Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Topul celor mai fericite țări. Unde să te muți ca să te bucuri de viață

14 mar 2018 809 vizualizări

Raportul Mondial al Fericirii 2018, realizat de ONU, a clasificat nivelul de mulțumire din 156 de țări conform scorurilor obținute la evaluări privind PIB-ul pe cap de locuitor, asistență socială, speranța de viață sănătoasă, libertate socială, generozitate și absența corupției.

Potrivit raportului, Finlanda este cea mai fericită țară din lume, țara nordică urcând pe primul loc în acest clasament de pe a cincea poziție ocupată anul trecut, detronând astfel Norvegia, potrivit Agerpres. Ca de obicei, și în 2018 primele zece locuri ale topului celor mai fericite țări din lume sunt dominate de state nordice. După Finlanda, urmează Norvegia, Denemarca, Islanda, Elveția, Olanda, Canada, Noua Zeelandă, Suedia și Australia. Statele Unite se află pe locul al 18-lea, cu patru poziții mai jos față de anul trecut. Marea Britanie ocupă locul al 19-lea, iar Emiratele Arabe Unite se află pe locul 20.

România se află pe poziția 52 în acest clasament cu 156 de poziții.

Un capitol al raportului de 170 de pagini este dedicat problemelor de sănătate nou apărute precum obezitatea, depresia și criza substanțelor opioide, care se manifestă în special în Statele Unite unde prevalența tuturor acestor trei provocări a înregistrat cea mai rapidă creștere față de majoritatea celorlalte state. Deși în ultima jumătate de secol venitul pe cap de locuitor din Statele Unite a crescut semnificativ, indicele de fericire a fost afectat de slăbirea rețelelor de asistență socială, de o accentuare a percepției privind prezența corupției în instituțiile guvernamentale și în mediul de afaceri și de diminuarea încrederii în sectorul public. În premieră de la inițierea sa, în anul 2012, raportul, care se bazează pe o varietate de organizații de votare, cifre oficiale și metode de cercetare, a luat în calcul gradul de fericire al imigranților născuți în străinătate din 117 țări. Finlanda a obținut și la această categorie rezultatele cele mai bune, ceea ce a oferit acestei țări un avantaj statistic. Persoanele străine născute în străinătate erau cel mai puțin fericite în Siria, o țară împotmolită într-un război civil de șapte ani.

Stephen Hawking și-a dorit ca pe piatra sa funerară să fie gravată "ecuația lui Hawking"

Astrofizicianul Stephen Hawking, care a murit, miercuri, la vârsta de 76 de ani, a spus că știe ce vrea să fie gravat pe piatra sa de mormânt: "ecuația lui Hawking", potrivit The Independent. Ecuația conține cele mai importante descoperiri ale profesorului Hawking. Ea exprimă ideea prin care este definită activitatea sa de-o viață: găurile negre nu sunt în totalitate negre, ci acestea emit o strălucire cunoscută sub denumirea de "radiația Hawking". Această descoperire a dus la noi modalități de înțelegere a găurilor negre dar și la felul în care Universul se extinde și se schimbă de-a lngul timpului.  “Mi-ar plăcea ca formula simplă să fie pe piatra mea funerară", a afirmat Hawking. Astrofizicianul Stephen Hawking a fost cel mai cunoscut om de știință britanic al timpurilor noastre, un geniu care și-a dedicat viața descoperirii secretelor Universului.

Premieră: Oklahoma va folosi gazarea cu nitrogen ca metodă de execuție

Oklahoma intenționează să devină primul stat american care folosește nitrogen pentru execuții, au anunțat miercuri oficiali locali, care au precizat totodată că a fost reluată aplicarea pedepsei cu moartea după o suspendare de trei ani a acestei practici, relatează dpa. Noua metodă a fost anunțată într-o declarație a procurorului general din Oklahoma, Mike Hunter, și a directorului Departamentului Închisorilor, Joe Allbaugh. Metoda de execuție cu gaz a fost aleasă pentru că este "eficientă, simplu de administrat, ușor de obținut și nu necesită proceduri medicale complexe", a spus Hunter. "Cred în justiție pentru victime și familiile lor și în pedeapsa capitală ca fiind potrivită pentru cei care comit astfel de crime", a adăugat el. Victimele deținuților de pe culoarul morții au așteptat suficient ca să se facă justiție, a spus Allbaugh.Execuțiile în acest stat au fost suspendate după execuția eșuată a lui Clayton Lockett la 29 aprilie 2014. Bărbatul, condamnat pentru crimă, a încercat să părăsească patul mobil pe care se afla, gemând de durere și cu spasme, și chiar a vorbit, în cele 43 de minute după ce a fost sedat cu injecția letală. A murit în cele din urmă de un atac de cord.Pentru implementarea noii scheme ar putea fi nevoie de trei-patru luni, a spus Hunter, la care s-ar adăuga o perioadă de analiză la nivel federal de 150 de zile.

Administrația Trump acuză Rusia de o operațiune în curs de pătrundere în rețeaua energetică americană

Administrația Trump a acuzat Rusia ieri de o operațiune concertată - în curs - de pătrundere și de spionare a rețelei energetice americane și altor infrstracturi iar separat a impus sancțiuni unor oficiali ruși în legătură cu amestecul high-tech în alegerile americane din 2016, relatează The Associated Press.Reprezentanți în domeniul securității americane au declarat că poliția federală (FBI), Departamentul Securității Interne și agenții americane în domeniul informațiilor au stabilit că servicii ruse informații și alții se află în spatele acestor atacuri în sectorul energetic.Potrivit acestor oficiali, rușii au ales în mod deliberat ținte din industria energetică americană, au obținut acces în sisteme informatice și apoi au efectuat o ”recunoaștere în rețea” a sistemelor de control industrial care gestionează întreprinderi americane și rețeua electrică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.