Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Unul dintre turiştii surprinşi pe munte de viscol şi întuneric a murit

Ziarul de Vrancea
15 dec 2024 973 vizualizări

Bărbatul avea traumatisme grave, după ce a alunecat pe zăpadă şi a căzut pe o distanţă destul de mare

 

Unul din ce trei turişti surprinşi pe munte, duminică seară, de viscol şi întuneric, în zona vârfului Leaota, a murit, în pofida încercărilor salvamontiştilor din Dâmboviţa de a-i salva viaţa. Persoana respectivă avea răni grave, din cauza traumatismelor suferite după ce a alunecat pe zăpadă. Dispeceratul Naţional Salvamont România a anunţat, luni dimineaţă, că din păcate, persoana aflată în stare gravă din cauza traumatismelor nu a rezistat şi a decedat. Potrivit sursei citate, acesta şi ceilalţi doi turişti aflaţi cu el s-au orientat greşti şi s-au rătăcit, ajungând într-o zonă periculoasă, unde victima a căzut şi a alunecat pe zăpadă o distanta destul de mare. „Salvamontiştii Din Dâmboviţa plecaţi în căutarea lor  i-au acordat primul ajutor, au făcut şi un foc în speranţa ca rănitul să-şi mai refacă echilibrul termic, dar, din păcate„ fără un rezultat favorabil”, informează Salvamont România.

Duminică seara, salvamontiştii din Dâmboviţa au fost alertaţi că două grupuri de turişti, fără legătură între ele, au cerut ajutor la Dispeceratul Naţional Salvamont, după ce au fost suprinse pe munte de lsarea întunericului şi de vremea rea. Două echipe de salvatori montani au plecat în căutarea ambelor grupuri, cel format din 20 de persoane fiind găsit şi dus în siguranţă la Cantonul Bratei. Potrivit informaţiilor  Salvamont România, cele 20 de persoane nu aveau probleme medicale, cu excepţia a două dintre ele, care au stare de hipotermie uşoară. Grupul acesta furnizase date relativ exacte despre locul unde se afla. În schimb, operaţiunea pentru recuperarea celorlalti trei turişi, între care şi cel rănit grav, a fost extrem de dificilă şi a durat câteva ore, în condiţiile în care pe munte era frig, zăpadă mare, viscol  şi risc de avalanşe.

Şeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, a precizat că apelurile de ajutor la dispecerat au venit în acelaşi timp pentru ambele grupuri, iar două echipe de salvamontişti au pornit imediat în căutarea acestora având toate resursele necesare pentru intervenţii, inclusiv snowmobile. Grupul de 20 de persoane a fost reperat şi recuperat mult mai repede, întrucât dăduse o locaţie destul de exactă. Aceştia reuşiseră deja să se adăpostească la o stână, fiind  coborâţi de pe munte de către salvamontişti şi duşi într-o zonă sigură.

Vârful Leaota este cel mai înalt punct din Munţii Leaota, în centrul masivului, cu o altitudine de 2.133 de metri. Munţii Leaota fac parte din Carpaţii Meridionali şi se învecinează cu Munţii Bucegi şi Munţii Piatra Craiului. Dată fiind distanţa mare faţă de localităţi, Vârful Leaota nu are foarte mulţi turişti, ca în cazul celorlalte masive menţionate.

Vaccinarea împotriva gripei: Cine poate face gratuit vaccinul antigripal, care este momentul optim pentru administrarea lui și la cât timp după ești cu adevărat protejat

Odată cu răcirea vremii acum la final de an, creșterea numărului de viroze și de îmbolnăviri de gripă este o certitudine. Dacă în cazul virozelor nu există vaccin, pentru gripă există un vaccin care ne poate proteja de îmbolnăvire. Pentru al doilea an, vaccinurile antigripale pot fi luate gratuit din farmacii, cu rețetă de la medicul de familie sau de la un medic specialist. Dar nu toată lumea poate beneficia gratuit de vaccin, ci doar anumite categorii de populație.

Anul acesta este pentru a doua oară când dozele de vaccin împotriva gripei nu mai ajung în cabinetele medicilor de familie, ci sunt ridicate direct din farmacie – cu rețetă de la medic sau „la liber”, contra cost. În unele farmacii – foarte puține – vaccinul poate fi administrat pe loc. Acolo unde nu există această posibilitate, trebuie să mergeți cu el la medicul de familie. „Cine dorește să se vaccineze trebuie să se prezinte la medicul de familie sau la un medic de altă specialitate care poate elibera rețetă de vaccin gripal. Se merge în farmacie și acolo se eliberează vaccinul. Ca regulă: ne întoarcem cu el la medicul de familie pentru a putea fi administrat. În unele farmacii se poate administra vaccinul pe loc, dar sunt foarte puține la nivel național. Important este ca tehnica de administrare a vaccinului să fie una corectă, iar manopera să fie raportată în Registrul Electronic Național de Vaccinări, astfel încât să avem o imagine cât se poate de clară a numărului de doze administrate la nivel național”, explică, într-un dialog cu HotNews, dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei. Și un medic de altă specialitate poate să emită rețeta, nu doar medicul de familie. Spre exemplu, dacă pacientul merge pentru monitorizare la pneumolog, și pneumologul poate să emită această prescripție. La fel, în cazul copiilor, și medicul pediatru poate să emită prescripția pentru vaccin, arată dr. Gindrovel Dumitra. „În protocol este precizat foarte clar că medici din toate specialitățile pot emite prescripția”.

Cine primește gratuit vaccinul antigripal și cine îl plătește

Ministerul Sănătății a stabilit că primesc gratuit vaccinul, în baza unei rețete compensate de la medicul de familie sau de la medicul specialist, următoarele categorii de populație:

Începând de anul trecut, există și o categorie care primește vaccinul gripal 50% compensat: persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 ani și 65 de ani, fără boli cronice. Copiii, spre exemplu, au o perioadă de transmisibilitate mai mare, de aproximativ două săptămâni, spre deosebire de o săptămână, cât are o persoană adultă, spune medicul Gindrovel Dumitra. Iar „frecventarea colectivității în această perioadă expune copiii la riscul de a se îmbolnăvi și de a duce acasă gripa. Iar cei care vor suferi mai mult vor fi părinții, bunicii – cei care au comorbidități și care ar putea să aibă o evoluție mai severă”. În ceea ce privește femeile gravide, acestea – având în vedere statusul pe care îl au și posibilitatea ca ele să dezvolte o formă mai severă de gripă, în situația în care se vor îmbolnăvi – se pot vaccina oricând pe parcursul sarcinii. „Nu există o anumită perioadă a sarcinii recomandată, ci important este ca vaccinul să fie administrat înaintea sezonului gripal.” Cei care nu se încadrează în aceste categorii, dar vor să se imunizeze împotriva gripei, trebuie să achiziționeze vaccinul contra cost din farmacie. El se eliberează fără rețetă de la medic. Serul se administrează în farmacie sau se poate merge cu el la medicul de familie.

Momentul optim pentru vaccinare

În România, pentru că există „anumite particularități”, momentul optim pentru vaccinarea împotriva gripei este perioada octombrie – noiembrie, explică medicul de familie Gindrovel Dumitra. „Este vorba despre cei care au nevoie de o singură doză: persoanele care s-au mai vaccinat în alți ani, care au vârsta peste 9 ani, au nevoie de o singură doză. Copiii care sunt vaccinați pentru prima dată au nevoie de două doze. Și atunci, pentru două doze, în septembrie este potrivit să administrăm prima doză și în octombrie a doua doză, astfel încât la sfârșitul lunii octombrie, populația aflată la risc să fie vaccinată”, arată dr. Gindrovel Dumitra. Protecția optimă „se obține în momentul în care la finalul lunii octombrie – luna noiembrie avem o populație cât se poate de mare vaccinată. Aici, datele de la autorități spun că 75% dintre persoanele incluse în grupele la risc trebuie să fie vaccinate anual”, spune medicul.

Statele Unite ale Americii, spre exemplu, consideră că toată populația trebuie vaccinată anual, fără să mai distingă între grupe la risc și restul populației, precizează Gindrovel Dumitra: „Se consideră că, în acest fel, se creează un foarte puternic efect de imunitate colectivă, care limitează răspândirea virusului în timpul sezonului gripal.” Este important de știut, mai spune medicul, că, de regulă, există o întârziere de apariție a cazurilor de gripă sau de începere a sezonului gripal de aproximativ 3 săptămâni în România față de țările vestice: „Dacă vedem că în Franța, să zicem, apare undeva în noiembrie-decembrie, la noi cazurile sunt întârziate cu aproximativ 3 săptămâni. Este o observație făcută pe baza datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică și celelalte raportări care vin din țările vestice.” „Ca atare, pentru noi, putem afirma că nu e niciun fel de tragedie dacă persoanele aflate în grupele la risc ajung să fie vaccinate în luna noiembrie”, arată dr. Gindrovel Dumitra.

Protecția nu se obține imediat

Trebuie știut și că protecția nu se obține imediat după administrarea vaccinului. Este nevoie de aproximativ două săptămâni de la acel moment până când sistemul imunitar reușește să producă anticorpi care să asigure protecție pe termen lung, explică dr. Gindrovel Dumitra. Ce înseamnă acest termen lung? „În cazul vaccinului gripal, termenul lung nu înseamnă toată perioada vieții sau un interval care se măsoară în ani, ci în luni. În medie, putem discuta despre o protecție între 4 și 6 luni – protecție optimă, maximală. După acest interval de timp, nivelul de protecție începe să scadă”, arată medicul. „Din acest motiv spuneam că nu este bine să ne vaccinăm la începutul lunii septembrie sau chiar în luna august, din cele două motive: nivelul protecției trebuie să se întindă pe durata sezonului gripal, iar sezonul gripal evoluează începând cu luna decembrie sau finalul lunii decembrie”, adaugă dr. Gindrovel Dumitra.

Când este vârful sezonului gripal

În România, cel mai mare număr de cazuri apare, de regulă, în lunile ianuarie și februarie. Uneori chiar și în martie. „Am avut foarte multe sezoane în care am avut vârfuri de apariție a cazurilor chiar și în martie”, spune medicul. Acesta este motivul pentru care în aceste zile ne aflăm, practic, în perioada în care este indicat ca orice persoană aflată în grupele de risc să se prezinte la medic pentru a se vaccina împotriva gripei. Și persoanele care nu fac parte din grupele la risc pot opta pentru vaccinare: pentru a se proteja de îmbolnăvire și pentru a evita transmiterea virusului la persoanele din grupele de risc, care pot dezvolta forme mai severe de boală, mai spune dr. Gindrovel Dumitra.

Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac va putea fi vizitat începând de vineri

Pregătirile pentru inaugurarea celui de-al 18-lea Hotel de Gheaţă de la Bâlea Lac sunt aproape de finalizare, iar construcţia va putea fi vizitată începând de vineri, 20 decembrie. Inaugurarea oficială este programată în 3 ianuarie. ”Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, Excelenţa Sa Giles Matthew Portman, va participa vineri, 3 ianuarie, la festivitatea inaugurării oficiale a celui de-al 18-lea Hotel de Gheaţă de la Bâlea Lac. În căldarea glaciară a lacului Bâlea, la peste 2.000 de metri altitudine, zilele acestea sunt în plină desfăşurare ultimele lucrări de edificare a binecunoscutului Hotel de Gheaţă, astfel că responsabilii Proiectului de Marketing Turistic «Hotel of Ice Bâlea Lac» pot anunţa, cu mare bucurie că, începând din 20 decembrie, obiectivul va fi deschis pentru vizitare şi va putea caza turişti”, arată realizatorii construcţiei, luni, într-un comunicat de presă. Potrivit acestora, camerele sunt în mare parte finalizate, la fel şi barul şi zona de servire a mesei. ”Echipa condusă de sculptorul Eugen Petri lucrează acum la realizarea decorului interior, fiecare încăpere fiind înfrumuseţată cu sculpturi şi tablouri în basorelief inspirate din tema acestui sezon a proiectului: Muzica Clasică”, se mai arată în comunicat. Potrivit relizatorilor construcţiei, condiţiile meteorologice din această iarnă au fost de mare ajutor, astfel că au reuşit finalizarea Hotelului de Gheaţă mai repede ca în sezoanele trecute.

Elevul găsit în stop cardio-respirator într-un bazin de aquapark şi-a revenit

Elevul în vârstă de 10 ani, din judeţul Timiş, găsit în stop cardio-respirator într-un bazin al unui aquapark din Oradea, în urmă cu câteva zile, şi-a revenit. Băiatul era internat în stare critică, intubat şi ventilat, într-o secţie ATI a Spitalului Judeţean Bihor. Sâmbătă seara, copilul a fost detubat, este conştient şi cooperant, iar părinţii săi sunt alături de el la spital. „Copilul a fost detubat sâmbătă seară. Astăzi este conştient, cooperant şi vorbeşte. Medicul va decide când este cazul să fie mutat de pe ATI. Deocamdată este tot acolo, sub supraveghere”, a precizat, duminică, pentru Bihoreanul Lisa Crăiuţ, purtătorul de cuvânt a Spitalului Judeţean Bihor. Vineri după-amiază, elevul de la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Sânnicolau Mare, judeţul Timiş, a fost dus de urgenţă la spital, în stare gravă, după ce a fost găsit inconştient într-un bazin de înot cu apă mică, al Aquaparkul Nymphaea din Oradea. El se afla acolo într-o excursie organizată în afara programului şcolar. Aura Danielescu, inspector-şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, a informat că elevul de 10 ani a suferit un stop cardio-respirator „în circumstanţe care urmează să fie clarificate” şi că „incidentul, deosebit de nefericit”, s-a produs „într-un bazin destinat copiilor, în spatele unui tobogan care nu era vizibil din toate zonele de observaţie ale bazinului”.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.