Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: „Trebuie să ne trezim la realitate” Europa lovită puternic de coronavirus

Ziarul de Vrancea
17 sep 2020 930 vizualizări

OMS a avertizat ieri în legătură cu rata alarmantă de transmitere a virusului pe bătrânul continent n cazurile noi săptămânale au depășit acum numărul celor raportate în martie, când pandemia a atins apogeul pentru prima dată în Europa

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că situația pandemiei în Europa este „foarte gravă” din cauza „ratei alarmante de transmitere”. Jumătate din țările europene au raportat o creștere cu peste 10% a cazurilor noi, în ultimele două săptămâni. „Cazurile noi săptămânale au depășit acum numărul celor raportate atunci când pandemia a atins apogeul pentru prima dată în Europa, în luna martie”, a declarat directorul regional al OMS, Hans Kluge, în cadrul unei conferințe de presă ieri. „Săptămâna trecută în Europa au fost peste 300.000 de cazuri noi.”, a mai spus Kluge. El a adăugat că peste jumătate din țările europene au raportat o creștere a infecțiilor cu coronavirus de peste 10% în ultimele două săptămâni. Directorul regional al OMS a mai spus că această creștere a numărului de cazuri ar trebui să servească drept avertisment cu privire la ceea ce urmează.  „În primăvara și la începutul verii am putut vedea impactul măsurilor stricte de izolare. Eforturile noastre, sacrificiile noastre, au dat roade. În iunie, cazurile au atins un nivel minim. Creșterea numărului de cazuri din septembrie ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toți. Trebuie să ne trezim la realitate. Deși aceste cifre reflectă și creșterea numărului de teste, putem observa rate alarmante de transmisie în întreaga regiune”, a mai declarat Hans Kluge. Numărul de cazuri noi de îmbolnăvire cu Covid-19 este din nou în creștere în Uniunea Europeană – mai multe țări raportează creșteri ale numărului de infectări mai mari sau similare cu cele din perioada de început a pandemiei, din primăvară, conform datelor worldometers.info. România ocupa miercuri locul 5 în ce privește numărul noi de cazuri de infectare cu Covid-19, în ziua în care țara noastră a registrat cel mai nou record, iar în privința deceselor România este pe locul 2, după Spania.

Tătaru: Noi sperăm să menținem platoul de 1500 – 1600 de infectări

Numărul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns ieri la 109.690, după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că 1.679 de persoane au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore. Au fost înregistrate 27 de decese, bilanțul ajungând la 4.312. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.960. Dintre acestea, 460 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 2.160.669 de teste. Dintre acestea 24.025 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 15.292 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.733 la cerere. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, ieri, că speră să fie menținut un platou al infectărilor zilnice cu coronavirus de 1500-1600 de cazuri și a precizat că efectul școlii se va vedea la sfârșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie. „Evoluția ne va arăta și măsurile, poate și restrictive, care vor fi impuse. Noi sperăm să menținem platoul de 1.500 – 1.600 de infectări și evaluarea să o facem nu numai zilnic, săptămânal și la cele două săptămâni. Efectul școlii îl vom vedea la sfârșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie”, a declarat ministrul. Nelu Tătaru a mai declarat că, în acest moment, în București sunt 30 de paturi ATI pentru copii cu COVID-19, din care patru sunt pentru nou-născuți. „La nivel național sunt în jur de 67 de paturi, mai avem încă 17 paturi în evaluare, la spitalele județene, pentru copii”, a adăugat el.Ministrul a menționat că, în total, sunt 1050 de paturi de ATI complet dotate pentru pacienții cu COVID-19.

Un copil român născut azi va atinge doar jumătate din potențialul de productivitate a unui adult complet educat

potențialul de productivitate din prezent este mai mic decât cel din urmă cu 10 ani, arată un studiu al Băncii Mondiale

 “Un copil născut astăzi în România va atinge doar jumătate din potențialul de productivitate a unui adult complet educat și sănătos”, potrivit celei mai recente actualizări a Indexului Capitalului Uman (HCI) al Băncii Mondiale, care măsoară nivelul de dezvoltare al capitalului uman în perioada pre-pandemică, la nivel global. Indexul Capitalului Uman (HCI), lansat pentru prima dată în 2018, măsoară nivelul de cunoștințe și abilități, pe care un copil născut astăzi se poate aștepta să îl obțină până la vârsta de 18 ani, luând în considerare riscurile asociate educației și sănătății precare într-o anumită țară. Raportul din acest an include o analiză a dezvoltării capitalului uman, efectuată timp de zece ani, în perioada 2010-2020, în 103 țări, inclusiv în România. Această analiză arată că un copil născut astăzi în România va avea o productivitate de doar 58%, când va ajunge la maturitate, față de cât ar putea avea dacă ar beneficia de servicii de educație și sănătate adecvate. Potențialul de productivitate din prezent este mai mic decât cel de 60%, din urmă cu 10 ani.

Această valoare este mai mică decât media din regiunea Europa și Asia Centrală, ce include și țările cu venituri ridicate.

HCI este alcătuit din șase indicatori: probabilitatea de supraviețuire până la vârsta de 5 ani; anii de școlarizare estimați ai copilului; rezultatele armonizate ale testelor; calitatea învățării; rata de supraviețuire a adulților și proporția copiilor care nu suferă de deficiențe de creștere (datele privind acest ultim indicator nu sunt disponibile pentru România). Datele sunt calculate pentru 174 de țări ce acopereau 98% din populația lumii în martie 2020, oferind o referință pre-pandemică cu privire la sănătatea și educația copiilor.

“Valoarea HCI a României reflectă nevoia unor îmbunătățiri urgente a rezultatelor în sănătate și educație: un copil din România se poate aștepta să finalizeze 11,8 ani de învățământ preșcolar, primar și secundar până la vârsta de 18 ani, comparativ cu 12,6 ani în 2010. Un copil în Franța se poate aștepta să finalizeze 13,8 ani. Atunci când anii de școlarizare sunt ajustați la calitatea învățării, Banca Mondială estimează că un copil din România beneficiază de doar 8,4 ani de învățare: un decalaj de învățare de 3,4 ani față de perioada de școlarizare”, precizează Banca Mondială.

De asemenea, cei care studiază în România obțin un scor de 442 pentru rezultatele învățării pe o scară în care 625 reprezintă un nivel avansat și 300 reprezintă un nivel minim. În ceea ce privește sănătatea, procentul tinerilor cu vârsta de 15 ani care vor supraviețui până la vârsta de 60 de ani se ridică la doar 88%, comparativ cu, 93% în Franța sau 95% în Suedia.

PSD cere demisia lui ministrului Mediului, suspectat de plagiat

PSD îi cere public premierului Ludovic Orban să îl demită pe ministrul Mediului, Costel Alexe, suspectat că și-a plagiat în teza de doctorat.În caz contrar, președintele Klaus Iohannis trebuie să intervină urgent, mai susțin social-democrații în mesajul postat joi, pe o rețea de socializare.“Ministrul Mediului, Costel Alexe, suspectat că a plagiat în teza de doctorat, trebuie demis imediat, conform standardului enunțat chiar de președintele Iohannis! PSD îi solicită public premierului Orban să semneze astăzi încetarea mandatului acestuia, iar dacă șeful Guvernului ezită să facă asta, Klaus Iohannis trebuie să intervină urgent! Altfel, înseamnă că PNL reevaluează nu doar corupția și traseismul, ci și #plagiatul. La guvernare, nici plagiatul nu li se mai pare dureros ca o plagă, ci tinde să fi devenit obișnuit ca o șpagă!”, este mesajul transmis, ieri, pe pagina de Facebook a PSD.

PNL se dezice de primarul care și-a abuzat fiica

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) intervine în cazul primarului din Sângeorz-Băi care și-a filmat fiica în timp ce o umilea și a cerut sesizarea organelor de cercetare penală. Traian Ogâgău, primarul din Sângeorz-Băi a filmat momentul în care își umilește fiica, pe care a pus-o să se dezbrace și să stea în genunchi și cu mâinile ridicate deasupra capului, fetița fiind obligată să repete că va fi cuminte și că nu își va mai face părinții de râs. Gazeta de Bistrița a relatat ieri că și Poliția s-a autosesizat în acest caz. De asemenea, PNL Bistrița Năsăud a precizat ieri că se delimitează de primar. “Ca urmare a înregistrării apărute în spațiul public, cu primarul din Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, PNL Bistrița-Năsăud precizează că acesta nu mai este membru PNL și nu candidează la primărie din partea Partidului Național Liberal. Ne delimităm categoric de acest tip de comportament și condamnăm ferm orice act de violență împotriva copiilor, indiferent de agresor. Orice gest reprobabil la adresa minorilor trebuie cercetat și pedepsit”, a transmis PNL Bistrița Năsăud. Și premierul Ludovic Orban a declarat, ieri, că dezavuează comportamentul primarului din Sângeorz-Băi. “E un comportament împotriva oricărei norme legale și de bun simț”, a afirmat Orban.

Miercuri, după ce imaginile au apărut în spațiul public, Ogâgău a transmis un comunicat referitor la ceea ce el a numit prejudiciul de imagine adus fetiței sale Traiana de către PSD în plină campanie electorală. De asemenea, el a postat un mesaj video pe Facebook în care susține că, „cine cruță nuiaua își urăște fiul”. „Îi iubim când ne fac bucurii dar și când mai greșesc, însă nimeni, dar nimeni nu se poate băga în viața nimănui să ne spună cum să îi creștem, cum să îi educăm sau cum să îi mustrăm atunci când greșesc”, a spus pe Facebook Traian Ogâgău.

România, a 17-a țară care deține rachete Patriot

Premierul Ludovic Orban a afirmat, ieri, la ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot, că țara noastră este mai sigură acum, cu acest sistem, care are un grad de tehnologie fără precedent și cu rezultate dovedite în acțiuni de luptă. Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, prezent la ceremonie, a anunțat că Armata României devine cea de-a 17 țară care deține o astfel de capacitate și cea de-a șaptea din rândul țărilor NATO“Armata României primește un echipament esențial, în forma cea mai modernă aflată în fabricație, un sistem defensiv testat în luptă, perfecționat în timp, iar țara noastră va fi mai bine protejată împotriva amenințărilor externe. Acesta este primul echipament important achiziționat și livrat după semnarea în anul 2015 a acordului politic național privind creșterea finanțării pentru apărare”, a afirmat Nicolae Ciucă. El a transmis că alte trei sisteme Patriot vor intra în dotarea Forțelor Aeriane Române până la sfârșitul anului 2022. Ciucă a menționat că acest sistem este unul dintre cele mai bune de apărare antiaeriană, fiind identic cu cel folosit de Armata SUA.

Primarul din Deveselu, răpus de Covid-19 la 57 de ani

Primarul comunei Deveselu, Ion Aliman, a încetat din viață, ieri dimineața, la Spitalul Colentina, unde era internat în urma unor complicații după infectarea cu virusului Sars-Cov2. El avea 57 de ani. Aliman fusese confirmat cu noul coronavirus, la începutul lunii septembrie, când a fost internat la Spitalul Municipal Caracal. Ulterior, la cererea familiei, el a fost transferat la Spitalul Colentina din Capitală. Ion Aliman era primar al comunei Deveselu din anul 2012, iar la alegerile din 27 septembrie candida pentru al treilea mandat.

Băiețel din Buzău infectat cu COVID 19, internat la Terapie Intensivă

Un băiețel din Buzău este infectat cu COVID 19 internat la Terapie Intensivă la Spitalul Victor Gomoiu din Capitală. El a fost diagnosticat cu boala Kawasaki, o afecțiune gravă, ce ar putea fi declanșată chiar de coronavirus, relatează observatornews.ro. „La UPU Buzău a fost transportat un copil de 10 ani din Buzău cu stare mediocră, cu cefalee, fotofobie și deficit motor membre inferioare cu suspiciune Covid-19. S-a efectuat examen pediatric, neurologic și de boli infecțioase și s-a decis transferul la spitalul Victor Gomoiu din Capitală cu diagnostic meningo-encefalită. Copilul s-a prezentat la Unitatea de Primiri urgențe sâmbătă la ora 11.35. I-a fost prelevat test pentru Covid-19, iar la ora 12.35 a plecat deja spre București. Ulterior au venit rezultatele pentru Covid-19, care au fost negative”, a declarat Adriana Bunilă purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Buzău. Băiețelul este internat la Terapie Intensivă, dar starea lui era ieri stabilă. Nu a fost intubat sau ventilat mecanic. Din păcate, însă, boala i-a afectat grav plămânii.

Constănțean, arestat preventiv după ce și-a violat fiica în vârstă de 15 ani

Un bărbat în vârstă de 40 de ani din județul Constanța a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce și-a violat fiica, în vârstă de 15 ani, el fiind suspectat că a întreținut relații sexuale în mod repetat cu aceasta. El a fost inițial reținut pentru 24 de ore pentru viol, iar miercuri a fost prezentat instanței care a decis emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele acestuia. El a fost dus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Constanța.

Explozia bancomatelor din Otopeni. Sume mari de bani au fost arse

Autorii exploziei de la cele două bancomate din Otopeni, care a avut loc în urmă cu o săptămână au reușit să fugă cu 155.000 de lei, au declarat surse apropiate anchetei pentru site-ul G4Media.ro. Estimarea prejudiciului a fost comunicată de banca unde a avut loc atacul. Suma a fost sustrasă doar de la un singur bancomat, grosul banilor însă, s-a împrăștiat pe jos, prin bancă și în fața băncii, sau au ars, conform surselor citate. Polițiștii ilfoveni fac în continuare investigații pentru a-i găsi pe autori.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.