MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Țara baronilor norocoși: Cadou de 1.500.000 euro de la mama
Primarul din Baia Mare, împotriva căruia ANI a demarat o anchetă, susține că a primit în dar un milion și jumătate de euro de la mama lui n cazul său amintește de Marian Oprișan care a primit o mașină de lux de mama lui și de mama pensionară a primarului din Iași care face afaceri imobiliare n
Agenția Națională de Integritate a anunțat ieri că primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, nu poate justifica 2.741.026 de lei reprezentând diferența nejustificată între averea dobândită și veniturile realizate în calitate de primar. Potrivit unui comunicat al instituției, ANI a sesizat comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Cluj. Agenția a sesizat și Parchetul de pe lângă judecătoria Baia Mare pentru fals în declarații, în cazul unui pretins împrumut de 500.000 de euro, pe care l-ar fi acordat unei persoane.
Cătălin Cherecheș susține că acest dosar împotriva sa a fost făcut la presiuni. El a declarat că în 2009 a primit un dar, o donație de un milion și jumătate de euro de la mama sa, care avea banii din vânzarea unui imobil. “Vreau să-mi exprim regretul pentru doamna care lucrează la ANI, că a fost pusă în această situație și știu presiunile care au fost asupra ei, atât din zona de conducere a ANI, cât și din zona unei alte entități tot cu trei inițiale, SRI. E o chestiune foarte simplă. La un moment dat, actualul director, domnul Hellvig, considera că eu am avut vreun rol în a i se realiza lui de către ANI, când era ministrul Dezvoltării, un astfel de dosar și bănuiesc că așa cum m-au băgat o dată în pușcărie... Domnul Hellvig considera că eu am fost la baza acestei chestiuni, am avut discuții concrete. (...) I-am întrebat pe cei de la ANI care este acuzația, pentru că ai dreptul să depui niște documente, să te justifici. N-au avut nici atât bun simț, ca să nu mai zic că nu au respectat legea, ca să îmi spună care este acuzația”, a susținut Cherecheș, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
Legat de împrumutul de 500.000 de euro pe care l-a acordat și pe care i-l impută ANI, primarul din Baia Mare a susținut că a avut acei bani de la mama sa, care i-a făcut un cadou de 1,5 milioane de euro.
“În 2009 am primit un dar, respectiv o donație din partea mamei mele de un milion și jumătate de euro. Această chestiune a fost verificată de către ANI în 2010. Mama mea avea banii în cont din vânzarea unui imobil și mi i-a transferat în numerar”, a declarat Cătălin Cherecheș.
Ministrul Justiției, atac la șefa CSM
Ana Birchall (PSD) îi reproșează Liei Savonea (apropiată de PSD) tonul agresiv, în condițiile în care Secția specială (înființată de PSD) rămâne în continuare fără conducere
Ședința plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în care ar fi trebuit validate rezultatele concursului pentru șefia Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, la care Adina Florea s-a situat pe primul loc, a fost amânată, ieri, din lipsă de cvorum. Este a treia amânare a ședinței care are pe ordinea de zi trei proiecte referitoare la Secția specială. Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat, la plecarea de la sediul CSM, că Lia Savonea ar trebui să asigure consensul. “Fac apel în primul rând la președintele CSM, pentru că este rolul președintelui, de a încerca să găsească consens și să ieșim din acest impas, din această situație. Nu am ce să comentez mai mult decât că, din punctul meu de vedere, am dat asigurări că Ministerul Justiției, ministrul Justiției va fi un partener de dialog, cu rugămintea, pe care am spus-o și în scris, să existe acest calendar care să cuprindă o zi și o oră și o ordine de zi a astfel încât asemenea situații să nu mai aibă loc”, a declarat Ana Birchall. Aceasta a precizat că are un sentiment de mâhnire că există asemenea situații, iar CSM ar trebui să fie garantul independenței justiției.
Întrebată despre relația tensionată pe care o are cu președintele CSM, Ana Birchall a declarat: “Nu prea înțeleg tonalitate asta de agresivitate. Pentru mine colaborare instituțională este absolut normală, firească, ne putem sfătui oricând, în mine are un partener de dialog, dar agresivitatea și a se spune altceva decât este în realitate sunt lucruri pe care eu nu am de gând să le tolerez”.
Șapte dintre membri CSM, doi judecători și cinci procurori, cer amânarea oricăror discuții despre Secția Specială până după publicarea rapoartelor GRECO și Comisiei de la Veneția, invocând faptul că se cere desființarea secției. Aceștia au precizat anterior că în mod deliberat nu participă la ședințele plenului.
Orban cere procedură de urgență pentru desființarea Secției Speciale
Președintele PNL, Ludovic Orban, dorește ca în sesiunea extraordinară a Senatului să se dezbată în procedură de urgență proiectul de lege inițial de liberali privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. El a precizat că acest proiect a trecut de Camera Deputaților prin adoptare tacită. “PNL a mandatat liderii grupurilor parlamentare să solicite ca în sesiunea extraordinară să se dezbată în Senat, în procedură de urgență, proiectul de lege inițiat de PNL privind desființarea secției speciale de cercetare a magistraților. Proiectul de lege inițiat de PNL a trecut de Camera Deputaților prin adoptare tacită și se găsește la Senat. Ca atare, am mandatat senatorii PNL și evident ceilalți colegi din Camera Deputaților să militeze pentru introducerea pe ordinea de zi în sesiune extraordinară și pentru adoptarea proiectului de lege al PNL privind desființarea secției speciale”, a spus președintele PNL.
El a menționat că și Comisia de la Veneția a prezentat un punct de vedere privind desființarea acestei secții. “Readuc aminte că în urma sesizării PNL adresată către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția și Comisia de la Veneția a prezentat un punct de vedere privitor la desființarea secția specială de anchetare a magistraților punct de vedere clar privitor la desființarea secției speciale de anchetare a magistraților, punct de vedere care se regăsește de altfel și în poziția GRECO și în pozițiile exprimate de-a lungul timpului de reprezentanții Comisiei Europene”, a explicat Ludovic Orban.
Familia adoptivă a Sorinei, plângere pe numele a doi procurori
n pe procurorul de caz îl acuză de presiuni directe la audierea de la Secția specială
Avocatul familiei adoptive a Sorinei a depus, la Secția de anchetare a magistraților, o plângere pe numele procurorului Mihaiela Moraru-Iorga și al procurorului general Bogdan Licu pentru modul în care au acționat în cauza privind adopția fetiței din Mehedinți. „Doamna procuror Iorga Moraru a reținut pașaportul acestui copil (fetița de 8 ani, n.r) cerându-l de la Serviciul de pașapoarte. Sigur că avea pașaport. Potrivit hotărârii judecătorești, care nu este desființată, Gabriel și Ramona Săcărin sunt părinții acestui copil. I-au scos pașaport, au făcut o cerere de eliberare a pașaportului solicitat de doamna Moraru Iorga pentru a împiedica acest copil să plece din țară. Aceasta este o măsură de restrângere a libertății de circulație. De fapt, este un control judiciar informal pe care doamna procuror l-a impus fără a fi supus controlului instanțelor judecătorești. În baza unui fake news, oprim copilul în țară și statul român ia măsuri fără probe în baza unui fake news”, a declarat Diana Gavra, avocatul familiei Săcărin (familia adoptivă a Sorinei), la sediul Secției pentru anchetarea magistraților.
Potrivit apărătorului, Mihaiela Moraru Iorga ar fi făcut presiuni asupra Ramonei Săcărin la audierea de acum câteva zile. „A făcut diverse presiuni asupra acesteia să-i dea date despre judecători. Așa cum se făcea pe vremuri la DNA. Toată lumea a condamnat aceste acțiuni asupra procurorilor abuzivi, pentru că de aceea s-a făcut secția, pentru procurorii abuzivi, nu? Doamna procuror Iorga Moraru, cu o tehnică demne de cauze mai bune - doamna Săcărin nu era inculpat - a făcut presiune să declare ceva împotriva judecătorilor”, a mai spus avocatul.
Mama adoptivă a Sorinei, Ramona Săcărin, a fost audiată, săptămâna trecută, de procurorii Secției pentru anchetarea magistraților vreme de 9 ore. La ieșirea de la audieri, Ramona Săcărin a spus că fetița este bine și că autoritățile îi vor decide soarta, nu ei.
Tăriceanu și Ponta vor candidat unic la prezidențiale
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este de părere că cea mai bună soluție la alegerile prezidențiale este un candidat unic din partea PSD - ALDE - PRO România, propunere anunțată de Victor Ponta. “Cu domnul Ponta am evaluat variantele pe care le avem la dispoziție pentru alegerile prezidențiale. Confirm ceea ce a spus domnia sa în această privință. Da, cred că cea mai bună soluție într-adevăr este de a avea un candidat unic”, a precizat Tăriceanu. El a adăugat că o decizie în acest sens va fi luată “cât de curând”.
Președintele PSD Viorica Dăncilă a declarat, la finalul ședinței coaliției de ieri, că PSD așteaptă sondajele de opinie privind candidații la alegerile prezidențiale, dar nu poate opri ALDE să discute cu alte partide. Ea a comentat astfel propunerea privind desemnarea unui candidat comun PSD-ALDE-Pro România.
Victor Ponta a declarat pentru Digi24.ro că Pro România își dorește ca la alegerile prezidențiale partidul său să aibă un candidat comun cu PSD și ALDE. Ponta l-a nominalizat în acest sens pe Sorin Cîmpeanu.
Cum va fi vremea în primele săptămâni din luna iulie
Vremea va continua să rămână caniculară în câteva intervale de pe parcursul următoarelor două săptămâni (1-14 iulie), însă vor exista și perioade de instabilitate atmosferică, arată prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), publicată ieri.
În Moldova, după primele două zile caniculare, caracterizate de maxime termice a căror medie va atinge 35 - 36 de grade, vremea se va răcori, astfel încât între 4 și 14 iulie regimul termic va fi apropiat de cel normal, concretizat printr-o valoare mediată la scara întregii regiuni de aproximativ 28 de grade. Media temperaturilor minime va avea o evoluție similară, cea mai ridicată medie va fi de 19 grade, pe 2 și 3 iulie, iar cele mai scăzute valori, de 15 - 16 grade, se vor înregistra în intervalul 4 - 14 iulie. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi mai mare spre jumătatea primei săptămâni și, din nou, după 9 iulie.
Conflictul Dăncilă-Pleșoianu continuă după Congres
Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a scris, ieri, pe Facebook, că descrierea făcută discursului său de la congresul PSD de sâmbătă de către liderul PSD Viorica Dăncilă ca fiind “antieuropean” și “antiamerican” este o “gogomănie” pe care nici criticii lui nu o folosesc. “Mult prea rafinată intelectual doamnă Dăncilă, cine dacă nu dumneavoastră putea pricepe și spune că discursul meu de la Congres a fost «antieuropean» și «antiamerican»!?... Nici măcar cei care mă critică de regulă nu au spus o asemenea gogomănie! Știau că s-ar fi plasat singuri în categoria «iremediabil penibili»... Tocmai de aceea, folosesc acest prilej pentru a remarca faptul că sunteți... remarcabilă. Se pare că nu «orice om îi e frică» să se facă de râs...
P.S. Ați uitat să ziceți și treaba aia cu «rușii». Ce naiba, doamna Dăncilă, tot eu să vă învăț? Noii dvs. «consilieri» de... serviciu ce păzesc?”, a scris deputatul social democrat Liviu Pleșoianu.
Președintele PSD Viorica Dăncilă a declarat, duminică, cu referire la acuzațiile lansate de Liviu Pleșoianu, că nu este condusă de servicii, precizând că și ea l-ar putea critica pentru discursul antieuropean și antiamerican de la Congres, pe care Viorica Dăncilă a spus că nu și-l asumă. Liderul PSD a precizat că l-a lăsat pe Liviu Pleșoianu să candideze pentru conducerea formațiunii social democrate, deși nu îndeplinea condițiile.