Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ultimele șapte zile de guvernare PSD în România?

Ziarul de Vrancea
1 oct 2019 2118 vizualizări

Social-democrații au pierdut ieri majoritatea în Parlament, după un vot crucial, prin care au încercat sabotarea moțiunii de cenzură n pe hârtie, calculele din legislativ indică o majoritate confortabilă în dreptul opoziției n moțiunea va fi votată joia viitoare

Opoziția a repurtat o victorie importantă, ieri, după ce Parlamentul a respins ordinea de zi care stabilea citirea moțiunii miercuri și un vot sâmbătă. Calendarul citirii și dezbaterii moțiunii de cenzură, impus dimineață de PSD în Birourile Permanente, a fost respins la vot în plen. “Matematic, PSD a pierdut majoritatea, nu s-a aprobat ordinea de zi”, a recunoscut președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu (PSD), la finalul ședinței în care parlamentarii opoziției au scandat “Demisia”. Ordinea de zi a ședinței a fost respinsă cu 194 împotrivă, 181 pentru, o abținere, iar trei parlamentari nu au votat. În final, conducerea Parlamentului a decis ca moțiunea de cenzură să fie citită joi și va fi votată peste o săptămână, joia viitoare.

În ciuda eșecului evident, secretarul general al PSD Mihai Fifor susține că PSD nu a reușit să își impună în plen calendarul dorit nu pentru că ar fi pierdut majoritatea în Parlament, ci pentru că unii parlamentari social-democrați nu aveau cartelele la ei. “Am văzut lista de vot, avem 26 de absenți. PSD are majoritate în Cameră la momentul acesta. E o zi în care nu am avut toți oamenii prezenți în sală sau am avut oameni care nu au avut cartelele de vot la ei și prin urmare nu și-au înregistrat votul și nu apar înregistrați”, a declarat Fifor. Întrebat pe ce calcule se bazează PSD, Fifor a răspuns: “Tot ce pot să vă spun e că avem majoritatea și că nu trece moțiunea”. De asemenea, întrebat insistent de jurnaliști câți senatori și deputați mai are acum PSD, Mihai Fifor a spus: “Eu știu 204, cam acolo”.

Opoziția a avut mai mulți absenți

Configurația votului și a prezenței la ședința de ieri a plenului reunit arată însă un lucru fără drept de tăgadă: PSD a pierdut majoritatea în Parlament. Astfel, din cele 181 de voturi pentru dezbaterea sâmbătă a moțiunii de cenzură, 172 au aparținut PSD, iar restul de 9 voturi au venit de la minorități (2), neafiliați (6) și Pro Europa (grupul partidului Pro România – 1 vot). Așadar, dacă adunăm cele 181 de voturi “pentru” cu cei 26 de parlamentari absenți, rezultă că PSD se mai poate baza în acest moment pe 207 senatori și deputați, cu 26 mai puțin decât majoritatea de 233. De cealaltă parte, Opoziția a reușit să contabilizeze 194 de voturi contra dezbaterii moțiunii în ziua de sâmbătă. De asemenea, de la partidele de opoziție au absentat 60 de parlamentari. Cu alte cuvinte, dacă adunăm cele 194 de voturi “contra” cu cei 60 de parlamentari absenți, obținem 254 de senatori și deputați, cu 21 peste majoritatea de 233.

Ponta spune că va mai transfera PSD-iști

Liderul Pro România, Victor Ponta, spune că după votul din Parlament de ieri nu există îndoială că moțiunea de cenzură va trece.

“Eu sunt convins că în afară de cei 237 care au semnat moțiunea, după cum ați văzut încă trei deputați de la PSD s-au alăturat grupului Pro România (n.r. – ieri), evident mai discut cu mulți alți colegi și foști colegi de la PSD și vor veni alături de noi până joi și trebuie să dăm o soluție. Eu cred că după votul de astăzi întrebarea nu mai este dacă trece moțiunea, trece sigur”, a spus Ponta.

Și deputatul USR Stelian Ion a afirmat că “se prefigurează foarte clar că Guvernul Dăncilă va cădea săptămâna viitoare”. “Încercarea PSD-iștilor de a stabili ei programul moțiunii noastre a eșuat. Astăzi a fost foarte clar că au pierdut majoritatea în Parlament, și în Camera Deputaților, și în Senat. A fost un test important al nostru, al Opoziției, pe care l-am trecut cu brio. Se prefigurează foarte clar că Guvernul Dăncilă va cădea săptămâna viitoare și e o chestiune doar de timp să se întâmple acest lucru”, a declarat deputatul USR.

Cazul comisarului european: Iohannis o acuză pe Dăncilă că încalcă Constituția

Președintele Klaus Iohannis a transmis, ieri, că premierul “încalcă flagrant Constituția și afectează grav credibilitatea României” în dosarul numinalizării comisarului european. “Refuzul de a se consulta astăzi cu Președintele României pe o problemă care vizează reputația țării noastre este o încălcare flagrantă a Constituției. Gestul premierului arată, totodată, diletantismul și o totală lipsă de responsabilitate politică. Încăpățânarea prim-ministrului de a-și susține prietenii politici pentru o funcție în Uniunea Europeană, în ciuda evidentelor probleme de integritate, a dus deja la un eșec uriaș și riscă să producă daune semnificative României, inclusiv pierderea portofoliului de comisar european pe Transporturi de către țara noastră”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a invitat-o pe Viorica Dăncilă la Controceni, miercuri, pentru consultări pe tema desemnării candidatului pentru funcția de comisar european. Premierul a anunțat că nu va participa la discuția cu șefului statului, afirmând că va merge “de îndată”, același “de îndată” aplicat de președinte la recomandarea CCR privind numirea miniștrilor interimari. Marți seară, Dăncilă a anunțat că-l va propune pe Dan Nica pentru a ocupa portofoliul care revine României în Comisia Europeană.

Un primar PSD a renovat trei grădinițe, iar apoi le-a închis

Primarul PSD din comuna bihoreană Sâmbăta a reușit o performanță greu de egalat: a atras peste 800.000 de lei de la Ministerul Dezvoltării Regionale prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), a renovat trei grădinițe din trei sate, dar în acest an le-a închis. Primărița Mariana Laza a a trimis în 2016 cereri de finanțare la Ministerul Dezvoltării Regionale, iar în 2017 a dat startul șantierelor la grădinițele din satele Rogoz, Ogești și Zăvoiu, care la acea vreme aveau toaletele în curte și erau încălzite cu sobe, scrie Bihoreanul.

Între anii 2017 și 2019, toate cele trei grădinițe au fost reabilitate integral, astfel încât acum arată ca noi. Clădirile au fost izolate termic și zugrăvite, acoperișurile au fost schimbate, iar geamurile și ușile vechi au fost înlocuite cu termopane. În plus, toate cele trei imobile au fost dotate cu sisteme de încălzire centralizată – cazane pe lemne și boilere pentru apă caldă. La începutul acestui an școlar însă, toate cele trei grădinițe nou-nouțe au fost închise.

Directoarea școlii din Sâmbăta, Ioana Ștefan, în subordinea căreia funcționau cele trei grădinițe, spune că închiderea lor a fost inevitabilă. „Nu mai sunt copii destui în sate”. Pentru acest an școlar, la Ogești s-au înscris doar 7 preșcolari, la Rogoz 5, iar la Zăvoi 3.

Un jandarm și concubina acestuia, cercetați pentru exploatarea sexuală a două minore

Un jandarm din Suceava și concubina acestuia sunt cercetați de DIICOT fiind acuzați că au exploatat sexual două minore de 15 ani. Bărbatul era angajat la Detașamentul de Jandarmi Câmpulung Moldovenesc, dar a demisionat. Potrivit Monitorul de Suceava, un jandarm și concubina acestuia sunt ultimii doi inculpați pentru trafic de minori, sub forma prostituției, într-un dosar intrumentat de DIICOT.

Procurorii i-au pus sub acuzare pe Mihai Gabriel Latiș și pe Ionela Adelina Boiciuc, care sunt acuzați că au exploatat sexual două minore în vârstă de 15 ani, care au făcut sex cu clienți găsiți de aceștia în locuința comună a celor doi. Mihai Gabriel Latiș, în vârstă de 39 de ani, și-ar fi dat demisia din structura Jandarmeriei zilele trecute, imediat ce a fost pus sub acuzare de procurorii DIICOT. Din anchetă rezultă că cei doi, care aveau o relație de concubinaj, i-au propus unei minore, la finele anului 2016, după ce în prealabil se împrieteniseră cu ea, să facă sex contra cost cu bărbați pe care ei îi găsesc, iar banii obținuți să îi împartă. La momentul recrutării fata abia împlinise 15 ani. Respectiva fată a întreținut relații sexuale până în vara anului 2017. Banii erau încasați de minoră, iar aceasta, conform înțelegerii, le dădea celor doi jumătate din sumele obținute. În ianuarie 2017, Latiș ar mai fi racolat o altă fată, tot în vârstă de 15 ani, care stătea în gazdă în municipiul Câmpulung Moldovenesc, fiind elevă la un liceu. Cei doi s-au împrietenit cu fata, o vizitau și ieșeau împreună în oraș. Procurorii susțin că cei doi au insistat pe lângă ea să practice prostituția, această persistență putând fi asimilată cu o presiune continuă și cu faptul că cei doi au profitat de starea de vădită vulnerabilitate a acesteia. Fata a început să facă sex contra cost.

Sumele de bani, rezultă din cercetări, erau încasate de cei doi concubini, care îi dădeau minorei sume între 50 și 150 de lei, pentru fiecare client. Datele de anchetă duc spre concluzia că aproape toate partidele de sex au avut loc în locuința comună a celor doi din municipiul Câmpulung Moldovenesc.

Demisie după trei zile la DIICOT

Procurorul-șef al DIICOT Felix Bănilă și-a anunțat ieri demisia de onoare - solicitată luni de președintele Klaus Iohannis - declarându-se convins că nu a eșuat în îndeplinirea atribuțiilor. “Deși am convingerea că nu am eșuat în îndeplinirea atribuțiilor conferite de lege în calitate de procuror șef al D.I.I.C.O.T., iar speța Caracal nu depășește nivelul priceperii mele și al aptitudinii soluționării ei de către ai mei colegi; În urma discuțiilor purtate cu Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu Ministrul Justiției și cu membrii Secției de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, dar și în baza propriului raționament; Am înțeles să îmi depun demisia de onoare din funcția de procuror șef al Direcției”, afirmă Bănilă în comunicatul transmis de DIICOT. În ultimele două zile, Bănilă a spus în mod repetat că nu va demisiona.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, ulterior, decretul de demitere a procurorului șef al DIICOT.

Senat: 5.000 de lei amenda pentru transmiterea de alerte false la 112

Persoanele care alertează fals agențiile specializate de intervenție, prin 112, sunt obligate să suporte costurile legate de logistică, deplasare, utilizarea sistemelor tehnice, cheltuielile cu personalul, iar amenda maximă se majorează la 5.000 de lei, prevede proiectul privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență adoptat în plenul Senatului. Proiectul, inițiat de Guvern, a fost adoptat cu 68 de voturi “pentru” și șapte abțineri.

Conform proiectului de act normativ, “pentru un plus de eficiență în corectarea comportamentelor contravenționale și descurajarea efectuării de alerte false, cuantumurile amenzii aplicate pentru săvârșirea acestei contravenții au fost majorate astfel: cuantumul minim a fost majorat de la 500 la 1.500 de lei, iar cel maxim de la 1.000 la 5.000 de lei”. Senatorul PSD Șerban Nicolae a precizat că inițiativa legislativă urmărește ca pe teritoriul României să nu se mai comercializeze terminale pentru telefoane mobile fără să aibă preinstalată aplicația STS în mod gratuit, producătorii de telefoane mobile comercializate în țara noastră având la dispoziție 12 luni pentru efectuarea acestei operațiuni.

Jaf ca în filme la Constanța: Hoții au intrat prin acoperiș

Persoane deocamdată neidentificate s-au urcat pe acoperișul centrului comercial Tom din municipiul Constanța, în noaptea de marți spre miercuri, l-au tăiat pe acesta și au coborât în casa de schimb valutar, anunță Poliția. Ei au furat din seif aproximativ 160.000 de euro, după care au ieșit de acolo așa cum au intrat, tot pe acoperiș, iar în felul acesta nu au declanșat nicio alarmă.

Polițiștii analizează imaginile de pe camerele de supraveghere pentru identificarea și prinderea autorilor jafului. Din primele date ale anchetatorilor, două persoane ar fi participat la acest jaf. Anchetatorii au stabilit în urma primelor cercetări faptul că persoane necunoscute ar fi pătruns prin efracție în interiorul casei de schimb valutar în cursul nopții și cu ajutorul unui polizor unghiular au tăiat un seif de unde au furat o sumă de bani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.