Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Tăriceanu, despre dosarul în care este vizat: Toate acțiunile acestea au un scop, au un impact asupra percepției opiniei publice; sunt numai 17.000 de pagini

Ziarul de Vrancea
11 nov 2018 507 vizualizări

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că în următoarele 14 zile va putea studia dosarul în care este vizat și în care Direcția Naținală Anticorupție cere ridicarea imunității sale. Tăriceanu a afirmat că sunt “numai 17.000 de pagini” și că ar trebui să aibă timp să le studieze. Președintele Senatului susține că acesta acțiuni “au un impact asupra percepției opiniei publice” și fac parte din “practica DNA”

“Solicitarea de începere a urmăririi penale a fost trimisă către Comisia juridică care are termen cinci zile pentru a întocmi un raport preliminar și a stabili ulterior un calendar. În interiorul a 14 zile, se pot consulta dosarele, nu numai de către membrii Comisiei. Voi avea și eu acces să văd care sunt acuzațiile care se aduc și inclusiv, probabil, dacă Comisia va cere, va trebui să răspund la întrebări și să prezint punctul meu de vedere în cadrul Comisiei”, a declarat Tăriceanu.

Acesta a spus că “sunt numai 17.000 de pagini, deci un raft de dosare” și afirmă că nu cunoaște conținutul acestora.

Tăriceanu a precizat că, la începutul anului, a primit o înștiințare de la DNA prin care era anunțat că a fost vizat de “nenumărate mandate de ascultare”, însă câând a cerut să vadă procesele verbale ale acestora i s-a spus că nu are nicio calitate procesuală.

“Între timp, înțeleg că s-au răzgândit cei de la Procuratură și au întocmit un dosar penal”, a ai spus Tăriceanu.

Întrebat ce părere are despre faptul că vicepreședintele Senatului, Claudiu Manda, a primit solicitarea DNA de ridicare a imunității și nu l-a informat, Tăriceanu a spus: “Mie mi se pare că a procedat, hai să spunem, bine. Fiind o solicitare care mă privea pe mine a preluat-o domnia sa ca să nu exisste vreo suspiciune că eu fiind chiar cel vizat s-ar încerca vreo amânare a termenelor. În mare, cred că a făcut foarte bine și m-a scos pe mine din orice posibilă speculație”.

Tăriceanu a mai spus că “toate acțiunile acestea au un scop, nu se poate spune că nu influențează”.

“Percepția publică este influențată pentru că unii oameni își vor pune întrebarea dacă este o acuzație solidă. Unii poate sunt tentați să spună că – dacă Procuratura trimite 73 de dosare – aceste lucruri au un impact asupra percepției opiniei publice. (...) Sunt convins că și acum, după ce vor lucrurile la suprafață, își vor da seama că este, de fapt, aceeași practică a DNA. Degeaba unii au vrut să acrediteze ideea că lucrurile se schimbă în România”, a mai afirmat Tăriceanu.

Biroul permanent al Senatului a discutat, luni, cererea DNA de ridicare a imunității președintelui Senatului.

DNA a cerut aviz pentru urmărirea penală a președintelui Senatului, într-un dosar vizând presupuse fapte de luare de mită, pe care le-ar fi comis în perioada în care era premier (2004 - 2008).

Cererea a sosit la Senat miercuri după-amiază.

Miercuri seara, Călin Popescu Tăriceanu susținea că la Senat nu s-a primit vreo cerere a DNA pentru avizarea urmăririi sale penale, el afirmând că “sunt unii «la butoane» care se gândesc că își pot păstra funcțiile sau oameni politici care mai cred că așa se câștigă alegeri și se pun guverne”.

Vicepreședintele Senatului Claudiu Manda a declarat, joi, că a primit solicitarea DNA de ridicare a imunității președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, după ora 15.00, însoțită de 73 de volume, fiecare având între 150 și 300 de pagini. Manda a precizat că nu l-a anunțat pe Tăriceanu cu privire la dosarul venit de la DNA, preferând în schimb să confirme public ceea ce presa scrisese deja. „Nu l-am informat că nu l-am informat. E un subiect delicat și am preferat să nu am dialog cu domnia sa”, a spus Manda.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru încheierea unor acte adiționale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

Iohannis: Guvernul Dăncilă - Dragnea, un “accident al democrației”, trebuie înlocuit

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la reuniunea Asociației Municipiilor din România, că țara noastră nu este pregătită pentru a prelua președinția Consiliului UE și că Guvernul Dăncilă - Dragnea, pe care l-a numit un “accident al democrației”, trebuie înlocuit. El le-a transmis primarilor de muncipii că ceea ce s-a realizat în orașele pe care le conduc li se datorează lor, nu actualului Executiv.

“Trebuie să menționez o mare îngrijorare pe care o am, deși nu vă privește direct. Este vorba despre anul 2019. Știți bine că de la 1 ianuarie, România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, o poziție onorantă dar și solicitantă pentru Guvern. Părerea mea este că nu suntem pregătiți de așa ceva. Acum câteva săptămâni am fost întrebat și am spus că vom face față. Necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democrației românești care este Guvernul Dragnea – Dăncilă”, a declarat Iohannis.

Șeful statului a admis că, anterior, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, a declarat că România este pregătită să preia președinția Consiliului UE, însă, între timp, “lucrurile au luat-o razna la Guvern”

Robu, la ieșirea de la DNA: Sub garanția de legalitate a aparatului Primăriei, sub semnătura mea, s-au vândut două maghernițe

Primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu, a declarat, luni, la ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) că, sub semnătura sa, având garanția de legalitate din partea aparatului de specialitate al Primăriei, s-au vândut “două maghernițe”. Robu spune că nu înțelege de ce a fost trimis în judecată, declarându-se “un om ultra cinstit, ultra corect”.

“Eu sunt un om ultra cinstit, ultra corect în tot ceea ce fac. Singura mea avuție până la vârsta asta, cu toate funcțiile pe care le-am avut, este onoarea. Nu pot să nu fiu revoltat când cineva atentează la onoarea mea și îmi împroașcă această singură avuție cu noroi. De ce să fiu eu trimis în judecată? De ce apare numele meu într-un material în care, pe patru pagini și jumătate din șase și ceva, e vorba despre lucruri total străine mie? În cazul meu, s-au vândut doar două maghernițe de către aparatul Primăriei, nu de către mine, cu o semnătură dată de mine, fără să mi se spună că acei chiriași au venit mai târziu sau alte aspecte. Sub garanția că totul este legal, dată de aparatul de specialitate”, a declarat Robu, la ieșirea de la DNA.

Acesta a afirmat că, sub semnătura sa, s-a vândut un apartament cu o cameră, în suprafață de 25 de metri pătrați, și un apartament cu două camere, în suprafață de 50 de metri pătrați.

Robu a precizat că, înaintea sa, semnaseră pentru legalitate alte cinci persoane din Primăria Timișoara.

Tăriceanu: Se apropie raportul pe MCV! O să vedeți ce trăznăi sunt acolo

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu afirmă că rapportul MCV, pe care Comisia Europeană ar urma să îl facă public marți, conține “trăznăi”, precizând că își dorește o Românie care să aibă un rol activ, “nu un rol în care stă în defensivă și primim observații de la unii și de la alții, ca și când am fi copiii de la școală”.

“Se apropie raportul pe MCV! O să vedeți ce trăznăi sunt acolo. Asta este supărarea mea. Mi-aș dori pentru țara mea mai mult. Vreau pentru concetățenii mei mai mult, vreau inclusiv nu numai să ne fie bine că ne crește salariul, dar vreau să ne bucurăm de o imagine care să fie în concordanță cu realitățile, vreau să văd o Românie care este capabilă să joace un rol activ, nu un rol în care stă în defensivă și primim observații de la unii și de la alții, ca și când am fi copiii de la școală”, a declarat Tăriceanu la România TV.

Un draft al raportului MCV ce va fi făcut public marți de Comisia Europeană, consultat de G4Media.ro, arată că evaluarea Bulgariei va fi mult mai bună decât a României. Executivul comunitar va arăta că România a îndeplinit doar două din cele 12 recomandări (referitoare la Sistemul Prevent al Agenției Naționale de Integritate și Agenția Națională a Bunurilor Indisponibilizate) și va adăuga alte recomandări extrem de dure.

Printre noile recomandări ale Comisiei Europene se numără: oprirea imediată a implementării legilor Justiției realizate de Comisia Iordache, precum și a ordonanțelor de urgență emise de Guvernul Dăncilă; stoparea implementării Codului Penal și a Codului de Procedură Penală modificate; asumarea de către Parlament și Guvern a recomandărilor Comisiei de la Veneția și GRECO (Grupul de State împotriva Corupției, un organism al Consiliului Europei) privitoarea la legislația din Justiție.

De asemenea, potrivit draftului, CE va cere și relansarea procesului de numire a șefului DNA, cu promovarea procurorilor cu experiență în lupta anticorupție.

Executivul comunitar va mai recomanda ca avizul CSM în procedura de revocare și numire procurorilor șefi să fie obligatoriu, și nu consultativ, cum este în acest moment.

În plus, raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare în justiție (MCV) va stipula clar că România nu va scăpa de acest mecanism.

Brăila: Copiii răniți în atacul de la mall au fost externați; starea adulților este stabilă

Cele zece persoane rănite în atacul de duminică de la Brăila sunt stabile, cei doi copii de 11 și respective 13 ani, fiind deja externați.

Potrivit medicului Alina Neacșcu, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Brăila, cei doi copii de 11 și 13 ani răniți în atacul de duminică au fost externați.

De asemenea, celelalte opt victime ale atacului sunt stabile, fiind internate la Secția Chirurgie, sub supravegherea medicilor. Unul dintre bărbații răniți mai grav va fi supus din nou miercuri unei intervenții chirurgicale. 

Între timp, polițiștii l-au dus pe tânărul de 20 de ani la Tribunalul Brăila, cu propunerea de arestare preventivă, el fiind acuzat de tentative la omor calificat și tâlhărie calificată.

Totodată, anchetatorii așteaptă rezultatele analizelor pentru a stabili dacă tânărul era drogat în momentul atacului, cert fiind că acesta era băut, cu o concentrație alcoolică de 0, 37 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat. 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.