Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Un deputat PSD a cerut oprirea sprijinului României față de Ucraina

Ziarul de Vrancea
20 feb 2023 658 vizualizări

Ulterior și-a editat postarea n și liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, a avut o ieșire publică belicoasă la adresa țării vecine invadate de ruși

Deputatul PSD Alin Chirilă a propus, într-o postare pe Facebook pe tema controversatelor lucrări pe canalul ucrainean Bâstroe, oprirea sprijinului României față de Ucraina până când aceasta se va conforma convențiilor internaționale privind Delta Dunării. Ulterior, postarea a fost editată, afirmația referitoare la întreruperea sprijinului față de Ucraina fiind eliminată și înlocuită cu o formulare potrivit căreia apartenența la UE a Ucrainei vine cu o serie de obligații. “Este de-a dreptul revoltător ce face Ucraina, după tot sprijinul primit din partea țării noastre! Este o sfidare la adresa României și a românilor! Și nu e prima! Amintiți-vă de Legea minorităților care interzice practic învățământul în limba maternă pentru comunitatea românească din Ucraina. Războiul cu Federația Rusă nu poate fi folosit ca scuză pentru aceste acțiuni anti-românești! România trebuie să suspende orice formă de sprijin pentru Ucraina până când Kievul se conforma convențiilor internaționale privind Delta Dunării. Cu astfel de comportamente Ucraina nu are ce căuta în Uniunea Europeană! Să învețe întâi să se comporte ca stat european înainte de a cere să devină membru al Uniunii Europene!”, afirma deputatul social-democrat luni, în postarea inițială. După mai multe editări, varianta rămasă publică este cea în care afirmația privind întreruperea ajutorului românesc pentru Ucraina este eliminată total, fiind înlocuită de cea potrivit căreia apartenența la UE implică o serie de obligații.

Cîțu: PSD nu pierde nicio situație să-i arate lui Putin că îi susține agenda

Fostul premier Florin Cîțu a scris, marți, pe Facebook, că “PSD nu pierde nicio situație să-i arate lui Putin că îi susține agenda de aici de la București”. “Câteoadată, ca ieri de exemplu, această susținere a PSD pentru agenda lui Putin este atât de evidentă încât mă întreb cât mai este până vedem primi PSD-iștii expulzați”, a scris Cîțu.

PSD a cerut, luni, autorităților de la Kiev să reia colaborarea bilaterală onestă și să oprească imediat dragarea de mare adâncime pe Canalul Bâstroe. Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că mărirea adâncimii în Canalul Bâstroe de către Ucraina, pentru navigarea cu un pescaj de 7 metri, reprezintă un lucru nepermis de acordurile internaționale. El a anunțat că va avea, pe 24 februarie, o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei la București Ihor Prokopchuk la care va aborda și acest subiect.

Crescător de animale din Bulgaria: Laptele din România este mai bun decât al nostru

Prețurile scăzute de achiziție a laptelui în Bulgaria au forțat mulți crescători de animale să protesteze la Haskovo, transmite 24Chasa, preluat de g4media.ro. Dar în timp ce în restul țării sunt nemulțumiți de situația laptelui, la Drachevo, Mihail Mihailov reușește să depășească problemele din sector. Mihail Mihailov este crescător de animale ca formație, crește 70 de vaci pentru producție de lapte în ferma sa.

Despre cum se descurcă în industrie și cum își realizează profiturile, Mihail Mihailov a declarat pentru BNR Burgas următoarele: „Sunt mulțumit de alegerea pe care am făcut-o, aceea de a închide ciclul de producție. Eu îmi produc totul și ies pe piață”. Dar cu asta vin și alte probleme, notează el: „Nu prea pot satisface piața și de aceea trebuie să cresc numărul de vaci. Deocamdată sunt însă mulțumit”.

Mihail Mihailov a comentat că piața liberă și inexistenta reglementare a proceselor din partea statului sunt principalii factori pentru situatia complexă privind prețul de achiziție al laptelui. O mare parte din fabricile de lapte din Bulgaria cumpără din ce în ce mai mult lapte din Ungaria, Ucraina și alte țări din Europa.

Motivele pentru aceasta, potrivit lui Mihailov Mihailov, ar fi următoarele: „În țări precum România, Ucraina și Ungaria, calitatea laptelui este foarte bună. Acolo se aplică și se respectă standardele de igienă și muls adecvat. Prețul, din câte știu eu, este în jur de 0,90 de leva pe litru de lapte”.

Lector la UBB Cluj, reținut pentru luare de mită

 el cerea 600 de euro pentru nota minimă la examen și 1.200 de euro pentru cea maximă

Un lector în cadrul Universității “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca - Centrul Universitar Reșița a fost reținut pentru luare de mită.

“Procurorii din cadrul DNA au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 februarie 2023, a suspectului Rudolf Cristian, lector universitar, doctor, în cadrul Universității “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca - Centrul Universitar Reșița, pentru comiterea a infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (25 de acte materiale)”, anunță DNA.

Conform procurorilor, în 11, respectiv 16 februarie, Rudolf Cristian ar fi pretins de la 25 de masteranzi mai multe sume de banu pentru promovarea pe nedrept a unui examen restant la disciplina “Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene” sau pentru îndeplinirea unor acte corespunzătoare atribuțiilor de serviciu de cadru didactic.

Suspectul ar fi pretins de la fiecare masterand: 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă, 1.200 euro pentru promovarea aceluiași examen cu nota maximă, 50.000 lei pentru cursurile de doctorat.

În acest context, la data de 18 februarie, Rudolf Cristian ar fi și primit sumele de 1.000 euro și 3.000 lei, iar în data de 20 februarie ar mai fi primit suma de 50.000 lei, ocazie cu care a avut loc și flagrantul.

Președintele Colegiului Medicilor, despre cazul de la Iași: Se va ridica dreptul de liberă practică

Președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a afirmat, referindu-se la dosarul dispozitivelor medicale recoltate de la persoane decedate, de la Iași, că dacă ancheta procurorilor va duce la un verdict final de vinovăție din partea judecătorilor, atunci se va ridica dreptul de liberă practică în cazul persoanelor vinovate.

“Dacă ancheta va da un verdict final de vinovăție că s-au întâmplat aceste lucruri sigur se va ridica dreptul de liberă practică. Va exista o cercetare disciplinară care va da acest verdict probabil în funcție de dovezile și argumentele care se aduc în cursul anchetei”, a declarat Daniel Coriu, marți. El consideră că nu trebuie schimbată legea în acest caz, ci numai aplicată.

“Nu cred că avem nevoie de schimbat legea pentru că legea este foarte clară, refolosirea acestor dispozitive medicale este interzisă. Nu avem nevoie să schimbăm legea, trebuie numai să o aplicăm”, a mai transmis președintele Colegiului Medicilor din România.

Daniel Coriu a precizat că nu înțelege cum spitalul a permis să se întâmple astfel de fapte.

“Vorbim de un fapt care se întâmplă din 2017 într-un spital. În orice spital funcționează niște proceduri, există niște reglementări foarte clare, mai ales că această procedură era raportată și la Casa Națională. Acolo trebuie să existe un coordonator de program, care când raportează trebuie să verifice și ceea ce intră, adică acolo este ceva care nu înțelegem. Ceva nu a funcționat. Trebuie să ne întoarcem foarte rapid asupra spitalului să înțelegem ce s-a întâmplat, cum a fost posibil ca spitalul să permită să se întâmple o asemenea faptă. Teoretic este imposibil. Noi avem niște proceduri foarte clare. Orice spital este foarte bine reglementat, în ciuda a ceea ce se crede”, a mai afirmat Daniel Coriu.

Medicii de familie care aleg să profeseze la țară vor avea salarii mai mari și cu 100%

Medicii de familie care vor activa în mediul rural ar urma să primească salarii mai mari chiar și cu 100%, prevede noul contract cadru pus în dezbatere publică.

Autoritățile fac astfel un prim pas pentru a încerca să acopere deficitul mare al acestor specialiști. Aproape 2.000 de medici de familie lipsesc din sistemul de sănătate. Iar jumătate dintre cei care lucrează au peste 60 de ani. Adică vor ieși la pensie peste cel mult 10 ani.

Medicul de familie nou-venit într-un sat ar urma să încaseze, timp de 6 luni, cu 50% mai mult decât unul care lucrează în oraș. Asta dacă merge într-o localitate în care există deja doctori însă mai este nevoie de personal medical. Iar dacă va lucra într-o comunitate în care nu mai este alt doctor și nici cabinet medical, atunci va încasa venit dublu. Acest lucru poate dura un 1 an, cu posibilitatea de prelungire, spun cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Gândiți-vă că un medic rezident în anul 4 de medicină de familie câștigă aproximativ 4.200 net, la care se adaugă sporul pe care îl are în funcție de secția în care funcționează la momentul respectiv. În timp ce medicul dintr-un cabinet este posibil să nu rămână cu această valoare netă a venitului lunar după ce îndepărtează toate chetuielile din venitul cabinetului”, a declarat Sandra Alexiu, medic de familie.

De asemenea, pentru a mări numărul medicilor de familie care intră în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, lista de pacienți a fost micșorată de la 1.800 la 1.500. În plus, doctorii vor putea avea un rol mai important în depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a populației, prin acordarea de consultații preventive tuturor persoanelor înscrise pe lista lor. Acestea sunt modificările propuse în noul contract cadru, care ar trebui să intre în vigoare pe 1 iulie.

Moțiune în Parlament: “Marius Budăi - ministrul salvării pensiilor speciale”

USR și Forța Dreptei au anunțat ieri în plenul Camerei Deputaților, prin vocea purtătorului de cuvânt al USR, Cătălin Moșteanu, depunerea moțiunii simple intitulată 'Marius Budăi - ministrul salvării pensiilor speciale”.

„Marius Budăi trebuia să vină cu o lege care elimină pensiile speciale, așa cum USR a negociat în PNRR. În schimb, legea trimisă în Parlament nu doar că nu le elimină, dar creează noi pensii speciale. Au crezut că pot păcăli Comisia Europeană cu asta, iar acum riscăm să rămânem fără bani europeni. Nu vrem să așteptăm până eșuează PNRR pentru a-l demite pe Marius Budăi. Banii pentru modernizarea României sunt mai importanți decât o mână de speciali din PSD și PNL”, spune președintele USR Cătălin Drulă.

În moțiune, deputații opoziției îl acuză pe Marius Budăi că este ministrul care a lovit în cei mai săraci dintre români, fiind autorul celei mai mari aberații fiscale: să muncești 2 ore, dar să plătești taxe cât pentru 8 ore.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.