Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sus foc, jos neputința și incompetența autorităților

Ziarul de Vrancea
15 feb 2021 870 vizualizări

O femeie a murit după ce a stat agățată de balcon iar apoi a căzut de la etaj sub privirile pompierilor n „salvatorii” de la ISU ajunși la fața locului nu aveau nici autoscară și nici o pernă gonflabilă pe care femeia să poată sări, așa că au privit neputincioși n incendiul ar fi fost provocat de o lumânare aprinsă pentru fiul victimei, care a murit recent

O femeie de 56 de ani din Constanța a murit ieri după ce a căzut de la balconul apartamentului de la etajul 6, cuprins de un incendiu violent. Ea ieșise pe balcon pentru a scăpa de flăcările din locuință și a așteptat acolo minute bune să fie salvată. Potrivit presei locale, bărbatul aflat în apartament a reușit să se salveze fugind pe scări. Soția lui s-a întors să ia ceva din apartament. Apoi, ea a ieșit pe balcon, în încercarea de a se salva. A stat până când flăcările s-au apropiat de ea, apoi a încercat să coboare pe zidul blocului. Ea a căzut însă în gol, iar echipajul medical sosit la fața locului nu a mai putut să o salveze. Femeia a căzut de la etaj sub privirile pompierilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța, care au ajuns acolo la scurt timp de la apelul la 112. Ei au venit însă fără autoscară și fără o banală saltea, astfel că au fost spectatori ai momentului în care femeia s-a prăbușit în gol de la etajul 6. Pe rețelele de socializare au fost postate imagini cu momentul șocant în care femeia cade de la balconul din care ieșea un fum negru, în timp ce în fața blocului se afla mașina ISU, cu cel puțin 3 pompieri.

Două minute sau un sfert de oră?

Contactat de site-ul Hotnews.ro, purtătorul de cuvânt al ISU Constanța, Anca Chiriță, a spus că pompierii au mers fără saltea pentru că nu există așa ceva în dotarea ISU. Cum e posibil ca ISU să nu aibă în dotare o saltea? “Pentru că inspectoratul nu este dotat, nu există în dotarea Inspectoratului nicio saltea. Au fost la un moment dat și s-au înlocuit cu alte mijloace de intervenție la înălțime - autoscări mecanice”, a fost răspunsul reprezentantului ISU. Pompierii aflați la fața locului nu aveau însă nici autoscară. Întrebată cum a fost totuși posibilă o astfel de tragedie, sub ochii pompierilor, Anca Chiriță a răspuns: “Se vor verifica toate aspectele”.

ISU Dobrogea a transmis, printr-un comunicat de presă, că la detașamentul care a intervenit la incendiu nu există în dotare o autoscară, astfel că aceasta a trebuit adusă de la un alt detașament, aflat la o distanță de 8 kilometri. Concluzia cinică: autoscara a ajuns la fața locului la exact două minute după ce femeia a căzut în gol. Dar nici măcar acest fapt nu este cert. O filmare de pe o cameră de bord arată că autoscara a ajuns la locul incendiului la ora 9.40 și nu la 9.27, cum a informat inițial ISU Dobrogea. Șeful instituției a anunțat o anchetă și pentru lămurirea acestui aspect, dar și pentru verificarea modului cum a fost gestionată întreaga situație de urgență, precizând că, dacă cineva se face vinovat, trebuie să răspundă.

Potrivit ISU, incendiul a fost provocat cel mai probabil de o lumânare aprinsă de femeia respectivă. Băiatul acesteia murise în urmă cu câteva săptămâni, iar de atunci în camera acestuia femeia ținea mereu aprinsă o lumânare. Soțul femeii a fost rănit, suferind arsuri de gradul doi pe față și a fost dus la spital pentru îngrijiri medicale.

Peste 3.500 de români s-au infectat cu COVID după prima doză de vaccin

n în ultimele săptămâni s-a constatat o reducere a ratei de incidență a infecției în spitale de peste 87% ca urmare a vaccinării în masă a cadrelor medicale

Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că circa 3.500-3.600 de persoane care au primit prima doză de vaccin anti-COVID s-au infectat cu noul coronavirus. “Este, de altfel, principalul motiv pentru care aceste persoane nu s-au prezentat la doza de rapel, așa cum au fost programate în platformă”, a explicat Gheorghiță.

În ceea ce privește numărul celor care s-au infectat după ce au făcut și rapelul, medicul a menționat că “sunt foarte puține cazuri”. “Din punct de vedere al numărului, cu totul sunt 3.500-3.600 de persoane, ceea ce reprezintă un număr foarte mic comparativ cu numărul persoanelor vaccinate”, a adăugat Valeriu Gheorghiță. Acesta a menționat că “este prematur” să se discute despre un așa-zis pașaport de vaccinare care să permită accesul în diverse locuri publice, menționând că decizia nu aparține comitetului care coordonează activitatea de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță a precizat că aproape 90% (89,96%) dintre cadrele medicale eligibile în prima etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 sunt vaccinate cu ambele doze în acest moment, iar peste 98% cu prima doză.

În ultimele săptămâni poate fi observată o reducere a ratei de incidență a infecției în spitale de peste 87%, mai spune medicul. Mai mult, toate cele trei vaccinuri autorizate, care au ajuns în România - Pfizer, Moderna și Astra Zeneca - protejează aproape 100% față de forma gravă de boală și față de decesul cauzat de virus, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

În ceea ce privește persoanele din centrele rezidențiale, dintre cele 49.000 de persoane care doresc să se vaccineze, au fost vaccinate cu două doze de vaccin peste 46% și 86% cu prima doză, a spus Gheorghiță, care a subliniat că “observăm o reducere de peste 60% a cazurilor de îmbolnăvire.” Testarea de rutină a persoanelor care vor să se vaccineze nu este recomandată, a mai explicat medicul.

Răspunsul imun se va menține mai mult de un an

Medicul Valeriu Gheorghiță a mai afirmat că datele la opt luni privind răspunsul imun pe care îl oferă cele trei vaccinuri puse pe piața din Uniunea Europeană la acest moment este anticipat la “cel puțin” un an. El a menționat că toate cele trei vaccinuri sunt similare din punctul de vedere al răspunsului imun. “Avem date disponibile la 8 luni, care arată cât se poate de bine. Practic, răspunsul imun se păstrează, ceea ce înseamnă că anticipăm o durată de cel puțin un an a acestui tip de răspuns imun. După cum știm, studiile care evaluează durata răspunsului imun se întind pe o perioadă de 24 de luni, ceea ce înseamnă doi ani. Această perioadă nu a fost aleasă întâmplător pentru că se anticipează chiar o durată a răspunsului imun care depășește această perioadă, dar avem nevoie de mai mult timp pentru a culege aceste date și pentru a veni cu dovezi în acest sens. Nu anticipăm ca după opt luni să înregistrăm o scădere abruptă a răspunsului imun, deci probabil răspunsul imun se va menține mai mult de un an, vom vedea cât după această perioadă”, a declarat Gheorghiță.

Soția pacientului care a murit în Belgia: Criminali cu sânge rece mi-au spus în față că au alte priorități

Soția bărbatului care a suferit arsuri în urma electrocutării într-un accident de muncă și care a decedat după ce a fost transferat la un spital din Belgia acuză atitudinea autorităților. „Mie îmi pare rău dacă dl. ministru spune că nu există un autor moral. Nu mă interesează ce culoare politică are fiecare, ce declară. Eu vă spun doar că nu se întâmplă nimic în România, că a trebuit să ies public ca să-mi strig năduful ca să pot să-l duc acolo. Prea târziu. Regret că nu am ieșit, poate, mai devreme. Dacă pleca vineri, poate se întâmpla să fie bine și nu eram în situația asta astăzi. Pe mine nu mă interesează autorul moral, pe mine mă interesează criminali cu sânge rece care mi-au spus direct în față că au alte priorități. A trebuit să aștept zile în șir, să-l plimb pe soțul meu în toată România, de la un spital la altul, ca să ajungă într-un final într-un spital unde cineva să-și dea interesul pentru el. Doar că a fost prea târziu! Înțelegeți? Mult prea târziu!”, a declarat femeia, la Digi 24.

Întrebată cine i-a spus că are alte priorități, e a afirmat că supărarea ei este legată de cei de la Departamentul pentru Situații de Urgență, care „s-au comportat așa cum s-au comportat”. Femeia a precizat că a deranjat-o tonul conversației cu persoana de la DSU cu care a ținut legătura, o persoană care răspunde la telefon, „un domn doctor” despre care „cei de la DSU știu mai bine cine este”. „Domnul acela cu care m-am conversat mi-a spus în primă fază să am răbdare, că are alte priorități sau că trebuie să mă ia în ordinea priorităților și mi-a transmis că i-am stricat imaginea domnului Arafat!”, a povestit femeia.

Soțul femeii, care a suferit arsuri în urma electrocutării, într-un accident de muncă, și care a fost transferat la un spital din Belgia, a decedat luni.

Pacientul a fost transportat inițial la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, iar, apoi, în 21 ianuarie, a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgențe “Sfântul Spiridon” din Iași. În 28 ianuarie, misiunea de zbor pentru transferul în Belgia a fost anulată din motive tehnice, iar pacientul a fost internat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București. A doua zi a fost transferat în Belgia, cu un zbor umanitar operat de Ministerul Apărării Naționale.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a decis trimiterea Corpului de control al ministrului la cele trei unități medicale din România unde a fost internat pacientul pentru realizarea unui raport de control privind îngrijirile medicale care i-au fost acordate.

Anchetă după ce un operator 112 a certat o familie care a cerut ajutorul

Departamentul pentru Situații de Urgență anunță că a cerut declanșarea unei anchete disciplinare față de un operator de la Serviciul de Ambulanță Cluj care i-a certat pe părinții unei fetițe care sunaseră la 112 pentru a cere ajutor întrucât copila urina cu sânge. Acesta le-a reproșat că nu reprezintă o urgență, iar abia la al treilea apel, preluat de un alt operator, a fost trimisă o ambulanță. “Precizăm că ne delimităm categoric de un astfel de comportament total neprofesionist și nu vom admite ca astfel de situații să fie tolerate”, subliniază DSU.

Presa locală a relatat că, în noiembrie, părinții unei fetițe de un an și câteva luni, din comuna Aghireșu, au sunat la 112 pentru a solicita o ambulanță întrucât micuța urina cu sânge. Operatorul care a preluat apelul, o femeie, le-a reproșat celor doi că nu au sunat la medicul de familie, întrucât problema nu reprezintă o urgență. Atunci când tatăl i-a spus că va răspunde dacă fiica sa pățește ceva, aceasta le-a spus părinților că ei sunt răspunzători pentru felul în care își cresc copiii. Abia la al treilea apel la 112, preluat de un alt operator, a fost trimisă o ambulanță pentru ca fetița să fie dusă la spital.

„Pașaport de vaccinare” ca să intri în supermarket sau în bar?

Prim-ministrul Florin Cîțu a precizat că este prematur să existe o discuție despre introducerea unui pașaport de vaccinare în vederea accesului în cafenele, restaurante sau supermarket, iar campania de vaccinare împotriva COVID-19 este la început. „Nu am avut această discuție în Guvern. Nu este o discuție oficială. Am văzut discuțiile în spațiul public. Nu cred că este momentul. Suntem în plină campanie de vaccinare, deci nu cred că este momentul să discutăm despre așa ceva. Discuția este prematură. Suntem la începutul campaniei de vaccinare”, a declarat Florin Cîțu marți la Parlament.

Accident cu victime după ce o mașină a intrat într-o florărie

O femeie a fost rănită, iar doi copii au suferit un atac de panică în urma unui accident produs ieri în Alba Iulia, în care au fost implicate două autoturisme, unul dintre acestea pătrunzând ulterior într-o florărie.

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia a intervenit pentru acordarea de prim-ajutor medical și descarcerare la un accident rutier produs în municipiul Alba Iulia, la intersecția a două străzi. “În accident au fost implicate două autoturisme cu cinci pasageri, rezultând trei victime, dintre care o femeie încarcerată, conștientă, și doi copii pasageri, cu atac de panică”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba, Radu Botezan. Ulterior descarcerării, femeia a fost predată unui echipaj medical și transportată la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, situat la câteva sute de metri distanță de locul producerii accidentului.

Una dintre mașinile implicate în accident a pătruns într-o florărie, distrugând ușa de acces și avariind o parte din rafturile pline cu flori.

Poliția a demarat o anchetă pentru a stabili modul în care s-a produs accidentul.

România, în top 3 țări cu cele mai puține zile de școală

România este una dintre cele trei țări europene care au cele mai puține zile de școală din Europa: în jur de 165, la fel ca Malta și Albania, spun experții europeni în raportul „The organisation of school time in Europe”, realizat de Agenția Executivă pentru Educație a Comisiei Europene. Analiza, făcută pe anul școlar în curs, arată că la polul opus se află Danemarca și Italia, cu 200 de zile de școală, iar jumătate din țările/regiunile europene au între 170-180 de zile și în alte 17 țări/regiuni, zilele de școală variază între 181 – 190.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a decis ca România să mențină și anul viitor școlar 34 de săptămâni de școală, la fel ca anul în curs care ne plasează în top 3 state europene cu puține zile de școală. În anul școlar în curs, cele 34 de săptămâni de școală înseamnă doar 167 de zile lucrătoare. Structura anului școlar 2021-2022 a fost publicată ieri în Monitorul Oficial și păstrează cele doar 34 de săptămâni de școală, în ciuda apelurilor repetate ale specialiștilor din educație ca anul școlar să fie extins.

Deputat PNL: Spor de praf de 2.500 de lei la Avocatul Poporului

Deputatul PNL Cristian Băcanu susține, într-un mesaj publicat pe Facebook, că la instituția Avocatul Poporului un director beneficiază de spor de praf și condiții vătămătoare în valoare de 2.500 de lei. „2500 de lei este sporul de praf și condiții vătămătoare pe care îl primește lunar un director din instituția Avocatului Poporului. 2500 de lei! Adică un salariu minim pe economie. Sau puțin peste 10 alocații majorate. Sau aproape două pensii medii. Și asta pentru că stă, aparent, în praf. Că de lucrat în condiții vătămătoare, mă îndoiesc sincer că o face. Este unul din multele sporuri, plătite din bani publici luați de la investiții în infrastructură, în sănătate, în educație și în alte domenii vitale, cu care PSD și-a cumpărat liniștea și și-a îmbuibat camarila de partid”, a scris Cristian Băcanu.

Acesta susține eliminarea unor astfel de sporuri care „căpușează banul public”. „Și în mediul privat se lucrează cu calculatorul, dar de spor pentru că își obosesc ochii nici nu poate fi vorba. Și nici de spor de stres. Și nici de spor de mediu toxic. Și nici de multe astfel de sporuri, care mai de care mai jignitoare la adresa bunului simț și mai agresive cu banul public. Ban pe care îl varsă la buget, lună de lună, cei care lucrează în mediul privat; de cele mai multe ori în stres, în mediu toxic sau în fața unui calculator. Fără să primească niciun spor, evident!”, a mai scris deputatul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.