Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Tudorel Toader, tot mai decis să schimbe Procurorul General

Ziarul de Vrancea
26 aug 2018 654 vizualizări

Ministrul Justiției, despre evaluarea lui Lazăr: Decizia nu a venit din senin. Am observat cum activitatea Ministerului Public s-a îndepărtat de la rolul constituțional n replica Procurorul General

Decizia de evaluare a procurorului general Augusitn Lazăr nu a venit din senin, a spus ieri ministrul Justiției, Tudorel Toader, adăugând că a observat o îndepărtare progresivă a activității Ministerului Public de rolul său constituțional. El a precizat că va prezenta rezultatul evaluării în maxim 30 de zile. ”Decizia de demarare a procedurii de evaluare a procurorului general nu a venit nici din senin, nici circumstanțial. Am observat de-a lungul timpului cum Ministerul Public s-a îndepărtat treptat, treptat de la rolul constituțional. Eu am observat cum activitatea Ministerului Public s-a îndepărtat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor și libertăților omului. Criteriile (de evaluare - n.r.) sunt cele din lege, în maxim 30 de zile voi prezenta rezultatul. Nu spun acum că va fi pozitiv sau negativ. Voi face o radiografie și voi trage o concluzie”, a declarat Toader. El a adăugat: ”Am spus că vine o vreme când fiecare este evaluat, nu fac decât să pun în aplicare ce spuneam atunci”. Procurorul general a replicat ieri, într-o conferință de presă: Este o perioadă foarte sensibilă pentru statul de drept și pentru justiție... O manipulare penibilă. "Declarația mea are rolul de a stabili adevărul cu privire la protocoalele de cooperare cu SRI. Au fost încheiate în cadrul legal, apoi au fost denunțate prompt în contextul suspiciunilor apărute în dezbaterea publică. Se poate lucra și fără protocoale. Probabil greșeala au fost că au fost secretizate. Se fac niște show-uri care nu fac bine nimănui, nici țării, nici justiției, nici ministerului Public. E o manipulare penibilă. A face pe cineva ignorant, a manipula pe cineva e ofensator la adresa opiniei publice inteligente", a mai spus Augustin Lazăr. El a mai adăugat și că Toader știa de mult de aceste protocoale: "Primul documente  pe care îl voi prezenta este adresa ministrului Justiției ca urmare dezbaterilor din CSM dl ministrul mi-a trimis această adresă, în martie 2018: Stimate dl procuror general (...) vă solicit să comunicați dacă și câte protocoale au fost încheiate cu SRI, data încheierii și semnatarii și să demarați procedura legală de desecretizare. Prompt, ministerul public răspunde: Având în vedere adresa dvs, vă comunicăm protocolul dintre ministerul Public și SRI, strict secret. Este protocolul din 2016. Asta era în 20 martie 2016. Nu sâmbătă s-a aflat această chestiune"

Tăriceanu s-a luminat: de vină sunt "agenturile

n "Există suficiente probe că mișcările de stradă nu sunt mișcări sociale autonome. Sunt cutii de rezonanță ale unor grupări politice cu funcții la vârful statului, dar și în parchete și servicii", spune liderul ALDE

Președintele Senatului și al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat ieri că există suficiente probe care arată că în România mișcările de stradă nu sunt autonome, ci sunt "cutii de rezonanță ale unor grupări politice ce ocupă de regulă funcții la vârful statului, dar și ale unor instituții de tip special, atât parchete, cât și servicii". "De vreo două decenii și-a făcut simțită prezența în lumea occidentală, în democrațiile reprezentative, o altă formă de violență colectivă: violența străzii, a mișcărilor de tip Occupy, Rezist, Indignados, Uniți salvăm. Nu este vorba cel mai adesea decât de o violență de limbaj și de atitudine. Încă rar, din fericire, această violență ia forme agresive, amintind de Europa Centrală a anilor '20 sau '30. În realitate, noul populism nu are nevoie de violența brutală a gestului atâta timp cât obiectivul mișcărilor de stradă de pe Wall Street până în Piața Victoriei este acela de a inspira neîncrederea societății în guvernele democratic alese, în reprezentarea politică și în valorile liberale. Clasa politică a cărei legitimitate este dată de votul universal și de procedurile parlamentare este prezentată ca fiind global coruptă și incompetentă. Această patologie a violenței difuze ce mizează pe generalizarea neîncrederii în instituțiile democratice este prezentă în proporții diferite în toate societățile occidentale, numai că la noi ea prezintă, însă, câteva trăsături agravante, există deja suficiente probe că în România mișcările de stradă ce au loc cu repetiție nu sunt mișcări sociale autonome, ele sunt doar cutii de rezonanță ale unor grupări politice ce ocupă de regulă funcții la vârful statului, dar și ale unor instituții de tip special, atât parchete, cât și servicii, care de 15 ani au creat pentru România un brand de țară adoptat fără rezerve sau examinare critică de o parte a societății civile și de presă. Acest brand este - România este o țară coruptă, clasa politică este coruptă", a spus Tăriceanu, citat de Agerpres, la Reuniunea anuală a diplomației române.

Americanii aduc în România drone de tip MQ-9 Reaper

n acestea vor funcționa la baza aeriană Câmpia Turzii

Forțele aeriene ale SUA au construit un hangar la baza 71 aeriană Campia Turzii care ar putea fi folosit pentru operarea de drone MQ-9 Reaper în scopul intensificării operațiunilor de recunoaștere și culegere de informații în estul Europei și Marea Neagră, relatează site-ul Defense News. Reprezentanții Forțelor Aeriene Statele Unite în Europa au refuzat să comenteze dacă există planuri concrete pentru operarea de drone MQ-9 la Câmpia Turzii în viitorul apropiat. Potrivit unui document al Forțelor Aeriene Statele Unite în Europa, obținut de Defense News, în care sunt listate proiectele de construcții la Câmpia Turzii ale Forțelor aeriene americane, un nou hangar, construit aici între octombrie 2017 și mai 2018, va putea găzdui drone cu rază lungă de acțiune - probabil MQ-9 - și va îndeplini toate "cerințele de securitate" necesare pentru operațiuni cu aeronave fără pilot.  

Generalul Roy Agustin, directorul pentru logistică și inginerie al Forțelor Aeriene SUA în Europa, a confirmat că hangarul "ar putea cu siguranță să deservească un MQ-9", însă ar putea fi folosit și pentru avioane cu pilot cum ar fi F-15 și A-10, care au fost temporar trimise în România în ultimii ani. Statele Unite au indicat clar că sunt interesate să-și intensifice operațiunile de colectare de informații, supraveghere și recunoaștere în estul Europei. În luna mai, Forțele aeriene americane au început să opereze drone MQ-9 de la baza Miroslawiec din Polonia, precizând doar că dronele nu sunt echipate cu armament și desfășoară doar operațiuni de colectare de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR).  

Un pilot de MQ-9 Reaper a declarat pentru publicația Air Force Times că este puțin probabil ca aceste drone să efectueze zboruri deasupra unor zone de război, precum Ucraina, din cauza riscului escaladării conflictului. Jim Townsend, fost asistent adjunct al secretarului Apărării pentru Europa și NATO, actualmente membru al Center for a New American Security, a declarat că cel mai probabil SUA ar putea folosi drone MQ-9 staționate în România pentru a monitoriza Marea Neagră, cu scopul obținerii unei imagini mai clare privind activitățile ruse în această regiune.

2.300 de medicamente vor dispărea de pe piața românească,

Alte 2.300 de medicamente ar urma să dispară de pe piața românească în perioada imediat următoare, după ce aproape 2.000 de medicamente au fost retrase de producători în decursul ultimilor doi ani, avertizează reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România. 60% din acestea sunt medicamente care costă sub 25 de lei, sunt utilizate de peste 8,5 milioane de pacienți și, în marea lor majoritate, sunt fabricate în România, arată reprezentanții producătorilor. Asociația Producătorilor de Medicamente Generice susține că taxa clawback aplicată uniform și medicamentelor ieftine și celor care costă mii de euro este principala cauză a dispariției de pe piață a medicamentelor necesare bolnavilor cronici. APMGR face apel către Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor pentru a introduce un mod de calcul diferențiat al acestei taxe, "care poate asigura accesul la tratament a milioane de români în condiții de impact minim asupra cheltuielilor publice". "Taxa clawback are un impact mult mai puternic asupra medicamentelor cu preț scăzut, prin urmare acestea ajung să aibă un preț sub costul de producție și sunt scoase din fabricație sau oprite de la comercializare", a declarat Adrian Grecu, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice. "Deja există o criză majoră a medicamentelor importante, a celor oncologice, precum Cisplatin, Tamoxifen, Fluorouracil sau Flutamidă, care se găsesc din ce în ce mai greu", arată APMGR.

Ministerul Mediului, dat în judecată de țăranii nemulțumiți că mistreții le distrug ogoarele

Reprezentanți ai mai multor societăți agricole din comuna Poboru, jud. Olt, au dat în judecată Ministerul Mediului și Garda Forestieră, nemulțumiți de faptul că, de mai mulți ani, culturile lor agricole, în special cele de porumb, sunt devastate de mistreți, autoritățile fiind pasive la solicitări. Agricultorii din Poboru se plâng că mistreții le atacă frecvent culturile, în special pe cele de porumb. Nemulțumiți sunt și reprezentanții societăților agricole, care s-au unit și au dat în judecată Ministerul Mediului, dar și Garda Forestieră, care administrează fondul de vânătoare din zonă. Primarul comunei Poboru, Iulian Bărăscu, a acuzat lipsa de colaborare a autorităților care sunt autorizate să ia măsuri în aceste cazuri. „Oamenii sunt disperați, nu știu ce să mai facă. Societățile agricole au înregistrat daune de miliarde și au procese pe rol. Și noi ne-am implicat, am chemat parlamentari să le expunem situația și să vedem ce soluție legislativă există pentru micșorarea efectivelor, că asta ar fi singura soluție. Nu s-a rezolvat nimic. Cei care administrează fondul de vânătoare nu colaborează cu noi așa cum ne-am dori. Îi chemăm să semneze procesele verbale de daune și vin peste două săptămâni, iar oamenii nu mai pot depune la timp documentele. Nu procedează corect”, a Bărăscu. El a adăugat că, în ultimul an, trei dintre societățile agricole care lucrează terenurile din comună au înregistrat în procesele verbale pagube totale de nouă miliarde de lei vechi, însă până acum nu au primit niciun ban de la Ministerul Mediului sau Garda Forestieră.

Companiile aeriene măresc durata zborurilor pentru a evita despăgubirile

Durata estimată a călătoriilor cu avionul este cu 35 de minute mai mare în acest an față de acum zece ani, conform unui raport al Which? Travel care informează că durata mărită este determinată de companiile aeriene care modifică programul pentru a crea impresia că pasagerii ajung la timp la destinație, scrie The Guardian. Companiile adaugă până la 35 de minute în plus la durata estimată a călătoriei pentru a se asigura că își mențin punctualitatea și astfel scade riscul de a fi nevoite să despăgubească pasagerii, conform investigației Which? Travel. Majoritatea călătoriilor aeriene au o durată estimată mai mare decât acum zece ani, în ciuda îmbunătățirilor tehnologice.Au fost luate în considerare 125 de rute și durata lor medie estimată de companiile aeriene în 2009 și au fost comparate cu aceleași rute în 2017. Dintre acestea, 61% durează mai mult în prezent. În cazul Ryanair, procentul este de 82%, la British Airways 87%, pentru Virgin Atlantic 75% și 62% pentru easyJet. Rory Boland, editorul Which?, a declarat: „Pasagerii se pot simți înșelați de această practică. Companiile aeriene vor susține că adăugarea a 10, 20 sau chiar 30 de minute la durata estimată a zborurilor va îmbunătăți timpul de zbor. Dar scăderea în punctualitate din ultimii ani sugerează că nu a ajutat prea mult”. „În schimb, mărirea duratei estimate a zborurilor înseamnă, cel mai probabil, că pasagerii petrec mai mult timp la îmbarcare sau în avion, doar ca să se felicite singure companiile că ajung la timp la destinație”, a adăugat el. British Airlines, Easyjet și Ryanair au fost mai puțin punctuale în 2017 decât în 2009, conform Which?, punctualitatea Easyjet scăzând cu 10%. British Airlines, Ryanair și Virgin Atlantic au comunicat că avioanele zboară cu viteze reduse pentru a scădea consumul de combustibil și a permite astfel prețuri mici la bilete. Ryanair a precizat că programul „este ajustat la sfârșitul fiecărui sezon pentru a reflecta durata medie a zborurilor analizate”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.