Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Uciși de dezinsecția din bloc?

Ziarul de Vrancea
17 nov 2019 1471 vizualizări

Trei persoane au murit și alte șase au fost internate în spital după o dezinfecție într-un bloc din Timișoara n

Nouă oameni au ajuns, în ultimele zile, la spital, iar toți sunt locatari ai aceluiași bloc de locuințe aflat pe strada Mioriței din Complexul Studențesc din Timișoara. Dintre cei nouă ajunși la spital, trei au decedat.  Primul care a ajuns la spital a fost un bebeluș de doar 10 zile care sâmbătă a fost dus la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” și despre care medicii credeau inițial că s-a înecat cu lapte. Ambulanța a fost chemată, duminică, la un alt apartament din același bloc, unde medicii au preluat un copil de trei ani care avea dureri de burtă și de cap, dar și vărsături. Inițial, părinții au refuzat internarea copilului, însă, în cele din urmă ei au decis să îl interneze, totuși. Copilul a murit duminică, iar luni dimineață a murit și mama acestuia. Doctorii au intervenit apoi pentru alți doi copii și patru adulți din același imobil, care aveau aceleași simptome și care au fost și ei internați. “15 apeluri au fost începând de sâmbătă, de la ora 8.00 dimineața, de la aceeași adresă. La primul copil, de 10 zile, s-a presupus că ar fi fost înecat cu lapte. Apoi un al doilea copil de trei ani a murit și acum și mama acestuia din urmă. Nu se știe exact cauza, așteptăm rezultatul autopsiei”, a declarat Florin Crișan, purtător de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Timiș.

Vecinii au spus că recent s-a făcut dezinsecție în bloc.

Strada Mioriței a fost complet blocată ieri, fiind mobilizate forțe de intervenție, inclusiv echipa CBRN. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Timiș au anunțat, luni, că “există suspiciunea unei cauze toxice” în imobil. Toți locatarii au fost evacuați și duși la spital pentru analize medicale.

La Prefectura Timiș a avut loc Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, care a stabilit evacuarea blocului de locuințe.

Rareș Bogdan: Dăncilă se face de râs, dacă vine la dezbatere

 într-o sală umplută cu peste 200 de studenți, doar 6 până la 9 jurnaliști, invitați de președinte, vor avea dreptul să pună întrebări, a explicat liberalul formatul întâlnirii electorale

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a declarat ieri, la RFI, că dezbaterea de marți a președintelui Klaus Iohannis va începe la ora 19 sau 20 și va fi organizată după model american, iar între șase și nouă invitați vor putea pune întrebări. El a afirmat că Viorica Dăncilă s-ar face de râs, dacă ar veni la dezbatere. “Eu cred că doamna Dăncilă, pe lângă faptul că a reușit să ne ofere o mulțime de gafe lingvistice și comportamentale, la nivel diplomatic, în continuare încearcă cu tot dinadinsul să se facă de râs. Cred că doamna Dăncilă folosește împreună cu staff-ul domniei sale unica armă pe care o mai au la dispoziție, este vorba de victimizare. Doamna Dăncilă face greșeli puerile. O parte a staff-ului dânsei probabil se gândește că o vor victimiza și acest lucru îi va aduce voturi, dar în același timp, trebuie să ia în calcul și faptul că o pot penibiliza, nu doar victimiza, pentru că o prezență a doamnei Dăncilă în fața sălii, unde nu are posibilitatea să intre, nu-i va aduce puncte electorale, așa cum speră domniile lor”, a spus Rareș Bogdan.

El a explicat că “dezbaterea va avea loc la BCU, la aula Carol I”. “Este o sală mică, din păcate, are doar 215 locuri pe scaune și două loje, două balcoane mari, care vor fi ocupate de presa acreditată, presă străină și presă din România. Întrebări vor pune între 6, 7, 8, 9 jurnaliști, analiști, formatori de opinie, politologi, care vor fi de la diverse instituții media, din diverse zone, deci nu vor fi doar oameni care au activat în zona dreptei politice sau a susținerii societății civile din zona dreptei, luptători împotriva OUG 13, împotriva PSD și așa mai departe, deci vor fi și din zona celor care au susținut guvernele PSD sau instituții media care de-a lungul timpului au fost extrem de critice cu președintele României”, a spus europarlamentarul.

Potrivit acestuia, “în sală, în afara a patru consilieri ai domnului președinte, vor mai fi opt oameni din staff-ul electoral, deci 12 persoane, iar restul de 202-203 persoane, cât ne permite sala, vor fi studenți”. El a afirmat că dezbaterea va începe la ora 19 sau 20 și va fi transmisă, din cât se știe până acum, de un radio și cinci televiziuni de știri.

Studiu: 4,5 milioane de români tratează anual răceala cu antibiotic

Peste 4,5 milioane de români au tratat în ultimul an cel puțin o dată răceala manifestată cu durere în gât cu antibiotice și peste 30% dintre ei au făcut acest lucru fără niciun fel de recomandare de la medic, arată un studiu al Societății Române de Rinologie și Societății Naționale de Medicina Familiei, realizat în luna octombrie a acestui an. Potrivit studiului, o treime dintre cei care au consumat antibiotic fără prescripție de la medic s-au documentat cu privire la utilizarea antibioticelor, apelând la sfaturile celor apropiați sau citind pe Internet. “Dezvoltarea alarmantă a rezistenței bacteriene ne supune pe oricare dintre noi riscurilor de a dezvolta infecții grave care să nu mai poată fi tratate. Greșelile aparțin pacientului care face automedicație cu antibiotic la primul semn de răceală, medicilor care prescriu cu ușurință antiinfecțioase pentru simple viroze sau dureri în gât și uneori ușurinței cu care se pot procura aceste medicamente din farmacii. Roșul în gât, secrețiile nazale și nasul înfundat nu au nevoie de tratament antibiotic”, susține prof. dr. Codruț Sarafoleanu, din partea Societății Române de Rinologie.

Rezistența la antimicrobiene este o amenințare din ce în ce mai mare pentru sănătatea publică, mai bine de 700.000 de oameni pierzând anual lupta cu bolile cauzate de bacterii rezistente la antibiotice. Conform Centrului European de Control al Bolilor, România se află pe locul trei între statele membre ale Uniunii Europene, în ceea ce privește impactul infecțiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice.

Iohannis a promulgat legea care prevede reducerea numărului de ore la școală

Președintele Klaus Iohannis a promulgat ieri legea care prevede că numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este în medie 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și în 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal. Potrivit Legii, prevederile privind reducerea numărului de ore „intră în vigoare începând cu anul școlar 2020-2021”. De asemenea, Legea Educației Naționale mai este modificată prin introducerea un nou articol, care urmărește combaterea fenomenului de bullying: “În unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violența psihologică - bullying”.

Până acum, legea prevedea că numărul de ore minim și maxim este stabilit de ministrul Educației prin ordin de ministru. Astfel, elevii de la clasa pregătitoare învață 19-20 de ore pe săptămână (au maximum un opțional), cei de la clasele I, a II-a și a III-a au minimum 20 – maximum 21 de ore, iar la clasa a IV-a elevii au minimum 21 de ore și maximum 22 de ore. Elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână.

Argeș: Bărbat bolnav psihic, împușcat de polițiști

Un bărbat bolnav psihic, care ar fi agresat mai multe persoane, într-o localitate din județul Argeș a fost împușcat de către polițiști, suferind o leziune la coapsa stângă. Oficialii Poliției Județene Argeș anunță că polițiștii au folosit arma în condițiile în care bărbatul s-a opus imobilizării și i-a amenințat cu un obiect ascuțit. Incidentul s-a produs luni, în localitatea argeșeană Teiu, unde polițiștii de la secția rurală Leordeni au intervenit după ce un bărbat în vârstă de 37 de ani, cunoscut ca fiind bolnav psihic, ar fi agresat mai multe persoane.

“Bărbatul în cauză nu s-a supus somațiilor, a încercat să fugă și să se opună imobilizării, manifestându-se agresiv față de polițiști, pentru prinderea și imobilizarea acestuia fiind efectuat uz de armă. Cu ocazia imobilizării, a fost efectuat uz de armă asupra bărbatului, ca urmare a faptului că acesta a încercat sa folosească împotriva polițiștilor obiecte tăietor înțepătoare pe care le avea asupra sa”, anunță oficialii IPJ Argeș.

Barna: Eu i-am propus lui Cioloș să facem fuziunea

Liderul USR Dan Barna afirmă, după ce Dacian Cioloș a vorbit despre fuziunea USR - PLUS, că USR a propus PLUS, iar el i-a propus lui Cioloș încă de la europarlamentare să facă fuziunea celor două partide. “USR-PLUS este o forță în politica românească și rezultatul de duminică confirmă acest lucru, chiar dacă unele așteptări au fost mai mari. Cele aproape 1,4 mil de voturi pe care le-am primit mă obligă și ne obligă să continuăm să luptăm pentru un 2020 în care să fim la guvernare și în primării. Pentru acest obiectiv, trebuie să construim cu loialitate între parteneri. Este o valoare fundamentală după care mă ghidez în acțiunea politică. Și tocmai de aceea nu o să ne împiedicăm în gesturi precum o întrerupere la o conferință de presă sau scrisori deschise trimise prin presă. Un proiect politic mare, care să facă bine României, se face cu viziune și generozitate. USR a propus PLUS, și eu i-am propus lui Dacian Cioloș încă de la alegerile europarlamentare să facem fuziunea celor două partide”, a scris Barna pe Facebook. El remarcă faptul că, deși acest lucru nu s-a întâmplat, continuă să spere într-un viitor comun, dar pentru asta va trebui să discute serios pe teme precum criteriile de integritate, respingerea traseismului, recunoașterea muncii colegilor consilieri locali și a eforturilor depuse la #FărăPenali sau programul comun de guvernare.

Vietnamez, ucis de un conațional, în Capitală

Cetățeanul vietnamez care a omorât un conațional într-un centru de cazare a muncitorilor din București a fost depistat de către polițiștii Serviciului Omoruri, fiind condus la audieri la sediul Poliției Capitalei, informează DGPMB. “Ieri (n.r. – duminică), în jurul orei 18,00, prin apel 112 a fost sesizat, în incinta unui centru de cazare, un conflict între doi bărbați de origine vietnameză, în urma căruia unul dintre ei a fost grav rănit. La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Secției 21 și echipaje de prim ajutor, dar în pofida eforturilor medicilor bărbatul a decedat”, a anunțat ieri Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (DGPMB). Agresorul a fugit din centrul de cazare imediat după conflict.

Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei.

Surse: Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader, chemat la DNA

Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a fost citat ca martor la DNA în dosarul fostului agent guvernamental la CEDO, Viorel Mocanu, au declarat pentru site-ul G4media.ro surse judiciare. Citarea a fost făcută telefonic, însă până în acest moment nu a fost stabilită o dată exactă pentru audiere, au precizat sursele G4media.

În acest dosar, fostul agent guvernamental la CEDO, Viorel Mocanu este vizat pentru că a pledat în favoarea fostului lider PSD și în defavoarea statului român în cauza Dragnea vs România de la Curtea europeană a drepturilor omului. Fostul președinte PSD – aflat acum în pușcărie ca urmare a celei de-a doua condamnări, din dosarul angajărilor fictive – a reclamat la CEDO faptul că nu ar fi beneficiat de un proces echitabil în dosarul Referendumul în care a primit prima condamnare definitivă de 2 ani de detenție cu suspendare.

Potrivit surselor G4media.ro, Toader nu ar fi avizat pledoaria pro-Dragnea a guvernului pentru că nu i s-ar fi cerut un astfel de aviz, agentul guvernamental la CEDO fiind o instituție din cadrul MAE.

În ianuarie 2019, pe atunci ministru al Justiției în Guvernul Dăncilă, Tudorel Toader, declara că are un proiect de lege care prevede ca agentul guvernamental la CEDO să revină la Ministerul de Justiție. Toader spunea că a discutat proiectul și cu ministrul de Externe de atunci, Teodor Meleșcanu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.