Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Toader își face bagajele

Ziarul de Vrancea
10 apr 2019 800 vizualizări

PSD nu și-l mai asumă. Acest om nu mai e așa important pentru mine, a declarat ieri Dragnea

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că se pare că PSD nu și-l mai asumă pe ministrul Justiției și că pentru el acest om nu mai e așa important. „Pentru mine, Tudorel Toader nu este un personaj despre care să vorbesc în fiecare zi. Este important pentru dvs., pentru mine nu este important”, le-a spus Dragnea jurnaliștilor. Întrebat de ce a fost amânată dezbaterea moțiunii împotriva lui Toader, la Senat, liderul PSD a spus că majoritatea senatorilor erau plecați, aveau treabă în teritoriu, iar Călin Popescu Tăriceanu nu este în țară. „Săptămâna viitoare este timp suficient să dezbată și să voteze moțiunea respectivă. (Senatorii PSD - n.r.) vor vota exact așa cum le dictează conștiința”, a adăugat Dragnea. Întrebat în legătură cu faptul că Tudorel Toader este un ministru asumat de PSD, Liviu Dragnea a replicat: „Nu e al meu, nu e rudă cu mine, nu e frate cu mine, nici cu mama, nici cu tata, nu e verișor de-al meu, a fost asumat de PSD, nu știu cât o să mai fie asumat de PSD, se pare că PSD nu și-l mai asumă”. Iritat de întrebările repetate ale jurnaliștilor, Dragnea a mai spus: „Îl considerați prea important pe acest om. Eu nu-l mai consider așa important”.

Tudorel Toader a declarat ieri, după acuzațiile liderului PSD, conform cărora a “păcălit” partidul, că este “o afirmație cam severă”, căreia nu-și permite să-i dea un răspuns pe măsură.

Toți candidații la șefia Parchetului General, respinși

n după un interviu dominat de schimburile de replici între ministrul Justiției și actualul procuror șef, Toader a anunțat reluarea procedurii de selecție

Ministerul Justiției urmează să reia procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror general al României, a anunțat ieri Tudorel Toader. Decizia a fost luată după ce comisia condusă de ministrul Justiției i-a respins pe cei patru procurori care și-au depus candidatura - Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea și Daniel Horodniceanu. Încă de la începutul procedurii au existat unele probleme. Astfel, trei candidați, Daniel Horodniceanu, Gabriela Scutea și Marian Drilea, au depus la Ministerul Justiției dosare incomplete, însă au primit termen câteva zile să aducă documentele care lipseau.

În timpul interviurilor desfășurate ieri la sediul Ministerului Justiției, Tudorel Toader a avut mai multe schimburi de replici cu Augustin Lazăr, căruia i-a reproșat, printre altele, trecutul profesional. “Atât eu, cât și dumneavoastră am exercitat înainte de 1989 funcția de procuror, dar eram la început de carieră, eram foarte tineri și încercam să ne dăm seama cu ce se ocupa instituția. În mod cert, niște procurori tineri nu făceau decât să respecte cadrul legal”, a răspuns Lazăr. “În trecutul meu profesional se poate uita oricine”, a adăugat Toader, în timp ce Lazăr a replicat: “Și în al meu!”.

În 24 octombrie 2018, Tudorel Toader a anunțat că declanșează procedura privind revocarea sa din funcție și ulterior a trimis președintelui Klaus Iohannis o solicitare în acest sens. Șeful statului a refuzat, însă, în repetate rânduri să dea curs cererii de revocare, afirmând că este mulțumit de activitatea lui Augustin Lazăr.  Mandatul acestuia la Parchetul General expiră în această lună.

Marian Drilea este procuror DIICOT și a ajuns în atenția presei în 2012, după ce l-a interceptat pe președintele Traian Băsescu, în dosarul “Motorina”.  Gabriela Scutea a fost procuror general adjunct, pe vremea când funcția de procuror general era deținută de Laura Codruța Kovesi. În 2018, Scutea a candidat și la funcția de procuror-șef al DNA.

Daniel Horodniceanu a condus DIICOT până în 2018, la expirarea mandatului. Deși a candidat pentru un nou mandat alături de Felix Bănilă, ministrul Justiției l-a propus pe cel din urmă pentru preluarea mandatului, Bănilă fiind numit în funcție prin decret prezidențial. Horodniceanu este implicat în această perioadă și în procedura de selecție pentru desemnarea candidaților României la postul de procuror european.

“Sunt cu același pardesiu și cu același fular pe care le am și astăzi”

Procurorul Gabriela Scutea a recunoscut în cadrul interviului susținut, ieri, că a participat la protestul tăcut al magistraților de la Bruxelles și că a purtat același pardesiu și același fular cu care s-a prezentat la interviu. Ea a fost întrebată de către Mariana Moț dacă a participat la protestul magistraților de la Bruxelles. “Mi s-a părut mie sau v-am văzut pe scări la Bruxelles? Mi s-a părut, v-am confundat?”, a întrebat Mariana Moț. Gabriela Scutea a răspuns: “Sunt eu. Sunt cu același pardesiu și cu același fular pe care le am și astăzi!”. Ea a continuat, precizând că protestul este o formă de exprimare, iar obligația de rezervă a magistraților nu înseamnă că în situații deosebite nu își pot spune punctul de vedere.

Magistrați de la mai multe parchete și instanțe au protestat în fața Palatului de Justiție din Bruxelles, față de repetatele modificări ale legilor justiției.

Zi decisivă pentru viitorul lui Dragnea

CCR a amânat pentru astăzi decizia privind completurile specializate, care l-ar putea scăpa pe liderul PSD de condamnarea din dosarul angajărilor fictive

Curtea Constituțională a amânat pentru azi o decizie privind completurile specializate de la instanța supremă. Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, cel care a depus sesizarea la CCR, a susținut în fața judecătorilor constituționali că Înalta Curte a refuzat să aplice legea și să constituie completuri specializate pe corupție și că “a sfidat Parlamentul și a încălcat statul de drept”. La rândul său, șefa instanței supreme, Cristina Tarcea, a spus că toate completurile au fost specializate în corupție și că instituției i se cere acum “să pună cu mâna” judecătorii. O decizie a CCR de constatare a unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție, așa cum a cerut Iordache, l-ar putea scăpa pe liderul PSD, Liviu Dragnea, de condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare în procesul privind angajările fictive.

CSM, obligat să-i recunoască lui Kovesi gradul profesional corespunzător pentru Parchetul General

Curtea de Apel București a decis să oblige Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să recunoască Laurei Codruța Kovesi gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Secția pentru procurori a CSM a respins, pe data de 6 noiembrie 2018, solicitarea fostului procuror-șef al DNA de recunoaștere a gradului profesional corespunzător pentru Parchetul General, asta după ce ministrul Justiției Tudorel Toader afirma că, urmare a OUG privind legile justiției, Kovesi, dacă are gradul de procuror la Parchetul de pe lângă tribunal, nu poate rămâne la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a fost numită de procurorul general Augustin Lazăr în luna iulie.

În 11 iulie, procurorul general, Augustin Lazăr, a decis delegarea Laurei Codruța Kovesi, revocată de la conducerea DNA, în funcția de procuror la Serviciul de îndrumare și control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, începând cu aceeași dată.

Declinul demografic a încetinit în februarie

Populația României a continuat scăderea din cauze demografice, dar declinul a încetinit în februarie, când s-au pierdut 9.736 de locuitori, față de 10.137 în aceeași lună a anului 2018, în principal datorită scăderii mortalității, arată datele publicate, ieri, de Institutul Național de Statistică (INS).

În februarie, s-au născut 12.374 copii, cu 4.595 mai puțini decât în ianuarie și cu 317 mai puțini față de aceeași lună din 2018. Totodată, în februarie, s-au înregistrat 22.110 decese, cu 4.726 mai puține decât în ianuarie și cu 718 mai puține față de aceeași lună din 2018.

În aceeași lună, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 5.287 căsătorii, cu 17 mai multe decât în luna ianuarie 2019. Numărul divorțurilor a fost de 2.360, cu 1.464 mai multe decât în luna ianuarie 2019.

Polițiștii bulgari au găsit și ei droguri pe litoralul Mării Negre

Autoritățile din Bulgaria au descoperit pachete susceptibile a conține droguri în urma verificărilor plajelor de pe litoralul Mării Negre, anunță reprezentanții Poliției Române. Astfel, autoritățile din Bulgaria au descoperit 150 de pachete susceptibile a conține droguri cu o concentrație foarte ridicată (peste 90%), anunță Poliția Română. În continuare, operațiunea este în desfășurare, fiind ridicate, până la acest moment, 310 astfel de colete, atât în România, cât și în Bulgaria.

Băsescu râzând: Elena Udrea arăta bine când a ieșit cu cătușe de la DNA

Traian Băsescu a fost, din nou, protagonistul unui moment în care și-a lăsat fără replică interlocutorii. În timpul unui interviu la Libertatea, el a spus, râzând, că Elena Udrea „arăta bine când a ieșit cu cătușe” de la DNA, în contextul în care tocmai o criticase pe Laura Codruța Kovesi că „a băgat în arest preventiv” pe fosta șefă a ANRP care era însărcinată în opt luni.

Băsescu: Cum o condamn (pe Kovesi -n.r.) și pentru cererea de arestare, aprobată de judecători, de încarcerare a unei doamne care era însărcinată în luna a opta și tu o bagi 30 de zile în arest preventiv. Ce fel de om ești să faci asta? Doar pentru gloria ta?

Reporter? Vă referiți la Elena Udrea sau nu?

Băsescu râzând: Nu că nu era însărcinată, arăta bine când a ieșit cu cătușe. Mă refer la doamna de la ANRP.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.