Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Un critic al DNA, noul șef al DNA?

Ziarul de Vrancea
7 sep 2018 566 vizualizări

Adina Florea, propunerea lui Tudorel Toader la conducerea Direcției, a depus un proiect de management cu multe note critice la adresa procurorilor anti-corupție n ea este fiica unui cunoscut lider PSD din Constanța

Adina Florea, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, a fost propusă ieri de ministrul Justiției pentru postul de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Propunerea ministrului urmează să fie trimisă CSM, pentru avizul consultativ, apoi președintelui Klaus Iohannis, în vederea numirii în funcție. Pentru postul de procuror-șef al DNA au existat șase candidaturi.

Adina Florea este procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Timp de mai mulți ani, Adina Florea a condus Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, ulterior ocupând și funcția de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

“Disfuncții esențiale”

Procurorul spune în proiectul de management cu care a candidat pentru această funcție că un bilanț necosmetizat al activității DNA pune în lumină destule, dacă nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept. Ea enumără, între "disfuncțiile esențiale", plasarea DNA în afara legii, diminuarea încrederii publice în DNA, cooperare loială deficitară și obligația de rezervă eludată. "Fără a nega lucrurile care s-au realizat în ultimii ani, un bilanț necometizat al activității DNA pune în lumină destule, dacă nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept. Fie că vorbim despre procurori cu funcții de execuție, fie (mai grav) că ne raportăm la cei cu funcții de conducere, chiar la nivel de vârf, regăsim comportamnet care s-au îndepărtat simțitor de la abordarea profesionistă, echilibrată, în contrast cu statutul profesiei noastre, iar uneori chiar în conflict cu leagea", arată Adina Florea în proiectul de management. Ea afirmă că, astfel, s-a ajuns ca prin contribuția conjugată a unor membri ai corpului profesional din DNA să se recurgă, caz fără precedent, la revocarea procurorului șef al Direcției pentru "exercitarea discreționară a funcției și deturnarea activității de la combaterea corupției și a instituției DNA de la rolul său legal și constituțional".

Adina Florea invocă în proiectul de management și pasivitatea fostului procuoror-șef al DNA în fața unor semnale publice repetate de încălcare a legii de către unii procurori din DNA și lipsa de preocupare pentru a verifica activitatea profesională și conduita anumitor procurori vedetă și chiar promovarea acestora ca fiind exemple de conduită și probitate profesională.

Adina Florea și-a propus o serie de obiective, printre care: toleranță zero față de corupție, îmbunătățirea activității de urmărire penală și verificarea din șase în șase luni a procurorilor cu funcții de execuție în vederea evitării situațiilor de achitare.

“Nu s-au exercitat niciodată presiuni asupra mea”

Adina Florea a declarat, ieri, că este onorată de propunere și că este pregătită să își desfășoare activitatea profesională "în respectul legii, cu foarte multă bună-credință și foarte multă maturitate".  Ea a afirmat că principalele obiective și măsuri sunt cele din cuprinsul proiectului, iar "a le relua nu ar aduce niciun plus". Întrebată dacă e nevoie de o reformă în DNA, ea a spus: "Despre o reformă, despre o evaluare a activității și multe alte chestiuni care trebuie analizate, da, sigur, am scris în cuprinsul raportului". Adina Florea a explicat că ea este o propunere a ministrului Justiției, care urmează o procedură în fața secției pentru procurori și apoi ajunge în fața președintelui. "Nu s-au exercitat niciodată presiuni asupra mea și mi-e greu să cred că după 28 de ani cineva ar mai putea să exercite presiuni asupra mea, de vreun fel", a afirmat ea, răspunzând unei întrebări. Legat de procedura care urmează, Florea a spus că este vorba despre un interviu, din câte știe televizat în direct. "Sper să obțin încrederea colegilor mei. Am încredere că voi obține avizul colegilor mei, membri ai secției pentru procurori", a declarat ea.

De asemenea, întrebată ce știe despre un dosar de la DNA în care apare numele său împreună cu procurorii Andrei Bodean și Elena Grecu, Florea a spus: "Eu nu știu să fi apărut numele meu în vreun dosar, nimeni nu mi-a comunicat că aș avea vreo calitate procesuală în vreun dosar, nu exclud însă posibilitatea de a exista un dosar în care să fie începută urmărirea penală in rem", menționând că nu are mai multe informații despre acesta.

Pe lângă faptul că ar avea un dosar în lucru la DNA, Adina Florea are și legături politice. Ea este fiica lui Dumitru Florea, consilier județean la PSD Constanța. Aflat la al șaselea mandat, consilierul județean este sigur că fiica lui va face ordine în Anticorupție în mai puțin de trei luni. Dumitru Florea este inginer agronom de profesie, dar a intrat în politică alături de sociali-democrați încă din anii '90.

Cât de bogată este Adina Florea

Adina Florea nu deține terenuri, potrivit ultimei declarații de avere, depusă în iunie 2017. Ea are un apartament de 90 mp în Constanța, pe care l-a primit donație, și o mașină Audi A4 fabricată în 2007.

Adina Florea are 34.000 de lei și 3.000 de euro în conturi și un credit ipotecar de 45.000 de euro, care trebuie achitat până în 2027.

Adina Florea a câștigat 155.000 de lei într-un an, ca salariu de la Parchetul Curții de Apel Constanța, adică aproape 13.000 de lei lunar, și încă 10.000 de lei de la Parchetul Tribunalului Constanța.

Dodon: Cetățenii care doresc unirea cu România trebuie declarați persona non grata

Cetățenii care doresc unirea Republicii Moldova cu România sau cu orice alt stat trebuie declarați persona non grata în Republica Moldova, a declarat președintele Igor Dodon. El a vorbit, la postul de televiziune N4, și despre Traian Băsescu, susținând că acesta a obținut cetățenia moldovenească prin încălcarea legii și nu va avea câștig de cauză în instanță, unde se judecă acum dosarul privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova fostului președinte Traian Băsescu. Președintele moldovean Igor Dodon a spus că cetățenii străini care pledează pentru unirea Republicii Moldova cu oricare alt stat să fie declarați persona non grata și a dat de înțeles că la acest lucru se va ajunge, odată ce socialiștii vor prelua guvernarea la Chișinău. "Eu consider că cei care doresc lichidarea Republicii Moldova, indiferent că e unirea cu România, sau cu Rusia, sau cu Ucraina, ei trebuie să fie declarați persona non grata în Republica Moldova”, a subliniat Dodon la N4, citat de deschide.md.

În același interviu pentru postul de televiziune, Igor Dodon a declarat că Traian Băsescu, care este și președinte de onoare al Partidului Unității Naționale, a devenit cetățean moldovean prin încălcarea legii. Mai mult, Dodon își argumenetează declarația cu minciuni că ar fi existat o decizie a unei comisii din care fac parte toate instituțiile statului. "Eu știu că domnul Băsescu a pierdut la Curtea de Apel. Nimic nu s-a schimbat. Cetățenia Domnului Băsescu a fost acordată prin încălcarea legislației, fapt confirmat nu de mine. Este comisie în care sunt reprezentanții tuturor instituțiilor care mi-au pus raportul pe masă. Sunt încălcări, poftim.... Dosarul este în instanță. și chiar dacă va încerca ca să meargă pe formula cetățeniei prin investiții, n-o să meargă pentru că este încălcarea anterioară a legislației”, a declarat Dodon.

Fostul președinte Traian Băsescu a devenit cetățean al Republicii Moldova în noiembrie 2016, după ce a depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova de la București. Traian Băsescu a primit cetățenia moldovenească prin decretul președintelui Nicolae Timofti, semnat la începutul lunii iunie a anului 2016.

Viorica Dăncilă, așteptată de românii din Spania cu proteste

Premierul Viorica Vasilica Dăncilă face o vizită de lucru în Spania, joi și vineri, în care urmează să fie primită de Regele Felipe, la Palatul Zarzuela. ”Voi face mâine o vizită de lucru în Spania, unde voi avea o întrevedere cu omologul meu spaniol și voi fi primită de regele Spaniei. Voi fi însoțită de mai mulți colegi - vicepremierul și ministrul Dezvoltării Regionale, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Apărării, ministrul Mediului de Afaceri, ministrul Fondurilor Europene”, a spus Viorica Dăncilă, miercuri, la începutul ședinței Guvernului.

Românii din diaspora, care au anunțat încă de la aflarea veștii că vor organiza manifestații, s-au adunat ieri la Madrid cu pancarte, pentru a-și întâmpina cu proteste premierul din țara natală.

Probleme sentimentale la Botoșani: O tânără a dat foc la mașina iubitului

O tânără în vârstă de 23 de ani a fost reținută de polițiștii din Botoșani după ce a intrat în gospodăria unei femei și a dat foc autoturismului fiului acesteia, din cauza unor neînțelegeri sentimentale pe care le avea cu bărbatul. Mașina a fost distrusă în totalitate, dar și o parte din locuință a fost afectată de foc. După comiterea faptei, tânăra a încercat să fugă din țară, fiind prinsă în județul Bistrița-Năsăud.

Potrivit reprezentanților Poliției Județene Botoșani, o tânără în vârstă de 23 de ani din comuna Dângeni a intrat, în noaptea de marți spre miercuri, în curtea unei femei din satul Strahotin și a incendiat cu intenție autoturismul aparținând fiului acesteia, pe fondul unor neînțelegeri sentimentale avute cu bărbatul. În urma incendiului, mașina a fost distrusă în totalitate, totodată fiind afectată și o parte a locuinței, iar prejudiciul creat astfel se ridică la 35.000 de lei.

După comiterea faptei, tânăra de 23 de ani a plecat de acasă, cu intenția de a fugi din țară. Ea a fost prinsă de polițiști în județul Bistrița-Năsăud.

Motivul crimei de la metrou care a șocat România: „Simțeam o ură față de ea “

Magdalena Șerban, femeia care a împins o tânără de 25 de ani în fața metroului, în stația Dristor din Capitală, a comis teribila crimă pentru că „nu mai suporta pe nimeni”. Cel puțin asta le-a spus procurorilor care se ocupă de caz. Tânăra a murit pe loc. „Mi-a venit așa o răime și nu mai suportam pe nimeni… era să mă împingă ea pe mine apoi… se uita că nu aveam eu stare… am fost eu foarte supărată… avea același profil cu femeia din Spania – Iuliana – mi se sfârșise toate gândurile, toate dorințele (…) nu mai aveam dorință de a continua…  simțeam o ură față de ea: uite cum una ca asta mi-a făcut mie rău… dacă fac răul ăla va plăti și Iuliana”. Așa a încercat Magdalena Șerban, în vârstă de 37 de ani, să-și justifice fapta. Mărturia apare în rechizitoriul procurorilor, obținut de jurnaliștii de la Libertatea.

Cât despre prima victimă, care a reușit, din fericire, să se salveze, Magalena Șerban a mărturisit că a ales-o pentru că...  „era mai aproape”. „Mi-a strigat dacă vreau geanta ei… Nu i-am zis nimic când m-am uitat, nu voiam să o împing, atunci aveam inițiativă de disperare și un moment de panică… nu mai puteam să trec de la o perioadă la alta”, a mai spus femeia.

Magdalena Șerban a fost supusă unei complexe expertize psihiatrice, care a durat mai bine de o lună și jumătate. Medicii o descriu ca pe un „caz psihologic atipic”, care prezintă manifestări ce nu pot fi încadrate perfect în niciuna dintre boli. Potrivit specialiștilor, femeia avea discernământul mult scăzut în momentul comiterii faptei.

Gabriela Firea ar avea de partea sa 15-20 de parlamentari PSD

Surse citate de site-ul stiripesurse.ro arată că Gabriela Firea are de partea sa un consistent grup de parlamentari PSD, nemulțumiți de Liviu Dragnea. La această oră, între 15 și 20 de parlamentari PSD o susțin pe Gabriela Firea și sunt dispuși să facă opoziție pe față împotriva lui Dragnea. De asemenea, sursele citate arată că Firea a obținut sprijin de la mai mulți lideri extrem de influenți din PSD. Se pare că alături de Firea joacă vicepremierul Paul Stănescu, fostul premier Mihai Tudose, dar în echipă s-ar putea alătura alți doi grei ai PSD, Adrian țuțuianu și Niculae Bădălău. Conform surselor, aceștia preferă un joc de așteptare, însă este posibil ca la următorul CEx al PSD să fie împotriva lui Liviu Dragnea

 

xxxxxxxxxxx


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.