MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Tensiuni diplomatice între București și Kiev
Ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunțat că adâncimea de navigație a Canalului Bâstroe a crescut, deși ambasada de la București afirmase anterior că este vorba doar despre lucrări de întreținere a căii navigabile n ambasadorul Ucrainei la București a fost convocat la MAE
Ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunțat că adâncimea Canalului Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m, “o mare oportunitate pentru capacitatea fluvială a Dunării”, deși Ambasada Ucrainei la București a susținut că este vorba doar despre lucrări de întreținere a căii navigabile. Ministrul infrastructurii a afirmat că a fost deschis canalului Bâstroe pentru navigație, a crescut potențialul de transbordare al porturilor și că vor continua lucrările de dragaj în partea ucraineană a Dunării. “Pentru prima dată de la independența Ucrainei pescajul navelor care trec prin Canalul Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m. Este o mare oportunitate pentru capacitatea fluvială a Dunării și cifra de afaceri de export a portului. Continuăm să dezvoltăm clusterul portuar al Dunării împreună cu partenerii noștri europeni”, a scris pe Twitter Ministerul ucrainean al Infrastructurii. “Astfel de dinamici și problemele încă existente cu exporturile prin porturile maritime fac din dezvoltarea infrastructurii regiunii Dunării o prioritate pentru munca noastră. În cadrul acestei munci și datorită succesului Forțelor Armate ale Ucrainei în Marea Neagră, am deschis deja gurile canalului Bâstroe pentru navigație, am crescut potențialul de transbordare al porturilor. De asemenea, continuăm lucrările de dragaj în partea ucraineană a Dunării”, a declarat Oleksandr Kubrakov, ministrul Infrastructurii.
Publicația specializată în știri din domeniul agricol Agricensus a relatat, citând surse comerciale, că o creștere a adâncimii canalului care leagă fluviul Dunărea de Marea Neagră ar putea îmbunătăți logistica pentru porturile ucrainene cu adâncime redusă și ar putea îmbunătăți fluxurile în cazul în care acordul privind coridorul de cereale cade.
Adâncimea canalului Bâstroe din Ucraina a fost mărită cu 2,5 metri, ajungând la 6,5 metri de la început până la kilometrul 77 și la șapte metri de la kilometrul 77 până la kilometrul 166, unde canalul întâlnește brațul Chilia, consemnează Agricensus, citând o notă oficială a Ministerului ucrainean al Infrastructurii din data de 17 februarie. “Datorită acestui lucru, vom putea asigura o navigație mai eficientă și mai sigură între Marea Neagră și fluviul Dunărea, precum și creșterea fluxului de marfă prin porturile Dunării”, a precizat Kubrakov.
Schimbările ar putea permite unei părți a flotei de transport să meargă direct către Marea Neagră prin canalul Bâstroe de pe partea ucraineană și să reducă presiunea asupra canalului Sulina, care este controlat de autoritățile române.
Înainte de această schimbare, adâncimea redusă nu permitea trecerea navelor încărcate complet, ci doar întoarcerea navelor goale, conform surselor comerciale, creând blocaje și întârzieri pentru navele încărcate cu cereale pentru export, comentează publicația. De asemenea, se așteaptă ca navele cu o greutate de până la 10.000 de tone să poată acum trece prin canal, dar în cazul unei astfel de opțiuni, nava ar fi probabil încărcată doar parțial, până la aproximativ 6.000-7.000 de tone, conform lui Pavel Sosnovsky, șeful agenției independente de analiză a transportului maritim ISM.
Sâmbătă, Ambasada Ucrainei în România a precizat că lucrările de dragare pe Dunăre făcute de partea ucraineană “vizează exclusiv întreținerea căii navigabile, adică asigurarea siguranței navigației prin menținerea caracteristicilor tehnice actuale, precum și eliminarea consecințelor de colmatare naturală”. Reprezentanții Ambasadei au explicat că astfel de lucrări se fac de mai mulți ani și că partea ucraineană a informat, în august anul trecut, Administrația Fluvială a Dunării de Jos privind lucrările planificate. “În cazul în care partea ucraineană va planifica implementarea proiectelor majore diferite de cele operaționale curente, partea română va fi informată în prealabil și va avea loc convenirea acestora în conformitate cu legislația în vigoare, acordurile și convențiile internaționale”, au adăugat aceștia, îndemnând totodată la “avansarea responsabilă de informații publice pentru a nu prejudicia relațiilor bilaterale și pentru a nu alimenta propaganda rusă”.
De asemenea, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, afirma că a discutat cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, solicitând “clarificarea cât mai curând” a poziției Ucrainei privind dragarea canalului Bâstroe.
Ciuca: “Întreținerea peste 3,5 metri înseamnă adâncirea canalului”
Premierul Ciucă a anunțat, luni, că ambasadorul Ucrainei în România a fost convocat la Ministerul de Externe pentru a da autorităților române aprobarea de a verifica lucrările din zona Canalului Bâstroe. Întrebat despre lucrările de dragare din zona Bâstroe, premierul a spus că a discutat și sunt mai multe instituții care au atribuții în a monitoriza și verifica activitatea.
“Am discutat cu Ministerul de Externe, am discutat cu ministerul Transporturilor. Fiecare dintre ele au datoria ca înainte de a iniția alte demersuri decât cele care au fost făcute publice, să verifice. Motiv pentru care Ministerul de Externe este coordonat cu Ministerul Mediului și Ministerul Transporturilor, a inițiat notele verbale către Ambasada Ucrainei la București, a fost primit un răspuns în care se specifică faptul că au fost executate lucrări de întreținere și astăzi, la Ministerul de Externe, va fi prezent ambasadorul Ucrainei, prin care i se va solicita ca în perioada următoare să primească aprobare pentru verificarea lucrărilor”, a spus șeful Executivului. “Este vorba de executarea unor lucări care au impact pe mediu, au impact asupra Deltei Dunării”, a precizat premierul. “Dați-ne voie să verificăm și să confirmăm aceste date, niciuna dintre instituțiile la care am făcut vorbire nu poate să confirme aceste date. Până când nu ajungem pe canal să putem să verificăm și să executăm măsurătorile de adâncime... de aceea am spus că domnul ambasadar astăzi va fi la Ministerul de Externe și discuția va fi pentru obținerea aprobării ca mijloacele noastre tehnice să poată să meargă pe canal”, a mai anunțat premierul.
Nicolae Ciucă a arătat că “întreținerea este pentru 3,5 metri, iar ce depășește această adâncime înseamnă adâncirea canalului”. Despre faptul că se distruge ecosistemul din Delta Dunării, premierul a spus: “Tocmai de aceea, pe baza măsurătorilor, atât Ministerul Mediului cât și celelalte structuri care răspund și sunt preocupate de menținerea în formă naturală a Deltei Dunării vor acționa ca atare, inclusiv prin sesizarea Comisiei Europene”.
Guvernatorul Deltei: Mai multe ministere din țara vecină vorbesc diferit despre aceeași problemă
Guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Gabriel Marinov, a declarat iwei că instituția pe care o conduce nu a primit nicio informare despre lucrările pe care Ucraina le face pe canalul Bâstroe, precizând că el crede că în curând va exista și o poziție oficială din țara vecină în legătură cu această situație, având în vedere că până în prezent mai multe ministere de la Kiev vorbesc diferit despre aceeași problemă. “Nu aș vrea să iau un subiect terț înainte de a-l lămuri pe cel de bază și anume ce lucrări se desfășoară în zonă. Cel puțin Rezervația Biosferei Delta Dunării nu a fost înștiințată cu privire la anumite lucrări ce s-au desfășurat sau sunt în curs de desfășurare. Nu avem niciun fel de informare în acest sens, iar pe de altă parte ceea ce vedem noi prin constatare directă, respectiv faptul că în anumite momente, pe perioade scurte de timp, una, două zile, pe distanțe scurte, de câteva mile marine se desfășoară lucrări la fel în ca în ultimii ani, sunt lucrări de întreținere. Nu știm cu ce avem de-a face deocamdată”, a afirmat Gabriel Marinov.
El a precizat că în spațiul public au apărut informații contradictorii în legătură cu lucrările care au loc pe canalul Bâstroe. “În spațiul public au apărut informații destul de contradictorii, ba se menționează că a fost înștiințată o instituție din partea română, ba există acel comunicat al ministerului Infrastructurii că s-a mărit adâncimea canalului Bâstroe. Din păcate, nu avem cum să constatăm astfel de lucrări, nu putem vedea decât intrarea pe șenalul Bâstroe, pe canalul lor navigabil, iar ceea ce se întâmplă dincolo de această intrare până la mare e ascuns privirilor noastre. Dacă am fi fost informați cu privire la astfel de lucrări, noi sau altă instituție a statului român cu siguranță trebuia atașată acestei informări și solicitarea de discuții pe un proiect concret, lucru care nu s-a întâmplat. Ar trebui să știm clar despre ce vorbim”, a mai declarat guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Coriu (Colegiului Medicilor), despre dosarul dispozitivelor medicale de la cadavre: Dacă e adevărat, nu există scuză
Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu, consideră de neacceptat situația din dosarul medicilor suspectați că luau dispozitive cardiace de la persoane decedate și le montau pacienților, precizând însă că toate informațiile pe care le are despre acest subiect sunt doar cele apărute în presă. Coriu a subliniat că refolosirea dispozitivelor este ilegală în România și că, în cazul în care se refolosesc, există riscuri mari legate de transmiterea unor infecții.
„Întâi de toate trebuie să menționez că toate informațiile mele sunt cele din presă, nu am o altă sursă de informare. Dacă aceste lucruri sunt adevărate, situația este de neacceptat. Tot ceea ce s-a întâmplat este ilegal, imoral și nedeontologic. Nu există niciun fel de scuză pentru cineva, nu-i medic cel care să practice o astfel de acțiune. Dacă această lege există în alte state și probabil se referă la acele țări cu resurse limitate, există un context, există o anumită motivație, faptul că nu au resurse financiare la îndemână. Dar sunt niște riscuri despre care acele studii nu vorbesc. Este risc infecțios, pentru că orice astfel de dispozitiv care stă în corpul uman un timp oarecare va avea ceea ce numim un biofilm, adică niște microorganisme care sunt foarte aderente la dispozitiv și niciun fel de sterilizare nu poate să le îndepărteze. Asta nu poate să fie o motivație a ceea ce s-a întâmplat în România. În primul rând nu s-a respectat o procedură pentru că o astfel de procedură nu există. Nu există o reglementare, deci tot ce s-a întâmplat, dacă s-a întâmplat așa, nu poate să fie acceptat, nu poate să aibă niciun fel de scuză”, a precizat prof. dr. Daniel Coriu.
Călugăr de la Mănăstirea Frăsinei, arestat pentru că ar fi violat doi copii
Doi bărbați, unul dintre ei fiind călugăr la Mănăstirea Frăsinei din județul Vâlcea, au fost arestați preventiv după ce au violat și au agresat sexual doi copii, unul în vârstă de 10 ani și altul de 13 ani.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că procurorii au început inițial urmărirea penală față de un bărbat, reținut, pentru viol în formă continuată, agresiune sexuală în formă continuată, agresiune sexuală și corupere sexuală (3 acte materiale), iar câteva zile mai târziu au început urmărirea penală față de un alt bărbat, reținut și el, pentru viol în formă continuată și corupere sexuală în formă continuată. “Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale a rezultat faptul că, în vara anului 2021, în timp ce inculpații se aflau la Mânăstirea Frăsinei, de pe raza comunei Muereasca, au dezvoltat relații de amiciție cu două persoane vătămate, în vârstă de 10 și 13 ani, cărora le remiteau diverse cadouri și sume de bani, ca urmare a ajutorului acordat de aceștia la vânzarea unor obiecte bisericești, astfel că, în perioada iulie - septembrie 2021, inculpații au întreținut în prezența minorului în vârstă de 10 ani, în mod repetat și în diverse încăperi din incinta Mănăstirii Frăsinei, acte sexuale, iar în cursul lunii septembrie 2021, pe parcursul a patru zile consecutive, profitând de imposibilitatea minorului în vârstă de 10 ani de a-și exprima voința datorită vârstei fragede, l-au atras pe acesta în diverse camere ale mănăstirii și l-au determinat să întrețină, în mod repetat, acte sexuale orale cu inculpații”, au explicat procurorii.
Sursa citată a precizat că alte agresiuni sexuale asupra copiilor au avut loc și în luna septembrie. “Totodată, în cursul lunii septembrie 2021, pe parcursul a 4 zile consecutive, inculpații, profitând de imposibilitatea minorului în vârstă de 10 ani de a-și exprima voința, l-au determinat pe acesta să asiste la întreținerea de acte sexuale orale între cei doi inculpați precum și să efectueze acte de natură sexuală ce au dus la satisfacția sexuală a acestora. În aceeași perioadă, unul dintre inculpați, profitând de imposibilitatea minorului în vârstă de 13 ani de a-și exprima voința și oferindu-i diverse sume de bani, l-a determinat pe acesta să suporte și să efectueze acte sexuale pentru satisfacția sexuală a inculpatului”, a mai menționat Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea.
Cei doi bărbați, unul fiind călugăr la Mănăstirea Frăsinei, au fost prezentați, separat, judecătorului de drepturi și libertăți de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea, cu propunere de arestare preventivă, fiind emis pe numele acestora câte un mandat de arestare preventivă, pe o perioadă de 30 de zile.
Un jandarm aflat în timpul liber a salvat viața unui bărbat care încerca să se sinucidă
Un subofițer din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile “Regele Ferdinand I” Târgu Mureș, aflat în timpul liber, a reușit, duminică, să salveze viața unui bărbat pe care l-a zărit întins pe calea ferată, convingându-l să renunțe la gestul sinucigaș.
“Duminică după-amiază, în Târgu Mureș, colegul nostru, Florin Fărcaș, aflat în timpul său liber, se afla alături de familia sa în trafic și a oprit mașina la o trecere de cale ferată. Atunci a observat o persoană întinsă pe șine. Nu a stat pe gânduri: i-a rugat pe cei dragi să-l aștepte și a fugit să vadă despre ce este vorba. Era un bărbat, de vârstă mijlocie, conștient, dar aflat într-o stare vădită de supărare care, în momentul în care l-a văzut, i-a spus să plece pentru că el nu mai vrea să trăiască. Colegul nostru și-a dat seama că este vorba de o situație gravă, ce trebuia rezolvată imediat. A sunat pe loc la 112, solicitând sprijin și păstrându-și calmul, cu empatie și vorbe încurajatoare, a reușit în cele din urmă să-l convingă să se ridice. A stat cu el de vorbă până au ajuns echipajele de salvare. Uneori câteva minute pot face diferența dintre viata și moarte. Felicitări, Florin!”, a postat Gruparea de Jandarmi Mobilă “Regele Ferdinand I” Târgu Mureș, pe Facebook.
Florin este plutonier major și lucrează ca subofițer operativ în cadrul Grupării de Jandarmi Mobile “ Regele Ferdinand I” Târgu Mureș de 16 ani.
Doi candidați pentru șefia Parchetului general
Cei doi candidați pentru funcția de procuror general al României au susținut luni interviul, în fața unei comisii conduse de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.
La proba interviului pentru funcția de procuror general au participat actualul șef al Parchetului General, Gabriela Scutea și Alex Florin Florența de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
MJ anunța la finalul anului trecut că, în perioada 20 - 23 februarie 2023, procurorii participanți la selecție vor susține, în fața ministrului Justiției și a comisiei de interviu, la sediul Ministerului Justiției din București, un interviu constând în susținerea proiectului privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care candidează, verificarea aptitudinilor manageriale și de comunicare ale candidatului și evaluarea aspectelor legate de modul în care candidatul se raportează la valorile profesiei și ale funcției pentru care candidează.
Rezultatele selecției vor fi publicate pe pagina de internet a Ministerului Justiției la data de 27 februarie, iar propunerile motivate ale ministrului Justiției vor fi înaintate Secției pentru procurori a CSM la aceeași dată, în vederea emiterii avizului consultativ motivat al acesteia.
Polițiștii avertizează asupra unui nou tip de fraude online
Poliția Română atrage atenția asupra unui nou tip de fraude online săvârșite cu ajutorul unor apeluri telefonice nesolicitate făcute de persoane care își atribuie identitatea unor angajați din cadrul unităților bancare.
Poliția Română a fost informată cu privire la o campanie de fraude online care este în desfășurare de câteva luni, având o răspândire la scară largă în mai multe țări europene - Germania, Austria, Olanda, Finlanda și Belgia, săvârșite prin apeluri telefonice nesolicitate în care persoanele bănuite își atribuie identitatea unor persoane din cadrul unităților bancare, se arată într-un comunicat al IGPR.
“Victimele sunt informate cu privire la faptul că, în urma unor atacuri cibernetice, conturile lor bancare au devenit vulnerabile și că trebuie să transfere de urgență soldul disponibil într-un cont sigur al băncii, în caz contrar existând riscul pierderii sumelor de bani aflate în aceste conturi. În această modalitate, bănuiții conving persoanele vătămate, în general persoane în vârstă sau cu o educație financiară precară, să transfere banii în conturi bancare controlate de aceștia, deschise la aceeași bancă, de unde sumele sunt transferate succesiv și transformate în criptomonede, în vederea îngreunării depistării persoanelor bănuite”, arată Poliția Română. Acest tip de înșelăciune este cunoscut instituțiilor de aplicare a legii sub denumirea de “phone number spoofing”.
“În situația în care primiți astfel de apeluri telefonice nesolicitate, vă recomandăm să nu dați curs celor transmise telefonic, să nu accesați eventualele linkuri sau atașamente transmise și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție. Până în prezent, Poliția Română nu a fost sesizată cu privire la comiterea unor fapte cu acest mod de operare, această comunicare având rolul de a informa și preveni cetățenii”, a transmis IGPR.