Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Un prim pas simbolic pentru eliminarea pensiilor speciale

Ziarul de Vrancea
16 feb 2021 822 vizualizări

Parlamentul a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor n aceste privilegii reprezintă sub 1% din totalul pensiilor fără contribuție plătite în România n nici nu e cert dacă legea votată ieri va trece de Curtea Constituțională

Camera Deputaților și Senatul reunite în plenul comun de ieri au votat eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Comisia pentru statut a adoptat raport de admitere cu amendamente la proiectul PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Singurii parlamentari care s-au abținut au fost cei de la UDMR, care au cerut eliminarea tuturor pensiilor speciale, nu doar cele ale aleșilor. În plen au fost 357 de voturi „pentru” și niciun vot „împotrivă”, iar 30 de parlamentari prezenți nu au votat.

Ludovic Orban a afirmat că Legislativul are acum ocazia, odată cu votarea eliminării acestor indemnizații să arate că „cine împarte nu își face parte și că nu ia partea leului și că legile trebuie făcute pentru cetățeni și nu pentru privilegiați și că nimeni nu are dreptul să aibă privilegii”. În replică, liderul PSD Marcel Ciolacu i-a reproșat fostului premier că nu a emis ordonanță de urgență pentru a elimina toate pensiile speciale, deși a avut destul timp să facă acest lucru.

Economie redusă la buget

Statul român plătește aproximativ 37 de milioane lei pe an pentru pensiile speciale a 870 foști parlamentari. Pensiile speciale ale tuturor beneficiarilor – inclusiv polițiști, militari, magistrați – costă anual bugetul de stat aproape 10 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, dacă legea va intra în vigoare, cheltuielile cu privilegiile anumitor angajați din sistemul public vor rămâne în continuare deosebit de împovărătoare. De asemenea, amendamentul USR-PLUS care prevede tăierea pensiilor speciale aflate în plată poate contestat la CCR pentru că legea fundamentală, Constituția prevede că „legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile”. În acest caz, Coaliția se bazează pe o decizie din decembrie 2003, dată de Curtea Constituțională, care a statuat că “o lege nu este retroactivă atunci când modifică pentru viitor o stare de drept născută anterior și nici atunci când suprimă producerea în viitor a efectelor unei situații juridice constituite sub imperiul legii vechi, pentru că în aceste cazuri legea nouă nu face altceva decât să refuze supraviețuirea legii vechi și să reglementeze modul de acțiune în timpul următor intrării ei în vigoare, adică în domeniul ei propriu de aplicare”.

Parchetul Militar va ancheta cazul femeii care a căzut din locuința în flăcări

în toată țară există doar patru perne pneumatice pentru salvare, a aflat cu surprindere ministrul de Interne

Parchetul Militar s-a autosesizat și a deschis un dosar penal in rem pentru neglijență în serviciu în legătură cu intervenția ISU Dobrogea în cazul incendiului din Constanța, unde o femeie a căzut în gol, sub privirile pompierilor.

În acest caz, este în derulare și o anchetă a Parchetului Constanța, pentru ucidere din culpă și distrugere din culpă. Dosarul a fost deschis in rem de către Poliție.

Reamintim că o femeie de 56 de ani din Constanța a murit marți după ce a căzut de la balconul apartamentului de la etajul 6, cuprins de un incendiu violent. Ea ieșise pe balcon pentru a scăpa de flăcările din locuință. Pompierii veniți la fața locului nu aveau însă nici autoscară și nici o saltea pe care femeia să poată sări, așa că au privit neputincioși cum femeia a căzut, în timp ce încerca să coboare pe zidul blocului, din balcon.

Explicațiile ISU Constanța: autoscara a trebuit adusă de la 8 kilometri distanță, iar saltea nu există în dotarea pompierilor. Inițial, ISU Dobrogea a transmis că autoscara, care fusese adusă de la un alt detașament de pompieri, aflat la 8 kilometri depărtare, a ajuns după 13 minute la incendiu și după exact 2 minute de la momentul la care femeia a căzut în gol. Ulterior, în spațiul public au apărut imagini care arătau că autosacara, filmată de la bordul unui autoturism, a ajuns de fapt cu 14 minute mai târziu decât comunicase ISU.

Doar patru perne pneumatice sunt în dotarea inspectoratelor pentru situații de urgență la nivel național, ceea ce “este inadmisibil”, a afirmat ieri ministrul de Interne, Lucian Bode. El a spus că s-a întâlnit cu reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ai Departamentului pentru Situații de Urgență, cărora le-a cerut să fie începută “de urgență” achiziția unor astfel de echipamente “absolut necesare” pentru toate inspectoratele. Bode a precizat că o astfel de pernă pneumatică costă în jur de 40.000 de euro, iar achizițiile pot fi făcute din fonduri europene.

Întrebat dacă a discutat și cu șeful DSU, Raed Arafat, despre lipsa acestor dotări, Bode a răspuns: “Cu dânsul am vorbit și dânsul va da explicații publice de ce nu au achizionat aceste perne pneumatice până acum”.

CCR a „binecuvântat” legea PSD care îi scapă pe evazioniști de închisoare

Curtea Constituțională a respins miercuri sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție, Guvernului și Avocatului Poporului cu privire la modificările aduse legii privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, au declarat surse ale instituției pentru News.ro. Prin urmare, legea este constituțională.

Judecătorii ÎCCJ au apreciat, în obiecția de neconstituționalitate, că actul normativ a fost adoptat fără respectarea principiului bicameralismului.

Camera Deputaților a adoptat, decizional, pe 15 decembrie 2020, proiectul de lege inițiat de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu care prevede că inculpații pentru fapte evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, nu mai execută pedeapsa cu închisoare dacă achită integral prejudiciul, ci doar plătesc o amendă.

De asemenea, „dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește”.

Pe 17 decembrie 2020, instanța supremă a decis să atace actul normativ la Curtea Constituțională.

Un bărbat din Botoșani a murit după o supradoză de Paracetamol

​Un bărbat în vârstă de 70 de ani din localitatea Drăgușeni, județul Botoșani, a decedat în urma unei supradoze de paracetamol, medicament pe care îl lua pentru a se trata acasă de COVID-19, a declarat, ieri, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliței. Potrivit sursei citate, bărbatul a intrat în comă profundă, iar membrii familiei au sunat la ambulanță. Pacientul a fost transportat la Secția exterioară din orașul Săveni a Spitalului Județean de Urgență “Mavromati”, iar de acolo a fost transferat la Botoșani, unde a fost internat pe Secția de anestezie - terapie intensivă. “Din detaliile date de familie, pacientul prezenta de mai bine de o săptămână simptome respiratorii, însemnând tuse, febră, frisoane, dureri toracice și tot, din declarațiile familiei, pacientul lua de mai multe zile, printre alte medicamente, paracetamol, două tablete de 500 de miligrame, adică un gram la patru ore, însemnând că per 24 de ore lua șase grame de paracetamol, care este foarte mult. A fost testat cu test antigen rapid pe ambulanță, testul fiind pozitiv, testat PCR în UPU pentru COVID și acesta a venit la câteva ore, la fel, pozitiv”, a explicat Adăscăliței.

Oficialul DSP arată că “pacientul prezenta la internare insuficiență multiplă de organe, printre care și insuficiență hepatică, ce a grăbit decesul”.

Medicii atrag atenția populației că tratarea la domiciliu a unor boli, precum COVID-19, este contraindicată, iar o astfel de decizie poate avea efecte foarte grave. “De fiecare dată am spus - automedicația face mai mult rău decât bine. Pentru asta există colaborarea cu medicul de familie, cu spitalul, cu ambulanța, pentru că orice fel de medicament este, după cum știm, toxic hepatic, prin faptul că toate medicamentele administrate fără indicația medicului pot duce la acest sfârșit tragic sau la această hepatită toxică medicamentoasă care poate fi fatală ulterior pacienților”, a adăugat Adăscăliței.

Moțiunea PSD împotriva lui Vlad Voiculescu, respinsă în plen

Camera Deputaților a respins ieri moțiunea simplă inițiată de 109 deputați social-democrați împotriva ministrului Sănătății Vlad Voiculescu. Anterior votului, liderul deputaților PSD Alfred Simonis a solicitat ca votul la moțiunea simplă să fie unul secret, însă cererea a fost respinsă.

Din 304 deputați prezenți, au fost 140 de voturi „pentru”, 161 „contra”, o abținere, iar doi deputați nu au votat.

Deputatul PNL Corneliu Olar, singurul liberal care a votat pentru adoptarea moțiunii simple inițiate de PSD, a declarat că a fost o greșeală. „Am votat pe tabletă și a fost o greșeală. Nu am apăsat pe buton și foarte greu am accesat pentru că sunt într-o zonă fără semnal și foarte greu mă conectez la Camera Deputaților. Am tot dat și nu îmi apărea imaginea și la vot, din greșeală am votat, dar nu intenționat”, a declarat Corneliu Olar.

Potrivit votului electronic afișat pe site-ul Camerei Deputaților, în favoarea moțiunii simple a votat și liderul grupului parlamentar al minorităților naționale Varujan Pambuccian.

Camera Deputaților a dezbătut luni moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății intitulată „Incompetența și lipsa de asumare ucid – Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea românilor”. La dezbaterea din plenul de luni, ministrul Sănătății a declarat că „autorii direcți ai dezastrului din ultimii 30 de ani în sistemul de sănătate din România sunt PSD și mafia pesedistă”.

Doi pescari au murit după ce s-au răsturnat cu barca în Dunăre

Două persoane aflate la pescuit cu o barcă pe Dunăre, în județul Teleorman, au fost găsite moarte, ieri, după ce barca în care se aflau s-a răsturnat în apele umflate ale fluviului.

Incidentul a fost anunțat marți seară, după ora 20.00, de un bărbat care a povestit că barca în care se afla împreună cu alte două persoane, la pescuit, s-a răsturnat în apele Dunării, la kilometrul 572, în dreptul localității Suhaia din județul Teleorman. Având în vedere că la lăsarea întunericului nu se puteau face scufundări în acea zonă, căutările au fost reluate miercuri dimineață, când acolo au fost trimise echipe de scafandri, dar și pompieri cu o barcă. După căutări, cei doi bărbați dispăruți au fost găsiți morți, la aproximativ 30 de metri de locul în care barca în care se aflau s-a răsturnat.

Francisc Tobă, acuzat de implicare în reprimarea manifestațiilor de la Sibiu, din 1989, validat ca deputat

Mandatul de deputat al lui Francisc Tobă, acuzat de implicare în reprimarea manifestațiilor de la Sibiu, din decembrie 1989, a fost validat, în plenul de ieri al Camerei Deputaților.

Francisc Tobă a fost validat ca deputat, după ce Comisia de validarea a înaintat un raport, cu 155 de voturi „pentru”, opt voturi „împotrivă”, o abținere, iar trei deputați nu și-au exprimat votul. Acesta a fost ales pe lista AUR ca deputat de Brașov și a depus jurământul tot miercuri.

Biroul permanent al Camerei a aprobat, în urmă cu o săptămână, o cerere a grupului parlamentar al AUR cu privire la invalidarea mandatului lui Francisc Tobă. AUR o propuse ca înlocuitor pe Raluca Maria Borta. În adresa pe care a transmis-o AUR către conducerea Camerei se arată că Tobă nu mai este membru al Alianței pentru Unirea Românilor, el fiind exclus din formațiune.

O nouă victorie în instanță pentru Kovesi împotriva Antena3

O hotărâre a CSM care privește procesul civil dintre fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, pe de o parte, și postul Antena 3 și angajați ai acestuia, pe de altă parte, a fost anulată de Curtea de Apel București (CAB). Potrivit portalului instanțelor de judecată, CAB a admis, marți, în parte, o acțiune introdusă în instanță de procurorii DNA Marius Bulancea și Mihaela Beldie-Canela, în calitate de reclamanți, și a anulat hotărârea nr. 435/19.04.2018 emisă de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Prin acea hotărâre, plenul CSM a constatat că adresa DNA de solicitare a unor înscrisuri din dosarul civil de la Curtea de Apel Ploiești dintre Laura Codruța Kovesi și Antena 3 “este de natură a încălca independența judecătorilor din compunerea completului de judecată învestit cu soluționarea dosarului”.

În martie 2018, Curtea de Apel Ploiești a decis că Laura Codruța Kovesi va primi suma de 300.000 lei cu titlu de daune morale, în solidar, de la pârâții Mihai Gâdea, Bianca Grigore, Mugur Ciuvică și SC Antena 3. În iunie 2014, Laura Codruța Kovesi a dat în judecată Antena 3 și mai mulți jurnaliști, reclamând faptul că în emisiunea “Sinteza zilei” din data de 19 iunie 2014 a fost acuzată că a mușamalizat ancheta în dosarul în care se efectuau cercetări față de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, și Mircea Băsescu.

Banda românească din Mexic ar fi furat 1,2 miliarde de dolari din bancomate

Mexicanos Contra la Corrupción y la Impunidad (Mexicanii contra corupției și impunității) (MCCI), împreună cu Organized Crime and Corruption Reporting Project (Proiectul de raportare a criminalității organizate și corupției) (OCCRP) și organizația Quinto Element Lab, au prezentat o anchetă care a dezvăluit că organizația criminală originară din România a ajuns în Mexic din martie 2014 și s-a răspândit în alte state precum Jalisco și Guanajuato. De atunci și până la mijlocul anului 2019, conform anchetei, grupul infracțional a sustras aproximativ 1,2 miliarde de dolari prin diferite bancomate.

Potrivit MCCI, în 2014, banda românească s-a stabilit în Mexic ca o companie numită Top Life Servicios și a semnat un contract cu banca Multiva pentru instalarea de bancomate în diferite locuri turistice. Prin acele ATM-uri au comis ani de zile furtul de date. Cardurile clonate au fost folosite pentru a retrage bani în alte țări. Pe lângă Mexic, membrii bandei au operat din țări precum Indonezia, India, Barbados, Paraguay, Japonia și Taiwan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.