Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Teama de unguri, mai puternică decât orice virus

Ziarul de Vrancea
27 apr 2020 710 vizualizări

Adoptarea tacită a unui proiect privind autonomia Ținutului Secuiesc în Camera Deputaților a provocat o reacție de o virulență rară, cu accente ultra-naționaliste, din partea președintelui Iohannis n proiectul a picat, fără emoții, în Senat, dar “neamțul” de la Cotroceni s-a ales cu plângeri pentru instigarea la ură împotriva unei minorități naționale

Senatul a respins, ieri, proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc, fiind 126 de voturi în favoarea raportului de respingere. Senatul a fost camera decizională. Anterior, proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, în condițiile în care avea avize negative de la comisiile parlamentare de specialitate, precum și de la Consiliul Legislativ. Și Guvernul s-a pronunțat împotriva proiectului. Inițiatori sunt deputații UDMR Zsolt-Istvan Biro și József-György Kulcsar-Terza, care argumentează că înființarea regiunii autonome este o expresie a identității istorice a zonei și va asigura egalitatea de șanse a cetățenilor și protecția identității naționale maghiare.

“Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis Viktor Orban?”

Adoptarea tacită a proiectului la Cameră a primit o reacție de virulență fără precedent din partea președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului a declarat, înainte de votul din Senat, că este incredibil ce se întâmplă în Parlament. Președintele a acuzat că, în timp ce autoritățile se luptă cu pandemia, PSD se luptă în birourile din Parlament să dea Ardealul ungurilor. El l-a salutat în limba maghiară pe liderul PSD Marcel Ciolacu, întrebându-l ce i-a promis Viktor Orban în schimbul acestei înțelegeri. Președintele a mai afirmat că această situație este un argument în favoarea dorinței sale de a se ajunge la alegeri anticipate, pentru că acum în Parlament este o majoritate PSD-istă toxică. “Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi - eu, Guvernul, celelelate autorități - ne luptăm cu pandemia de coronavirus, ne luptăm pentru viețile românilor PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”, a acuzat președintele în declarația pe care a început-o salutând PSD în limba maghiară. “Este inadmisibil așa ceva. Cât sunt eu președintele României, o astfel de lege nu va exista”, a conchis președintele.

Ciolacu: Azi am avut senzația că Vadim Tudor trăiește

Președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat ieri că a avut senzația că Vadim Tudor trăiește și este președintele României, ascultând declarațiile președintelui Klaus Iohannis pe tema autonomiei Ținutului Secuiesc. El a cerut serviciilor de informații să spună dacă i-au trimis președintelui vreo informare vizând acuzații la adresa sa și a PSD. De asemenea, Ciolacu a adresat președintelui patru întrebări: “1. De ce nu testăm populația? 2. De ce Guvernul nu are un program concret și coerent de relansare economică? 3. De ce avem un milion de șomeri pe care îi lăsați să se descurce singuri? 4. De ce guvernul fură pe timp de pandemie prin achiziții netransparate cu firmele de casă ale PNL?”.

Kelemen Hunor:  Mesaj tipic PRM-ist violent și periculos

Liderul UDMR Kelemen Hunor a afirmat că Iohannis a avut ieri o declarație nedemnă pentru un președinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent și periculos. “Klaus Iohannis, isterizat si nervos, a avut o declarație nedemnă pentru un președinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent și periculos: ungurii ne iau Ardealul. Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precendent în ultimii 30 de ani: de la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan și se instigă împotriva maghiarilor”, a spus Kelemen Hunor. El a precizat că UDMR respinge ferm acest gen de discurs și orice fel de instigare. “Președintele trebuie să-și ceară scuze pentru acest derapaj periculos”, a subliniat liderul UDMR.

Reclamat la CNCD pentru instigare la ură

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis privind autonomia Ținutului Secuiesc fac obiectul unei plângeri la CNCD, demers inițiat de Asociația pentru Protecția Drepturilor Minoritare „Mikó Imre”, a transmis transindex.ro. „Comportamentul domnului Președinte Klaus Iohannis, manifestat în toată mass-media, nu poate fi calificat altfel decât ca unul al cărui scop imediat este incitarea publicului la ură și/sau la discriminare în detrimentul unor categorii de persoane, în speță, împotriva cetățenilor români aparținând minorității maghiare din România. Prin declarația rostită de el se creează o atmosferă dezagreabilă la nivelul comunității maghiare. Agravează situația și faptul că domnia sa are calitatea de Președinte al României, ceea ce insuflă sentimentul că însuși statul român acționează împotriva cetățenilor săi de etnie maghiară”, se arată în plângerea transmisă la CNCD. Și fostul senator și consilier prezidențial Peter Kovacs Eckstein a anunțat pe Facebook că va face plângere la CNCD.

„S-a descalificat. Iohannis. Ca politician european. Ca Președintele României. Ca om civilizat. Toate prin declarația de azi, în care învinovățește ungurii că vor sa ia Ardealul”, a scris pe Facebook el.

Dăncilă îi cere demisia lui Ciolacu de la conducerea interimară a PSD

Viorica Dăncilă, fost președinte al Partidului Social Democrat, solicită demisia lui Marcel Ciolacu de la conducerea interimară a PSD, “pentru modul rușinos în care a umilit românii”. “Oricine ar fi fost liderul PSD și președintele Camerei Deputaților astăzi, dacă a permis adoptarea acestui proiect de lege profund anti-constituțional și anti-românesc, nu merită să îi mai reprezinte pe români și nici să rămână în fruntea partidului. Este un precedent periculos și în egală măsură jenant pentru România și pentru Parlament, dar și pentru Partidul Social Democrat, care nu merită să deconteze monstruoasa iresponsabilitate a lui Marcel Ciolacu”, a scris Viorica Dăncilă, pe pagina sa de Facebook. Ea susține că “acest demers privind trecerea proiectului de lege nu îi aparține partidului, ci unui singur om”.

“Niciun membru al Partidului Social Democrat nu susține acest act anti-românesc, iar domnul Iohannis este dator să probeze gravele acuzații făcute la adresa PSD în declarația de presă de astăzi. Adevărul este că Marcel Ciolacu ori nu și-a făcut treaba de președinte al Camerei, ori a închis ochii cu bună știință pentru adoptarea unei legi care ne vinde țara în aceste vremuri grele și complicate. Îi solicit așadar demisia de la conducerea interimară a Partidului Social Democrat, pentru modul rușinos în care a umilit românii!”, conchide fostul lider social-democrat.

Angajații români ai abatorului din Germania au asigurări medicale

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că autoritățile germane au confirmat că toți angajații de la abatorul de lângă Pforzheim, unde peste 200 de români au fost confirmați cu coronavirus, au asigurări medicale, iar eventualele cheltuieli de carantinare ori spitalizare vor fi suportate de partea germană. Angajații sunt plătiți pe perioada carantinei sau a internării în spital.

“La acest moment, ca urmare a testării tuturor angajaților, există date care confirmă infectarea cu COVID-19 a 250 persoane. Acestea au fost cazate în 3 spații de carantină în apropierea orașului, conform reglementarilor locale aplicabile”, arată MAE.

Ministerul menționează că, până la acest moment, la Ambasada României la Berlin și la Consulatul General al României la Stuttgart nu au fost primite solicitări de asistență din partea cetățenilor români menționați și nici solicitări de repatriere.

ANI: Deputat PSD, avere nejustificată de peste 1,2 milioane de lei

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat că există o diferență nejustificată de aproape 1,2 milioane de lei și 15.600 de euro între averea dobândită și veniturile realizate de deputatul PSD Mircea Drăghici, astfel că sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Pitești pentru a face un control. Totodată, în urma constatărilor, ANI a sesizat DNA, ANAF și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

Drăghici, fostul trezorier al PSD, a fost trimis în judecată anul trecut, în 25 iulie, de DNA, pentru săvârșirea infracțiunilor de utilizare a subvențiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate și pentru delapidare.  Conform procurorilor, Drăghici a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-și cumpăra un imobil în cartierul Pipera, orașul Voluntari.

Un număr de 362 noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se astfel la un total de 11.978 îmbolnăviri, a anunțat, ieri la prânz, Grupul de Comunicare Strategică. Dintre persoanele infectate, 3.569 au fost declarate vindecate și externate. La terapie intensivă erau internați 247 pacienți. Potrivit sursei citate, 685 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au murit. Cele mai multe cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus s-au înregistrat până în prezent la Suceava - 2.733 și București - 1.255.

CNATDCU: 23% din teza de doctorat a lui Vâlcov, preluare integrală sau parțială din alți autori

Aproximativ 50 de pagini, reprezentând 23% din teza de doctorat a fostului consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov reprezintă preluare integrală sau parțială din alți autori, este concluzia Comisiei de lucru a CNATDCU, care a analizat sesizarea de plagiat în acest caz, propunând retragerea titlului de doctor. “Din cele 212 pagini ale tezei, 50 de pagini, reprezentând 23% din teză, sunt preluate în bloc sau cu mici ajustări fără indicarea sursei; alte 30 de pagini sunt preluate cu citări greșite”, este concluzia unui membru al comisiei. Decizia finală aparține Consiliului General al CNATDCU, nefiind încă făcută publică.

Darius Vâlcov, fost consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă și unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea, a plagiat un sfert din teza de doctorat în finanțe fără să indice vreo sursă, a decis anterior Comisia de Etică și Deontologie Profesională de la Academia de Studii Economice (ASE) în urma unei sesizări primite la scurt timp după ce PressOne a dezvăluit, în exclusivitate, că teza de doctorat a lui Vâlcov este plagiată. Deși a fost invitat în fața Comisiei de Etică pentru a-și susține poziția față de acuzațiile aduse și pentru a se apăra, fostul consilier al premierului Dăncilă nu s-a prezentat.

Medicul Mircea Beuran, trimis în judecată pentru luare de mită

Medicul Mircea Beuran a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, fiind acuzat că a primit 10.000 de euro de la un medic pentru a asigura ocuparea, de către acesta, a unui post de asistent universitar în specialitatea Chirurgie generală în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București. “În data de 18 decembrie 2018, inculpatul Beuran Mircea, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit de la o persoană, medic într-o unitate spitalicească din București (martor în cauză), bani și bunuri în valoare de peste 10.000 de euro, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu”, se arată în rechizitoriu.

Concret, el ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, relative la ocuparea de către martor a unui post de asistent universitar pe perioadă determinată (în specialitatea chirurgie generală în cadrul U.M.F. “Carol Davila” București), îndatoriri ce puteau fi realizate de către inculpat prin oricare din actele care intrau în competența sa, în oricare din calitățile sale menționate. În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului, până la concurența sumei de 10.007 euro, asupra unui cont bancar aparținând lui Beuran.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. Medicul Mircea Beuran a fost plasat în arest la domiciliu, în 14 februarie, în acest dosar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.