Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Summitul ”Inițiativei celor Trei Mări” de anul viitor va avea loc la București

Ziarul de Vrancea
6 iul 2017 495 vizualizări

Un coridor Nord-Sud care să treacă prin țara noastră a fost un subiect abordat de președintele României la discuțiile cu liderii celor 11 state din regiune

Summitul ”Inițiativei celor Trei Mări” de anul viitor va avea loc la București, urmare a propunerii făcute de către președintele Klaus Iohannis și acceptată de participanții la reuniunea de joi de la Varșovia, au declarat surse oficiale. Președintele Klaus Iohannis a participat ieri, la Summitul „Inițiativei celor Trei Mări” (Baltică – Adriatică – Neagră), care a avut loc la Varșovia și la care invitat special a fost președintele SUA, Donald Trump.

Președintele Klaus Iohannis a confirmat, apoi, într-o declarație de presă, că summitul din 2018 va fi organizat în România. Șeful statului a precizat că scopul acest summit este realizarea unor "coridoare" între nord și sud, care să lege cere trei mări: Adriatică, Marea Neagră și Marea Baltică. Potrivit președintelui, aceste "coridoare" trebuie să fie atât rutiere, cât și ferate, dar și în comeniul transportului de date și de energie. Întrebat care sunt obiectivele particulare ale României în acest context, Iohannis a spus că vom "contura" astfel de ținte, împreună cu celelalte țări participante. El a adăugat că trebuie cu prioritate dezvoltată infrastructura, dar trebuie și ca România să beneficieze de securitate energetică. Șeful statului a fost întrebat și despre posibilitatea unui coridor Nord-Sud, care să treacă prin România, el afirmând că acest subiect a fost discutat, fiind un proiect care trebuie realizat. O temă de discuție a fost și problema gazului lichefiat american, ca sursă alternativă de energie. "După părerea mea, trebuie să fim foarte realiști și să gândim în primul rând la economiile noastre. Dacă vrem să avem securitate energetică, trebuie să avem disponibilitate energetică, să profităm de toate ofertele de energie care sunt pe piață. (...) Nu cred că trebuie să se teamă cineva de această ofertă de gaz lichefiat. Dacă condițiile se încadrează în normele noastre este o sursă în plus", a spus Iohannis. Șeful statului a subliniat că va fi în ajutorul Europei să scadă dependența de gazul rusesc, chiar dacă aceasta nu este o problemă care să afecteze neapărat și România.

La Summitul „Inițiativei celor Trei Mări” participă șefi de stat și reprezentanți ai acestora din 12 țări din Europa Centrală și de Est: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

O nouă decizie controversată a CCR: Prag la neglijența în serviciu

 Curtea a mai decis că infracțiunea de neglijență în serviciu este constituțională, doar dacă prin sintagma "îndeplinire defectuoasă" a îndatoririlor de serviciu se înțelege "încălcarea legii"

Curtea Constituțională (CCR) s-a pronunțat ieri asupra unui dosar în care erau contestate articolele din Codul penal privind neglijența în serviciu. Articolul 298 din Codul penal prevede că "încălcarea din culpă de către un funcționar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă". "În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.249 alin.(1) din Codul penal din 1969 și ale art.298 din Codul penal sunt constituționale în măsura în care prin sintagma «îndeplinirea ei defectuoasă” din cuprinsul acestora se înțelege «îndeplinirea prin încălcarea legii»", potrivit unui comunicat de presă al Curții. CCR arată că în această decizie s-a luat în considerare și hotărârea 405 din 15 iunie 2016, privind abuzul în serviciu. "Sintagma «îndeplinirea ei defectuoasă», din cuprinsul acestora, nu întrunește condițiile calitative impuse atât de Constituție, cât și de Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, nefiind enunțată cu suficientă precizie pentru a se înțelege la ce dispoziții legale se raportează încălcarea îndatoririlor de serviciu. Astfel, Curtea a reținut că defectuozitatea îndeplinirii unui act trebuie stabilită numai prin raportare la legea în domeniu", explică CCR. Judecătorii cer și ca Parlamentul să insituie un prag valoric, la fel ca în cazul abuzului în serviciu. "Curtea a statuat cu privire la necesitatea complinirii de către legiuitor a omisiunii legislative constatate, sub aspectul valorii pagubei sau intensității/gravității vătămării drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice în vederea asigurării clarității și previzibilității normei penale examinate", se arată în comunicat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.