Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Urmărit internațional 9 ani, condamnat la 10 ani de închisoare, eliberat după 6 ani

Ziarul de Vrancea
4 sep 2017 561 vizualizări

Nicolae Popa, condamnat în dosarul prăbușirii FNI la 10 ani și patru luni de închisoare, în iunie 2014, a fost eliberat la sfârșitul lunii august prin decizia Judecătoriei Găești. Decizia nu a fost contestată, astfel că Nicolae Popa a fost eliberat.

El a fost condamnat inițial în lipsă la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbușirea Fondului Național de Investiții. Ulterior, prin decizie definitivă, a fost condamnat de Tribunalul Giurgiu, la 10 ani și patru luni de detenție. La puțin timp după prăbușirea FNI, în anul 2000, Nicolae Popa a plecat din țară, doi ani mai târziu, pe numele său fiind emis un mandat internațional de arestare.

Nicolae Popa a fost arestat nouă ani mai târziu, în 2 decembrie 2009, în Indonezia, fiind adus în țară în și încarcerat pe 22 aprilie 2011. Popa a declarat la începutul acestui an că a așteptat nouă ani în Indonezia o citație din partea autorităților și că dosarele i-au fost redeschise pentru că nu a vrut să "popească" pe nimeni.

Liberalii pregătesc o lege prin care să le vină de hac asistaților sociali

Președintele PNL, Ludovic Orban, a revenit, ieri, cu precizări asupra inițiativei liberalilor de a sista ajutoarele sociale pentru cei care refuză un loc de muncă, spunând că, deși există o lege în vigoare din 2001 în acest sens, aceasta nu se aplică. ”Această prevedere legală nu se aplică. Pentru a clarifica și mai bine prevederea legală astfel încât să fie foarte clar că, dacă unui beneficiar de ajutor social i se acordă un loc de muncă și îl refuză el, nu să se ducă să ia negație de la compania care oferă locul de muncă. La ora actuală se practică următorul sistem: cel care nu vrea să muncească se duce și ia negație de la compania care oferă la AJOFM locuri de muncă și, în baza acestei negații, își continuă acordarea ajutorului social. Noi tocmai acest mecanism vrem să-l schimbăm, astfel încât lucrurile să fie clare: nu vrei să muncești, refuzi un loc de muncă, nu mai ai dreptul la ajutor social. Vrem o clarificare a prevederilor din legea 416/2001”, a precizat Ludovic Orban întrebat care mai e rostul inițiativei PNL în condițiile în care un act normativ din 2001 reglementează acest aspect. Liderul PNL a declarat sâmbătă la Neptun că liberalii trebuie să susțină proiectul de lege care prevede sistarea ajutoarelor sociale pentru cei care refuză un loc de muncă sau un curs de recalificare. ”Cred că una din soluțiile de rezolvare a crizelor de pe piața muncii este aceea de a elimina parazitismul economic. Și aici există un proiect de lege pe care PNL trebuie să-l susțină, și anume acela de sistare a ajutorului social pentru cei care refuză un loc de muncă oferit de agențiile județene de ocupare a forței de muncă. Eu aș adăuga chiar pentru cei care refuză să participe la un curs de recalificare care să-I înzestreze cu abilitățile necesare unei noi meserii care să fie căutate pe piață. Cred că este un lucru normal și firesc”, le-a spus Ludovic Orban liderilor liberali.

Scandal la Inspecția Judiciară

Un inspector din echipa de control trimisă la DNA acuză imixtiunea conducerii Inspecției Judiciare în efectuarea controlului, printr-o serie de dispoziții ilegale

Un inspector din cadrul echipei desemnate de Inspecția Judiciară (IJ) pentru a efectua verificarea managementului Direcției Naționale Anticorupție (DNA) acuză conducerea IJ de imixtiune în efectuarea controlului, printr-o serie de dispoziții ilegale, și prelungirea nejustificată a perioadei de control. Inspectorul Elena Rădescu susține, într-o notă de 12 pagini transmisă CSM, că dispozițiile date sunt “de natură de a crea condiții pentru scurgeri de informații în cauzE aflate în proceduri speciale”.

Elena Rădescu scrie în Nota transmisă CSM că unul dintre inspectorii din echipa de control i-a transmis din partea conducerii IJ să nu mai vorbească cu procurorul șef al DNa, Laura Codruta Kovesi, decât în prezența tuturor membrilor echipei de inspectori.  Elena Rădescu afirma că inspectorii judiciari Monica Pleșea și Mihaela Hitruc au solicitat prelungirea perioadei de control, fără o discuție prealabilă, refuzând ajutorul oferit de aceasta și un alt inspector, pentru finalizarea controlului în timpul stabilit inițial. Mai mult, aceasta spune că deși a fost desemnată coordonator al echipei de control nu a fost întrebată de conducerea IJ în legătură cu prelungirea perioadei de verificare “iar ordinul de prelungire nu mi-a fost transmis mie, ci inspectorului judiciar Mateș Sanda, care mi l-a înmânat”. “Refuzul inspectorlor judiciari Hitruc Mihaela și Pleșea Monica de a primi sprijinul meu și al inspectorului Prisacariu Cornelia, în finalizarea verificărilor până la data de 11 august 2017 ne-a determinat să credem că motivul real al solicitării prelungirii perioadei nu a constat în imposibilitatea de finalizare a verificărilor până la acest termen ci a fost reprezentant de altă împrejurare necunoscută nouă”, notează inspectorul. Inspectoarea își mai acuza colegii din echipa de control de “lipsă de respect și de tact în timpul verificărilor efectuate”. Rădescu scrie în document că inspectorii judiciari Mihaela Hitruc și Monica Pleșea “nu au fost mulțumite cu fișele respectiv planurile de anchetă prezentate în fiecare cauză și explicațiile procurorilor, motiv pentru care au adoptat o conduită lipsită de calm și răbdare, bazată pe ton ridicat”. “Acest lucru a creat mai multor procurori o stare de disconfort manifestată prin plâns”, precizează Rădescu. În legătură cu cei doi inspectori, Rădescu mai scrie că în mai multe rânduri “au pus întrebări pe fondul cauzei și nu pe ritmicitatea actelor de urmărire penală”.

Orban: La referendum ar trebui introduse și alte întrebări

Președintele PNL, Ludovic Orban, consideră că la referendumul pentru modificarea Constituției privind redefinirea familiei ar trebui introduse și alte întrebări, cum ar fi interzicerea traseismului politic la nivel parlamentar. "Referendumul este cea mai desăvârșită formă de democrație în care cetățenii sunt chemați să susțină un punct sau altul de vedere. Consider în schimb că, dacă tot se cheltuiesc banii ăștia, ar trebui făcut un referendum și pentru consfințirea în Constituție a interzicerii traseismului politic la nivel parlamentar, cred că ar trebui făcut referendum privitor la poziția cetățenilor față de propunerile pe care le formulează partidul de guvernământ privitor la încălecarea justiției de către PSD și ALDE. Cred că se pot pune și alte întrebări cetățenilor la acest referendum astfel încât să nu se cheltuiască banii deja dați și cetățenii să fie consultați pe mai multe teme în care cred că trebuie să-și spună punctul de vedere", a declarat Orban, la Palatul Parlamentului. El a reafirmat că este un susținător al familiei tradiționale și a adăugat că va participa la vot. "Eu am spus că sunt un susținător al familie tradiționale, consider că fiind un om credincios asta este lăsat de la Dumnezeu, asta e forma în care practic noi, oamenii, suntem chemați să ne așezăm în viață", a argumentat liderul PNL.

Vremea se încălzește de astăzi

Vremea se va încălzi, începând de aztăzi, în aproape toate regiunile țării, urmând ca după primele zile ale săptămânii viitoare să se răcorească treptat, se arată în prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) pentru următoarele 14 zile. În Moldova, în intervalul 4—6 septembrie, valorile medii diurne vor fi în general mai coborâte decât cele climatologic specifice perioadei, acestea situându-se la începutul primei săptămâni în jurul a 22 de grade, apoi în data de 6 septembrie vor scădea spre 20 de grade. ''Ulterior, temperaturile maxime vor crește treptat de la valori medii în jurul a 24 de grade în zilele de 7 și 8 septembrie până spre valori medii de 28-29 de grade în data de 11 septembrie. În intervalul 12—17 septembrie vremea va intra într-un proces de răcorire astfel că temperaturile maxime vor avea valori medii în jurul a 23 de grade în 17 septembrie. Minimele vor scădea de la valori medii de 16 grade în 4 septembrie, până spre 11-12 grade. În intervalul 10 — 12 septembrie minimele vor crește ușor de la o zi la alta, spre valori de 15-16 grade, apoi vremea va intra din nou într-un proces de răcire. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în intervalele 4—9 respectiv 13—17 septembrie'', spune Administrația Națională de Meteorologie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.