Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Trei zile de “anarhie”?

Ziarul de Vrancea
12 mai 2020 1103 vizualizări

Tranziția de la starea de urgență la starea de alertă s-ar putea face cu o “pauză” fără niciun fel de restricții, după ce noile reguli au ajuns cu întârziere la Parlament

PNL, Pro România și deputații Minorităților au introdus ieri, în proiectul stării de alertă, o prevedere neconstituțională: starea de alertă intră în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial și nu după trei zile de la publicare așa cum prevede Constituția. PSD, USR, UDMR s-au abținut de la vot. Liberalii susțin că articolul “se bucură de prezumția de constituționalitate”. “Nu e nicio decizie CCR care să dispună în contra”, a explicat un deputat liberal, membru în Comisia Juridică. Pe 15 mai expiră starea de urgență însă nu există în prezent un act legislativ care să mențină restricțiile pentru români specifice epidemiei de coronavirus până la intrarea în vigoare a legii privind starea de alertă. Trecerea de la starea de urgență la starea de alertă se face printr-un nou proiect de lege care de această dată trebuie aprobat în Parlament la propunerea Guvernului. Însă acest proiect de lege nu poate fi adoptat în timp util pentru că Guvernul a trimis târziu propunerea Parlamentului. Cu alte cuvinte dacă legea este adoptată joi de Parlament, ea va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, mai exact pe 18 mai. Practic există trei zile, începând de pe 15 mai până pe 18, în care nu există reguli specifice pentru cetățeni în perioada de epidemie de Covid-19.

Zegrean: „Așa ceva nu se poate”

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat că amendamentul propus de PNL și adoptat de Comisia Juridică este neconstituțional. „Asta nu se poate. Este articolul 78 din Constituție care zice că o lege intră în vigoare la 3 zile de la data publicării in Monitorul Oficial sau un alt termen ulterior prevăzut în lege. Anterior nu se poate. Mai târziu se poate, după un an, după 2 ani. Nu există așa ceva. Numai ordonanțele intră în vigoare imediat”, a spus Zegrean. De asemenea, fostul președinte al CCR a mai declarat că executivul poate institui stare de alertă având în vedere decizia CCR. „Poate să se declare chiar azi stare de alertă în baza legislației existente. Nu este necesar să se grăbească legea cu intrarea în vigoare”, a spus Zegrean.

Propunerea PLUS

PLUS a propus ieri instituirea de către președintele țării, prin decret, a stării de urgență pentru doar câteva zile, până la intrarea în vigoare a regulilor privitoare la starea de alertă, apreciind că o astfel de măsură este necesară pentru protejarea populației. “Din păcate, Guvernul a acționat mult prea târziu: proiectul a fost trimis în Parlament cu doar patru zile înainte de expirarea stării de urgență și cu doar două zile înainte de pronunțarea CCR prin care s-a stabilit că în starea de alertă Guvernul nu va putea restrânge drepturi și libertăți. Asta, deși Guvernul ar fi trebuit să știe foarte bine că, oricâtă voință politică ar exista, un proiect de lege nu va putea intra în vigoare în mai puțin de șase - șapte zile de la momentul primirii lui la Parlament. Chiar dacă toate avizele se dau pe repede înainte, iar fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului se pronunță în doar o zi, tot este necesar ca proiectul să aștepte două zile eventuale contestații la CCR. Ulterior, chiar dacă președintele ar promulga-o imediat, iar responsabilii de la Monitorul Oficial ar publica textul în aceeași zi, legea ar intra în vigoare la trei zile după publicarea ei, potrivit art. 78 din Constituție”, a explicat juristul Andrei Lupu, membru al Biroului Național PLUS. Conform PLUS, perioada 15 - 19 mai va ajunge să nu mai includă nicio restricție în ceea ce privește drepturi și libertăți. Chiar dacă se pot lua măsuri administrative, de reorganizare a unor instituții, “cetățenii vor fi liberi să acționeze de parcă nu ar exista o pandemie”, arată sursa citată. PLUS adaugă că există soluții pentru o astfel de situație, dar că “este nevoie de curaj” pentru asumarea lor. “Cea mai corectă soluție din punct de vedere constituțional este instituirea de către președintele țării, prin decret, a stării de urgență pentru doar câteva zile, atât timp cât este necesar pentru intrarea în vigoare a regulilor privitoare la starea de alertă. Nu înseamnă că rămânem blocați în casă. Dimpotrivă, pot fi stabilite aceleași restricții care urmau să fie stabilite în cazul stării de alertă sau unele chiar mai puțin grave. Decretul președintelui este necesar pentru a crea contextul constituțional în care autoritățile pot lua astfel de măsuri”, se menționează în comunicat.

Ordonanța privind starea de alertă, constituțională

Curtea Constituțională a decis ieri că Ordonanța de Urgență care reglementează starea de alertă este constituțională, respingând sesizarea Avocatului Poporului, care acuza că se încalcă principiul separației puterilor, precum și prevederile legale constituționale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării. Judecătorii constituționali au stabilit că OUG este constituțională în măsura în care prevederea în baza căreia pe timpul stării de alertă se pot dispune orice măsuri necesare pentru înlăturarea stării de forță majoră nu vizează restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale. Magistrații precizează că o reglementare pe această temă nu poate fi făcută decât printr-o lege adoptată de Parlament.

Șef de la Protecția Consumatorului:

“Multe măști nu protejează împotriva coronavirusului”

Șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, Horia Constantinescu, a afirmat, ieri, că multe măști aflate în vânzare nu protejează împotriva coronavirusului și propune ca Direcția Generală a Vămilor să transmită Guvernului lista cu toate firmele care importă astfel de măști cu documentele însoțitoare pentru a fi analizate de autoritățile competente. Constantinescu spune că este necesar pentru consumatori să cunoască gradul de protecție al fiecărei măști înainte de a decide pe care o cumpără. El a precizat că sunt comercializate măștile cu trei pliuri, iar acestea nu sunt menționate în niciun regulament european și nici într-un act normativ autohton. “Faptul că s-au născut tot felul de sintagme, măști cu trei pliuri, măști alb-albastre nu oferă o informație corectă și completă cu siguranță nici autorităților de control, nici consumatorului final. Ori noi constatăm în acțiunile de control desfășurate că acesta de fapt în unele situații nu se protejează deloc, poartă în dreptul feței o poveste care ascunde doar fizionomia, neîmpiedicând nici contaminarea sa, nici eventuala contaminare a celorlalți”, a explicat Horia Constantinescu. El consideră că este necesar pentru consumatori să cunoască gradul de protecție al fiecărei măști aflată la comercializare, iar decizia de a-și cumpăra o mască cu grad ridicat de protecție să le aparțină. “Să fie transmis inclusiv la raft consumatorului final ce categorie de mască și ce grad de protecție pentru că degeaba îi spune mască cu trei pliuri pentru că el își închipuie că semănând cu masca medicală sau una similară își oferă un grad de protecție ridicat, când de fapt masca aia doar are trei pliuri în sensul în care aceasta a fost croită și nicidecum gândită. Decizia de a-mi cumpăra sau nu o mască cu grad ridicat de protecție îmi aparține. Dar ar trebui informația corectă și completă transmisă consumatorului final. Dacă îți iei masca asta, ea te protejează doar de polen sau te protejează să nu te recunoasca nevasta dacă ești în compania alteia, cu siguranță nu îți oferă vreun grad ridicat de protecția în fața niciunei contaminări”, a mai declarat Horia Constantinescu.

Mai mult de o treime dintre noile cazuri de infectări, în trei județe plus București

Un număr de 224 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se astfel la un total de 16.002 de îmbolnăviri, a anunțat, ieri la prânz, Grupul de Comunicare Strategică. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 7.961 au fost declarate vindecate și externate. La terapie intensivă erau internați 228 de pacienți. Până aseară, 1.016 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.Potrivit datelor Institutu ui Național de Sănătate Publică, în săptămâna 4-10 mai, 37,5% din totalul cazurilor de infectări s-au înregistrat în Neamț, Suceava, Bacău, București și Galați. De asemenea, 38% din totalul deceselor au fost înregistrate în Galați, Sibiu, Suceava, București și Mureș. “Două județe înregistrează o incidență aparentă >50/100.000 locuitori”, arată sursa citată. În perioada menționată, unul din 7 cazuri a fost înregistrat la personal medical. Totodată, 76.6% din decese au fost la persoane peste 60 de ani și 60,8% din decese au fost la bărbați. Un procent de 89,3 dintre cei decedați aveau cel putin o comorbiditate.

Sondaj: PNL, favorit să câștiga alegerile locale

Președintele Klaus Iohannis ocupă prima poziție în topul încrederii în personalitățile publice, într-un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale, în perioada 1-7 mai, conform căruia 43% dintre români au încredere multă sau foarte multă în președinte, în timp ce 56% au spus că au încredere puțină sau deloc. În ce privește personalitățile care beneficiază de foarte multă încredere, clasamentul este următorul: Klaus Iohannis (15%), Gabriela Firea (13%), Dacian Cioloș (10%), Principesa Margareta, Traian Băsescu, Ecaterina Andronescu (câte 9%), Florin Călinescu, Cristian Diaconescu, Marcel Ciolacu (câte 8%), Victor Ponta, Dan Barna, Kelemen Hunor (câte 7%), Ludovic Orban, Bogdan Aurescu, Rareș Bogdan, Viorica Dăncilă (câte 6%), iar Cătălin Predoiu, Călin Popescu Tăriceanu, Virgil Popescu, Nicușor Dan, Claudiu Năsui, Paul Stănescu (câte 4%). Sondajul mai relevă că la alegerile locale 32,7% dintre respondenți intenționează să voteze cu candidatul PNL, 25,3% cu candidatul PSD, iar 19,8% cu candidatul USR-PLUS. De asemenea, 5,9% vor opta pentru candidatul UDMR, 5,3% pentru cel al PMP, 5,2% Pro România și 1,7% ALDE. 27,8% dintre respondenți au declarat că nu vor vota sau ca sunt nehotărâți. În ce privește alegerile parlamentare, 33% dintre respondenți intenționează să voteze cu PNL, 22,5% cu PSD, 22% cu USR PLUS, 6,5% cu PMP, 5,3% cu UDMR, 5,1% cu Pro România, 1,4% cu ALDE, 0,9% cu Partidul Verde, 3,4% cu alt partid. De asemenea, 25,8% vor absenta de la alegeri sau sunt nehotărâți în privința votului.

Camera Deputaților a “avizat” înființarea DNA-ului pădurilor

Liderul USR, Dan Barna, a anunțat, ieri, că deputații au votat pentru înființarea Direcției pentru Investigarea Infracțiunilor de Mediu (DNA-ul pădurilor), considerând că acest lucru este o “victorie pentru mediu”. În acest caz, Senatul este camera decizională.  Barna enumeră mai multe motive pentru care acest proiect este important: “pierdem anual un miliard de euro doar de pe urma furturilor din păduri; 25.000 de oameni își pierd viața în fiecare an urmare a unor afecțiuni generate de poluarea aerului; riscăm sancțiuni de sute de mii de euro zilnic dacă vom continua să nu facem nimic pentru a curăța aerul pe care îl respirăm”. “DNA-ul pădurilor va avea la dispoziție procurori specializați, agenți de poliție și experți care se vor ocupa exclusiv de combaterea infracțiunile împotriva mediului”, spune Barna.

Cât timp va mai persista praful saharian deasupra României

Praful saharian va continua să fie prezent deasupra României în următoarele zile, cel mai probabil în jumătatea de nord a teritoriului și în intervalele în care va ploua, informează, miercuri, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) într-un comunicat. “În perioada 14 - 15 mai, circulația aerului deasupra Europei va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către Europa central - estică și de sud-est, inclusiv deasupra României. Concentrația particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra acestor regiuni va fi în general redusă. Depunerile de praf, în România, vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, cel mai probabil, în jumătatea de nord a teritoriului”, arată estimările de specialitate.

BOR amână împărtășirea credincioșilor. S-a mai întâmplat în 1829

Împărtășirea comună a credincioșilor este amânată până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe, a precizat ieri purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.  El a mai spus că a mai existat un astfel de “moment dramatic” în 1829, și tot din motive legate de epidemie, comentând că nu există un conflict între credință și rațiunea practică. “A avut loc o consultare firească a membrilor Sfântului Sinod în legătură cu o scurtă amânare a împărtășirii comune, până la finalizarea unei consultări inter-ortodoxe cu celelalte Biserici, confruntate și ele în același registru liturgic cu provocarea ridicată de pandemie”, a declarat Bănescu. În acest moment sunt clare câteva lucruri, deși cu un caracter temporar, potrivit sursei citate: slujbele cu credincioși vor fi oficiate exclusiv afară; bisericile vor fi redeschise doar accesului pentru rugăciune individuală a credincioșilor, cu respectarea unor reguli de igienă și protecție; împărtășirea comună (în timpul Liturghiei) este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.