Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Țuțuianu se revoltă după demisia din MApN

Ziarul de Vrancea
26 sep 2017 646 vizualizări

Fostul ministru al Apărării Adrian Țuțuianu a declarat pentru Digi 24 că reproșurile care i-au fost aduse și care s-au soldat cu demisia sa nu au fost suficient argumentate.

El a relatat că și-a scris demisia după ce premierul Mihai Tudose i-a spus că a greșit, că a adus un prejudiciu de imagine grav și că președintele partidului îi cere să plece.  „Am plecat pentru că mi s-a făcut un reproș pe care, în sinea mea, îl consider insuficient fundamentat, dar nu am ținut să mă leg nici de scaun, nici de funcție. În momentul când premierul Tudose mi-a spus că am greșit și că am adus un prejudiciu de imagine grav, a spus dânsul, și că președintele partidului îmi cere să plec, am cerut o coală de hârtie, mi-am scris demisia, vă repet sunt un om cu multă demnitate și nu accept ca cineva să mă calce în picioare”, a spus Adrian Țuțuianu. Întrebat dacă s-a simțit călcat în picioare în momentul acela, el răspuns că s-a simțit „neîndreptățit”. „Am avut o discuție telefonică a doua zi (n.r. - cu Liviu Dragnea), m-a invitat să ne lămurim pe câteva lucruri, i-am spus că nu doresc să port o discuție cu nimeni la momentul acesta”, a precizat Adrian Țuțuianu. El a susținut că exista "o anumită fierbere în sistem", "o anumită presiune internă" care a impus emiterea counicatului referitor la plata salariilor și a drepturilor de hrană care reprezintă aproximativ jumătate din veniturile lunare.

Moțiune pe tema autostrăzii Iași – Târgu Mureș, depusă de PNL și USR

Liderul deputaților liberali Raluca Turcan a anunțat, ieri, în plenul Camerei, depunerea unei moțiuni simple, inițiată de PNL și USR, intitulată "Infrastructura de transport a României sub domnia intereselor PSD. Deziluzie, demagogie și descurajare". "Este o moțiune simplă îndreptată împotriva ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, și ca reacție la un management defectuos, lipsit de profesionalism, extrem de politizat, care a marcat în Ministerul Transporturilor cel puțin două recorduri. Unul este legat de rectificarea bugetară când aproape jumătate din fondurile alocate Ministerului Transporturilor au fost tăiate. De asemenea, al doilea record este legat de blocarea unor proiecte mari de infrastructură, cum sunt autostrada Sibiu — Pitești, Autostrada Transilvania sau Târgu Mureș — Iași — Ungheni, care sunt compromise și cu termene de finalizate complet depășite", a precizat Raluca Turca

Senatorii PSD – ALDE apăra imunitatea unui ministru penal

Comisia juridică din Senat a dat un aviz negativ, ieri, la cererea DNA privind începerea urmăririi penale a ministrului delegat pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie (ALDE). Cererea DNA a fost respinsă cu 7 voturi ”împotrivă” și doar 4 ”pentru”, acestea venind de la PNL și USR.

Ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie (ALDE), a fost audiat în urmă cu două săptămâni în Comisia juridică a Senatului în vederea întocmirii raportului privind cererea DNA de începere a urmăririi penale a acestuia. El a susținut, în fața jurnaliștilor, că este complet nevinovat, iar avocatul său, prezent la audieri, a spus că cererea procurorilor este ”totalmente neîntemeiată”.

Potrivit procurorilor, ministrul este suspectat, alături de trei angajați ai instituției, de "aranjarea" unui concurs pentru angajarea de funcționari publici pe funcții contractuale, astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului să ocupe funcțiile, în detrimentul altora.

Avocat, prins în flagrant când lua mită 2.000 de euro

Un avocat din Baroul Timiș a fost ridicat de procurorii DNA din Timișoara, după ce acesta a fost prins în flagrant în timp ce primea mită în valoare de 2.000 de euro pentru a opri o executare silită. Potrivit anchetatorilor, avocatul Cosmin Panduru a fost prins ieri în timp ce primea mită suma de 2.000 de euro de la un bărbat, care îl denunțase pe avocat, pentru a opri o executare silită. Avocatul Cosmin Panduru mai este cercetat și în alte dosare, după ce ar fi lovit un primar din județul Caraș- Severin, dar și un polițist care a sosit la locul unui accident rutier. La intrarea la audieri, avocatul nu a dorit să facă niciun comentariu.

Reprezentatul Kievului: Nu se închide nicio școală în Ucraina

O delegație de parlamentari s-a întâlnit ieri la Parlament cu ambasadorul Ucrainei, după ce președintele Petro Poroșenko a promulgat noua lege a educației, care limitează predarea în limbile minorităților. "Nu este vorba aici despre închiderea școlilor. Nu se închide nicio școală în Ucraina unde predarea este acum în limba minorității respective, nu doar a minorității române, ci și a altor minorități prezente pe teritoriul Ucrainei. Nu vorbim de profesori care vor fi dați afară pentru că acum ei predau limba română și nu pot preda limba ucraineană. Se prevede și prin legea respectivă, și prin finanțarea Ministerului Învățământului ca acei profesori care predau acum în limba minorităților să aibă — finanțat de stat — programe de pregătire profesională pentru a preda și în limba ucraineană", a declarat ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov El a susținut că legea adoptată pe 5 septembrie de Parlamentul ucrainean și promulgată luni seară de președinte introduce "reformă foarte complexă și globală" a sistemului de învățământ din Ucraina și nu vizează exclusiv minoritățile naționale, care sunt prezente și beneficiază de drepturi prin Constituție.

"Noi, ca țară, și o spun în calitate de ambasador, înțelegem toate îngrijorările din poziția părții române, înțelegem că introducerea reformei respective trebuie discutată și clarificată pentru că, în momentul de față, avem legea adoptată de Parlament și promulgată de președinte, dar încă nu sunt discuții despre reglementarea legii respective. Și acolo trebuie discutate abordări, pe care le vom avea împreună în ceea ce privește și minoritățile naționale. Vorbesc de implementarea ca procedură", a explicat ambasadorul. El a anunțat că există o perioadă de tranziție după promulgarea legii, timp în care vor trebui elaborate curricula și alte acte normative. Oleksandr Bankov a adăugat că legea introduce învățământul în limba ucraineană începând cu școala secundară — clasa a V-a.

"Elevii care beneficiază de învățământul în limba maternă, adică a unei minorități naționale, în școlile din Ucraina care au acea predare în limba maternă nu pot trece brusc la predarea la limba ucraineană și din acest motiv introducerea este graduală, astfel încât vom avea clase cu predare în ambele limbi — una oficială și alta a minorității respective", a mai susținut el.

Boris Johnson: “Am fi nebuni să-i lăsăm pe români să plece”

Regatul Unit va rămâne angajat față de apărarea și securitatea Europei și României după Brexit, iar Londra și Bucureștiul vor putea face mai mult la nivel bilateral după ieșirea Marii Britanii din UE, a declarat ieri, într-un interviu pentru Agerpres, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, aflat într-o scurtă vizită la București. Boris Johnson a mai afirmat că românii din Marea Britanie "nu ar trebui să fie deloc îngrijorați" în legătură cu situația lor după Brexit, deoarece "sunt membri extrem de valoroși ai societății noastre" și "am fi nebuni să îi lăsăm să plece înapoi în România", dar și că, după ieșirea din blocul comunitar, Regatul Unit va rămâne deschis pentru persoanele "cu talent, ambiție și hotărâre", însă își va controla singur sistemul de imigrație.

Boris Johnson a avut luni o întrevedere cu șeful diplomației române, Teodor Meleșcanu, în contextul unui mini-turneu pe care îl efectuează în aceste zile la Praga, București și Bratislava, după discursul de vineri, de la Florența, al premierului Theresa May privind Brexit-ul.

Augustin Lazăr, scos “basma curată” de Inspecția Judiciară pe tema OUG 13

Inspecția Judiciară a stabilit că procurorul general al României, Augustin Lazăr, nu a încălcat Codul deontologic atunci când a făcut declarații pe marginea OUG13/2017. Inspecția Judiciară a primit o sesizare de la jurnalistul Răzvan Savaliuc (Antena 3) în care sunt prezentate toate declarațiile procurorului general Augustin Lazăr și ale procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, pe marginea OUG 13/2017 și în care se invocă obligația de rezervă a magistraților.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.