Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Tătaru: De la mijlocul lui octombrie ne putem gândi la o pantă descendentă

Ziarul de Vrancea
8 sep 2020 885 vizualizări

„În momentul în care avem într-o clasă un copil cu infecție cu SARS-CoV-2, atunci acel copil merge către unitatea spitalicească iar ceilalți sunt în carantină la domiciliu și clasa se închide 14 zile”, a mai explicat ministrul Sănătății

Urmează „o lună grea, de încercare” în lupta cu pandemia de coronavirus, mai ales din cauza campaniei electorale și a reînceperii școlii, a afirmat ministrul Sănătății Nelu Tătaru. Ministrul Sănătății a precizat că, dacă regulile și precauțiile pentru prevenirea răspândirii sunt respectate, România ar putea intra pe o pantă descendentă a cazurilor de Covid-19 de la mijlocul lunii octombrie.

Ministrul a explicat ce se întâmplă dacă vor exista cazuri de copii care se infectează cu noul coronavirus: „În momentul în care avem într-o clasă un copil cu infecție cu SARS-CoV-2, atunci acel copil merge către unitatea spitalicească iar ceilalți sunt în carantină la domiciliu și clasa se închide 14 zile. În condițiile în care avem trei copii în trei clase diferite, aceștia merg către unitățile medicale iar ceilalți merg în carantină la domiciliu pentru 14 zile și școala se închide”, a adăugat Nelu Tătaru.

În ceea ce privește vaccinul împotriva gripei sezoniere, ministrul Sănătății a spus că au fost comandate trei milioane de doze, care vor începe să vină de la mijlocul lunii septembrie. „Anul trecut am avut 1,5 milioane doze de vaccin iar în farmacii s-au vândut circa 500.000 doze de vaccin. Anul acesta avem trei milioane de doze și, în funcție de necesitate, o să mai achiziționăm. Sper ca cei care până acum erau reticenți să apeleze la vaccinul antigripal. Suntem într-o pandemie cu coronavirus, toți ne plângem că nu avem un vaccin. Haideți atunci pentru ce avem vaccin să îl facem”, a afirmat Tătaru.

Sub 1.200 de cazuri în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 1.136 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, 257 fiind în București, iar bilanțul îmbolnăvirilor a ajuns la 97.033. 41 de persoane au decedat în ultimele 24 de ore, numărul total al deceselor fiind 3.967.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.199. Dintre acestea, 460 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 1.966.290 de teste. Dintre acestea 20.552 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 12.455 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.097 la cerere.

România, cea mai mare mortalitate din cauza mediului din UE

n poluarea atmosferică provoacă anual peste 400.000 de decese premature în UE, urmată de poluare fonică

Povara poluării și a schimbărilor climatice variază în Europa, existând diferențe clare între țările din estul și cele din vestul continentului. Cea mai mare pondere a deceselor cauzate de mediu la nivel național (27%) se înregistrează în Bosnia și Herțegovina, iar cea mai scăzută în Islanda și Norvegia (9%).

În UE, cea mai ridicată contribuție a mediului la mortalitate se înregistrează în România (19%), iar cea mai scăzută în Suedia și Danemarca (10%), se arată într-un comunicat publicat, ieri, de Agenția Europeană de Mediu (AEM).

Poluarea atmosferică și fonică, efectele schimbărilor climatice (de exemplu, perioadele de caniculă) și expunerea la substanțe chimice periculoase provoacă probleme de sănătate în Europa. Calitatea scăzută a mediului contribuie la 13% din numărul deceselor, potrivit unei evaluări referitoare la sănătate și mediu publicate de Agenția Europeană de Mediu.

Raportul, care se bazează în mare măsură pe datele Organizației Mondiale a Sănătății referitoare la cauzele deceselor și ale bolilor, evidențiază motivele pentru care calitatea mediului din Europa are un rol esențial în determinarea stării de sănătate și a bunăstării noastre. “Există o legătură clară între starea mediului și sănătatea populației. Cu toții trebuie să înțelegem că, având grijă de planetă, nu salvăm doar ecosisteme, ci și vieți umane, în special pe ale celor mai vulnerabili. Uniunea Europeană este devotată acestei abordări și, cu ajutorul noii Strategii în domeniul biodiversității, al Planului de acțiune pentru economia circulară și al altor inițiative din viitorul apropiat, ne îndreptăm spre construirea unei Europe mai reziliente și mai sănătoase pentru cetățenii europeni și nu numai”, a afirmat Virginijus Sinkevicius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit.

Poluarea atmosferică rămâne principalul risc de mediu la adresa sănătății în Europa, provocând anual peste 400.000 de decese premature în UE. Pe al doilea loc se situează poluarea fonică, care contribuie la 12.000 de decese premature, urmată de efectele schimbărilor climatice, în special perioadele de caniculă.

Restricții la alegerile locale pentru cei cu viză de flotant

Biroul Electoral Central (BEC) a decis, printr-o hotărâre, ca românii care nu și-au făcut viză de flotant până cel târziu la data de 4 septembrie să nu poată vota decât în localitatea de domiciliu la alegerile locale din 27 septembrie, potrivit documentului afișat pe site-ul instituției. „Alegătorul care, până cel mai târziu în data de 4 septembrie 2020, și-a stabilit reședința la o altă adresă decât cea de domiciliu votează numai la secția de votare unde este arondată strada la care își are reședința menționată pe actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorate permanente cu adresa de reședință”, potrivit deciziei luate de BEC.

De asemenea, „alegătorul care nu și-a preschimbat actul de identitate după modificarea limitei unității administrativ-teritoriale unde își are domiciliul sau reședința, votează la secția de votare la care este arondată strada ce figurează la mențiunea privind domiciliul sau reședința înscrisă pe actul de identitate”, conform sursei citate.

În schimb, alegătorul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie 2020, își poate exercita dreptul de vot în baza acestuia, mai arată hotărârea BEC.

În cazul alegătorilor care nu se pot deplasa la sediul secției de votare din cauză de boală sau invaliditate, aceștia pot depune cereri pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale dacă au domiciliul sau reședința în localitatea sau sectorul municipiului București în care se află secție de votare. Cererea va fi depusă numai la secția de votare la care este arondat imobilul unde solicită să se deplaseze urna specială, în preziua votului – 26 septembrie 2020, între orele 18.00-20.00, cu excepția situațiilor în care cauza de boală sau invaliditate survine ulterior.

Florian Coldea, audiat la Secția Specială

Fostul director adjunct al SRI Florian Coldea a fost audiat ieri la Secția Specială pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Coldea a sosit la sediul Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. El nu a făcut declarații în legătură cu motivul audierii sale.

Doi adolescenți, cercetați pentru că au omorât un bărbat lovindu-l cu pumnii și picioarele

Doi adolescenți sunt cercetați de procurorii din Alba pentru că au omorât un bărbat, lovindu-l cu pumnii și picioarele, victima fiind deocamdată neidentificată. Procurorii au început urmărire penală față de doi adolescenți, unul de 16 ani și altul de 19 ani, pentru comiterea infracțiunilor de omor și tulburarea ordinii și liniștii publice. “În fapt, s-a reținut că, în noaptea de 05/06 septembrie, în jurul orelor 01,00, în timp ce se aflau pe strada Nicolae Bălcescu din municipiul Blaj, județul Alba, pe fondul consumului de băuturi alcoolice și al unui conflict spontan, cei doi inculpați au exercitat lovituri cu pumnii și picioarele asupra unei persoane de sex masculin care nu a putut fi identificată până la acest moment. Victimei i-au fost cauzate leziuni traumatice abdominale care au condus la decesul acesteia, survenit în timpul transferului cu ambulanța de la Spitalul Municipal Blaj la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș“, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

Procurorii au sesizat instanța pentru ca cei doi să fie arestați preventiv pentru 30 de zile.

Alianța USR PLUS cere PNL să oprească atacurile împotriva candidaților săi

Alianța USR PLUS cere PNL să oprească atacurile împotriva candidaților săi, după ce în presă au apărut informații conform cărora conducerea PNL le-a cerut organizațiilor din țară să numere câți candidați USR PLUS la alegerile locale provin din alte partide. “Alianța USR PLUS cere public PNL să oprească atacurile împotriva candidaților săi, după ce în presă au apărut informații conform cărora conducerea PNL le-a cerut organizațiilor din țară să numere câți candidați USR PLUS la alegerile locale provin din alte partide. Cetățenii români au nevoie de soluții, nu de scandalul cu care i-au obișnuiți politicienii în ultimii 30 de ani. Mai ales acum, în criza provocată de pandemia de COVID-19”, se arată într-un comunicat USR PLUS.

Conform aceleiași surse, apelul Alianței vine în contextul în care “în presă au apărut informații că Secretariatul General al PNL strânge informații” despre candidații USR PLUS la alegerile locale din țară care în trecut au făcut parte din alte partide. “Alianța USR PLUS atrage atenția că PNL ar trebui să verifice propriile cifre legate de candidații traseiști din țară. Datele de la Autoritatea Electorală Permanentă arată că, în total, peste 6.000 de candidați de pe listele PNL la consiliile locale și județene sunt foști membri PSD și ALDE. Dintre ei, aproape 500 candidează la primării: 225 de la PSD, 100 de la ALDE”, menționează USR PLUS.

Senatul a respins proiectul USR privind desfășurarea timp de două zile a alegerilor locale

Senatul a respins ieri, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege al senatorului USR Florina Presadă care prevede desfășurarea alegerilor locale timp de două zile, pe 26 și 27 septembrie.

Propunere legislativă a fost respinsă cu 86 de voturi „pentru” și 44 de voturi „împotrivă”. Pe 24 iulie, senatorea USR Florina Presadă a înregistrat la Senat un proiect de lege care prevede desfășurarea alegerilor locale timp de două zile. În condițiile în care votarea s-ar realiza doar într-o singură zi, procesul de votare ar fi serios îngreunat și întârziat ca urmare a măsurilor de distanțare socială atât în interiorul secției cât și în afara ei, motivează parlamentarul. Inițiativa vine după ce amendamentul USR cu același obiect a fost respins în Legea votată de către Legislativ care stabilește data alegerilor pe 27 septembrie.

Inițiativa legislativă merge la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Șoferiță, proiectată la 15 metri de mașină după ce s-a răsturnat pe A1

O tânără în vârstă de 23 de ani din București a fost preluată cu un elicopter SMURD și transportată la un spital din capitală după ce mașina pe care o conducea pe Autostrada A1 s-a răsturnat în dreptul localității Bolintin Vale, la kilometrul 32, pe sensul de mers spre Pitești. “La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o descarcerare, precum și un echipaj SAJ care au găsit un singur autoturism răsturnat în afara părții carosabile și o victimă inconștientă la aproximativ 15 metri de acesta. Este vorba de o tânără în vârstă de 23 de ani din capitală care conducea autoturismul și se afla singură în mașină”, a declarat ieri, purtătoarea de cuvânt a ISU Giurgiu, Nicoleta Beianu. Ea spune că pompierii și polițiștii sosiți la fața locului au extins căutările pe o rază de două sute de metri de autoturismul răsturnat și au constatat că nu mai există altă victimă care să se fi aflat în mașină și să fi fost proiectată în afara autoturismului. Tânăra a fost preluată de echipajul SAJ Giurgiu sosit la fața locului. În sprijin a fost solicitat și un elicopter SMURD care a preluat tânăra și a transportat-o la un spital din capitală.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.