Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: „Trei Românii despărţite de o prăpastie”

Ziarul de Vrancea
1 dec 2024 909 vizualizări

PSD s-a impus în alegerile de duminică, dar viitorul parlament va fi extrem de fragmentat n un cunoscut economist spune că votul a confirmat existenţa a trei Românii: România anti-sistem, România care depinde de banii de la stat şi România enclavă n inflația e mai puternică decât bomba atomică, atrage el atenția

 

PSD a câștigat alegerile parlamentare de duminică, potrivit datelor centralizate în 99,96% dintre secțiile de vot. Clasamentul partidelor care au îndeplinit pragul arată în felul următor. La Camera Deputaților: PSD – 21,99%, AUR -17,99%, PNL – 13,22%, USR – 12,40%, SOS – 7,34%, POT – 6,441% și UDMR – 6,34%. La Senat: PSD – 22,33%, AUR -18,28%, PNL – 14,30%, USR – 12,25%, SOS -7,74%, UDMR – 6,39% și POT – 6,37%.

Astfel, PSD va avea cele mai multe mandate în viitorul Parlament, în timp ce partidele suveraniste pot aduna 162 de voturi. Potrivit primelor estimări legate de mandate, realizate de PNL și USR, pot exista mai multe formule pentru viitoarea majoritate din forul legislativ. Numărul de mandate în Parlament se poate schimba „foarte puțin” după ultimele distribuiri, au precizat surse din PNL și USR pentru site-ul HotNews.ro. Dacă ar ajunge la un acord, PSD – PNL – USR – UDMR – grupul minorităților naționale ar obține o majoritate lejeră de peste 300 de voturi în Parlament. Majoritatea se obține cu 234 de voturi. Singura problemă remarcată de liderii politici ar fi că Opoziția ar urma să fie reprezentată doar de partidele suveraniste.

Rareş Bogdan susţine intrarea PNL în opoziţie

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan, membru al vechii echipe de conducere a Partidului Naţional Liberal, care a făcut un pas în spate în urma eşecului de la primul tur al alegerilor prezidenţiale, susţine că partidul pe care-l reprezintă ar trebui să ia în calcul foarte serios, cel puţin pentru un an, varianta de a intra în opoziţie. „PNL ar trebui să se gândească de două ori. Intrarea la guvernare într-o formulă cu PSD nu ne ajută. Să lăsăm PSD să guverneze cu AUR sau cu cine or dori ei. Noi să ne facem puţin mea culpa, să ne punem cenuşă în cap şi în următorul an să stăm în opoziţie. Unii dintre colegii mei să renunţe la secretare, la şoferi, la maşinile cu girofar, la consiliile de administraţie, la diverse poziţii în diverse copmpanii de stat sau la diverse instituţii şi să se reîntoarcă în mjlocul oamenilor, pe stradă, cu metroul. Sau, dacă vor să-şi angajeze, s-o facă pe banii lor. Poziţia mea este să ne vedem de treabă, să intrăm în Opoziţie pentru a ne curăţa puţin şi a ne reorganiza partidul”, a declarat Rareş Bogdan pentru Canal 33. ”Să ne ducem iar în braţele PSD înseamnă că nu am învăţat nimic şi că suntem complet cretini”, a argumentat Rareş Bogdan.

POT trebuie să primească mandate de senator în două județe unde nu a depus liste de senatori!

Deputatul USR Claudiu Năsui a arătat, luni, că noua formaţiune POT care a trecut pragul electoral ar trebui să primească 7 mandate de senator la redistribuire, iar singurele judeţe unde se pot aloca aceste mandate sunt Giurgiu şi Ialomiţa, dar POT nu a depus deloc listă de candidaţi la Giurgiu şi Ialomiţa iar alte partide nu pot primi mandatele pentru că au deja alocările pline.

Parlamentarul USR subliniază că legea nu prevede nimic în acest caz total improbabil. ”De azi dimineaţă ne uităm pe deciziile de interpretare ale BEC. Niciodată nu a fost un astfel de caz. Nimeni nu ştie cum se soluţionează o astfel de sepţă. Menţionez că astea ar fi rezultatele după 99% din secţiile de vot. S-ar putea să mai fie schimbări până la 100%, dar e din ce în ce mai puţin probabil”, mai afirmă Claudiu Năsui.

Partidele desprinse din USR, sub prag. Circa 500.000 de voturi, redistribuite

Partidele fondate de politicieni plecați din USR – REPER, DREPT și SENS – nu reușesc să atingă pragul electoral și ratează intrarea în parlament. În total, cele trei partide au fost votate de aproximativ 500.000 de români.

Dintre cele trei, singura formațiune care a reușit să se apropie de 3% (2,82%, față de 5% cât este pragul electoral) a fost SENS. Mai exact, SENS a luat aproximativ 259.000 de voturi. REPER, partidul pro-european fondat de Dacian Cioloș, fost președinte al USR și fost premier al României,  a obținut doar 1,35%, fiind votat de aproximativ 122.000 de alegători.

DREPT este fondat și condus de fostul europarlamentar, Vlad Gheorghe, și este susținut la Iași, printre alții, de Cosette Chichirău. La alegerile de duminică, DREPT a obținut 1,15%, fiind votat de puțin peste 110.000 de români.

Voturile celor trei partide, cu o agendă clar pro-europeană, se vor redistribui la partidele care au trecut pragul, inclusiv la suveraniștii de la AUR, SOS și POT.

„Warren Buffett spune că inflaţia este mai periculoasă decât bomba atomică”

Economistul Radu Georgescu crede că votul de duminică a confirmat existenţa a trei Românii, despărţite de o prăpastie creată de modul în care se distribuie banii în economia ţării: România anti-sistem, România care depinde de banii de la stat şi România enclavă. Într-o postare pe Facebook, Georgescu explică de ce ar fi o greşeală să-i jignim pe cei care au votat anti-sistem sau pe cei care au ales PSD şi arată care ar fi fost „partea inteligentă” în privinţa acestora. În opinia economistului, a treia Românie este cea „enclavă”, a zonelor care „încă mai susţin economia privată”.

„România nr. 1 - România antisistem. Eu m-am născut într-un oraş mic de provincie. Dacă părinţii mei nu ar fi avut bani să mă trimită la meditaţii în clasa a 12-a şi să mă ţină în facultate, acum eram pe un şantier din Spania sau făceam „combinaţii” în oraşul meu. Este o greşeală să-i jignim pe cei care au votat antisistem. Partea inteligentă este să schimbăm sistemul economic, astfel încât să fie cât mai puţini oameni antisistem. România nr. 2 – România care depinde de banii de la stat. Aici intră bugetarii şi pensionarii. Dacă eşti în această categorie este logic să votezi cu PSD. Ei au crescut salariile bugetarilor şi pensiile în 2024. Este tot o greşeală să-i jignim pe cei care au votat PSD. Partea inteligentă ar fi fost să stopăm pierderile din sistemul bugetar. Cu banii economisiţi să subvenţionăm firmele din oraşele mici de provincie. Aceste firme puteau angaja surplusul de oameni din sistemul bugetar”, explică economistul Radu Georgescu pe pagina sa de Facebook

În opinia acestuia, a treia Românie este România enclavă, cu zonele care „încă mai susţin economia privată”. „Câteva zone din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, Sibiu. Economiile care se bazează pe enclave sunt economiile din America de Sud. Noi ar fi trebuit să dezvoltam toate oraşele mici pentru a acorda şanse egale şi celor din aceste oraşe. Warren Buffett a devenit miliardar chiar dacă nu a plecat niciodată din oraşul natal mic de provincie, Omaha”, crede Georgescu.

Potrivit cunoscutului economist, „haosul din politica monetară” va determina „haos social”.

„De 2 ani explic periodic familiei, clienţilor şi celor care mă urmăresc pe reţelele sociale că haosul din politica monetară şi fiscală va genera haos social. Inflaţia se predă în primul an de economie de la ASE.  Inflaţia este generată doar de haosul monetar şi fiscal. Warren Buffett spune că inflaţia este mai periculoasă decât bomba atomică. De ce spune asta? Inflaţia a declanşat al doilea Război Mondial. Inflaţia a dus la dispariţia imperiilor. În 2024, cea mai mare Românie este antisistem în condiţiile în care acest an a curs cu „lapte şi miere”. S-au mărit salariile şi s-au mărit pensiile. Am fost toleraţi de creditori pentru că erau alegeri. De la anul, se schimbă filmul”, arată Radu Georgescu.

Economistul Radu Georgescu avertizează că trebuie făcute „ajustări economice”.

„Aş băga mâna în foc că peste 2 ani partidele anti-sistem vor avea peste 50%”, avertizează Georgescu. Făcând o comparaţie între gravitaţie şi economie, Radu Georgescu conchide: „Suntem influenţaţi de două legi. Toate lucrurile se mişcă în Univers datorită gravitaţiei. Orice lucru se mişcă pe Pământ datorită economiei. De aceea, este foarte important să înţelegem principiile de bază ale economiei”.

Duminică, despre votul de duminică: Şi, totuşi, se putea mult mai rău!

Sociologul Gelu Duminică spune, despre rezultatul alegerilor parlamentare, că totuşi „se putea mult mai rău”. El avertizează că peste 4 ani va veni „o perioadă de crize politice şi economice, care vor îngroşa faliile din societate”, iar suveraniştii vor continua „să catalizeze nemulţumirile”.  „Şi, totuşi, se putea mult mai rău!  E doar o bătălie câştigată. Încă din sondajele pe care le-am coordonat în 2020 vedeam că 30% din populaţia României are viziuni extremiste. Alţii 40% erau profund orientaţi către valorile europene şi UE. Diferenţa de 30% erau ambivalenţi. De data asta, ambivalenţii au reuşit să găsească argumente pentru a vota Europa”, scrie sociologul Gelu Duminică pe pagina sa de Facebook.

Acesta consideră că votul de duminică de la alegerile parlamentare nu este „un vot pentru PSD, PNL sau USR, ci un vot pentru Europa reală, cea a bunăstării şi libertăţilor”. „Şi un NU extremismului. Însă e doar o etapă, nicidecum o certitudine”, afirmă Gelu Duminică. Sociologul avertizează însă că peste 4 ani „lucrurile vor arăta altfel”, cu o perioadă „de crize politice şi economice care vor lăsa urme adânci şi vor îngroşa faliile din societate”.

Cine este președinta POT: Tranzacții de sute de milioane de euro

Anamaria Gavrilă este şefa Partidului Oamenilor Tineri (POT), partidul care a devenit vedeta actualelor alegeri parlamentare. Ea are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro.

Ziarul Financiar scrie că Anamaria Gavrilă, fondatoarea POT, are la activ masterate în finanţe şi real-estate în Europa şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro pe pieţele din Australia, Ungaria sau Germania, potrivit CV-ului încărcat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Între 2017 şi 2018, lucrând pentru GLL Real Estate Partners în Germania, ea a participat la tranzacţii de birouri de 80 de milioane de euro în Sydney, Australia, respectiv 50 de milioane de euro în Cracovia, Polonia, şi la managementul a 3 clădiri de birouri de 220 de milioane de euro în Budapesta, relatează Mediafax.

Între 2016 şi 2017, ea a avut în portofoliul de consultanţă imobiliară clădiri în Germania în valoare de peste 500 de milioane de euro.

Anamaria Gavrilă a terminat în 2009 MSc Real Estate Finance and Investment la University of Reading, UK. În 2008 ea a absolvit International Real Estate Business School din Regensburg, Germania. În România, ea a terminat Universitatea de Vest Timişoara, CU diplomă în economie.

Anamaria Gavrilă, 41 de ani, deputat, a candidat pentru funcţia de primar în Deva în 2020 şi 2024. Ea s-a născut în Deva, judeţul Hunedoara. A locuit şapte ani în Germania şi opt ani în Marea Britanie. Este fost deputat AUR.

Preşedinta POT, Anamaria Gavrilă, a transmis, duminică, după ce exit-poll-urile arătau că a trecut pragul electoral, că va alege în semn de recunoştinţă un post de trei zile cu apă şi îi invită pe colegi să i se alăture.

Marele premiu la Loto 6/49 a fost câştigat cu un bilet de 28,5 lei

Premiul de categoria I la tragerea suplimentară Loto 6/49, în valoare de 4,51 milioane de lei (peste 900.000 de euro), a fost câştigat duminică, 1 decembrie, informează Loteria Română, transmite Agerpres. Biletul norocos a fost jucat la agenţia 27-026 din Piatră Neamţ şi a fost completat cu două variante simple la Loto 6/49, preţul biletului fiind de 28,5 de lei. „Acesta este al cincilea câştig de categoria I obţinut în acest an la Loto 6/49. Ultima dată, premiul de categoria I la Loto 6/49 a fost câştigat în dată de 14.11.2024 şi a fost în valoare de 47.703.321,40 lei”, se precizează în comunicatul companiei.

Conform Regulamentului privind organizarea şi administrarea jocurilor de tip loto tradiţional, câştigătorul are la dispoziţie 90 de zile începând cu dată tragerii pentru a-şi revendică câştigul.

Bucureşti - Mai multe persoane, la spital după ce un tramvai a lovit un autobuz

Mai multe persoane au fost transportate la spital luni dimineaţă, după ce un tramvai a lovit un autobuz, pe şos. Olteniţei din Capitală. „La data de 2 Decembrie, în jurul orei 07:20, Brigada Rutieră a fost sesizată prin SNUAU 112 cu privire la un accident de circulaţie care a avut loc pe şos. Olteniţei, din sectorul 4. Din informaţiile preliminare, conducătorul unui tramvai, bărbat în vârstă de 53 de ani  a lovit în partea din spate un autobuz din cadrul Societăţii de Transport Bucureşti care se afla oprit în staţia STB Huşi pentru urcarea/coborârea pasagerilor”, anunţă Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei. În urma accidentului de circulaţie, mai multe persoane au fost transportate la spital. Ambii conducători de vehicule au fost testaţi cu aparatul alcooltest, rezultatul indicat fiind 0.

Un polițist din Iași beat a lovit doi pietoni cu mașina. Un tânăr a murit

Un polițist din Iași a fost încătușat la Brașov după ce a consumat alcool și s-a urcat la volan apoi a lovit doi pietoni. Vlad Roșca, de 42 de ani, agent la Serviciul de Acțiuni Speciale (SAS) se afla sâmbătă seară în Poiana Brașov. Băut, acesta s-a urcat la volanul unui autoturism și a lovit un cuplu de tineri de 21 de ani care se plimbau pe stradă. Din păcate, el a decedat în scurt timp iar ea se află în stare gravă la spital.

"La data de 30 noiembrie a.c., în jurul orei 20.00, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier în Stațiunea Poiana Brașov, în urma căruia două persoane ar fi fost vătămate corporal. Față de sesizarea primită, la fața locului s-a deplasat un echipaj de poliție, din cadrul Poliției Municipiului Brașov-Biroul Rutier, care, din primele date, a constatat faptul că un autotuturism, care circula pe strada Poiana Ursului din stațiune, ar fi surprins și accidentat doi pietoni, un bărbat și o femeie, aflați pe partea carosabilă. În urma impactului, ambii pietoni, de 21 de ani, au suferit leziuni corporale pentru care s-a acordat sprijin de specialitate. Din nefericire, în pofida manevrelor medicale întreprinse, bărbatul accidentat a fost declarat decedat de către personalul specializat.

Conducătorul auto, un bărbat de 42 de ani, din municipiul Iași, a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a indicat o alcoolemie de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la o unitate medicală de specialitate, unde i-au fost recoltate mostre biologice pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Brașov.

În cauză, a fost întocmit un nou dosar de cercetare penală, pentru „ucidere și vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. Polițiștii au dispus reținerea conducătorului auto pentru o perioadă de 24 de ore și introducerea sa în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Brașov.

Vlad Roșca era cunoscut ca fiind un polițist cu experiență, având mai multe medalii în sporturile ce contact și lupte

Corneliu Bjola: Soluţia Bolojan pare să dea rezultate. Vedem în Parlament două grupări, una pro-europeană, ami coezivă, şi una suveranistă, mai puţin coezivă. Ce le recomandă profesorul de la Oxford noilor lideri Lasconi şi Bolojan în privinţa diasporei

Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Oxford, spune că PNL şi PSD, cele două „mari partide care au pierdut candidaţii” la turul întâi al alegerilor prezidenţiale, au revenit acum „destul de bine”, mai ales PNL, unde „soluţia Bolojan pare să dea rezultate”, dat fiind că un scor de 14% obţinut la parlamentare după o perioadă „destul de critică” este un rezultat bun. Bjola arată că „vedem în Parlament” două grupări, una mai coezivă, pro-europeană - USR, UDMR, PNL - şi una suveranistă- AUR, POT şi SOS - mai puţin coezivă. „Cel mai important” este PSD, fără de care nu se poate face nimic în privinţa guvernării, mai spune Bjola. Politologul recomandă noilor lideri Ilie Bolojan şi Elena Lasconi să fie „mai prezenţi în diaspora”, pe care partidele mari, PNL, USR şi PSD, au „ignorat-o”, iar aceasta s-a considerat „abandonată”.

„Săptămâna dinainte a fost un vot puternic antisistem, dar ce se vede în momentul de faţă este că partidele care au pierdut candidaţii la turul I, cele două mari partide, PNL şi PSD, au revenit acum destul de bine, mă refer şi la PSD, dar mai ales la PNL, unde soluţia Bolojan (n. red. Ilie Bolojan) pare să dea rezultate, în sensul că un 14% după o perioadă destul de critică, este un rezultat bun”, a declarat Corneliu Bjola la Digi24.

Profesorul Bjola spune că, în momentul de faţă, în Parlament „vedem două grupări”, „una mai coezivă decât cealaltă”, o grupare pro-europeană, pro-atlantică - USR, UDMR, PNL şi o grupare suveranistă, formată din AUR, POT şi SOS, dar care nu este aşa de coezivă.

„Deci toate cele trei partide au această idee de re-considerare a poziţiei României în plan european, dar cu nuanţe. AUR indică oarecum o continuare a legăturilor europene, SOS are poziţii foarte agresive, mult mai aliniate cu Rusia, iar POT, partidul al cărui lider - Ana Maria Gavrilă - cochetează foarte intens cu China şi are mesaje anti-NATO destul de pregnante. Deci sunt anumite disensiuni în partea suveranistă. Ce este important, că aceste tabere au împreună în jur de 32%”, a explicat Corneliu Bjola.

Cunoscutul politolog spune că, în acest context, cel mai important este PSD, fără de care „nu se poate face nimic din perspectiva guvernării”.

„Cred că PSD va hotărî. Dar, în acelaşi timp, în PSD sunt facţiuni şi nu ştim acum care din cele două facţiuni va reuşi să se impună. Este facţiunea Ciolacu, care se pare, într-adevăr, că va reveni. Sunt susţineri care au fost exprimate în ultimele ore şi aseară de către lideri PSD, ca domnul Ciolacu să revină. Domnul Ciolacu este important pentru că a reafirmat această idee de a merge pe parcursul european. Pe de altă parte, observăm, de exemplu, şi poziţionarea domnului Victor Ponta, care a trimis diferite mesaje că doreşte altceva. Semnalizează clar o susţinere pentru domnul Georgescu (n. red - Călin Georgescu, candidatul independent clasat pe primul loc după primul tur al alegerilor prezidenţiale, încă nevalidat de Curtea Constiuţională, şi care are susţinerea POT) şi pentru tabăra suveranistă.

Semnalul de alarmă tras de Bjola în privinţa diasporei

În acelaşi timp, profesorul Corneliu Bjola a tras un semnal de alarmă în privinţa diasporei, mult timp „ignorată” de formaţiunile mari PSD, PNL şi USR, care au avut o „slabă comunicare” cu românii din afara graniţelor ţării.

„Mai ales PNL şi USR puteau face mai multe pentru diaspora, şi aşa stratificată, care trăieşte diferit şi este supusă presiunilor, mai ales acum, în contextul unui val anti-migraţie, iar aceste presiuni creează alienare pentru cei din diaspora, expuşi din punct de vedere economic, social şi politic. Este un sentiment de abandonare de către partidele mari, pe care-l resimte diaspora, iar acest lucru a fost exploatat de aceste partide suveraniste”, a explicat Bjola.

În acest context, profesorul de la Oxford le-a recomandat noilor lideri Ilie Bolojan şi Elena Lasconi „să fie mai prezenţi în aceste comunităţi şi să încerce să se concentreze „la firul ierbii”.

În diaspora, AUR s-a clasat pe primul loc în preferinţele electoratului atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, alianţa fiind urmată de USR, SOS România şi POT. PSD s-a clasat pe poziţia a cincea la Camera Deputaţilor, în timp ce la Senat a ocupat abia locul al şaptelea în preferintele alegătorilor din străinătate, după PNL şi SENS.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.