Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Tudorel Toader face liste negre cu procurorii

Ziarul de Vrancea
15 mai 2018 1062 vizualizări

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, dorește realizarea unei evidențe a persoanelor care au fost anchetate și arestate, iar ulterior achitate pentru a se știi în acest mod câți români au suferit pe nedrept, precizând că nu ar fi lipsit de interes să cunoască și numele procurorului care a anchetat persoana respectivă.

“Dar, de ce vorbim noi e grav că l-a achitat pe Ponta? E normal, dacă nu sunt probe, e foarte bine, dacă s-a făcut actul de justiție. Sau Toni Greblă? Dar ca om, ca și cetățean, de ce facem deosebire că l-a achitat pe unul după ce nu știu cât, dar câți anonimi pe care nu-i știm noi nu au trecut prin aceste furci, nevinovați. Trebuie să vedem fenomenul, nu exemplele, exemple sunt așa de nuanță, că e ăla, e ală, care e deosebirea, are tot un buletin, tot un CNP, tot un suflet, tot o suferință, tot o familie, tot o degradare socială, poate și fizică și psihică”, a spus ministrul.

El a precizat că este posibil să vină și vremea când va exista o evidență riguroasă a celor anchetați, arestați și care apoi nu au fost condamnați. “Probabil că va veni vremea în care să vedem o evidență riguroasă a celor care au fost anchetați, arestați, deținuți eventual și ulterior achitați necondamnați. Să știm și noi un tablou al românilor care au suferit pe nedrept. Nu știu dacă vom realiza sau nu, dar poate nu ar fi lipsit de interes să știm și faptul că X a fost ținut în anchetă trei ani de zile, eventual trimis în judecată, eventual arestat, de către procurorul Y”, a afirmat Tudorel Toader.

El susține că ar trebui să se știe și numele procurorilor care i-au anchetat pe cei care în cele din urmă vor fi achitați de instanță.

“Poate nu e lipsit de interes să știm și noi de ce pe unul care fură îl punem la zid și spunem că ăsta e condamnat și cutare și cutare și după aceea el e nevinovat. Ne pare rău, îți dăm despăgubiri, du-te la CEDO,  îți dau ăia de la CEDO, vezi dacă nu facem o înțelegere și o semnează ministrul Justiției și scoatem procesul de pe rol, îi dăm 2-3 mii de euro, la revedere. Credeți că trei mii de euro acoperă suferința a trei ani de pușcărie nemeritată ? Categoric, nu. Și atunci de ce îl punem la zid, a furat, e infractor, e cutare, e cutare, e grav, e foarte grav, dar ăla care a făcut represiunea asta nedreaptă nu trebuie să-l știm și pe ăla? Poate va veni vremea când lucrurile se vor limpezi...Nu e nevoie de legiferare, e foarte simplu, statistic”, a explicat Tudorel Toader.

Ce riscă o școală cu rezultate slabe

Contactat de HotNews.ro, Șerban Iosifescu, președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP - instituție în subordinea Ministerului Educației), a declarat că fenomenul are loc cu precădere în comunitățile defavorizate, de teama inspecțiilor de la județ care vin odată cu înregistrarea unor rezultate slabe. “Nu cred că poate fi o politică explicită la nivel de inspectorat școlar, ci mai degrabă un răspuns privat din teama de a nu avea rezultate slabe”, a precizat Iosifescu. Potrivit acestuia, o școală cu rezultate slabe la examen “poate să aibă inspecții, poate să aibă directorul învinovățit, pentru că se aplică și la nivelul corpului profesoral fenomenul «shame and blaim» de către inspector, părinți, comunitate. Ca atare, este o discuție că e mai bine să avem rezultate cât mai bune, ca să nu avem probleme”. “Noi nu am avut ca scop să măsurăm acest lucru, a reieșit pur și simplu din prelucrarea datelor de la Ministerul Educației. A ieșit un fenomen grupat la nivelul județului Brăila și o distanță foarte mare între mediile raportate la Evaluarea Națională, foarte mari, și procentul la fel de mare al copiilor care nu s-au prezentat la Evaluare. Dar sunt și alte școli din alte județe care au o rată foarte mare de copii care nu s-au prezentat la Evaluarea Națională, doar că această neprezentare nu e corelată cu mediile mari ale celor rămași în examen”, a precizat președintele ARACIP.

Revine pragul la abuz în serviciu?

Comisia specială parlamentară pentru legislația din domeniul justiției a încheiat ieri dezbaterile pe amendamentele depuse la proiectul PSD de modificare a Codului penal, urmând ca într-o ședință ulterioară acestea să fie tranșate prin vot. Supriza ședinței a fost o propunere venită care prevede un prag de 50.000 euro pănâ la care abuzul în serviciu și alte infracțiuni de serviciu comise de alte persoane și nu de funcționarii publici să fie considerate infracțiuni, care va fi votată marți. Amendamentele depuse de Eugen Nicolicea și Cătălin Rădulescu, deputați PSD, au fost respinse de majoritatea PSD-ALDE. Șeful Biroului de informare publică și relații cu mass-media, judecătorul Florin Encescu, a declarat, pentru HotNews.ro, că este vorba de o „cauză de nepedepsire” care nu vizează infracțiuni de corupție și, de asemenea, nu vizează funcționarii publici.

Procurorii cer 7 ani și jumătate de închisoare pentru Dragnea

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, ieri, la ieșirea din sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), că și-a afirmat ”cu tărie” nevinovăția pentru că nu a comis niciuna dintre faptele ”pe care DNA le-a aruncat în rechizitoriu”. Întrebat ce părere are despre pedeapsa de 7 ani și jumătate de închisoare solicitată de procurori, Dragnea a spus: ” DNA-ul pentru mine vrea pe viață”.  ”Pentru noi cei care suntem târâți în aceast proces este o experiență de viață pe care nu și-o dorește nimeni și pe care nu o dorești nici la dușmani. Sunt oameni care au fost acolo în sală care au viețile distruse, care au psihicul distrus”, a spus Liviu Dragnea. Răspunzând unei întrebări referitoare la posibilitatea de a presta muncă în folosul comunității, Dragnea a precizat: ”În ceea ce privește munca în folosul comunității eu am fost foarte clar: Sper să nu se ajungă acolo, am solicitat achitare și am mai spus că eu muncesc în folosul comunității de peste 20 de ani de zile”. Când i s-a atras atenția că personajele cheie din dosar și-au recunoscut faptele, Dragnea a spus că este posibil ca asupra acestora să se fi făcut presiuni.

La termenul de ieri, DNA a cerut pentru Liviu Dragnea o pedeapsă de 7 ani și 6 luni pentru instigare la abuz în serviciu și o pedeapsă de 2 ani și 6 luni pentru instigare la fals intelectual. De asemenea, procurorii au cerut anularea suspendării condamnării de 2 ani din dosarul Referendumul. În cazul fostei soții a lui Dragnea, Bombonica Prodana, procurorii au cerut suspendarea procesului, având în vedere că aceasta și-a achitat partea de prejudiciu.

Liviu Dragnea este acuzat că ar fi intervenit pentru angajarea la DGASPC Teleorman și menținerea în funcție a două angajate care lucrau de fapt la PSD.

Liderul PSD, speriat de o aplicație banală de telefon

“Când avocatul Marian Nazat își susținea pledoaria, ecranul mobilului meu s-a albit și au apărut niște puncte luminoase pe ecran și scria: <<Se ascultă…>>, apoi a apărut pe ecran exact ce spunea domnul avocat în pledoarie. A durat cam 10-12 secunde”, a spus Liviu Dragnea ieri, la finalul procesului, adăugând că s-a speriat.

Fenomenul descris de șeful PSD ca inexplicabil este de fapt o banală aplicație comună multor telefoane mobile, o extensie a căutării vocale pe Google. Aplicația pornește automat dacă utilizatorul apasă pe simbolul de microfon. De altfel, ziariștii prezenți la declarații i-au spus imediat lui Dragnea că e vorba de o aplicație de mobil. “Sper să fie o aplicație la telefon”, a încheiat Dragnea dialogul despre cele patru puncte luminoase.

Dosarul “Revoluției”: Gelu Voican, urmărit pentru crime contra umanității

Parchetul General a dispus ieri extinderea urmăririi penale pentru infracțiuni contra umanității față de fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, în dosarul „Revoluției”. Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorii militari au dispus extinderea și efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru infracțiuni contra umanității față de Gelu Voican Voiculescu, care era în acea perioadă membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN) din 22 decembrie 1989, numit oficial vice prim-ministru al Guvernului României prin Decretul nr. 5 din 28 decembrie 1989.

Procurorii spun că fostul vicepremier a fost încă de la înființarea CFSN „unul dintre factorii importanți de decizie ai acestui organism, acceptând și oficializând decizii militare, unele cu caracter diversionist”.

Aceste decizii au avut caracter general, fiind vizate toate centrele urbane importante ale României. Deciziile s-au materializat prin deplasarea unor efective militare complet echipate de luptă, inclusiv cu armament greu, în mod voit fără o eficientă coordonare, în interiorul marilor aglomerări urbane ale țării, precizează procurorii. De asemenea, erau date ordine privind deplasarea unor unități militare pe timp de noapte, fără asigurarea comunicării necesare cu celelalte unități militare care erau deja în teren și se solicita în mod repetat prin intermediul TVR populației civile, parțial înarmată în mod iresponsabil, să participe activ la apărarea unor obiective urbane importante. „Aceste acțiuni s-au desfășurat pe fondul psihozei teroriste generalizate indusă prin răspândirea în mod repetat a unor informații false privind acțiuni ostile, intense și diversificate, aparținând ”dușmanului terorist”. Informațiile au fost diseminate prin intermediul comunicațiilor militare și civile. Aceste conduite au contribuit la survenirea unor consecințe deosebit de grave (numeroase pierderi de vieți omenești, vătămări corporale, fizice sau psihice, privarea gravă de liberate cu încălcarea regulilor generale de drept internațional a unor persoane, suferințe mari, distrugerea unor bunuri de patrimoniu)”, spune Parchetul General.

Accident teribil în Olt: Trei persoane au murit și două au fost rănite

Trei persoane au murit și două, printre care și un copil, au fost grav rănite, în urma unui accident petrecut ieri în județul Olt, după ce mașina în care se aflau a intrat într-un stâlp. La locul accidentului a intervenit și un elicopter SMURD care a preluat una dintre persoanele rănite pentru a o duce la spital. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, echipele de intervenție au fost solicitate să intervină la un accident rutier petrecut în localitatea Redea după ce o mașină în care se aflau cinci persoane a intrat într-un stâlp, două victime fiind încarcerate. La locul accidentului s-au deplasat o autospecială complexă pentru intervenție și descarcerare, un echipaj SMURD și trei ambulanțe de la Serviciul Județean, fiind solicitat și sprijinul elicopterului SMURD de la Dolj.

În urma accidentului, trei bărbați au murit, iar un băiat de 12 ani și o femeie de 49 de ani au fost grav răniți. Copilul a fost preluat de elicopterul SMURD și dus la spitalul din Craiova, iar femeia va merge cu ambulanța la spitalul din Caracal.

Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili cum s-a petrecut accidentul.

Victor Ponta: Nu voi candida la prezidențiale în 2019

Fostul premier Victor Ponta a admis, luni seară, că își va asuma președinția Partidului Pro România, însă a precizat că nu va candida la alegerile prezidențiale din 2019. El și-a manifestat, într-o emisiune la Realitatea TV, satisfacția publică față de decizia de achitare dată de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul "Rovinari-Turceni", în care a fost acuzat de fapte de corupție, susținând că aceasta îi permite să se concentreze la viitor. "Da, voi fi liderul acestei formațiuni politice (n.r. - Pro România). În 2019 nu voi candida. M-am grăbit în 2014 și nu vreau să fac aceeași greșeală de două ori. Voi susține pe altcineva", a afirmat Ponta. El recunoaște că în ziua în care s-a pronunțat sentința în dosarul său a avut emoții și că această decizie a contat enorm pentru viața sa și a familiei sale.

"Nu am fost achitat pe o modificare de lege făcută acum sau pe decizia Curții Constituționale. Eu nu am legătură cu decizia pe abuz în serviciu. Decizia a fost dată în unanimitate de cele trei judecătoare de la Înalta Curte. Absolut toți, și prieteni, și dușmani, care s-au uitat pe acele acuzații au înțeles că au fost niște acuzații formulate greșit despre lucruri care nu se susțin, dar am trecut de cei trei ani de deșert. Am văzut ce dușmani am, am învățat și acum cred că pot să continui partea de activitate publică prin niște lecții pe care le-am învățat în acești ani. Frustrarea este cu atât mai mare când știi că ești acuzat pe nedrept", a adăugat Victor Ponta.

Ce a înțeles Dăncilă din discuțiile cu Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a fost ieri față în față cu premierul Viorica Dancilă, pentru prima oară după ce i-a cerut demisia, pentru a discuta despre intenția Guvernului de a muta ambasada României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Șeful Guvernului a ajuns la Cotroceni în jurul orei 10.50, însoțit de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, și viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României Ana Birchall. Discuția a durat aproximativ o oră, în urma căreia președintele Klaus Iohannis a transmis un comunicat de presă, prin Administrația Prezidențială. Astfel, șeful statului a cerut ca ”tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat” pentru ca țara noastră să rămână un actor credibil în relația cu Statele Unite ale Americii, la nivelul Uniunii Europene și al NATO. De asemenea, Iohannis a subliniat faptul că există ”câteva linii roșii de la care decidenții politici nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică”.

Însă această poziție a șefului statului a fost contrazisă de Viorica Dăncilă, care subliniază că are dreptul să se ocupe inclusiv de politica externă a României și că deciziile luate de România în această controversă au fost în concordanță cu deciziile Consiliului European.

Astfel, biroul de presă al Guvernului a transmis un comunicat de presă în care subliniază că Vioricăi Dăncilă, în calitate de șef al Guvernului, ”îi revine responsabilitatea principală în implementarea Programului de Guvernare, inclusiv capitolul de politică externă”.

Nu în ultimul rând, premierul afirmă în acest comunicat că i-a transmis lui Iohannis faptul că elementele propuse de România au fost ”în linie cu limbajul și concluziile adoptate de Consiliul European din data de 14 decembrie 2017 și în deplin acord cu poziția oficială susținută la nivel național, inclusiv de Președintele României”.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.