Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Va influența cutremurul din Turcia falia din zona Vrancea?

Ziarul de Vrancea
7 feb 2023 518 vizualizări

Este “puțin probabil”, dar nu exclus, explică un seismolog n “Urmează să studiem”, a precizat expertul

Seismologul Mihai Diaconescu consideră că este puțin probabil ca aceste cutremure din Turcia să influențeze zona Vrancea, dar nu exclude acest lucru, precizând că situația trebuie studiată. Mihai Diaconescu a fost întrebat, miercuri, la Prima News, ce replici mai pot apărea în urma cutremurului din Turcia.

“Replicile vor mai continua o perioadă îndelungată de timp. Deocamdată, astăzi dimineață am constatat că s-a redus magnitudinea generală medie a replicilor de la 4-5-6 la 4 și maxim 5,3 – 5,4. E o reducere de un grad și ceva, e importantă. Va continua această reducere a magnitudinii și toate aceste replici vor dispărea când magnitudinea lor și numărul cutremurelor va intra în seismicitatea de fond a zonei”, a explicat seismologul.

El a mai fost întrebat dacă aceste cutremure din Turcia au influențat și ce s-a întâmplat în zona Vrancea, având în vedere că în aceeași zi au avut loc și în zonă cutremure, dar de mai mică intensitate. “Eu spun că este puțin probabil ca aceste cutremure să influențeze zona Vrancea, dar nu exclud, bineînțeles. Urmează să studiem, că nu putem în câteva zile, în două, trei zile să rezolvăm niște probleme care nu au fost rezolvate de ani de zile”, a mai afirmat Mihai Diaconescu.

Seismologul s-a referit și la deplasarea de trei metri care a avut loc în urma cutremurului din Turcia. “Această deplasare de trei metri a avut loc începând de la epicentru, care este asimilat unui punct pe suprafață mai mare. În cazul cutremurului de 7 - 8 această suprafață se întinde spre sud-vest, pe o adâncime chiar mai mare decât adâncimea epicentrului. E o mișcare relativă între două compartimente ale unei falii. Această deplasare este absorbită de pământ. Nu trebuie neaparat să ajungă la capătul faliei, iar la capătul faliei nu este neapărat necesar să fie alte plăci tectonice, ci o altă falie sau pur și simplu să se piardă ca atare în interiorul pământului, să se închidă. Nu trebuie să ne facem probleme foarte mari din cauza asta. Dacă vor fi efecte în urma acestei deplasări, vor fi pe plan local și nu pe plan regional”, a transmis Mihai Diaconescu. El susține că este puțin probabil ca undele seismice din Turcia să influențeze zona Vrancea. “Între noi și turci sunt vreo 900 de kilometri și mai există și un lanț muntos. Și în general, lanțurile muntoase constituie ecran pentru undele seismice. Deci probabilitatea ca aceste unde să se propage în zona Vrancea și să o influențeze este foarte mică și datorită acestui lanț muntos și stau și mă întreb câtă energie trebuie să transporte aceste unde ca să deplaseze placa subdusă din zona Vrancea”, a explicat seismologul.

Medic român: Unii supraviețuitori au făcut foc în fața blocurilor rămase în picioare

Doctorul Ionuț Olaru, unul dintre membrii echipei medicale de la Spitalul „Floreasca” din București trimise alături de ceilalți salvatori români în Turcia, a relatat pentru News.ro cum decurge deocamdată misiunea sa în țara lovită de cutremurul devastator. Medicul spune că este impresionat de fenomenalul răspuns din partea Turciei și de modul în care sunt organizate și coordonate acolo misiunile de salvare.

El a relatat că echipa de salvatori români a ajuns pe aeroportul din Adana luni seară, fiind preluată apoi și dusă la baza de coordonare din regiunea Hatay, în orașul Antakia. Medicii sunt sprijin pentru întreaga echipă de salvatori români, formată din 59 de membri, și pentru victimele cutremurului major - oameni salvați din clădiri prăbușite. Deocamdată, se lucrează în ture de șase ore, dar acest program se poate schimba în funcție de gradul în care rezistă echipa și în funcție de realitatea din teren. „În primul rând, ce pot să spun din ce am văzut este fenomenalul răspuns din partea Turciei referitor la persoanele afectate. Sunt toți, cu toate forțele, se lucrează în permanență”, afirmă medicul. El spune că l-a impresionat imaginea oamenilor care de teamă să mai intre în locuințe dorm în stradă, unde au făcut foc în fața blocurilor rămase în picioare:

„Nici nu vreau să-mi închipui, nici nu vreau să-mi imaginez prin ce trec oamenii. Am văzut pe drumul către baza de operațiuni destul de multe focuri aprinse în fața unor clădiri care erau în picioare, probabil de teama de a mai intra în clădiri stăteau în miez de noapte, se încălzeau la focuri făcute în fața clădirilor. Îmi dau seama de teama cu care trăiesc oamenii aceștia. De când suntem și noi aici, au fost câteva unde de șoc, au fost și ieri, au fost și astăzi, din fericire de intensitate mică până la acest moment”, a spus medicul.

Un adolescent de 16 ani, arestat după ce a înjunghiat un elev de liceu

procurorii susțin că a fost nevoie de o intervenție chirurgicală pentru salvarea vieții victimei n scandalul ar fi pornit din cauza unei fete

Un adolescent în vârstă de 16 ani a fost arestat preventiv de Tribunalul Brăila după ce a înjunghiat de mai multe ori un elev de liceu, procurorii afirmând că a fost nevoie de o intervenție chirurgicală pentru salvarea vieții victimei.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila cercetează un adolescent de 16 ani pentru comiterea infracțiunii de tentativă de omor calificat. “În după-amiaza zilei de 06.02.2023, persoana vătămată și inculpatul, elevi la licee diferite din municipiul Brăila, urmare unei discuții contradictorii generate de o relație de amiciție cu o domnișoară, au hotărât să se întâlnească pentru clarificarea divergenței existente. În acest context, inculpatul minor i-a aplicat persoanei vătămate cu un corp tăietor înțepător lovituri active, repetate, cauzându-i leziuni localizate cranian și toraco-abdominal, leziuni care au presupus intervenția chirurgicală de urgență pentru salvarea vieții. Conform concluziilor preliminare emise de către Serviciul Județean de Medicină Legal Brăila, persoana vătămată a prezentat un număr de cinci plăgi înțepat-înjunghiate și tăiate cu hemopneumotorax stâng și disfuncție respiratorie”, se arată în comunicat.

Adolescentul a fost prezentat Tribunalului Brăila cu propunere de arestare preventivă. Instanța a decis arestarea sa pentru 30 de zile, începând din data de 7 februarie până la 8 martie.

Trei bărbați au sechestrat doi tineri, i-au agresat și i-au umilit, distribuind imaginile pe rețelele de socializare

Trei bărbați din Vișeul de Sus, Maramureș, care au atras la o petrecere doi tineri, iar apoi i-au sechestrat, i-au agresat și i-au umilit, înregistrând scenele și distribuindu-le pe rețelele de socializare, au fost reținuți.

“Polițiștii Compartimentului de Investigații Criminale al Poliției Orașului Vișeu de Sus, în urma informațiilor deținute, s-au sesizat, din oficiu, cu privire la săvârșirea, de către mai multe persoane, a unor infracțiuni de lovire sau alte violențe, lipsire de libertate în mod ilegal, șantaj, violarea vieții private și tâlhărie calificată”, a transmis IPJ Maramureș. Sursa citată a precizat că, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătora Vișeu de Sus, polițiștii au făcut cinci percheziții domiciliare la locuințele persoanelor bănuite de comiterea faptelor. “Astfel, în baza probatoriului administrat, s-a reținut faptul că, în zilele de 25 și 26 decembrie 2022, patru persoane de 18, 27, 29 și 45 de ani, din Vișeu de Sus, ar fi atras doi tineri, de 22 și 23 de ani, din Vișeu de Sus, la domiciliul celei de 18 ani în Vișeu de Sus, unde era organizată o petrecere, și, ulterior, i-ar fi lipsit de libertate în mod ilegal”, au mai transmis polițiștii. Potrivit acestora, suspecții i-ar fi înjosit pe cei doi tineri, i-au umilit, agresându-i fizic, amenințându-i cu acte de violență, iar unei persoane vătămate i-ar fi sustras 400 de lei din portofel. “Totodată, persoanele bănuite i-ar fi înregistrat cu telefoanele mobile pe cei doi tineri și fie ar fi făcut publice filmările, fie le-ar fi distribuit altor persoane. În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate bunuri și înscrisuri ce au legătură cu cauza, un pistol airsoft, un pliculeț cu substanță albă cristalizată și o substanță albă pulverulentă, susceptibile a fi droguri”, au mai precizat polițiștii. Cei trei suspecți au fost reținuți pentru 24 de ore.

Academicianul Răzvan Theodorescu, înmormântat la Cimitirul Bellu

Academicianul Răzvan Theodorescu a fost înmormântat, miercuri, cu onoruri militare, în Parcela academicienilor de la Cimitirul Bellu.

Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române în perioada 2018 - 2023, a murit, luni, la vârsta de 83 de ani. Marți, sicriul cu trupul neînsuflețit a fost depus la Clubul Academicienilor, după care a fost așezat în Capela mare a Cimitirului Bellu Ortodox.

Specialist în istoria artei, artă și civilizație românească, creștinism și spiritualitate balcanică, Răzvan Theodorescu a coordonat activitatea Secției de arte, arhitectură și audiovizual a Academiei Române, în calitate de președinte, timp de 10 ani. Doctor în istorie la Universitatea din București, cu un studiu despre elemente culturale bizantine, balcanice și occidentale la începuturile culturii medievale românești, și-a început cariera științifică în anul 1963, la Institutul de Istoria Artei, unde a fost cercetător și director adjunct științific.

În anul 1993 devine membru al Academiei Române. A realizat, vreme de peste trei decenii, articole pentru celebra emisiune “Teleenciclopedia”, transmisă de Televiziunea publică, pe care o considera una dintre realizările sale importante la nivel public.

Laureat al Premiului “Nicolae Bălcescu” al Academiei Române și al Premiului “Gottfried von Herder”, conferit de Universitatea din Viena, academicianul Răzvan Theodorescu a fost ales în anul 1998 membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere. A fost distins cu Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de Mare Ofițer de către Președinția României și cu Ordinul Artelor și Literelor al Republicii Franceze, în grad de Comandor, ca o recunoaștere a contribuției la promovarea culturii românești și europene.

Surse: Jurnalistul suspectat de acte sexuale cu minori a fost reținut

Corespondentul Pro TV în Târgoviște, Marius Buga, suspectat de procurori de întreținerea de acte sexuale cu minori (băieți), a fost reținut miercuri, au declarat pentru site-ul G4Media surse judiciare. Reținerea acestuia a avut loc după ce la domiciliul bărbatului a fost efectuată marți o percheziție.

„La Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște s-a înregistrat un dosar penal în care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o persoană de sex masculin sub aspectul săvârșirii infracțiunii de act sexual cu un minor. Facem mențiunea că, la acest moment al anchetei, nu pot fi făcute alte precizări, urmând ca imediat ce stadiul cercetărilor va permite să fie emis un comunicat”, se precizează în comunicatul oficial transmis de Parchet.

Marți seară, Pro Tv a transmis un punct de vedere în cazul reporterului din Târgoviște: „Am aflat cu surprindere despre investigația care îl vizează pe angajatul Marius Buga. La nivel de companie condamnăm cu tărie orice acțiune imorală. Nu putem comenta această situație, dar suntem convinși că autoritățile iau toate măsurile pentru clarificarea acesteia. În momentul în care vom avea toate informațiile relevante, vom face demersurile necesare în cadrul companiei. Protecția minorilor este extrem de importantă pentru fiecare dintre noi!”.

Moțiunea simplă împotriva lui Bode, respinsă de plenul Camerei Deputaților

Moțiunea simplă depusă de USR și Forța Dreptei împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode, intitulată “România merită mai mult decât hoți în funcții publice” a fost respinsă miercuri de Camera Deputaților, cu 189 de voturi “împotrivă”, 90 de voturi “pentru” și o abținere. Dezbatere moțiunii simple a avut loc luni, în plenul Camerei Deputaților.

În ședința de vot, deputatul USR Radu Miruță a declarat că ministrul de Interne ar trebui să plece acasă după acuzațiile de plagiat. “Domnule Bode, la cum v-ați comportat în legătură cu teza dumneavoastră, este clar că nici acum nu înțelegeți ce presupune noțiunea de doctorat și nu înțelegeți pentru că v-ați înghesuit, domnule Bode, pe ușa din spate în mediul academic, de unde vă simțiți străin, v-ați înghesuit pentru că nu vă puteți manifesta prin altceva. Când un student este prins că copiază la un examen este dat afară, e picat, dar când un ministru este prins că fură intelectual la teza de doctorat rămâne în continuare ministru, pentru că PSD și PNL au făcut scut în jurul acelei persoane”, a spus reprezentantul USR.

Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat luni la dezbaterea moțiunii că nu este surprins de faptul că USR și Forța Dreptei au depus din nou moțiune simplă împotriva sa, în condițiile în care „este evident pentru toată lumea că aveți idei puține și fixe”.

Ministrul PNL i-a catalogat pe aceștia drept niște „analfabeți funcțional” care încearcă să îl denigreze și să îl răstignească „în piața publică cu privire la parcursul meu academic și profesional”. Moțiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne urmează să fie votată miercuri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.