Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Tabloul "Ciobănaș cu turmă de oi", de Nicolae Grigorescu, adjudecat cu 55.000 de euro

Ziarul de Vrancea
1 mar 2018 765 vizualizări

Tabloul "Ciobănaș cu turmă de oi", de Nicolae Grigorescu, a fost adjudecat contra sumei de 55.000 de euro în "Licitația de Mărțișor II - Pictură și Sculptură" organizată miercuri de Artmark. Pictura a aparținut doctorului Alexandru Obreja/Obregia (1860-1937), personalitate de frunte a școlii românești de psihiatrie, fondator al spitalului de specialitate la București în 1923, profesor universitar. Prieten cu Grigorescu, a fost către sfârșitul vieții acestuia, medicul lui curant.

În aceeași licitație, tabloul "Ghiocel", semnat Grigorescu, a fost adjudecat contra sumei de 24.000 de euro, iar "Flori de primăvară", de Nicolae Tonitza, pentru suma de 12.000 de euro. și "Clopotnița Mănăstirii Viforâta", pictată de Gheorghe Petrașcu, a fost vândută la Artmark cu 12.000 de euro. "Crizanteme", de Corneliu Baba, a fost licitat în final pentru 5.500 de euro iar "Turbanul roșu", de Theodor Pallady, cu 5.000 de euro. Un bronz semnat Salvador Dali, "Perseu (Omagiu lui Benvenuto Cellini)" (1976), a fost adjudecat la 3.500 de euro.

Cod portocaliu de ger în Moldova

ANM anunță că începând de joi și până duminică vor fi precipitații mixte și polei, ninsori moderate cantitativ și strat consistent de zăpadă, intensificări ale vântului în special în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Banat și pe arii mai restrânse în restul teritoriului. De asemenea, instituie cod galben de ger în Maramureș, Crișana, Banat, vestul Olteniei și cea mai mare parte a Transilvaniei și cod portocaliu în Moldova, estul Transilvaniei, Muntenia, Dobrogea și local în Oltenia. Conform meteorologilor, în intervalul 1 martie, ora 23.00 – 4 martie, ora 10.00 se anunță precipitații mixte și polei, ninsori moderate cantitativ și strat consistent de zăpadă, intensificări ale vântului. "În intervalul menționat, temporar vor fi precipitații în majoritatea regiunilor. Va ninge, dar vor fi și perioade în care se vor semnala precipitații sub formă de lapoviță și ploaie cu depunere de polei, în special în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Banat și pe arii mai restrânse în restul teritoriului", anunță ANM, precizând că ninsorile vor fi moderate cantitativ, îndeosebi în sud-vestul țării, iar în zona Munților Banatului și în cea de vest a Carpaților Meridionali se va depune strat nou de zăpadă mai consistent. Temporar vor fi intensificări ale vântului în sudul Banatului, unde rafalele vor atinge în general 55...60 km/h, precum și în zona montană înaltă, cu viteze de 70...90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada. Unele intensificări ale vântului, dar la cote mai reduse, de 40...50 km/h, vor fi și în regiunile extracarpatice. Se instituie avertizare meteorologică cod galben în perioada 1 martie, ora 14.30 – 02 martie, ora 11.00, fiind semnalat un val de frig, care va afecta următoarele zone: Maramureș, Crișana, Banat, vestul Olteniei și cea mai mare parte a Transilvaniei; "Valul de frig va persista și se vor înregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă. Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și local va fi ger, mai ales dimineața și noaptea", precizează meteorologii. Un cod portocaliu valabil în intervalul 01 martie, ora 14.30 – 02 martie, ora 11.00, vizează temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua, în Moldova, estul Transilvaniei, Muntenia, Dobrogea și local în Oltenia. "În Moldova, estul Transilvaniei, Muntenia, Dobrogea și local în Oltenia, gerul va fi persistent în cea mai mare parte a intervalului, iar valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.     Temperaturile maxime se vor situa frecvent între -12 și -6 grade, iar cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, izolat mai coborâte, sub -25 grade", menționează meteorologii. În cursul nopții de vineri spre sâmbătă (2/3 martie) temperaturi sub pragul de ger (-10 grade) se vor înregistra în Moldova și izolat în restul teritoriului.

Cîțu (PNL): România va avea oameni plătiți mai bine, dar care lucrează în aceleași instituții dotate prost

România va avea oameni plătiți mai bine, dar care lucrează în aceleași instituții dotate prost, declară la RFI vicepreședintele PNL Florin Cîțu, care comentează majorarea salariilor medicilor și cadrelor didactice de la 1 martie. Florin Cîțu atrage atenția că majorarea salariilor „este o decizie care vine cu niște costuri".

"Pentru a face aceste creșteri salariale promise atât de pompos în campania electorală, creșteri salariale care aduc salariul medicilor la nivelul la care ar fi trebuit să fie în 2022, a fost nevoie de sacrificii foarte mari la buget. În primul rând, au fost tăiate anul trecut investițiile la jumătate din ceea ce fusese bugetat. Anul acesta deja sunt mai mici decât ceea ce fusese bugetat anul trecut. S-au tăiat banii de la bunuri și servicii, în special și acolo sunt incluse și echipamentele, tot ce trebuie pentru spitale sau pentru dotarea școlilor și așa mai departe. Deci o să avem oameni care sunt plătiți poate mai bine, dar vor fi în aceleași spitale dotate mai prost (...). Nu s-au putut face aceste creșteri fără o serie de ticăloșii din partea Guvernului”, susține el. În opinia lui Cîțu, "această creștere salarială mai mult și-o plătesc singuri de fapt, pentru că aproape 50% din ea va rămâne statului". "Se va duce de la 6.000 la 13.000 brut, este adevărat, dar din 13 mii scădeți aproape 48% și veți vedea care este salariul net. Este o creștere, dar nu este creșterea promisă (...). Creează un mediu economic distorsionat total, care nu poate să meargă înainte fără investiții (...), creează probleme foarte mari în economie această creștere salarială, nu a fost foarte bine gândită, a fost făcută doar în scopuri electorale”, consideră senatorul PNL, membru al Comisiei de Buget-Finanțe. De la 1 martie, au crecut salariile în sănătate și educație. Salariul unui medic primar de exemplu va crește de la aproximativ 6.000 de lei brut la 13.000 de lei, iar profesorii vor beneficia de majorări salariale de 20%.

Un gălățean, suspectat că și-a ucis fosta amantă cu mai multe lovituri de cuțit

Un bărbat, de aproximativ 40 de ani, din comuna gălățeană Pechea, este suspectat că și-a ucis, ieri, fosta amantă cu mai multe lovituri de cuțit, într-o criză de gelozie, după ce femeia l-ar fi părăsit în urmă cu câteva luni și s-a întors la soțul ei. Din primele informații se pare că bărbatul, de aproximativ 40 de ani, și femeia, de circa 33 de ani, cu care se cunoștea, s-ar fi întâlnit ieri dimineață pe o stradă din comuna Pechea. La un moment dat, bărbatul ar fi scos un cuțit și ar fi înjunghiat-o de mai multe ori pe femeie în zona gâtului și a feței, într-o criză de gelozie, pe motiv că femeia l-ar fi părăsit în urmă cu câteva luni și s-a întors la soțul ei cu care are doi copii. Aseară, bărbatul era audiat la Postul de Poliție din comuna Pechea.

Raytheon a emis către Aerostar o cerere de ofertă pentru sistemele Patriot

Compania americană Raytheon a anunțat ieri că a emis o cerere de ofertă către compania românească Aerostar pentru a obține mai multe informații despre piesele care ar putea fi fabricate la Bacău pentru radarul Patriot, parte din sistemul de rachete Patriot. În decembrie, ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat că România a făcut plata pentru primul sistem de rachete Patriot. Fifor a subliniat că Armata Română nu face shopping cu banii de la buget, în contextul în care încearcă să aducă sume cât mai mari în industria de apărare printr-o cooperare cât mai strânsă la nivel industrial cu producătorii de armament. Costul de achiziție a primului sistem Patriot se ridică la 910,1 milioane de dolari americani, inclusiv TVA, iar valoarea totală estimată a contractului este de 4,64 miliarde de dolari, inclusiv TVA. Raytheon a anunțat că a emis o cerere de ofertă, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru Aerostar, consideră vicepreședinte pe apărare integrată antiaeriană și anti-rachetă din cadrul diviziei Raytheon Sisteme Integrate de Apărare, Tom Laliberty. ”Această cerere de ofertă este o oportunitate pentru Aerostar de a furniza componente atât pentru sistemele Patriot destinate României, cât și pentru inventarul global de sisteme Patriot. (...) Peste 220 de unități Patriot aflate în proprietatea a 14 națiuni, inclusiv România, reprezintă o piață foarte mare și o oportunitate de export foarte bună pentru industria de apărare românească”, a spus Tom Laliberty, în cadrul comunicatului. În octombrie 2017, Raytheon a semnat cu Aerostar un acord de colaborare privind producția și mentenanța sistemelor Patriot achiziționate de România. Raytheon se află în prezent în proces de negociere pentru semnarea de noi memorandumuri cu mai multe companii românești. Soluția Patriot de la Raytheon reprezintă un sistem tactic antiaerian și anti-rachetă, care oferă protecție împotriva unui număr de amenințări, inclusiv aeronave, rachete tactice balistice, rachete de croazieră și vehicule aeriene autonome.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.