Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Ultima “goangă” a lui Dragnea, demontată de Ministerul de Interne

Ziarul de Vrancea
10 sep 2018 648 vizualizări

Povestea liderului PSD privind premeditarea din străinătate a protestelor din 10 august a fost infirmată imediat de numărul 2 în MAI

PSD a solicitat, ieri, instituțiilor statului să investigheze de urgență informațiile care au apărut în spațiul public cu privire la finanțarea externă a protestelor de stradă și premeditarea acțiunilor violente de la mitingul din 10 august din Piața Victoriei. PSD spune că cetățenii României au dreptul să știe întreg adevărul din spatele acestor mișcări de stradă, iar astfel de lucruri nu pot rămâne neinvestigate. "Cetățenii României, mai ales participanții de bună credință la aceste manifestații, au dreptul să știe întreg adevărul din spatele acestor mișcări de stradă, cine sunt autorii manipulărilor și intoxicărilor publice, cine a plătit și cu scop real s-a urmărit provocarea unei reacții emoționale împotriva instituțiilor statului român și a ordinii constituționale", se arată într-un comunicat de presă transmis de PSD. De asemenea, social-democrații sunt de părere că PSD informațiile apărute în presă cu privire la mitingul din 10 august "conțin indicii temeinice cu privire la acțiuni subversive menite să vulnerabilizeze siguranța națională și autoritatea statului român".

PSD mai susține că astfel de lucruri nu pot rămâne neinvestigate.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seară la Antena 3 că instituțiile statului n-au greșit cu nimic când au intervenit în forță în Piața Victoriei în 10 august, având suficiente elemente “ca să vorbim de o tentativă de lovitură de stat”. Dragnea a mai spus că este convins că săptămâna viitoare vor ieși la iveală dovezile că protestul a fost o tentativă de lovitură de stat și a fost finanțat din plan extern. O zi mai târziu, Antena 3, care a citat site-ul Luju.ro, a prezentat o înregistrare audio a unei discuții în care un membru al echipei # Rezist vorbea despre finanațarea și pregătirea protestelor.

„Nu, absolut nu”

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, ieri, că protestatarii care au participat la acțiunea din 10 august nu aveau revendicări concrete, ba mai mult, ”cei mai mulți veniseră așa, ca la un fel de spectacol monden”. Tăriceanu a spus că își pune numeroase întrebări cu privire la acțiunea respectivă, dar nu are ”un element concret” pe care să-l ofere în susținerea ideii că protestul ar fi fost finanțat din exterior. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Gheorghe Nucu, a fost audiat ieri la Parchetul General în dosarul violențelor de la mitingul din 10 august. El a subliniat că în Piața Victoriei au existat oameni care răspundeau de misiunea de asigurare a ordinii la protest și că în timpul intervenției nu au cerut opinia ministerului cu privire la gestionarea situației. Întrebat dacă are informații conform cărora mitingul din 10 august ar fi fost finanțat din străinătate, secretarul de stat în MAI a spus că nu: „Nu, absolut nu”.Tot ieri a fost audiat la Parchetul General și subprefectul Capitalei, Corneliu Cîrstea. Până acum în dosarul privind violențele din Piața Victoriei au fost audiați prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, primarul Capitalei Gabriela Firea, precum și viceprimarul Aurelian Bădulescu, toți având calitatea de martor în dosar.

Parchetul General: Tudorel Toader, anchetat penal în dosarul “notar prin scurtătură”

Parchetul General a deschis un dosar penal in rem privind admiterea în corpul notarilor publici a ministrului Justiției, Tudorel Toader, a confirmat pentru G4Media.ro biroul de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de casație și Justiție (PICCJ). “Urmare a unui denunț, pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a înregistrat un dosar penal având obiectul la care faceți referire. La data de 7 septembrie 2018, prin ordonanță, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracțiunile de abuz în serviciu (prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal) și folosire a funcției pentru favorizarea unei persoane (art. 301 alin. 1 Cod penal)”, este răspunsul oficial al Parchetului general la o solicitare de presă prin care Parchetul general era întrebat dacă s-a sesizat din oficiu sau a fost sesizat în legătură cu admiterea în corpul notarilor publici a ministrului Justiției. Urmărirea penală in rem înseamnă că există indicii că s-ar fi produs o posibilă infracțiune și trebuie identificați făptuitorii.Potrivit g4media.ro, solicitarea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a deveni notar public cu un post în localitatea Iași, circumscripția Judecătoriei Iași, are ca scop aducerea fiului cel mare, Ionuț Alexandru Toader, într-un post la oraș, acum fiind notar într-o comună din județ.  În prezent, fiul lui Tudorel Toader este asociat cu un alt notar pentru a putea funcționa în Iași. Dacă se asociază cu tatăl său ajuns notar, va putea activa mai departe în oraș, la cabinetul familiei. Ministrul Justiției, Tudorel Toader a cerut în data de 10 august admiterea în Uniunea Notarilor Publici, fără examen, la Iași, întrucât are calitatea de fost judecător al Curții Constituționale. Tudorel Toader a solicitat apoi suspendarea din Uniunea Notarilor pentru a nu se afla în incompatibilitate. Ordinul prin care a fost pusă în aplicare decizia de admitere a solicitării lui Tudorel Toader a fost emis o săptămână mai târziu și a fost semnat de secretarul de stat în Ministerul Justiției, Nicolae Liviu Popa, la data de 20 august.

O nouă fotografie cu Dragnea alături de “statul paralel”

Victor Ponta a spus, ieri, că nu există nicio bătălie cu statul perpendicular sau paralel și lumea nu trebuie să-i mai permită lui Liviu Dragnea să manipuleze și să mintă. Acesta este motivul pentru care ar fi publicat pozele în care liderul PSD apare alături de fostul șef al SRI George Maior. De altfel, fostul premier a prezentat ieri, într-o conferință de presă, o nouă fotografie. Ponta a declarat că pozele nu sunt de la evenimente oficiale, ci de la ziua unei persoane publice, în septembrie, fiind vorba despre o petrecere privată la care erau și oameni care nu dețineau niciun fel de funcție în acel moment, cum ar fi Vasile Dâncu. El a spus că nu e nimic ilegal în astfel de întâlniri și nu înțelege de ce Dragnea se ferește să confirme. ”Era un eveniment privat, era la ziua cuiva, în luna septembrie. Nu era un eveniment oficial. Am multe fotografii. Erau persoane care nu au funcții. Nu e nimic ilegal să participi la evenimente private, nu s-a discutat nimic ilegal. Nu știu de ce minte Dragnea că a fost sau nu a fost. Nu există această bătălie cu statul perpendicular, paralel. Eu vreau ca oamenii să se trezească și să nu lăsăm pe cineva să ne mintă tot timpul și să ne manipuleze în direcția în care dorește. Când a vorbit de lupta cu statul paralel mi-am amintit cât de tare s-a luptat să vină el la ziua lui Maior”, a declarat Ponta, într-o conferință de presă. Deputatul a prezentat în conferință o nouă poză în care Liviu Dragnea discută cu Vasile Dâncu și Gabriel Oprea, având un pahar în mână.

USR și partidul lui Cioloș au lansat inițiativa "Oameni noi în politică"

n inițiativa își propune să adune 100.000 de semnături pentru modificarea legislației electorale

Inițiativă cetățenească "Oameni noi în politică", susținută de 26 de organizații civice și de partidele politice Mișcarea România Împreună (ROÂ), Partidul PACT pentru România, Partidul Oamenilor Liberi (POL) și Uniunea Salvați România (USR), își propune să adune 100.000 de semnături pentru a modifica legislația electorală. Fostul premier Dacian Cioloș, prezent în Piața Univeristății din București, la startul campaniei de strângere de semnături, a afirmat ieri că propunerea legislativă vrea să introducă niște măsuri care să asigure corectitudinea și transparența votului. Președintele USR, Dan Barna, a spus că formațiunea sa vrea să fie un "deschizător de drumuri pentru alte organizații și alte partide care trebuie să facă lucrurile acestea". Inițiatorii vor revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, introducerea votului preferențial pe liste de partid, astfel încât cetățenii să poată vota omul pe care îl preferă, iar nu lista impusă de partid, dar și dublarea numărului de parlamentari care reprezintă diaspora prin aplicarea normei de reprezentare naționale și cetățenilor români cu domiciliul în afara țării. De asemenea, prin această inițiativă se dorește ca românii care trăiesc în afara țării, dar nu au domiciliul în străinătate, să poată vota la alegerile parlamentare la orice secție de votare din străinătate pentru candidații din județul în care își au domiciliul în țară și eliminarea pragurilor electorale la alegerile locale și europarlamentare. Reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri este o altă măsură pe care o vor adoptată aceștia. Organizațiile care susțin demersul sunt: Acțiunea Civică Galați, #activAG Pitești, Aradul Civic, VeDem Just, Brașovul Civic, Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul pentru Resurse Civice, Corupția Ucide, Curățăm Galațiul, Eu Ro Aleg 2.0., Evident Deva, Geeks 4 Democracy, Inițiativa Craiova, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Mureșul Civic, Oradea Civică, Platforma România 100, Rădăuțiul Civic, Reactiv Brașov, Reset Iasi, Rezist Milano, #REZISTENțA, Umbrela Anticorupție Cluj, ștafeta Steagului Uniunii Europene, Vă Vedem din Sibiu.

Aleșii PSD fac scandal. Enervat, Dragnea cere ședință cu “părinții”

Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că parlamentarii PSD au cerut ieri explicații privind tensiunile din partid și au solicitat tranșarea discuțiilor în Comitetului Executiv. De partea cealată, Liviu Dragnea încearcă să amâne ședința CEX astfel încât să poată discuta cu toți liderii din teritoriu. De altfel, Marian Neacșu, mâna dreaptă a liderului PSD a anunțat că președinții organizațiilor județene sunt invitați începând de miercuri în Kiseleff. Sursele citate susțin că Cătălin Rădulescu ar fi cerut ca în ședința CEX să i se retragă sprijinul politic Gabrielei Firea moment în care deputații PSD Mihai Tudose și Marcel Ciolacu ar fi intervenit și ar fi spus că este necesară convocarea și stabilirea datei pentru ședința cu liderii din teritoriu. Marian Neacșu, secretarul general al PSD și mâna dreaptă a lui Dragnea ar fi spus că o ședință va avea loc după ce premierul Dăncilă va termina evaluarea activității miniștrilor.

Liderul de grup de la Camera Deputațiilor, Daniel Suciu a recunoscut că există o îngrijorare în interiorul partidului și că declarațiile din spațiul public nu fac bine partidului. "Sunt convins că PSD va găsi resursele să depăsească momentele dificile. Toate lucrurile care ne dezbină evident trebuie discutate în interiorul Comitetului Executiv. Când se va desfășura acesta, vom vedea", a declarat Daniel Suciu, la finalul ședinței grupului parlamentar. Sursele citate susțin că Liviu Dragnea încearcă să amâne cât mai mult ședința Comitetului Executiv și vrea să negocieze cu fiecare lider de organizație susținerea sa. De altfel, Dragnea i-a convocat pe liderii de organizații în Kiselef începând de miercuri sub pretextul discuțiilor pe tema referendumului privind familia tradițională.

O nouă specie de pasăre sălbatică descoperită în România

O nouă specie de pasăre sălbatică - pitulicea de munte orientală (Phylloscopus orientalis) - a fost descoperită în fauna din țara noastră. Potrivit unui comunicat al Societății Ornitologice Române (SOR) transmis, ieri, descoperirea a fost făcută de un grup de ornitologi la Agigea. "Era ora 09,00 dimineață, pe 7 septembrie, iar drd. Petrișor Galan a fost cel care a scos specia din plase. Eu am fost cel care a inelat-o, am plasat inelul cu seria și numărul de identificare pe piciorul păsării, dar imediat, în jurul meu, au venit și ceilalți colegi biologi din echipă - Vitalie Ajder, Alexandru Pintilioaie, George Creangă, Diana Ionescu, Oana Galan. Bineînțeles că imediat ce au aflat au venit și alți ornitologi să vadă noua specie pe care o putem raporta în fauna României", a declarat Emanuel Baltag, citat în comunicat. Specia nouă de pitulice din fauna României nu are dimensiuni impresionante. Este o pasăre de talie mică, lungimea corpului ei ajunge la 11-12 centimetri, iar greutatea nu depășește 11 grame. Pasărea a fost semnalată încă din 1898, dar niciun cercetător nu a putut prezenta dovada că specia a fost observată și identificată corect în țara noastră, se arată în comunicat. "Pitulicea aceasta este semnalată ca specie cuibăritoare în Balcani, care iernează în Africa. Cu toate acestea, nu putem afirma că specia cuibărește și la noi. Pitulicile migrează spre Africa, nu iernează la noi, dar unele dintre ele, uneori, pornesc în migrație spre nord, iar apoi își schimbă traseul. Pasărea a fost capturată și inelată în migrație, nu ne putem pronunța, așadar, dacă specia cuibărește și în România", a mai spus dr. Emanuel Baltag. Până în prezent, pitulicea de munte orientală nu poate fi văzută în România nici măcar la muzee, aceasta este prima observație documentată a speciei. Din 2013 până acum, au fost semnalate 18 specii noi de păsări în fauna țării noastre.

Evaluările naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a se vor desfășura în luna mai

Probele din cadrul evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a se vor desfășura în acest an școlar în intervalul 7 - 23 mai 2019, anunță Ministerul Educației. Calendarul acestor evaluări a fost aprobat de Ministerul Educației Naționale și publicat pe edu.ro. Astfel, evaluarea elevilor la finalul clasei a II-a (EN II) va avea loc în perioada 7 - 10 mai. Probele scrise la limba română și limba maternă sunt programate în 7 mai, fiind urmate a doua zi (8 mai) de testele de citire la cele două discipline. Proba de matematică este prevăzută pentru data de 9 mai, în timp ce proba de limbă română (scris și citit) pentru elevii din rândul minorităților naționale se va desfășura în data de 10 mai. Evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar (la finalul clasei a IV-a) are următorul calendar: limba română (14 mai), matematică (15 mai) și limba maternă (16 mai). Elevii claselor a VI-a vor susține evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul inferior al gimnaziului (V-VI) în zilele de 22 mai (limbă și comunicare) și 23 mai (matematică și științele naturii). Conform Legii Educației Naționale nr. 1/2011, rezultatele EN II și EN VI au ca scop elaborarea planurilor individualizate de învățare ale elevilor și preorientarea școlară, iar rezultatele EN IV sunt utilizate și pentru diagnoza de sistem, la nivelul acestui tip de învățământ (ciclul primar), potrivit Ministerului Educației.

Rezultatele evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a se comunică doar părinților elevilor.

Iohannis a strâns gunoiul în urma românilor certați cu igiena

Președintele Klaus Iohannis a participat, ieri, la evenimentul de curățenie organizat de Let's Do it Romania și desfășurat în Pădurea Cernica, șeful statului susținând necesitatea păstrării curate a naturii. El a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor pe teme politice, spunând doar că ”în general curățenia este necesară mai în profunzime”. Președintele a apreciat faptul că, în cei șase ani de când a început campania de curățenie, au fost mobilizați aproape un milion și jumătate de voluntari. ”De ce facem aceste lucruri? Avem o țară extraordinar de frumoasă. Din păcate, mulți consideră că natura este un fel de groapă de gunoi. Noi, ceilalți, care înțelegem că natura trebuie păstrată, îngrijită, venim și strângem gunoaiele. Este deosebit de important să înțelegem că natura trebuie păstrată curată, mediul trebuie păstrat curat și până nu înțeleg toți să nu mai aruncăm tot felul de gunoaie în natură e bine să dăm astfel de exemple. Sper ca în ziua cheie, pe 15 septembrie, să fie foarte, foarte mulți români care participă în calitate de voluntari la Let's Do it Romania”, a declarat Klaus Iohannis.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.