Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Un personaj cheie din cazul Caracal, creierul unei fabrici de troli, pro-Rusia

Ziarul de Vrancea
21 oct 2024 992 vizualizări

În România, teoria conspirației, împrăștiată pe un val de conturi care se pretind ale unor actrițe pakistaneze sau turce, este promovată printr-un sistem în spatele căruia se ascunde Remus Rădoi, cel care în cazul Alexandrei Măceșanu i-a trimis pe polițiști să descindă la adresele unor clanuri rivale, scrie site-ul de investigații Public Record.

 

Site-ul independent non-profit Public Record a publicat marți o investigație pornind de la un val de conturi false de Facebook din România. Acest val are două caracteristici. „Aproximativ 100 de conturi false de Facebook sunt folosite pentru distribuirea unor articole de pe site-uri fantomă, controlate de indivizi cu conexiuni în lumea criminalității, cu scopul de a manipula opinia publică prin teorii ale conspirației și falsuri”, scrie publicația de investigații.

Conturile descoperite de ziariști au două caracteristici: Arată ca și cum ar fi ale unor actrițe pakistaneze, turce sau americane și susțin teorii ale conspirației. Exemple? Euro e deja dispărut de pe hârtie. Printre altele susțin că populația României a crescut după ce au venit să muncească migranți la noi. În realitate, populația noastră scade, nu crește, iar numărul migranților din România este dintre cele mai mici din UE.

De unde iau conturile de Facebook aceste „știri”? De pe site-uri aparent necunoscute, fără caseta redacției, unde nu știi cine scrie sau cui aparțin „publicațiile”. Articolele nu sunt semnate.

Nouă astfel de site-uri promovate, printre care olt-media.ro, jurnalul-militar.ro, universul-stirilor.ro și romanii-liberi.ro, au fost înregistrate în 5 noiembrie 2019 de o persoană fizică, al cărei nume e protejat în registrul de domenii web. Toate aceste site-uri sunt deținute de Ionuț Tîrnă din Caracal, coleg inculpat cu Remus Rădoi, zis „Codiță”, în trei dosare: unul pentru vătămare corporală în 2011, pentru evaziune fiscală în 2021 și pentru fraudă informatică în 2022, scrie Public Record.

Cine este Remus Rădoi

Pe 25 iulie 2019,  o adolescentă de 16 ani a sunat la 112, s-a recomandat Alexandra Măceșanu și a spus că este răpită și sechestrată de un bărbat, în Caracal. Căutarea ei a devenit o prioritate națională.  Poliția Olt a intrat în legătură cu STS, cu DIICOT, cu Direcția Operațiuni Speciale (DOS). În același timp, unul dintre șefii Poliției a trimis pe WhatsApp date din anchetă unui cunoscut personaj din zonă, cerându-i ajutorul.  Interlopul a intrat în posesia informațiilor și i-a trimis pe polițiști, de două ori, la adrese greșite, unde erau, de fapt, lideri ai clanurilor interlope rivale. Numele personajului care a trimis poliția pe piste greșite era Remus Rădoi. Căutarea Alexandrei Măceșanu a eșuat, iar fata a fost omorâtă.

Remus Rădoi avea o firmă de pază și primise milioane de euro din contractele cu statul. Între timp a ajuns patronul unei televiziuni și moderator, care vehiculează deseori teorii și narative ale Sputnik.

Patron și realizator de televiziune

În 2022, în calitate de moderator al emisiunii România Unită de pe News România, Rădoi anunța că News România și-a pierdut licența din cauza CNA-ului, care a „preferat să o ridice – din cauza faptului că nu am vorbit conform noii ordini mondiale”.  De fapt, televiziunea a fost amendată de CNA pentru dezinformare și a fost închisă după ce nu i-a mai fost prelungită licența. Însă News România a rămas o pagină de Facebook cu aproape 200.000 de urmăritori și care propagă exclusiv conținutul video al unei alte televiziuni pe nume Global News, scrie Public Record.

Global News are licență de emisie din 13 decembrie 2022 și a fost și ea amendată sistematic de CNA pentru dezinformare. Postul emite frecvent același ”conținut”: dezinformare privind situația din Ucraina și conspirații despre teme la zi.

SUA: Rusia va încerca să influențeze voturile din turul 2 al alegerilor prezidențiale din Moldova

n „În ultimele câteva luni, Moscova a dedicat milioane de dolari acestor eforturi. Acum, Rusia nu a reușit”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe

Moscova a investit milioane de dolari în eforturile de a submina alegerile și integrarea europeană a Moldovei, dar eforturile au fost în zadar, lucru demonstrat de rezultatele scrutinului din 20 octombrie, dar ei vor continua să încerce să influențeze voturile din turul 2, a afirmat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, potrivit transcriptului oferit de Casa Albă.

„Rezultatele de astăzi arată că Moldova a votat în favoarea referendumului național și a apartenenței la UE, ceea ce este un pas uriaș spre integrarea europeană”, a afirmat John Kirby, care a salutat și obținerea de către Maia Sandu a 42% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale. El a reiterat avertismentul făcut în urmă cu o săptămână, potrivit căruia „Rusia a lucrat activ pentru a submina alegerile din Moldova și integrarea europeană a acesteia”.

„În ultimele câteva luni, Moscova a dedicat milioane de dolari acestor eforturi. Acum, Rusia nu a reușit. După cum demonstrează rezultatele, democrația moldovenească este puternică, la fel ca voința și dorința poporului moldovean de a avansa spre integrarea europeană”, a mai afirmat Kirby.

În final, el a subliniat că SUA rămâne în contact cu autoritățile din Moldova întrucât se așteaptă ca Rusia să continue eforturile de a interfera în alegeri.

„Știm că urmează turul 2 și ne așteptăm ca rușii să încerce să influențeze votul. Așadar, vom continua să colaborăm cu moldovenii, în mod public și nepublic, pentru a afla cum își pot îmbunătăți rezistența la acest tip de influență”, a afirmat Kirby.

Duminică seară, Maia Sandu a acuzat fraudarea votului după scorul strâns la referendumul pentru aderarea la UE, pe care l-a numit „un atac fără precedent asupra democrației”. „Avem probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică și panică în societate. Nu vom renunța să apărăm libertatea și democrația. Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a mai spus Sandu.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a precizat că „dacă ea spune că nu a primit voturi din cauza anumitor grupări criminale, trebuie să prezinte dovezi”.

Antena 1 şi Romania TV, bune de plată după difuzarea unei știri false despre manelistul Culiţă Sterp

Manelistul Nicolae Sterp, cunoscut drept Culiță Sterp, a câștigat procesele intentate împotriva posturilor de televiziune România TV și Antena 1, după ce au relatat că tânărul a provocat moartea unui om într-un accident rutier în 2016, conform Pagina de Media.

Instanța a decis ca Antena 1 să-i plătească manelistului daune morale de 75.000 de lei, în timp ce Romania TV, în solidar cu Roxana Ciucă, reporterul care a relatat despre acest subiect, 100.000 de lei.

Antena 1 și România TV au difuzat știri, în 2022, atât la TV, cât și pe site-urilor lor că Nicolae Sterp ar fi fost implicat într-un accident rutier, ulterior fugind de la fața locului. Posturile de televiziune au relatat în acest context că manelistul ar fi fost condamnat în 2020 pentru ucidere din culpă după ce a provocat un accident mortal în 2016. După difuzarea ştirilor false privind accidentul din 2016, Culiță Sterp a dat în judecată cele două posturi TV, câştigând procesele pe fond, de la Tribunalul Huneodara, dar şi apelurile, la Curtea de Apel Alba Iulia.

De fapt, ar fi fost vorba despre o confuzie de nume, iar persoana condamnată în 2020 pentru că a ucis un om nu este cântărețul de manele, notează clujust.ro, care a semnalat încă din 2022 că este vorba despre o coincidență de nume.

Deciziile nu sunt definitive și pot fi atacate cu rescurs. Ştirile false difuzate de Romania TV şi de Antena 1 au fost reclamate şi la Consiliul Naţional al Audiovizualului, dar nu a exista vreo sancțiune. Forul nu a considerat că există încălcări după ce au urmărit imaginile de pe cele două posturi şi au audiat reprezentanţii, mai notează Pagina de Media.

Incendiu la o casă din Cluj – O femeie a fost găsită carbonizată

Un incendiu a izbucnit, marţi, la o casă din localitatea Mera, judeţul Cluj, iar în interior pompierii au găsit o femeie carbonizată. De asemenea, o fată de 18 ani a primit îngrijiri medicale. ”Pompierii din cadrul Detaşamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un incendiu de casă în localitatea Mera. La faţa locului s-au deplasat de urgenţă 4 autospeciale, alături de autoscară”, a transmis, marţi, ISU Cluj. Sursa citată a precizat că incendiul s-a manifestat la un singur nivel al casei, cu degajări puternice de fum. ”Odată ce au pătruns în interior, forţele noastre au găsit o femeie carbonizată. De asemenea, o tânără de aproximativ 18 ani, care prezintă arsuri la nivelul feţei, primeşte îngrijiri medicale din partea echipajului SAJ”, a mai transmis sursa citată.

Alba: Femeie lovită mortal de o maşină într-o piaţă agrolimentară

O femeie a fost accidentată mortal, marţi, de o maşină pe o alee din incinta pieţei agroalimentare din municipiul Sebeş. "În această dimineaţă, o femeie de aproximativ 70 de ani a fost surprinsă şi accidentată, pe o alee din incinta Pieţei Dacia din municipiul Sebeş, de un autoturism. Conducătorul auto nu s-ar fi asigurat în timp ce efectua manevra de mers cu spatele", a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba. În pofida manevrelor de resuscitare, femeia a decedat.

INSP: Șapte decese de Covid-19 în ultima săptămână

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat marţi că, în perioada 14 - 20 octombrie, au fost înregistrate 554 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 41,6% faţă de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 178 dintre cazurile noi sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

În perioada 14 - 20 octombrie, au fost raportate şapte decese la persoane cu COVID-19, toate având comorbidităţi. Până în prezent, 69.196 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat în România. În ţara noastră, au fost înregistrate, până în prezent, 3.579.661 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. În ultima săptămână au fost efectuate 586 de teste RT-PCR şi 10.078 de teste rapide antigenice. Rata pozitivităţii a fost de 5,2%, în scădere cu 2,6%.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.