Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ucise cu un pumn?

Ziarul de Vrancea
2 aug 2019 1254 vizualizări

Gheorghe Dincă le-a spus anchetatorilor că ambele fete ar fi fost omorâte cu o singură lovitură n el susține că cele două tinere sunt singurele victime n un profesor de chimie nu înțelege cum nimeni nu a simțit mirosul fumului degajat de arderea cadavrului

Gheorghe Dincă, ucigașul din Caracal, le-a spus anchetatorilor, la audierile de sâmbătă, că ar fi folosit vaselină și carton bitumat pentru creșterea temperaturii în butoiul în care ar fi ars trupul fetei de 15 ani, au declarat surse judiciare pentru Mediafax. Potrivit surselor citate, Gheorghe Dincă a spus la audieri că a ucis-o pe Luiza cu o lovitură de pumn, scenariu descris și în cazul Alexandrei, iar apoi i-ar fi aruncat cadavrul în Dunăre. Sursele judiciare citate de Mediafax au mai declarat că ucigașul a spus că ar fi pus cadavrul Alexandrei în butoi, iar deasupra ar mai fi pus vaselină, carton bitumat și cârpe, pentru a crește temperatura. De altfel, unul dintre vecini a și declarat că s-a simțit miros de cârpă arsă. "În ziua respectivă, eu am făcut grătar în curte. De la el nu am văzut niciun fum. Mirosea a cârpă... m-am dus în grădină să mă uit dacă e foc pe undeva... nu s-a văzut niciun foc, nimic. Deci a cârpă mirosea, dar nu s-a văzut nici urmă de fum, absolut nimic. A cârpă arsă, atât. (...) M-au întrebat și de la poliție și de la parchet și am spus că s-a simțit un fum, dar nu știu de unde a provenit. Nu sunt singurul vecin care spune chestia asta. S-a simțit miros de cârpă în jur de 5 jumate – 7 seara, joi seara”, a spus Marian, vecinul lui Dincă.

Potrivit avocatului său, Claudiu Lascoschi, Dincă a mărturisit doar cele două crime. Întrebat dacă acesta a fost chestionat de către anchetatori cu privire la complici sau la apartenența la o rețea de criminalitate infracțională, avocatul a răspuns: "Nu a fost întrebat de apartenența la o rețea, nu să în picioare asa ceva. Din câte rezultă din dosar era un om singuratic, nu se putea insista pe această parte pentru că a negat absolut orice. A fost întrebat, a negat, nu avea cum continua audierea pe așa ceva, trebuie să ai probe pe care să i le pui în față, nu s-a prezentat așa ceva. Deci nu se putea continua și bănuiesc că nu sunt probe dacă nu i s-a pus nimic în față. A fost întrebat de complici, a negat, nu se pune problema, nu sunt probe în acest sens".

“A crezut că Luiza și Alexandra sunt prostituate”

Anchetatorii au continut ieri să caute dovezi și probe la locuința lui Gheorghe Dincă.  Sâmbătă, anchetatorii au căutat telefonul Luizei Melencu într-un lan de floarea soarelui, unde Dincă a susținut că l-a aruncat.  "A dat indicii pentru a se lămuri cazul, a cooperat. Ancheta are un curs favorabil. A crezut că Luiza și Alexandra sunt prostituate. Asta a fost în mintea lui. A recunoscut că a întreținut relații sexuale", a declarat sâmbătă avocatul lui Gheorghe Dincă, Claudiu Lascoschi.

„Cercetarea la fața locului reluată în această dimineață a vizat fixarea prezenței Luizei la domiciliul inculpatului. Au fost ridicate 3 urme biologice, a fost efectuată o căutare în teren”, a precizat sâmbătă după-amiază Mihaela Porime, purtător de cuvânt al DIICOT.

Tot sâmbătă, DIICOT a anunțat oficial că probele preluate din curtea lui Gheorghe Dincă conțin ADN-ul Alexandrei Măceșanu, precizând că în urma analizelor de laborator ale probelor ridicate, efectuate până în prezent, a rezultat profilul genetic al unei singure persoane, respectiv al fetei, ”concluzie fundamentată științific pe compararea acestui profil genetic determinat cu profilul genetic determinat al părinților Alexandrei”.

Chimist: Temperatura de ardere a oaselor se poate obține cu oxigen în exces

Un profesor al Facultății de Chimie a din Cluj a explicat că pentru obținerea temperaturii de 1.000 de grade, care să ardă oasele, este nevoie de oxigen în exces. Acesta spune că i se pare greu de crezut că s-a reușit acest lucru la Caracal fără ca nimeni să nu se sesizeze, deși cadavrele arse miros.

Profesorul universitar Florin Irimie a declarat, sâmbătă, că scoaterea ADN din oase este posibilă dacă acestea nu au ars în totalitate, ci doar parțial. „O temperatură cam de 1.000 de grade trebuie să fie pentru arderea oaselor, iar în cazul unui cadavru degradat prin ardere nișa cea mai stabilă pentru conservarea ADN sunt oasele, pentru că sunt mai ocrotite. ADN-ul este o bio-macromoleculă foarte sensibilă, inclusiv la temperatură, dar la amprentarea genetică nu ai nevoie de tot ADN-ul, ci de un fragment. Dacă există șansa ca unul dintre aceste fragmente să fi rezistat intact, este posibil să poată conține informații despre identificare. Din oase arse parțial există posibilitatea scoaterii ADN, dar din oase calcinate care provin de la crematoriu nu a reușit nimeni, astfel că, probabil, oasele respective nu erau arse în totalitate. Nu știu cum s-a reușit obținerea temperaturii, pentru că în momentul arderii unui cadavru, miroase îngrozitor. În mod normal, pentru a atinge astfel de temperaturi înalte se pune oxigen în exces, pentru favorizarea arderii. Mi se pare greu de crezut că au putut să facă acest lucru și nimeni să nu sesizeze, plus că era și fum degajat”, a spus Irimie.

Premierul Bulgariei: turiștii români că răspândesc pesta porcină

n primul focar în Bulgaria a fost descoperit într-o regiune aflată la aproximativ 200 de km de granița cu România, au reacționat autoritățile de la București

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că „turiștii români care ajung în Bulgaria sunt principalii responsabili pentru răspândirea pestei porcine africane”, calificând drept lipsă de educație faptul că ace știa aruncă resturile alimentare pe marginea drumurilor, fără să folosească pubelele. „Merg, mănâncă, aruncă” a sintetizat Boiko Borisov comportamentul românilor în fața fermierilor nemulțumiți adunați la o reuniune de urgență a factorilor responsabili din domeniul autorității sanitar veterinare cu crescătorii de porci din Nordul țării.

Șeful guvernului de la Sofia a mai subliniat că, zilnic, aproximativ 5700 de autovehicule românești intră în Bulgaria pe Podul Prieteniei, de peste Dunăre, de la Giurgiu-Ruse, și că acestea poartă vina răspândirii pestei porcine. La sfârșitul lunii iulie, șeful autorității sanitar veterinare din Bulgaria, Damian Iliev, anunțase că responsabili pentru amploarea virusului pestei porcine africane în Nordul Bulgariei sunt porcii mistreți din România, care trec Dunărea.

MAE: Turiștii români contribuie substanțial la PIB-ul Bulgariei

MAE  și-a exprimat surprinderea și dezamăgirea față de declarațiile șefului Guvernului de la Sofia despre turiștii români, amintind că aceștia contribuie substanțial la PIB-ul Bulgariei. "Dincolo de argumentele tehnice ce vor fi oferite de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru a răspunde la afirmațiile nefericite ale premierului Bulgariei, Boiko Borisov, nu putem să nu ne manifestăm surprinderea și dezamăgirea pentru modul în care premierul bulgar s-a referit la turiștii români, mai ales în condițiile în care acestia contribuie substanțial la PIB-ul Bulgariei", a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

”Aducem la cunoștința opiniei publice că serviciile veterinare din România colaborează îndeaproape cu autoritățile competente din Bulgaria încă de la apariția primelor focare de PPA. De asemenea, menționăm că ANSVSA cooperează în permanență cu entitățile omoloage din toate statele membre ale Uniunii Europene pentru combaterea bolilor transfrontaliere, așa cum este și cazul pestei porcine africane, sub atenta monitorizare a Comisiei Europene, organismul care coordonează toate acțiunile specifice de combatere la nivel comunitar. Reamintim că primul focar de PPA în Bulgaria a fost descoperit anul trecut într-o regiune aflată la aproximativ 200 de km de granița cu România”, a reacționat și ANSVSA.

Mesaj Ro-Alert transmis greșit la Constanța

Un ofițer de serviciu din cadrul ISU Dobrogea a fost sancționat deoarece sâmbătă seară a fost transmis un mesaj eronat Ro-Alert de cod roșu de furtună deși era cod portocoliu.  “Din greșeală operatorul nu a modificat mesajul și l-a transmis cu codul roșu. Am intervenit ulterior. Eram în plin cod portocaliu și aveam peste 170 de apeluri. Nu este singura aplicație de informare, este și aplicația  DSU, mai avem și alte aplicații pe care transmitem alertele meteorologice. Există un timp între primirea de  la ANM și transmiterea de către noi a mesajului, iar operatorului îi ia în jur de cinci minute pentru redactarea apelului. Faptul că a apărut mesajul de cod portocaliu era îndreptarea erorii”, a explicat colonelul Daniel Gheorghe Popa. șeful ISU Dobrogea. El a precizat că pentru această eroare a fost sancționat ofițerul de serviciu.

Un nou pas pentru Alianța USR-PLUS

Consiliul Național al PLUS a finalizat procedura de vot pentru Protocolul de Alianță politică cu USR, anunță sîmbătă seară, pe Facebook, liderul PLUS Dacian Cioloș. Și Comitetul Politic al Uniunii Salvați România a votat, sâmbătă, continuarea alianței cu PLUS, conform liderului USR, Dan Barna. ”Consiliul Național al PLUS a finalizat procedura de vot pentru Protocolul de Alianță politică cu USR. Textul a fost adoptat cu amendamente, pe care le va propune spre discuție partenerilor de alianță”,anunță Dacian Cioloș. El amintește că PLUS și USR au obținut împreună o victorie importantă în 26 mai, tocmai pentru că au înțeles așteptările electoratului.

”Trebuie să continuăm să punem aceste așteptări mai presus de orgolii de partid. PLUS crede într-o relație politică solidă, bazată pe principii și pe conținut, în care să punem ceea ce avem fiecare mai bun împreună și să le dăm cetățenilor români cea mai serioasă ofertă politică a ultimilor 30 de ani”, subliniază liderul PLUS.

Și Comitetul Politic al Uniunii Salvați România a votat, sâmbătă, continuarea alianței cu PLUS cu obiectivul de a oferi României o alternativă politică reală. ”A fost adoptat protocolul alianței electorale pentru prezidențiale și protocolul alianței politice, cu o serie de amendamente ce vor fi transmise către partenerii de la PLUS. Ne respectăm promisiunea de a construi o alternativă credibilă, la partidele tradiționale. USR PLUS este alianța care va schimba un sistem ce a eșuat. Două milioane de oameni au votat această alianță pe 26 mai și au crezut în această alianță, nu putem să îi dezamăgim”,afirmă liderul USR Dan Barna. Conform liderului USR, încă de la formare, alianța USR PLUS a avut un obiectiv pe termen lung. ”Vrem să mergem împreună la toate alegerile care urmează – prezidențiale, locale și parlamentare. Obiectivul nostru este că câștigăm alegerile și să dăm României președintele și un guvern onest și competent”, spune Barna.

Aproape 19.000 de infractori, eliberați prin recursul compensatoriu

Aproape 19.000 de persoane acuzate de omor, viol,furt, trafic de droguri au fost eliberate în baza Legii recursului compensatoriu în perioada 19 octombrie 2017 - 21 iunie 2019, conform unei statistici obținute de liberalul Florin Roman în urma unei interpelări adresate Ministerului Justiției. "La două luni distanță, am primit cifrele oficiale de la Ministerul Justiției și sunt șocante: 18.849 de criminali, violatori, pedofili, tâlhari, hoți sau traficanți de droguri merg zilnic printre noi fără să ȋși fi ispășit complet pedepsele primite", afirmă deputatul liberal, care prezintă documentele transmise de Ministerul Justiției privind situația beneficiarilor Legii recursului compensatoriu de la momentul intrării în vigoare, 19 octombrie 2017 și până în 21 iunie 2019. Florin Roman amintește că pe data de 11 iunie majoritatea parlamentară PSD-ALDE a votat ȋmpotriva proiectului de lege depus de PNL pentru abrogarea Recursului Compensatoriu și stoparea eliberării timpurie a infractorilor din pușcării. "Somăm majoritatea parlamentară ca măcar ȋn al doisprezecelea ceas să se trezească la realitate și să abroge legea recursului compensatoriu!", a adăugat Roman. Conform datelor prezentate de Roman, dintre cei eliberați, 1299 au revenit în penitenciar, însă nu toți pentru că au comis noi infracțiuni, ci pentru că aveau pe rol alte cauze penale, anterior punerii în libertate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.