Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Studiu: Opt din zece români au făcut cel puțin un gest caritabil, în ultimii doi ani

Ziarul de Vrancea
25 mai 2022 974 vizualizări

Opt din zece români (80%) donează bani, produse, timp și fac gesturi caritabile, iar jumătate susțin că ar fi dispuși să facă voluntariat într-o organizație neguvernamentală umanitară, arată datele unui studiu, publicat joi.

Conform cercetării realizate de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) și Kaufland România, dintre cei 80% care au făcut cel puțin un gest caritabil în ultimii doi ani, peste 60% s-au implicat social, în timp ce peste un sfert susțin că se implică și/sau donează cel puțin o dată pe lună.

Rezultatele sondajului “Cum te simți când faci bine? Cum și de ce îi ajuți pe cei în nevoie?” relevă, totodată, că aproape jumătate dintre cei chestionați (46,5%) au ajutat persoane din grupuri vulnerabile și au donat din impuls, 41,62% au donat unei organizații neguvernamentale, iar 39,8% au ajutat persoanele cunoscute sau necunoscute prin servicii sau produse.

În același timp, un sfert dintre cei chestionați au răspuns nevoilor ONG-urilor prin donații sub formă de servicii și produse.

Potrivit sursei citate, majoritatea respondenților afirmă că susțin anumite cauze prin redirecționarea a 3,5% din impozit (24,21%), în natură, prin produse sau servicii (20,66%), în numerar (20,15%) și prin transfer bancar (19,77%). De altfel, în ultimii doi ani, șapte din zece români au donat prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, dar mai bine de o pătrime dintre ei (27,5%) nu știau că există posibilitatea de a redirecționa o parte din taxele pe care le plătesc la stat.

De asemenea, peste 43% din totalul celor care donează spun că donațiile lor sunt recurente: 23,21% au făcut donații cu frecvență anuală, iar 19,14% s-au angajat în donații lunare. Cele mai multe donații recurente lunare (peste 45%) au o valoare cuprinsă între 11 și 50 de lei, urmate de cele între 51 și 100 de lei, care reprezintă aproape o cincime din totalul donațiilor lunare recurente.

În același context, datele studiului arată că peste jumătate (aproape 53%) dintre donațiile recurente din ultimii doi ani au mers către ONG-uri, în timp ce aproape o treime dintre acestea au ajuns direct la beneficiari pentru plata unor tratamente medicale, de exemplu.

Pe de altă parte, dintre cei care nu au făcut gesturi caritabile până acum (doi din zece români), majoritatea invocă faptul că nu au bani suficienți pentru a dona (73,77%). Un alt motiv este că nu dețin produse pe care le-ar putea dona (33,61%) și nu au nici timp (16,39%) de alocat pentru activități de voluntariat. Cei care susțin că nu oamenii obișnuiți sunt cei care ar trebui să ajute consideră că probleme atât de grave nu se pot rezolva prin donații individuale.

Peste 90% dintre cei chestionați consideră că sectorul privat ar trebui să se implice mai mult în sprijinirea cauzelor sociale și umanitare: în viziunea a mai bine de o treime dintre respondenți (38,15%) companiile ar trebui să își poată deduce mai mult de 20% din impozitul pe profit, iar o proporție similară consideră că este nevoie de o lege nouă a sponsorizării.

Sondajul iVox a fost realizat cu ocazia Zilei #InStareDeBine, o inițiativă care marchează anual implicarea organizațiilor neguvernamentale pentru comunități puternice și sustenabile, în cadrul programului “În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Chestionarul a fost completat de 1.155 de respondenți, în perioada 12 - 20 mai 2022, iar datele statistice au fost culese prin metodologia CAWI - Computer Assisted Web Interviewing. Cei mai mulți dintre respondenți au vârste între 35 și 50 de ani, studii liceale sau universitare și venituri medii.

Se majorează premiile la olimpiadele naționale

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat, joi, că în ședința de Guvern a fost adoptată o Ordonanță privind majorarea premiilor pentru olimpiadele naționale. Astfel, premiul I va fi 1.000 de lei, premiul 2 va fi de 700 de lei, premiul 3 de 500 de lei, iar mențiunea va fi de 300 de lei. În plus, se vor acorda burse de performanță și pentru elevii din sistemul privat care ajung să reprezinte România la olimpiadele internaționale.

Ministrul a mai spus că aveam un sistem ridicol de recunoaștere a performanței la nivel național, iar la nivel internațional și regional, lucrurile sunt în regulă.  “Premii naționale care să pornească de la 65 de lei și să se oprească la 150 de lei, pentru un elev care a fost primul în țară la o olimpiadă au fost considerate ridicole de către Guvern, pe bună dreptate. Pe cale de consecință, premiul I va fi 1.000 de lei, premiul 2, 700 de lei, premiul 3, 500 de lei, iar mențiunea 300 de lei”.  

A doua măsură anunțată de ministru este pentru participarea la olimpiadele naționale, Guvernul a doblat astăzi alocația zilnică pentru cazare și masă, pentru fiecare participant, în medie fiind în jur de 20.000 de participanți, elevi și profesori.  “Dublarea de la 100 la 200 de lei, pe zi, alocație, înseamnă că, luând în calcul numărul de participanți, alocația zilnică pentru participarea la olimpiade este 4 milioane de lei zilnic, susținuți de Guvernul României”, a mai spus Cîmpeanu.

El a precizat că o altă măsură luată de Guvern a fost ca performanța elevilor la olimpiadele internaționale să fie recunoscută indiferent de școala de unde provin, prin alocarea unor burse de performanță, pentru prima oară în școlile private. “Sunt elevi care reprezintă România, care merită recunoașterea statului pentru nivelul înalt la care reprezintă România, indiferent de sistemul de stat sau particulșr”, a arătat el.

USR București nu-l urmează pe Cioloș

Vlad Voiculescu, liderul USR București le transmite colegilor, într-un mesaj intern, în contextul informațiilor privind o plecare a lui Dacian Cioloș din partid, că “nimeni din conducerea filialei București și niciunul dintre reprezentanții organizației în Parlament, consiliul general sau consiliile de sector nu pleacă”. “Vă transmitem câteva gânduri în lumina anunțului intern al mai multor colegi europarlamentari de a demisiona din partid. Trebuie să recunoaștem că am fost tulburati de vestea plecării lor. Sunt și rămân prietenii noștri, oameni care au pus umărul la construcția politică în care suntem astăzi și la schimbarea României. Vă spunem însă de la început că noi nu plecăm. Nimeni din conducerea filialei București și niciunul dintre reprezentanții noștri în Parlament, consiliul general sau consiliile de sector nu pleacă. Rămânem aici și construim mai departe în USR”, spune Vlad Voiculescu în scrisoarea adresata colegilor din partid.

 El arată: “Partidul acesta va fi așa cum vom ști și vom munci să îl construim împreună. Avem procese interne de îmbunătățit, propuneri interne ale membrilor care trebuie discutate și o cultură organizațională încă în formare”. Voiculescu spune că pentru membrii USR București, decizia de a rămâne este o chestiune de responsabilitate față de bucureșteni.

 “Să nu uităm: 175.000 de oameni au votat USR PLUS la alegerile locale! La București am reușit să lucrăm ca o echipă, la sectoare, la Primăria Generală și în Consiliul General, indiferent dacă adeziunea inițială a unuia sau a altuia fusese la USR sau PLUS. Responsabilitățile asumate de noi, aici în filiala București, trebuie duse până la capăt, așa cum am promis celor cărora le-am cerut încrederea. Responsabilitatea noastră este de asemenea față de români și de noi înșine, de misiunea asumată de a schimba în bine țara asta”, afirmă el.

Potrivit lui Vlad Voiculescu, ultimii ani le-au arătat trei lucruri: doar uniți - alături de cei din Piața Victoriei, de societatea civilă și de toți cei care se săturaseră de politica veche - putem reuși să câștigăm bătăliile importante.

“Mergem înainte în primul rând prin forțe proprii, nu ne putem baza pe partidele devenite simple agenții de plasat pile și relații la stat decât circumstanțial și pe termen scurt; Lupta este lungă și grea iar neimplicarea și divizarea din ultimii 30 de ani nu pot fi reparate în câțiva ani de o mână de oameni. E nevoie de mulți Oameni care să lucreze împreună, cu integritate. Astăzi, USR PLUS este alternativa la cleptocrația feudală susținută de FSN pe roșu și FSN pe galben. Și asta nu doar la Bruxelles, nu doar la București, ci peste tot: în sute de sate și orașe, în Parlamentul României și în Parlamentul European. Nu a fost ușor să construim ceea ce este partidul astăzi. Două cicluri electorale și o fuziune (încă neterminată) au fost necesare pentru a ajunge aici. Și știm cu toții că este doar începutul”, mai afirmă el.

 Scrisoarea este semnată de Vlad Voiculescu, Președinte USR București, împreună cu reprezentanții USR din organizație.

Primii kilometri din autostrada Moldovei A7 vor fi construiți de italieni

Primul contract scos la licitație de pe viitoarea autostradă a Moldovei A7 va fi semnat cu italienii de la Impresa Pizarotti, care între 2014 și 2021 au lucrat la 17 km pe A10 Sebeș - Alba Iulia, anunță Compania de Drumuri, după ce singura contestație depusă a fost respinsă de CNSC.

„Joi, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins contestația formulată de către Nurol Insaat ve Ticaret AS împotriva rezultatului procedurii comunicat de CNAIR SA, în data de 18.04.2022, operatorilor economici participanți la procedura de atribuire a contractului de achiziție pentru execuția lucrărilor de construcție a lotului 1, Ploiești – Buzău”, anunță CNAIR.

Astfel, CNAIR anunță că „va iniția procedurile pentru semnarea contractului” pentru execuția primilor 21 de km ai autostrăzii A7 spre Moldova, de la Ploiești (Dumbrava) la Mizil cu Asocierea Impresa Pizzarotti & C.S.p.A. – Pizzarotti S.A. – Retter Project Management SRL.

Oferta câștigătoare este în valoare de 1.468.550.055,22 Lei fără TVA, cu un termen de execuție de 20 de luni și o perioadă de garanție de 10 ani.

Asocierea italo-română a fost declarată câștigătoare în urmă cu o lună, după ce inițial fusese calificat câștigător un alt ofertant, ulterior descalificat.

Lungimea acestui lot este de 21 km și include construcția a 14 poduri și a unui pasaj de o complexitate tehnică ridicată, în lungime de 550 m.

Buzău: Un pui de căprioară ajuns în grija autorităților a fost adoptat de o cățelușă

Un pui de căprioară ajuns zilele trecute în grija autorităților locale din Buzău după ce un trecător l-a observat singur în parcul Crâng din municipiu și a crezut că este abandonat a fost predat în grija AJVPS Buzău pentru a fi trimis în Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice de la Focșani.

Odată ajuns în curtea AJVPS, puiul de căprioară a fost adoptat de o cățelușă cu pui care i-a permis acestuia să sugă lapte alături de puiul ei.

Viceprimarul municipiului Buzău, Ionuț Apostu, a postat, joi, pe Facebook un filmuleț în care se vede cum puiul de căprioară se hrănește de la “mama” lui adoptivă, alături de noul său “frate”. “Uneori supraviețuirea capătă nuanțe incredibile! Dacă cei mai mulți nu dădeau nicio șansă la viață puiuțului de căprioară găsit în Crâng, grație unor oameni cu suflet mare de la AJVPS Buzău, puiul a fost preluat în menajeria lor alături de celelalte animale, și, aproape de neimaginat, a fost adoptat de o cățelușă alături de puii ei! Imaginile vorbesc de la sine! Am încercat să ducem puiul la Centrul de Reabilitare a Faunei Sălbatice de la Focșani, însă ne-a fost comunicat că este prea mic și nu au posibilități de îngrijire! Iată însă că dragostea de mamă depășește orice bariere chiar și în lumea necuvântătoarelor!”, a scris Apostu.

Brașov: Șpagă la Registrul Auto Român

Procurorii și polițiștii brașoveni au făcut, ieri dimineață, 36 de percheziții în dosarul de corupție care vizează angajați ai Registrul Auto Român (RAR) Brașov. Un număr de 37 de persoane au fost ridicate și duse la audieri.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că descinderile au loc în cadrul anchetei care vizează mita de la RAR Brașov, unde angajați ai instituției sunt suspectați că primeau bani sau alte foloase pentru a trece de verificările de specialitate autovehicule care nu corespundeau din punct de vedere tehnic.

Bacău: Pui de căprioară care nu se putea deplasa, găsit într-un cartier din Târgu Ocna

Polițiștii din Târgu Ocna, județul Bacău, au intervenit la un caz mai puțin obișnuit, după ce au primit o sesizare din partea unui localnic. Oamenii legii au preluat, dintr-un cartier al orașului, un pui de căprioară care nu se putea deplasa și pe care l-au dus la veterinar.

Acțiunea inedită a polițiștilor băcăuani a avut loc în urma unui apel la 112. Un bărbat de 52 de ani a sunat la numărul de urgență pentru a anunța că, într-un cartier din localitatea Târgu Ocna, se află un pui de căprioară.

 “Patrula de siguranță publică s-a deplasat imediat la fața locului unde a depistat un pui de căprioară care nu se putea deplasa. Polițiștii au solicitat ajutorul unui medic veterinar pentru a-i acorda puiului de căprioară îngrijiri medicale de specialitate”, informează, joi, Poliția județeană Bacău.

Oficialii IPJ precizează că “polițiștii apreciază și încurajează atitudinile de acest gen”, considerând că persoanele care procedează în acest fel constituie un exemplu pentru întreaga comunitate. Polițiștii au transmis public mulțumiri bărbatului care a sesizat prin 112 prezența puiului de căprioară.

Piedone contestă în instanță condamnarea primită în dosarul Colectiv

Fostul primar Cristian Popescu-Piedone a depus la Curtea de Apel București o contestație la executare împotriva condamnării de patru ani închisoare primită pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în legătură cu tragedia din octombrie 2015 de la clubul Colectiv, în urma căreia au decedat 64 de persoane. Este prima acțiune în justiție la care apelează Piedone pentru a scăpa de condamnare după ce a fost închis în penitenciar. Instanța a stabilit în acest caz termen pe data de 16 iunie.

Piedone mai are la dispoziție două căi extraordinare de atac la care poate apela - contestația în anulare și recursul în casație. Pe 12 mai, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat de Curtea de Apel București la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu, pedeapsă scăzută la jumătate față de condamnarea de 8 ani și 6 luni de închisoare cât luase la Tribunalul București.

Pe lângă scăderea la jumătate a pedepsei, Piedone a fost scos și de pe lista inculpaților care trebuie să plătească daune de zeci de milioane de euro către victimele incendiului. Piedone este acuzat că semnat acordurile și autorizațiile de funcționare a clubului Colectiv într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispozițiile privind controlul după emiterea autorizațiilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.