Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Udrea către Andronic: Vreau să dăm în fiecare zi câte o știre pozitivă legată de mine

Ziarul de Vrancea
10 aug 2020 802 vizualizări

Detaliile apar în dosarul Hidroelectrica n șpaga pentru Udrea s-a plătit cu bani scoși din bancomat, câte 9.500 de euro zilnic, în bancnote de 500 de euro

Noi detalii din dosarul Hidroelectrica au fost publicate de ziarul Libertatea.ro. Astfel, din 2005, pentru a avea bani cash la îndemână pentru zile negre, magnatul Energiei, Bogdan Buzăianu, ar fi scos din bancă zilnic câte 9.500 de euro, cerând doar bancnote de 500 de euro. Jurnaliștii de la Libertatatea.ro au consultat acordul de recunoaștere a vinovăției a “cărăușului” Radu Budeanu de la Tribunalul București. Patronul Gândul și Cancan, Radu Budeanu, a recunoscut că a luat o geantă cu 3,8 milioane de dolari de la Buzăianu și i-a dat-o Anei Maria Topoliceanu, chiar în sediul PDL, pentru Elena Udrea. Mita ar fi fost pentru menținerea contractelor dintre firmele lui Buzăianu și Hidroelectrica. Budeanu a bătut palma cu procurorii pentru o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare și un termen de supraveghere de 4 ani. Acordul trebuie validat de judecător și are termen miercuri la Tribunalul București. Potrivit documentelor din dosar, Alpha Bank a transmis Oficiului Național de Combatere și Prevenire a Spălării Banilor informații referitoare la operațiunile derulate de Bogdan Buzăianu. “Astfel, începând cu octombrie 2005, clientul a retras aproape zilnic suma de 9.500 de euro, cerând întotdeauna bancnote de 500 de euro. Pe data de 7.02.2006, clientul a transferat suma de 5.500.000 de euro, ca plată urgentă, în contul său din Elveția”, se arată în dosar. “Elementele declarate suspecte de către bancă au fost retragerile succesive a sumelor de 9.500 euro, sub limita de raportare și cererea ca banii să fie eliberați în bancnote de 500 euro”. Aceste elemente “reprezintă indicii temeinice de spălare a banilor proveniți din evaziune fiscală și corupție”, potrivit documentelor din dosar. Potrivit legii, doar sumele cash peste 10.000 de euro trebuie raportate automat de bănci la Oficiul Național de Combatere și Prevenire a Spălării Banilor.

A încercat oprirea unui editorial al lui Mircea Cărtărescu

Alte detalii relevante din dosarul Hidroelectrica, publicate de jurnaliștii de la Libertatea, sunt stenogramele unor discuții dintre Elena Udrea și Dan Andronic privind conținutul editorial din EVZ. Potrivit DNA, prin preluarea creanței de 900.000 de euro pe care Buzăianu o avea la Bobby Păunescu, Udrea ar fi devenit de facto patroana EVZ, iar directorul ziarului, Dan Andronic, ar fi fost doar un paravan. Elena Udrea este acuzată că ar fi primit de la Buzăianu o mită de 5 milioane de dolari constând într-o geantă cu 3,8 milioane de dolari cash și o creanță de 900 de mii de euro pe care Buzăianu o avea la Bobby Păunescu, patronul de atunci al EVZ. Astfel, la dosar sunt publicate mailuri dintre Elena Udrea și Dan Andronic, din 7 decembrie 2011.

Elena Udrea, pe atunci ministrul Dezvoltării și Turismului:

“Vreau să dăm aproape în fiecare zi câte o știre pozitivă legată de mine sau de minister, direct sau indirect. Spre exemplu, faptul că America își face brand verde acum, iar România și-a făcut de doi ani”. Dan Andronic, directorul Evenimentului zilei: “OK. Cel mai bine ar fi ca cineva să le scrie cu toate nuanțele necesare și să mi le trimită mie”. În plus, la volumul 41, fila 53, se arată că “inculpații (Elena Udrea și Dan Andronic – n.r.) au încercat să oprească un editorial scris de Mircea Cărtărescu”, critic la adresa Elenei Udrea.

Coronavirus în România: Peste 1.200 de noi cazuri

În lume, a fost depășită cifra de 20.000.000 de îmbolnăviri n practic, pe glob, bilanțul s-a dublat în ultimele șase săptămâni

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, ieri, alte 1.215 cazuri de infectare cu noul coronavirus, dar și 35 de decese ale unor persoane infectate. Bilanțul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 63.762, iar al deceselor la 2.764. De asemenea, 485 de pacienți infectați erau internați la ATI. De la ultima raportare s-au făcut 19.491 teste, dintre care 7.896 la cerere. Pe teritoriul României, 7.161 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.419 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 20.562 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 159 de persoane. Numărul cazurilor de coronavirus din întreaga lume a trecut de 20 de milioane, dintre care mai mult de jumătate s-au înregistrat în SUA, India și Brazilia, relatează AP. Oficialii din sistemul sanitar cred însă că numărul este mult mai mare, din cauza limitelor cu privire la capacitatea de testare și a faptului că 40 la sută din cei infectați nu au niciun simptom. Bilanțul infectărilor a ajuns la 10 milioane în aproximativ șase luni. Apoi, în șase săptămâni bilanțul s-a dublat. Au murit până acum din cauza virusului 736.191 de oameni. În urmă cu 45 de zile, erau înregistrate 499.506 decese. Pe primul loc în ceea ce privește numărul cazurilor de coronavirus se află SUA, cu peste 5 milioane de cazuri (peste 160.000 de decese).

Profesorii vor învăța de la televizor cum să predea lecții online elevilor

Profesorii vor avea emisiune prin care să învețe să predea online, a spus ministrul Educației, Monica Anisie, în cadrul unei întâlnirii online cu parlamentarii din comisia de educație din Senat. Emisiunea va începe din 24 august pe TVR, la fel cum în prezent există teleșcoala pentru elevii din anii terminali. Profesorii vor avea 15 lecții timp de trei săptămâni, până la începerea noului an școlar. Formatorii sunt de la Google și Microsoft. Cursurile de la Teleșcoala pentru profesori vor putea urmărite și online pe canalul de youtube al TVR și pe site-ul televiziunii naționale. Ministrul Educației a mai spus că până acum au fost pregătiți mai multe zeci de mii de profesori pentru predarea online. „Numărul de profesori formați în această perioadă: prin Casa Corpului Didactic au fost formați 29. 967 de profesori în perioada martie – 15 iunie, în perioada 15 iunie – final de august vor fi formați aproximativ 19.000 de profesori. Pentru alți furnizori de formare acreditați avem 13.859 de cadre didactice pe care le-am format deja până la 31 iulie. În perioada 1-10 septembrie, preconizăm să mai formăm 20.500 de cadre didactice. Prin proiectul CRED au fost formați 11.000 de profesori, iar prin Editura Didactică și Pedagogică – pentru folosirea manualelor 3 D – 5.000 de profesori”, a spus Monica Anisie.

Fostul președinte al Senatului Oliviu Gherman a murit

Fostul președinte al Senatului Oliviu Gherman a murit, la vârsta de 90 de ani, a anunțat ieri fostul premierul Adrian Năstase pe blogul său. „A murit, la 90 de ani, Oliviu Gherman. Un intelectual, un om desăvârșit. Personalitate inteligentă, calmă. Un politician înțelept. Ani de zile, începând din 1992, am lucrat în «tandem». Ca prieteni. El era președinte al FDSN, eu președinte executiv. El era președinte al Senatului, eu președinte al Camerei (1992-1996). Colegi în același partid”, a scris Adrian Năstase marți pe blogul personal. Fostul prim-ministru a mai spus că Oliviu Gherman a avut o carieră politică și legislativă de excepție. „Fizician remarcabil, profesor universitar, ambasador la Paris. O carieră politică și legislativă de excepție. Un model pentru o întreagă generație. Dumnezeu să-l odihnească! Condoleanțe întregii familii”, a conchis Năstase.

A fost prins criminalul pădurarului din Maramureș

Bărbatul care, în octombrie 2019, l-ar fi ucis cu sânge rece pe pădurarul Liviu Pop care l-a prins la furat, într-o pădure din Maramureș, a fost prins și reținut, anunță Ministerul Public. Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Public, în 10 august, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului General l-au reținut pe bărbatul acuzat de ultraj (în modalitatea omorului săvârșit împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu), tâlhărie calificată și uz de armă fără drept. În Ordonanța de reținere, procurorii au reținut că, în 16 octombrie, în jurul orei 19.45, acuzatul se afla în Pădurea Rogozului pentru a fura lemne și a fost prins în flagrant de către un pădurar în cadrul Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț. “Pentru a-și asigura scăparea, dar și pentru păstrarea bunului sustras, el l-a ucis prin împușcare pe pădurar cu arma aflată în acel moment în posesia și dotarea acestuia”, au stabilit procurorii. Liviu Pop avea doar 30 ani când a fost găsit împușcat cu propria armă de vânătoare, în pădurea pe care o supraveghea. A primit un telefon care anunța un furt de lemne pe domeniul silvic din aria lui, și-a dus fetița la rude și a plecat în pădurea Rogozului. Pădurarul a fost împușcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezenta numeroase urme de agresiune fizică. Liviu Pop era angajat de 7 ani la Direcța Silvică Maramureș, era căsătorit și avea trei copii.

Fratele lui Emi Pian: Fratele meu a fost ucis la comandă

Grațian Pian, unul din frații lui Emi Pian, rupe tăcerea. Acesta acuză că fratele său nu a fost ucis în timpul unui conflict spontan, ci că moartea acestuia a fost premeditată. Acesta a povestit că fratele său primise de mai multe ori amenințare cu moartea. “Mă bucur că suntem în direct, să audă toată lumea ce spun. Vreau să vă spun două cuvinte, nu vreau să vorbesc mult. S-a vorbit de răzbunare, de stabor. Nu este vorba despre așa ceva. Eu aștept ca legea să își facă treaba. Noi nu am omorât pe nimeni. Și cu răzbunare, și cu staborul, să încheie lumea. Au existat amenințări, cred că a plecat de la un conflict de la Ploiești, care a avut loc în urmă cu ceva vreme. Ei l-au amenințat pe fratele meu că îl omoară, pentru niște bani. Și văd că s-au ținut de cuvânt. Poate că puștii ăștia, care erau acolo, au vrut să se afirme și să omoare pe unul dintre Duduianu. Fratele meu nu a avut cuțit la ea. Nu avea de gând să facă scandal. Poliția știe mai bine, chiar mulțumesc pentru că ancheta merge bine. Da, am și eu audiat și merg al orice oră când mă cheamă. Nu este scos la înaintare puștiul, el este ucigașul. Eu mă simt în siguranță acum, datorită poliției. Noi ne supunem legilor. Am gonit pe mulți din curte, ca să respectăm legea. Noi am cumpărat și măștile și tot. Scrie Emi Pian pe măști. Am promis, astăzi, reprezentanților de la Poliție, că mai mult de 40 de persoane nu vor veni la parastas. Numai rudele de gradul 1 vor veni. Omul la nervi mai vorbește prostii, chiar dacă s-a vorbit despre vreo răzbunare, nu o să existe. Fratele meu a fost ucis cu premeditare, i-a promis de la Ploiești că îl omoară. Acum trei ani, fratele meu, Elvis, a fost tăiat la gât de cumătrul lui Napi”, a declarat ieri Grațian, la România TV.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.