Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Un clan de hoți de buzunare format din țigani români, judecat pentru un prejudiciu de un milion de euro

Ziarul de Vrancea
27 aug 2017 591 vizualizări

Hoții au făcut peste o mie de furturi n bulibașa, șeful clanului, devenea violent când prada era prea mică n o minoră “producea” până la 800 de euro pe zi din furturi

Șapte femei și cinci bărbați, cei mai mulți dinttre ei romi din România care își trimiteau copiii să fure din buzunarele turiștilor în zona Disneyland Paris, sunt judecați începând de marți din cauza unei presupuse implicări într-o rețea infracțională, pe bază de clan și familie. Zece dintre inculpați, care fac parte din același clan, urmează să dea socoteală într-un tribunal corecțional, la Meaux (Seine-et-Marne) pentru fapte de furt în grup organizat, tăinuire și spălare de bani, dar și de incitarea minorilor în vederea comiterii de infracțiuni și neglijarea unor minori cu vârsta sub 15 ani, fapte comise în perioada 2014-2016.

Ancheta a fost deschisă în 2015, când comisariatul de la Chessy, în Seine-et-Marne, a constatat o puternică creștere a furturilor și jafurilor comise de tineri romi în apropiere de Disneyland Paris și în Rețeaua Expres Regională (RER) de transport feroviar care deservește parcul de atracție, dar și în centrul comercial Val d'Europe, o zonă foarte frecventată de turiști.

”Minorii acționau în plină după-amiază, în grupuri de trei sau patru; primul distrăgea atenția, al doilea profita pentru a fura din buzunare, iar al treilea făcea să dispară bunii furați”, a precizat comisarul Jérôme Georges.

Prejudiciul constă în devize, marochinărie de lux, telefoane și bijuterii și este estimat la cel puțin la un milion de euro, în contextul în care multe victime străine nu au depus plângere. O mie de furturi au fost înregistrate în șase luni. Poliția a procedat la rețineri, însă acestea au rămas fără efect, deoarece minorii își dădeau de fiecare dată o falsă identitate, refuzau să-și denunțe părinții, iar după ce au fost plasați în cămine au făcut totul pentru a fugi și a reîncepe să fure. Oficiul central pentru luptă împotriva delincvenței itinerante (OCLDI), care a preluat ancheta cu concursul autorităților române, a reușit să anihileze rețeaua în februarie 2016.

Un bulibașă temut

La conducerea clanului - originar din orașul român Craiova și format din opt ramuri familiale - este Marian Tinca, un bulibașă în vârstă de 57 de ani, și fosta sa soție, Maria Iamandita, în vârstă de 51 de ani, care compar deținuți, ca și alți membri ai clanului. Potrivit unor interceptări telefonice, bulibașa felicita sau cearta și putea să devină violent atunci când prada era prea mică. Partenera sa se ocupa de obicei de bani în clan și să trimită mandate cu bani în România. În România banii sunt investiți de diverși membri în achiziționarea unor apartamente, terenuri și mașini. Întregul clan, ai cărui membri nu și-au declarat veniturile, era pus să contribuie. Frații și surorile mai mari ale hoților erau însărcinați să supravegheze ca aceștia să se achite bine de misiuni și să predea banii furați. Cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, minorii implicați, care operau de asemenea pe Grands Boulevards și pe linia 9 a metroului parizian, au fost judecați deja de tribunalul pentru minori. Între ei se află o fată prezentată ca extrem de abilă și care aducea între 500 și 800 de euro pe zi familiei sale. Ea a fost vizată în 48 de rânduri în proceduri cu privire la furt. În afară de cei zece membri ai clanului, gestionarul unui hotel de la Pantin (Seine-Saint-Denis), care închiria în numerar, a fost inculpat pentru spălare de bani, la fel ca tatăl său.

Un restaurator chinez din Pigalle, căruia copiii îi predau bani pentru a evita să fie prinși cu ei asupra lor, este inculpat de asemenea pentru tăinuire.

Hotărârea este așteptată vineri. Unii dintre inculpați riscă până la 30 de ani de închisoare.

Năstase, despre minuni divine: Se reînființează departamentele PSD

Fostul președinte al PSD Adrian Năstase comentează ironic, într-o postare pe blog, faptul că actuala conducere a PSD ar intenționa să reînființeze departamentele partidului. Năstase scrie că se află la Maglavit, locul unde Petrache Lupu "a avut revelația divinității" și unde se spune că se întâmplă minuni. "Cred că e adevărat. Fiind acolo, am aflat că au fost reînființate deaprtamentele PSD", notează fostul lider social-democrat, sâmbătă, în timp ce la Sinaia avea loc o întâlnire a lui Liviu Dragnea cu miniștri ai Cabinetului Tudose. Nu este prima dată când vorbește într-o notă ironică despre reactivarea departamentelor. În 25 iulie, el scria, tot pe blog: "În sfârșit, insistența mea privitoare la nevoia departamentelor la partid a dat rezultate. E adevărat, nu la PSD ci la PNL. Departamentele (comisiile) formate de liderii liberali vor monitoriza guvernul, se vor ocupa de selecția cadrelor și vor pregăti viitorul program de guvernare. Practic, cele trei funcții pe care le aveau si departamentele PSD, atunci cand funcționau. și în opoziție, dar și în perioadele de guvernare, evident, atunci, cu obiective modificate". Tot atunci, el remarca faptul că au fost reluate ședințele săptămânale ale Biroului Permanent Național al PSD, care se reunise cu o zi în urmă, după 10 luni, însă în absența liderul partidului, Liviu Dragnea, aflat în vacanță. "O veste bună totuși – ieri au fost reluate ședințele săptămânale ale BPN. Poate că la prima ședintă, la reluarea acestor întâlniri politice, era utilă și prezența președintelui partidului", nota Năstase.

Liderul PSD Liviu Dragnea i-a convocat, sâmbătă, la Sinaia, pe premierul Mihai Tudose și pe mai mulți miniștri pentru a discuta despre prioritățile Guvernului pentru perioada următoare, odată cu începerea sesiunii parlamentare de toamnă.

Kelemen Hunor: E nevoie de un dialog sincer între români și maghiari pentru a trăi liniștiți

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, cu ocazia tabere de vară a formațiunii, că este nevoie de un dialog deschis și sincer între majoritate și minoritate, în care fiecare să își exprime dezideratele și temerile, pentru că numai așa poate exista colaborare între români și maghiari și ambele comunități pot trăi "liniștite". "Noi trebuie să fim inițiatori ai dialogului cu majoritatea românească. Acest dialog, însă, trebuie să fie unul sincer. Poate că îi va deranja pe unii, dar este necesar ca noi să putem spune ceea ce credem despre ultimii 100 de ani, dar și majoritatea românească să își exprime sincer gândurile și temerile legate de dezideratele comunității maghiare. Dacă vom reuși să vorbim deschis despre tot ce ne îngrijorează, dacă va fi garantat cadrul legal pentru ca nouă să ne fie bine să trăim liniștiți, ca maghiari în România, cu siguranță va crește și nivelul de încredere dintre cele două comunități. Fără încredere, va fi dificil să construim împreună proiecte de viitor", a declarat liderul UDMR, în cadrul dezbaterilor desfășurate cu ocazia taberei de politică pentru tineret, organizată de UDMR și MIERT. Kelemen a făcut referire și la interviul acordat luna aceasta cotidianului Szabadság, când a vorbit despre faptul că maghiarii nu au nimic de sărbătorit cu ocazia centenarului Marii Uniri. El a spus și atunci că una dintre puținele realizări ale României în ultima sută de ani este faptul că există. "Trebuie să analizăm în mod realist stadiul în care a fost și unde a ajuns această  țară. Ceea ce am afirmat nu a fost cu reacredință sau cu intenția de jigni pe cineva. Accept și respect faptul că prietenii noștri români sărbătoresc, dar și ei trebuie să înțeleagă și să accepte că, pentru noi, nu este un motiv de aniversare. De la acceptare până la sărbătoare, drumul este lung", a afirmat el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.