Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Suspiciuni de “activități ilicite” privind decesele de la Suceava

Ziarul de Vrancea
30 mar 2020 700 vizualizări

Există indicii că decesele de la Suceava sunt în leParchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunțat că, în cazul deceselor înregistrate la Spitalul Județean Suceava, la persoane confirmate cu Covid-19, există indicii că acestea sunt în legătură cu activitatea ilicită desfășurată de funcționarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum și din cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava). Aceste persoane nu ar fi respectat măsurile dispuse de autorități în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, în perioada ianuarie-martie.gătură cu activitatea ilicită desfășurată de funcționarii publici din sistemul medical, au anunțat ieri procurorii

Parchetul a anunțat că în acest caz se fac cercetări privind infracțiunile de zădărnicire a combaterii bolilor și abuz în serviciu deschis după ce mai multe cadre medicale de la Spitalul Județean Suceava au fost confirmate cu Covid-19.

În urma cercetărilor, procurorii au stabilit că la nivelul Spitalului Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava au fost înregistrate decese ale unor pacienți care au fost confirmați pozitiv în urma testării pentru Covid-19, decese care au avut loc atât anterior datei de 23 martie, cât și ulterior acesteia. “La acest moment există indicii că aceste decese sunt în legătură cu activitatea ilicită desfășurată de funcționarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum și din cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava), aceste persoane nerespectând măsurile dispuse de autorități în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, în perioada ianuarie-martie 2020. În instrumentarea cauzei, având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, la data de 27 martie, urmărirea penală a fost extinsă cu privire la fapte sub aspectul infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual”, se arată în comunicat.

Persoane testate cu încălcarea legii

Anchetatorii spun că în cadrul cercetărilor sunt avute în vedere împrejurările în care s-a realizat testarea pentru infecția cu Covid-19, “respectiv au fost testate unele persoane, cu încălcarea reglementărilor legale, în condițiile existenței unui număr limitat de teste, iar probele recoltate unor angajați ai Spitalului Județean de Urgență Suceava nu au fost înaintate către laboratoare specializate, în vederea analizării, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, zădărnicind în acest fel activitățile de prevenire și combatere a infecției virale cu noul coronavirus”.

Parchetul mai spune că au fost încălcate reglementările privind izolarea, carantinarea și internarea persoanelor suspecte sau confirmate cu Covid-19, “în sensul că persoane confirmate pozitiv nu au fost internate în fapt în Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean Suceava”. Procurorii mai spun că ancheta se realizează luând în considerare limitările impuse existența stării de urgență. “Având în vedere situația critică în care se află municipiul Suceava, este prioritar ca toate cadrele medicale să-și îndeplinească cu maximă diligență obligațiile de serviciu, fără a fi supuse unor presiuni suplimentare în acest moment”, precizează Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

Cel puțin 30 de decese la Suceava

Încă 293 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore, bilanțul ajungând la 2.245, ceea ce implică trecerea la scenariul 4 de abordare a epidemiei.

La ATI, ieri la prânz, erau internați 62 de pacienți, dintre care 36 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți era staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 11.576 de persoane. Alte 123.577 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 24.654 de teste. Ultimul bilanț publicat de autorități cofirma decesul a 78 de persoane pe teritoriul României, 30 dintre acestea fiind consemnate la Spitalul din Suceava. În ceea ce privește situația din alte state, 19 cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 6 în Franța, 2 în Marea Britanie, unul în Germania și unul în Spania, au decedat.

De asemenea, în ultimele 24 de ore, prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite 15 dosare penale, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Poliția de Frontieră a întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat, în același interval de timp, 990 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină. Polițiștii au depistat, în ultimele 24 de ore, 8.276 de persoane care nu au respectat măsura privind restricționarea circulației. Acestora le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale, în valoare de 13.174.104 lei.

 

CASETA:

“Din sacii negri sună telefoanele”

Gianina Ursu, nepoata unui pacient de 68 de ani care a murit luni dimineață în Spitalul Județean din Suceava, a relatat pentru site-ul G4Media.ro situația din spitalul transformat într-o sursă de infecție pentru pacienți și medici deopotrivă. Pacientul fusese internat cu 4 zile în urmă, având simptome de astm. El nu a fost testat pentru coronavirus, potrivit declarațiilor nepoatei sale, iar familia așteaptă acum să afle rezultatul testelor făcute după moartea sa. “Unchiul meu a murit dimineață la ora 5. Nu răspundea la telefon și familia a intrat în panică, nimeni nu știa nimic. Avem în famillie o doctoriță care a dat telefoane în tot spitalul și așa a aflat că e mort. A aflat de la morgă”, relatează Gianina Ursu. “Cu o zi în urmă, unchiul meu spunea familiei că din sacii negri cu care sunt transportați pacienții morți sună telefoanele. Erau rudele care sunau să afle ce se întâmplă cu ei. Unchiul meu a fost marcat de această imagine. În cele din urmă, și el a murit în spital”, a mai spus Gianina Ursu. Pacientul a fost internat în secția de pneumologie a Spitalului Județean Suceava. “Exact unde Gheorghe Flutur a fost internat singur într-o rezervă, deși el trebuia internat la secția de boli infecțioase, pentru că era pozitiv de coronavirus”, a declarat Gianina Ursu. De ce a fost nevoie de zeci de telefoane pentru a afla situația pacientului internat? “Doctoriței din familia noastră care a încercat să afle ce se întâmplă i s-a spus că unchiul meu nu avea telefon și de asta nu au putut să anunțe familia că a murit. Dar el avea telefon, așa a ținut legătura cu familia. În plus, pe fișa de internare e trecut numărul de telefon al familiei, dar nu a sunat nimeni”, a mai povestit nepoata pacientului decedat.

Sondaj: PNL și PSD, în scădere, USR și PLUS, pe plus

PNL și PSD au scăzut în intențiile de vot în luna martie, creșteri înregistrând USR, PLUS și Pro România, potrivit unui sondaj IMAS realizat la comanda Europa FM, în perioada 5-26 martie, acoperind practic începutul crizei coronavirusului. Astfel, față de măsurătoarea anterioară, PNL a scăzut cu patru procente, de la 40,7% la 36,7%. O pierdere a înregistrat și PSD care a rămas fără două procente în intențiile de vot, de la de la 25,8% la 23,9%. USR a câștigat peste două procente având un scor electoral de 12,5%, față de 10% la măsurătoarea din februarie. PLUS aproape și-a dublat însă scorul electoral, ajungând de la 3,5% la 6,5%. Un alt partid care a înregistrat creștere este Pro România, formațiunea lui Victor Ponta fiind creditată cu 5,8%, față de 4,6% în februarie. Celelalte partide parlamentare sunt sub pragul electoral: ALDE - 3,5%, UDMR - 4,5%, iar PMP - 3,5%. 20% dintre cei intervievați se declară nehotărâți, iar aproape 5% spun că nu ar vota dacă duminică ar fi alegeri parlamentare.

Sondajul are o marjă de eroare de 3,1%.

Dosar penal pentru o persoană care a dat o petrecere acasă

Cinci bărbați au fost izolați la domiciliu și amendați cu câte 5.000 lei fiecare, după ce au participat la o petrecere dată acasă la un bărbat din orașul brăilean Ianca, aflat în izolare la domiciliu. Polițiști din cadrul Poliției Orașului Ianca s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe 29 martie, în jurul orei 21,00, mai mulți bărbați ar fi consumat băuturi alcoolice și ar fi ascultat muzică la domiciliul unui bărbat, în vârstă de 40 de ani, din Ianca, fața de care era dispusă măsura izolării la domiciliu. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au identificat cinci bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 47 de ani. “Bărbatul de 40 de ani a fost condus într-un centru de carantină pentru 14 zile și i s-a întocmit dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor”, se arată în comunicatul Prefecturii Brăila.

Legea privind sancțiuni mai aspre pentru apelarea abuzivă la 112, promulgată

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, legea care prevede înăsprirea sancțiunilor pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgență 112, introducându-se și sancțiunea alternativă a prestării unei activități în folosul comunității. Legea modifică Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU) în sensul majorării amenzilor aplicate pentru apelarea abuzivă a numărului unic 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 114, precum și pentru alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, introducându-se, totodată, sancțiunea alternativă a prestării unei activități în folosul comunității. Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114 se va sancționa cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei sau cu prestarea de la 100 de ore la 200 de ore de activități în folosul comunității. Săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau, prin derogare de la dispozițiile art. 9 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.180/2002, cu modificările și completările ulterioare, cu prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității. De asemenea, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție se va sancționa cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității. Săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an se sancționează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei sau, prin derogare de la dispozițiile art. 9 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr.2/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.180/2002, cu modificările și completările ulterioare, cu prestarea de la 400 de ore la 800 de ore de activități în folosul comunității. Datele cu caracter personal sunt stocate de către administratorul SNUAU pentru o perioadă de 5 ani. La împlinirea termenului, datele cu caracter personal vor fi șterse sau, după caz, distruse.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.