicat.
Polițiștii au menționat că au mai fost răniți conducătorul auto de 24 de ani și pasagera din același autoturism, în vârstă de 20 de ani.
COVID-19: Peste 6.000 de noi cazuri și 174 de decese
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 6.149 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore. Totodată, au fost raportate 174 de decese, numărul total fiind de 22.442.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.358. Dintre acestea, 1.367 erau internate la ATI.
Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 6.520.795 de teste RT-PCR și 519.722 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 25.734 de teste RT-PCR (16.518 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.216 la cerere) și 12.687 de teste rapide antigenice.
Ghinea, despre PNRR: România va insista să primească bani pentru autostrăzi
Ministrul Investițiilor și Proiectelor europene, Cristian Ghinea, afirmă că România va insista, la negocierea proiectelor propuse pentru accesarea de fonduri prin PNRR, asupra alocării de fonduri consistente pentru dezvoltarea rețelei de autostrăzi. „Este o datorie pe care o avem față de poporul român până la urmă, să încheiem această rană istorică și considerăm și știm foarte bine că este o situație particulară pe care România o are, această cerință atât de mare pe rutier, dar și situația de a nu avea autostrăzi care să lege provinciile istorice este una particulară, de unde insistența noastră”, a spus ministrul.
Vaslui: Anchetă după ce un tânăr a murit la scurt timp după rapel
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui au demarat, ieri, verificări în cazul tânărului în vârstă de 35 de ani care a decedat la mai puțin de 48 de ore de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19. “Am demarat o analiză a cazului și vom avea un punct de vedere după ce vom culege mai multe informații”, a declarat directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada. Ea a precizat că, în mod curent, orice efect imediat al vaccinului este raportat, dar că în acest caz nu s-a aplicat această procedură, deoarece decesul pacientului a survenit la aproximativ 48 de ore de la imunizare.
Tânărul decedat suferea de insuficiență renală și făcea de mai mulți ani dializă. Potrivit declarației membrilor familiei, în cursul zilei de vineri, a fost prezent la o ședință de dializă, după care a făcut rapelul, iar în cursul serii s-a simțit rău, starea sa degradându-se ulterior. În cursul nopții de sâmbătă spre duminică, familia a sunat la 112. “Duminică dimineața, tânărul a fost găsit în stop cardio-respirator. Din punctul nostru de vedere, nu putem corela apariția acestui eveniment cu a doua doză de vaccin, noi o corelăm cu faptul că potasiul era foarte mare și potasiul peste 6 mEq/L predispune la morți subite prin tulburări de ritm, ceea ce s-a și întâmplat”, a declarat directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Vaslui, Lelia Croitoru.
Potrivit acesteia, el primise a doua doză de vaccin cu serul Pfizer.
Tânărul decedat avusese COVID-19 în trecut și se vindecase.