Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Un nou episod din războiul de gherilă dintre Cîțu și Orban

Ziarul de Vrancea
22 mar 2021 827 vizualizări

Premierul refuză promovarea în funcții a unor liberali apropiați de liderul PNL n negocierile posturilor în guvern s-au făcut fără știrea lui Cîțu

În interiorul PNL continuă tensiunile și nemulțumirile pe tema numirilor în funcții a secretarilor de stat și șefilor de agenții. Surse liberale au declarat pentru site-ul HotNews.ro că premierului i s-a cerut ieri, în ședința Biroului Executiv, să dea drumul numirilor în funcții publice, validate de partid. Refuzul lui Florin Cîțu de a valida lista partidului are legătură cu faptul că actuala conducere a PNL a decis numirile în absența sa.

Mărul discordiei în ședința BEX a fost de această dată numirea președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), care a fost promisă de către Ludovic Orban organizației PNL Maramureș. Potrivit surselor citate, liderul PNL Maramures, Ionel Bogdan l-ar fi întrebat pe premier de ce se întârzie numirea propusă de organizație la ANOFM. Cîțu le-ar fi spus liberalilor că nu poate valida propunerea pe motiv că actualul director, Maria Mareș are un mandat de 4 ani și a fost numită pe funcție chiar de Guvernul Orban.

Liderii PNL sunt nemulțumiți de faptul că premierul “întârzie nepermis de mult” numirile secretarilor de stat și șefilor de agenții, spun sursele citate.

De precizat este că organizația PNL Maramureș și-a anunțat public susținerea pentru Ludovic Orban pentru un nou mandat de președinte al partidului.

În urmă cu o săptămână, liderul senatorilor PNL, apropiatul lui Ludovic Orban, Virgil Guran s-a plâns tot în ședința BEX de activitatea premierului și de faptul că acesta ignoră problemele partidului și împiedică numirea pe funcții a unor secretari de stat și șefi de agenții, nominalizați de partid.

Nemulțumirile apar în contextul în care are loc o lupta subterană pe putere între președintele PNL Ludovic Orban și premierul Florin Cîțu.

Congresul pentru alegerea președintelui PNL este programat în toamna acestui an dar lupta pentru putere a început. Organizațiile fidele lui Ludovic Orban fac declarații publice pentru a anunța susținerea acestuia pentru un nou mandat de președinte ale PNL. De partea cealaltă, deși nu a anunțat clar că dorește șefia PNL, din postura de premier Florin Cîțu a pornit în campanie în țară unde semnează contracte și se întâlnește cu primarii partidului. În viața internă a partidului există în prezent trei facțiuni: oamenii fideli lui Orban, nemulțumiții de actuala conducere care s-ar regrupa în spatele lui Cîțu, dar și o a treia tabără care este nehotărâtă. Următoarele luni vor decide câștigătorul.

Secretar de stat: Rog din suflet să se testeze elevii în școli, altfel ajungem în situații tragice

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan face un apel către școli să îi testeze pe elevi pentru COVID, acolo unde există suspiciuni, spunând că astfel se va ajunge la “situații tragice”. “Aș vrea să mai fac un apel suplimentar la școli, pentru că am avut situația nepoțelei mele. Este un focar cu opt copii în clasă, care nu a fost deloc testată și există teste, există cabinet medical, există ordin comun al Ministerului Educației cu cel al Sănătății și totuși copiii nu au fost testați”, a afirmat Moldovan, ieri, la RFI. Secretarul de stat a atras atenția că, în lipsa testării în școli, se poate ajunge la situații tragice. “Fac un apel la cadrele didactice, la cadrele medicale din școli, la asistenții comunitari, să se implice în acest aspect de monitorizare și testare a copiilor în școli. Este un test similar cu cel al exudatului nazal, care se face. Trebuie cerut consimțământul părintelui, pentru că este vorba de minori, dar aceste teste trebuie să se facă, pentru că este important pentru copii, au atât rol diagnostic pentru copii, cât și rol preventiv pentru copiii din anturajul celui pozitiv. Rog din suflet să se facă această testare, pentru că neaplicarea ordinului duce la niște situații absolut tragice pentru copii și pentru familiile acestora, pentru că infecția se transmite”, a adăugat Moldovan.

COVID-19: Numărul pacienților din ATI a crescut

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 3.743 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore. Totodată, au fost raportate 60 de decese, inclusiv al unei persoane din categoria de vârstă 20 - 29 de ani. Numărul total al deceselor a ajuns la 22.268.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.215. Dintre acestea, 1.339 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 6.494.782 de teste RT-PCR și 507.035 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 7.902 teste RT-PCR (6.249 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.653 la cerere) și 5.650 de teste rapide antigenice.

Medicul Flavia Groșan a scăpat fără sancțiune la Colegiul Medicilor

Medicul orădean Flavia Groșan a scăpat fără sancțiune în urma ședinței de ieri a Colegiului Medicilor Bihor. Ea a venit însoțită de avocat, însă membrii comisiei de etică i-au explicat că nu este vorba despre o anchetă, ci despre o simplă discuție pe marginea afirmațiilor sale.

Flavia Groșan a spus săptămâna trecută că protocolul medical din spitale ucide pacienți, că oxigenul medical în cantități mari provoacă edeme cerebrale și că pacienții COVID cu saturație de 80% pot să se trateze acasă. În fața Colegiului Medicilor Bihor au venit și susținători ai medicului orădean, care au aplaudat-o și i-au strigat numele pe tot parcursul audierii.

Președintele Colegiului Medicilor Bihor, Carmen Pantiș, a declarat că Flavia Groșan nu a fost sancționată de instituția pe care o conduce și va putea să își trateze pacienții ca și până acum. “A fost o discuție amiabilă cu doamna doctor Flavia Groșan în care dânsa și-a exprimat dragostea față de pacienți, empatia față de ei, noi știm că există o simpatie foarte mare în rândul tututor pacienților pe care domnia sa i-a tratat. Am dorit să precizez că este vorba de Comisia de Etică și Deontologie Medicală deoarece au fost încălcate articolul 10 și articolul 22 din Codul de Deontologie Profesională legat de denigrarea unor colegi ai domniei sale și de afirmarea în spațiul public a succesului unor protocoale de tratament care nu au fost verificate prin studii științifice”, a declarat Carmen Pantiș. Ea a precizat că Flavia Groșan nu a fost sancționată și va continua să își trateze pacienții ca și până acum.  “Toate cazurile grave vor fi îndrumate spre spital unde există posibilitatea unor analize mai complexe și a unui tratament de suport. Am discutat câteva elemente legate de medicația pe care o dă care își are rolul ei și ați văzut că acest val imens de simpatie confirmă că tratamentele doamnei doctor sunt bune. Am rugat-o să își exprime anumite rețineri legate de colegii din spital și ne-a spus că nu există elemente de neîncredere legate de activitatea din spital. În concluzia discuției cu doamna doctor aceasta nu primește nicio sancțiune și această autosesizare a Colegiului Medicilor Bihor s-a terminat astăzi în acest punct fără ca doamna doctor să primească sancțiuni”, a explicat președintele Colegiului Medicilor Bihor.

Carmen Pantiș declara săptămâna trecută că Flavia Groșan „a tratat în general cazuri ușoare și medii”. „M-au informat colegii mei care lucrează în Municipal că pe secțiile de Pneumologie sau chiar în terapie intensivă au ajuns pacienți care au început tratamentul cu doamna doctor, la cabinetul privat”, mai spunea Carmen Pantiș.

Tânăra bătută crunt în stradă de soțul ei făcuse mai multe sesizări la Poliție

Tânăra din Bistrița-Năsăud bătută crunt, în plină stradă, de către soțul ei cu care era în divorț depusese mai multe sesizări la Poliție, reclamând că era amenințată de către bărbat, iar autoritățile nu au luat măsuri. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat ieri că va trimite Corpul de control la Poliția Județeană. “La Bistrița se întâmplă la trei săptămâni după Onești, o situație în care doamna respectivă depusese petiții către Poliție în care explica foarte clar că este amenințată și arată foarte clar ce i se întâmplă și Poliția nu a luat, din păcate, nicio măsură. În consecință, la Bistrița am hotărât să trimit Corpul de control al ministrului. Este inadmisibil când spui foarte clar analiză pe toate petițiile în ultimii doi ani și se întâmplă exact ce s-a întâmplat, din nefericire, la Onești, și anume au tratat acele sesizări cum le-au tratat și efectul l-au văzut”, a declarat Lucian Bode. El a amintit că după cazul de la Onești, unde un bărbat a sechestrat și ucis doi muncitori, a cerut ca toate petițiile depuse de cetățeni în ultimii doi ani să fie analizate.

În 15 martie, o femeie din Bistrița Năsăud a fost bătută în plină stradă de soțul ei cu care era în divorț. Ea tocmai ieșise din sediul Poliției, unde fusese să semneze niște acte, iar când a vrut să se urce într-un taxi a fost trasă de soț, care a început să o lovească cu pumnii și picioarele. Câțiva trecători au intervenit.

Bărbat de 58 de ani, arestat preventiv după ce și-a ucis soția cu barda

Un bărbat de 58 de ani din Arad a fost arestat preventiv, fiind acuzat că și-a lovit soția cu barda în cap, iar femeia a murit în urma rănilor suferite.

“Din probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că în dimineața zilei de 19 martie, pe fondul unor neînțelegeri casnice, o persoană de sex masculin în vârstă de 58 ani, din municipiul Arad, i-a aplicat soției sale, în vârstă de 52 ani, mai multe lovituri cu barda în zona capului, leziunile suferite provocându-i acesteia decesul”, arată anchetatorii.

 Bărbatul a fost prezentat Tribunalului Arad, care a decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Meteorologii prognozează o încălzire semnificativă a vremii după data de 27 martie, iar precipitațiile vor mai fi prezente pe tot parcursul următoarelor două săptămâni, conform estimărilor pentru perioada 22 martie - 4 aprilie, publicate, ieri, de Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

În regiunea Moldovei, până în data de 26 martie, vremea se va menține deosebit de rece pentru ultima decadă a lunii martie, cu temperaturi maxime de 3 - 8 grade și minime între -5 și -2 grade. Ulterior, valorile termice vor crește și vor fi apropiate de cele climatologic specifice perioadei și, cu mici oscilații, se vor menține în jurul normelor până la finalul celor două săptămâni. Astfel, ziua vor fi 9 - 13 grade, iar pe timpul nopților 1 - 3 grade, în medie, dar posibil mai rece în diminețile de 1 și 2 aprilie. La începutul perioadei (22 - 24 martie), local și temporar vor fi precipitații slabe, mai ales ninsori și lapoviță. Probabilitatea de ploaie va fi în creștere după data de 29 martie, dar cu precădere în ultimele zile ale intervalului de referință.

Maia Sandu, victorie în fața opoziției rusofile din Parlament

​​Decretul președintelui R.Moldova, Maia Sandu, privind desemnarea lui Igor Grosu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru a fost declarat constituțional, anunță deschide.md. Hotărârea a fost pronunțată luni de Domnica Manole, președintele Înaltei Curți. Potrivit președintelui CCM, constituționalitatea Decretului șefului statului a fost susținută de patru dintre cei cinci judecători. Deputații Partidului Socialist au contestat la Curtea Constituțională decretul președintelui Maia Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, acuzând-o pe Sandu că „a ignorat mai multe principii constituționale”.

Majoritatea PSRM-„Șor” (pro-ruși) l-a propus spre desemnare în calitate de candidat la funcția de premier pe ambasadorul R.Moldova în Rusia, Vladimir Golovatiuc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.