Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: USR cere Patriarhiei să îl înlăture pe Teodosie de la conducerea Arhiepiscopiei Tomisului

Ziarul de Vrancea
26 feb 2022 681 vizualizări

Apelul vine în urma aprecierilor făcute de ierarh în ultima perioadă față de Putin

Deputatul USR Stelian Ion solicită Patriarhiei să se delimiteze de Înalt Prea Sfințitul Teodosie și să îl înlăture de la conducerea Arhiepiscopiei Tomisului, după aprecierile făcute în ultima perioadă față de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Stelian Ion susține, într-un mesaj pe Facebook, că orice justificare a culpei regimului Putin nu reprezintă decât un act de complicitate cu un regim criminal și terorist. “Orice discurs pro-Putin nu reprezintă altceva decât o apologie a crimei. Orice justificare sau atenuare a culpei regimului Putin nu este altceva decât un act de complicitate cu un regim criminal, terorist, care omoară oameni nevinovați, decide fără drept ce state pot exista și ce state trebuie să dispară de pe fața pământului, care face liste negre cu cei care au luptat pentru democrație în propria lor țară și pe care îi elimină în cel mai pur stil mafiot. Aprecierile din ultima vreme față de Putin, făcute de către arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, alias Macedon Petrescu pe numele său de mirean, sau Mache, pe numele său de colaborator al fostei Securități, sunt ultima picătură din paharul care a dat pe afară”, a afirmat deputatul USR. El susține că Arhiepiscopul Tomisului aduce grave deservicii Bisericii Ortodoxe. “Fostul colaborator al Securității s-a remarcat de-a lungul anilor prin implicarea sa directă în politică, (inclusiv prin apropierea fățișă de partidul extremist pro rus, AUR) și prin tot felul de declarații aiuritoare. Individul acesta toxic aduce grave deservicii Bisericii Ortodxe Române, îndepărtează credincioșii de biserică, șubrezește Statul Român și, iată, servește cauzei Rusiei putiniste. În calitate de deputat de Constanța, solicit alături de colegii mei, Patriarhiei Române, să se delimiteze clar de Teodosie și să îl înlăture de la conducerea Arhiepiscopiei Tomisului”, a transmis Stelian Ion.

 De asemenea, USR Constanța susține că declarațiile pro-Putin ale Arhiepiscopului Tomisului reprezintă o pată neagră adusă României. “Este inacceptabil ca în actualul context tragic din Ucraina, unul dintre liderii Bisericii Ortodoxe Române să se poziționeze public în favoarea unui monstru precum Vladimir Putin, fie prin declarații în care îl laudă și îl numește <<ctitor de biserici>> sau prin afirmații prin care încearcă să minimalizeze nenorocirea abătută asupra poporului ucrainean. Client al avocatei extremist-naționaliste Diana Șoșoacă, o altă susținătoare a expansionismului rusesc, declarațiile pro-Putin ale Arhiepiscopului Tomisului reprezintă o pată neagră adusă județului nostru și, implicit, României. Să nu uităm că declarațiile sale au fost răspândite și vizionate de zeci de mii de oameni pe rețelele sociale. Un mesaj iresponsabil, extrem de periculos, prin care Teodosie Petrescu nu face altceva decât să încurajeze indirect extremismul în rândul populației civile și manifestări ce pot duce la pierderea de vieți omenești”, a transmis USR Constanța.

 Sursa citată îi cere lui ÎPS Teodosie să demisioneze din conducerea Arhiepiscopiei Tomisului și să se retragă din viața publică. “Solicităm Patriarhiei Române să sancționeze public și ferm poziția arhiepiscopului Teodosie Petrescu. Este un moment în care Biserica Ortodoxă Română poate și trebuie să arate clar că nu mai tolerează în rândul său extremismul și discursurile rusofile! De asemenea, îl invităm pe Teodosie, Înalt Preaapărătorul lui Putin, să privească atent imaginile cu miile de refugiați din Ucraina, cu miile de civili, femei și copii care se adăpostesc în metroul din Kiev din calea bombardamentelor și apoi să aibă decența de a demisiona din conducerea Arhiepiscopiei Tomisului și de a se retrage din viața publică. Constanța și Dobrogea au nevoie de un lider al Bisericii care să promoveze pacea, unitatea și iubirea de semeni, nu dezbinarea, controversa și simpatiile politice. Este timpul ca astfel de personaje, care nu fac cinste democrației și ale căror interese obscure le determină să susțină teroriști precum liderul de la Kremlin, să dispară din peisajul cotidian”, a mai anunțat USR Constanța.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie a afirmat, în urmă cu câteva săptămâni, că președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu este “atât de negru pe cum îl prezintă toată lumea”, precizând că este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte și la Ierusalim. ÎPS Teodosie a menționat că atât Putin, cât și Medvedev sunt ctitori și “noi îi judecăm ca pe niște răufăcători”. De asemenea, săptămâna trecută, el a afirmat, despre conflictul din Ucraina, că nu este un război de apărare a credinței și a gliei, ci unul în care nu a fost destulă diplomație. El a susținut că nu s-ar fi ajuns aici dacă nu s-ar fi produs tensiuni între cele două părți. ÎPS Teodosie a considerat că dacă erau mai multe negocieri nu s-ar fi ajuns aici.

Liderul UDMR, campanie pentru Viktor Orban

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că îl respectă pe premierul maghiar Viktor Orban, îl recunoaște ca pe un lider puternic, care știe să conducă și care a demonstrat acest lucru, precizând că îl susține și speră să câștige alegerile din Ungaria. Kelemen Hunor a fost întrebat, duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV despre premierul maghiar Viktor Orban, care este văzut ca un lider problematic al Europei și care are o relație tensionată cu Bruxelles. “În momentul când ai o viziune și tu susții acea viziune poate că nu se potrivește cu alții, cu viziunea altora, dar nu e o problemă, asta nu înseamnă că ești un copil problematic sau teribil, dar ești un om care are o viziune. Orban are o viziune despre Europa, în primul rând, și susține categoric, pe el nu scrie că tu nu poți să ai părerea ta personală despre lume indiferent dacă ești prim-ministru, ministru și nicăieri nu spune că tu trebuie să ai viziunea exact așa cum are viziunea un belgian, un australian, un german, un francez sau președintele Comisie. Așa ceva nu am văzut în tratate. În tratate nu scrie așa ceva. Poți să ai o viziune despre viitorul Europei și poți să susții acest lucru, nimeni nu poate să îți interzică așa ceva și ar fi culmea să nu acceptăm păreri diferite”, a declarat Kelemen Hunor.

Întrebat dacă Viktor Orban este un model politic pentru el, liderul UDMR a răspuns: “Modele politice printre contemporani nu am căutat niciodată, dar îl respect și recunosc ca un lider puternic, care știe să conducă și asta a demonstrat, îl susțin și sper că va câștiga alegerile din Ungaria”.

„Georgică otrăvește minți cu vorbele propagandei rusești”

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a criticat în termeni duri inițiativa Alianței pentru Unirea României (AUR) de a organiza un miting în timp ce restul „lumii civilizate” se solidarizează împotriva liderului de la Kremlin. „Georgică otrăvește minți cu vorbele propagandei rusești. Ce se întâmplă azi este încă o dovadă că liderii AUR funcționează ca agenți ai Moscovei în România și că miza acestui partid extremist este a de a scoate România din NATO și UE”, scrie Drulă pe Facebook, referindu-se la mitingul organizat duminică de AUR.

„Păpușa lui Putin își dă azi arama pe față. Ucraina se luptă eroic cu un dictator scelerat. Lumea civilizată se solidarizează împotriva lui Putin. Românii se mobilizează să ajute familiile ucrainene destrămate de război. Georgică manipulează oameni în necaz. Georgică calcă pe cadavre în mod selfie. Georgică otrăvește minți cu vorbele propagandei rusești”, a transmis, pe Facebook, președintele USR. El a făcut comparația între inițiativa AUR, de a încolona autocare cu scopul declarat de a susține demiterea președintelui și acțiunile voluntarilor care se mobilizează în sprijinuj victimelor războiului din Ucraina.

 „În timp ce Georgică face coloane de autocare degeaba și blochează străzi, oamenii decenți și buni se mobilizează să ajute refugiații ucraineni. Societatea civilă, organizații umanitare, cetățeni simpli se organizează în teren. Colegi de ai mei sunt în vămi, cu camioane de ajutoare, pe telefoane cu autoritățile de aici și din Ucraina”, mai notează Cătălin Drulă.

Explozie într-un bloc din Carei: 10 victime

O explozie urmată de incendiu s-a produs, ieri dimineață, într-un apartament situat la etajul al patrulea al unui bloc din Carei. Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție și au anunțat că s-au înregistrat zece victime. Una dintre acestea, în stare gravă, a fost transportată cu elicopertul SMURD la Oradea. Autoritățile evaluau starea blocului și pagubele, dar încă nu au precizat cauza producerii incidentului.

Una dintre victime a fost transportată cu un elicopter la Oradea, având arsuri pe 80% din suprafața corpului. Alți cinci răniți au fost duși cu ambulanțele SMURD și cele ale Serviciului Județean de Ambulanță la unitatea de primiri urgențe din Satu Mare. Unul dintre răniți a refuzat transportul la spital, în timp ce alte trei victime care au ieșit singure din imobilul afectat de explozie au refuzat să fie consultate de fața locului. “Forțele de intervenție au acționat pentru evacuarea tuturor locatarilor din imobil, 29 de persoane fiind evacuate în zona de siguranță. Acestea s-au relocat la familii. Nu avem solicitări pentru asigurare sau cazarea persoanelor evacuate”, a declarat Bianca Timiș, de la ISU Satu Mare.

Aproximativ 25.000 de ucraineni se află în România

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că 47.000 de cetățeni ucraineni au intrat până în prezent în România și dintre aceștia 25.000 au rămas pe teritoriul României, peste 22.000 tranzitând țara către alte state. Doar 102 dintre cetățenii ucraineni au cerut, în mod oficial, azil în România. “Centrele de azil gestionate de Inspectoratul General pentru Imigrație au un grad de ocupare, în acest moment, de 57,7%, incluzând aici și ceilalți solicitanți de azil, în afara cetățenilor ucraineni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Acesta a subliniat că una dintre cele două tabere amenajate de autoritățile române este goală în acest moment.  „În privința taberelor mobile, sunt deja 2 operaționalizate - una la Sighet și una la Siret. Tabăra de la Sighet, în acest moment, operațională fiind, nu are niciun cetățean găzduit, în schimb, tabăra de la Siret are la acest moment 41 de cetățeni ucraineni care în următoarele ore vor pleca în spațiile de cazare indicate de Inspectoratul General pentru Imigrări. La acești 41 de cetățeni ucraineni care se află în tabăra ridicată la Siret se adaugă 100 de studenți indieni care de asemenea timp de câteva ore vor fi găzduiți în această tabără, urmând a fi îndrumați către aeroportul din București pentru a fi repatriați”, a adăugat oficialul Guvernului.

Dan Cărbunaru a menționat că cel mai intens tranzitat punct de trecere a frontierei este cel de la Siret, din județul Suceava. Acolo au fost trimise ambulanțe SMURD, în colaborare cu autoritățile ucrainene, care vor prelua categoriile vulnerabile - gravide, copii, bătrâni, bolnavi – care se află în coloanele care așteaptă să intre în România.

Ajutorul României pentru Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat, ieri, noi măsuri luate de România pentru sprijinirea Ucrainei. România va acorda un ajutor în valoare de 3 milioane de euro, constând în combustibil, veste antiglonț, căști, muniție, echipamente militare, dar și alimente, apă și medicamente. “Guvernul României a decis ca, după ce în Ucraina a ajuns deja o primă tranșă de medicamente și echipamente sanitare donate de țara noastră, astăzi să fie transmisă o a doua tranșă de ajutoare în valoare totală de 3 milioane de euro, constând în combustibil, veste antiglonț, căști, muniție și echipamente militare, alimente, apă și medicamente. Totodată, Guvernul României anunță disponibilitatea de a prelua răniții ucraineni în spitalele din rețeaua militară și civilă din țara noastră” a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Accident cu cinci victime la Arad

Un grav accident de circulație s-a petrecut, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în județul Arad, iar cinci persoane au fost încarcerate. Este vorba despre patru bărbați și o femeie, trei dintre victime fiind în stare gravă. În accident au fost implicate un autoturism și un autocamion, dar dinamica producerii evenimentului nu a fost încă stabilită.

O fată de 12 ani, salvată de un jandarm în timpul liber după ce a căzut Trotuș

O fată în vârstă de 12 ani din orașul băcăuan Târgu Ocna a fost salvată de un jandarm aflat în timpul liber, după ce a căzut în râul Trotuș. Ea a ajuns în apă după ce s-a urcat pe o stâncă pentru a face selfiuri și s-a dezechilibrat.

“Jandarmul, plutonier Pomuț Daniel aflat în apropiere a auzit strigătele disperate de ajutor ale fetelor și a sărit în scurt timp în râu, reușind să o scoată pe fetiță la mal înainte de a fi luată de curentul apei. Fetița a plecat împreună cu prietena ei spre casă, pentru a se schimba de hainele ude, speriată mai mult de ideea că părinții vor afla ce i s-a întâmplat, decât de pericolul din care scăpase cu bine”, a transmis Jandarmeria Română.

Sursa citată recomandă celor care doresc să imortalizeze momentele frumoase să evite locurile care prezintă un potențial risc de accidentare, iar în situația în care totuși procedează precum fetița respectivă să se asigure că și-au luat toate măsurile de prevenire necesare.

A murit regizorul filmelor “Liceenii” și “Declarație de dragoste”

Regizorul Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme “Liceenii” și “Declarație de dragoste”, a încetat din viață, la București, la vârsta de 86 de ani.

Cei care, liceeni, studenți sau proaspăt absolvenți fiind, au fost aduși în lumina reflectoarelor la mijlocul anilor 80 de regizorul Nicolae Corjos - respectiv Oana Sârbu, Teodora Mareș, Ștefan Bănică, Mihai Constantin, Tudor Petruț, Adrian Păduraru - i-au transmis recunoștința lor la aniversarea de 85 de ani. Nicolae Corjos s-a născut la Hotin (România, astăzi în Ucraina), pe 22 mai 1935 și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1956. De-a lungul bogatei sale activități artistice, polarizate de lumea filmului, a înființat studioul de cinematografie al Conservatorului în anul 1966, activând ca profesor de artă cinematografică până în 1972.

Activitatea în cinematografie a început-o ca regizor secund al filmelor “Dacii” (1967), “Ciprian Porumbescu” (1973), “Nemuritorii” (1974), “Toate pînzele sus” (serial TV, 1977), “Contele Ory” (1978, în colaborare cu Jacques Trehouta).

Filmografia lui Nicolae Corjos cuprinde lung metrajele “Ora zero” (1979), “Alo, aterizează străbunica!...” (1981), “Pădurea nebună” (1982), “Declarație de dragoste” (1985), “Liceenii” (1986), “Extemporal la dirigenție” (1988), “Un studio în căutarea unei vedete” (1988), “Liceenii Rock'n'Roll” (1991).

Filmele “Declarație de dragoste” și “Liceenii” au devenit un fenomen cinematografic al anilor '80 și s-au bucurat de o popularitate extraordinară în deceniile ce au urmat. Televiziunile din România au difuzat aceste filme de zeci de ori, generații de cinefili revăzându-le în perioade succesive.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.