Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Studiu: 56% dintre români se declară membri ai familiei tradiționale

Ziarul de Vrancea
29 oct 2018 643 vizualizări

Peste o treime dintre români (38%) susțin că sunt membri ai unei familii moderne, în care copiii au acces sporit la tehnologie, iar opiniile lor sunt considerate importante, reiese dintr-un studiu de specialitate realizat online și dat publicității ieri.

În același timp, mai mult de jumătate (56%) dintre români declară că fac parte dintr-o familie tradițională, iar pentru 63% dintre aceștia familia modernă rămâne aspirațională, procentul fiind constant față de 2017. Cercetarea iSense Solutions arată faptul că românii văd familia modernă ca pe una în care copiii au acces sporit la tehnologie (83% versus 35% în familiile tradiționale), opiniile lor sunt considerate importante (86% versus 46% în familiile tradiționale), iar cheltuielile pentru educație sunt mai mari (52%) față de o familie tradițională (45%). De asemenea, părinții dintr-o familie modernă investesc în educația lor privind rolul de părinte (86% versus 45%), își supraveghează mai atent copiii (78% versus 38%) și, mai târziu, își încurajează copiii să își aleagă singuri cariera (90% versus 48%).

În plus, cei chestionați au menționat că într-o familie modernă membrii își exprimă părerile, chiar dacă nu sunt de acord unii cu alții (87% versus 48%), au loc discuții cu copiii pe teme sensibile, cum ar fi nașterea, moartea, separarea (85% versus 53%), iar membrii familiei apelează la psiholog sau psihoterapeut fără teama de a fi stigmatizați (80% versus 23%).

Totodată, rolurile într-o familie modernă sunt împărțite în mod egal și nu țin cont de gen (80% versus 57% în familiile tradiționale).

"Într-o familie modernă este mai comun ca membrii să locuiască într-o casă închiriată (17% versus 8%) și să nu fie căsătoriți (48% dintre cei din familiile moderne nu sunt căsătoriți, comparativ cu 33% în familiile tradiționale). Prietenii au un rol însemnat în familiile moderne, 63% din membrii unei familii moderne considerând că prietenii sunt parte din familie, versus 46% în familiile tradiționale. Pe de altă parte, în familiile tradiționale, bunicii joacă un rol mai important: copiii sunt crescuți pe baza sfaturilor bunicilor (84% în familiile tradiționale versus 40% în familiile moderne), există o relație mai apropiată cu familia extinsă (88% tradițional versus 51% modern), iar situațiile în care copiii sunt crescuți de bunici sunt mai frecvente (73% în familiile care se percep ca fiind tradiționale versus 49% în familiile moderne)", se notează în concluziile studiului.

Nu banii fac diferența

Potrivit sursei citate, există percepția că media veniturilor într-o familie modernă este mai ridicată decât într-o familie modernă, în sensul că 77% dintre familiile moderne sunt asociate cu o medie mai mare a veniturilor pe gospodărie față de 52% dintre familiile tradiționale. Cu toate acestea, ideea nu se verifică în realitate, media veniturilor familiilor din mediul urban fiind similară, respectiv 4.939 lei în cazul familiei moderne și 4.918 lei în cazul celei tradiționale.

Studiul iSense Solutions a fost realizat online pe un eșantion de 501 de respondenți din mediul urban. Datele sunt reprezentative pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani din mediul urban din România, gradul de eroare fiind de ^/-4.38%, la un nivel de încredere de 95%.

Lider PNL: Moțiune de cenzură, sigur în noiembrie

n în acest moment se poartă negocieri, în special cu puciștii din PSD, spune un liberal n trece Tudorel Toader testul moțiunii simple?

Președintele PNL Dâmbovița, Virgil Guran, a declarat, ieri, că liberalii vor depune în noiembrie o moțiune de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă. „Încă nu am stabilit exact când depunem moțiunea, dar o pregătim. În luna noiembrie sigur va fi o moțiune. Da, purtăm negocieri, discutăm cu toată lumea. Suntem realiști, e posibil din nou să nu treacă moțiunea, pentru că ați văzut PSD și ceilalți care sunt la guvernare se gândesc: aoleu, dacă trece moțiunea, nu mai suntem noi aici la bucate. Și atunci votează să nu treacă moțiunea. Dar vă spun foarte sincer că noi sperăm să obținem mai multe voturi decât am obținut la cealaltă moțiune și să demonstrăm oamenilor că am și început cu analiza economică. Mergem spre un lucru rău în momentul de față, indiferent de ce se laudă cei de la PSD, începând de la inflație până la dobânzi, până la rata împrumutului, avem probleme”, a precizat Guran. Întrebat dacă se poartă negocieri, iar atenția este îndreptată mai ales către puciștii din PSD, Guran a răspuns afirmativ.

„Normal. E mai ușor de adus să voteze, nu? Se întâmplă și un lucru interesant acum, e prima dată când există o fractură în PSD și oamenii respectivi e posibil să își facă un partid care să treacă de 5%. La noi, pe dreapta, ne-am divizat, ne-am omorât de nu se poate”, a spus Virgil Guran.

Potrivit unor surse citate de Digi24, conducerea partidului i-a informat pe parlamentarii PNL că toți parlamentarii trebuie să fie la București în perioada 14-21 noiembrie.

Pentru ca o moțiune de cenzură să fie adoptată, liberalii au nevoie de 233 de voturi, iar parlamentarii PNL, PMP și USR au împreună 152 de membri. Prin urmare ar avea nevoie și de voturi și de la alte formațiuni, inclusiv de la parlamentari ai puterii.

Toader, “ievaluat” în Parlament

Moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției, inițiată de USR și PNL, a fost citită ieri în plenul Camerei Deputaților. Opoziția îi cere demisia ministrului, caracterizându-l drept „un ministru de nota 4”. Înaintea moțiunii, ministrul a declarat, comentând titlul acesteia, că probabil semnatarii sunt adepții sistemului sovietic, cu note de la 1 la 5. De asemenea, în timpul ședinței de plen, ministrul a distribuit pe Facebook o fotrografie cu fiul său Teodor și cu partenera acestuia.

„Spuneați că vine pentru fiecare o vreme a evaluării pentru fiecare. A venit vremea evaluării dumneavoastră și am concluzionat că sunteți un ministru de nota 4”, se arată în textul moțiunii numită „Ministrul Justiției, un ministru de nota 4”, citit de deputatul USR, Stelian Ion.

Partidele semnatare se întreabă cum ar fi arătat România astăzi dacă în urmă cu o sută de ani, în pragul Marii Uniri, ar fi fost condusă de politicieni precum Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu sau Viorica Dăncilă, în locul regelui Ferdinand, reginei Maria sau al lui Ionel Brătianu. Opoziția arată că societatea românească este atacată grav de virusul corupției, care s-a dezlănțuit, astfel că instituțiile judiciare ar trebui lăsate să-și facă datoria. PNL și USR subliniază că și ministrul Justiției Tudorel Toader se face vinovat de faptul că ridicarea MCV a devenit un obiectiv îndepărtat, adăugând că Toader este doar un instrument în mâinile lui Dragnea și Tăriceanu, astfel că a decis să o revoce pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA doar pentru a decapita cea mai incomodă și nesuferită instituție din România pentru corupți. „Ocupat fiind cu ocrotirea drepturilor infractorilor, mai ales a politicienilor, nu aveți timp să vă plecați urechea și la nevoile reale ale magistraților. Nu le asigurați condiții decente de muncă. Sunt sufocați de dosare la propriu și la figurat, lucrează în birouri mici, înghesuiți, în condiții total improprii. După dumneavoastră, magistrații ar trebui să stea cuminți, să asiste pasiv la distrugerea justiției și a statului de drept, să nu îi deranjeze câtuși de puțin pe cei care vor să siluiască justiția și să fie mulțumiți doar pentru că primesc o leagă”, mai scrie în textul moțiunii.

Ministrul face apel la “normalitate”, vorbind despre drepturile penalilor

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut apel la normalitate, în Parlament, unde a fost citită moțiunea simplă împotriva sa. Toader spune că revenirea la normalitate înseamnă ca un cetățean să nu fie trimis în judecată pe nedrept. El a fost și ironic, spunând că cel care evaluează pe cineva trebuie să fie cel puțin egal în grad profesional cu persoana evaluată, referindu-se la deputatul USR Stelian Ion.

„Revenirea la normalitate înseamnă să trecem de la o politică penală represivă, la una preventivă, cu recuperarea prejudiciilor. Înseamnă se reașezăm competențele jurisdicționale”, a subliniat ministrul Justiției.

Moțiunea simplă va fi suspusă votului astăzi.

Cum a transformat PSD închisoarea de 5 zile acasă, în detenție de 5 ani acasă

Senatorul USR Mihai Goțiu explică procesul legislativ prin care s-a ajuns ca, de la un proiect umanitar pe care l-a semnat, să fie votată în Senat detenția la domiciliu fără brățară electronică pentru pedepsele cu închisoarea de până la 5 ani. Plenul Senatului a votat luni mai multe modificări la Legea privind măsurile privative de libertate, întoarsă de CCR în Parlament, printre care și posibilitatea ca pedepsele de până la 18 luni de închisoare, pentru fapte fără violență, să fie executate la domiciliu. De asemenea, detenția la domiciliu va fi aplicată și pedepselor de până la 10 ani în cazul femeilor însărcinate și persoanelor care au minori în întreținere.

”Cum au folosit Dragnea, Tăriceanu & Co un proiect de lege cu scopuri umanitare pentru a-și scoate din închisoare, înainte de termen, favoriții, prietenii, clientela și «sponsorii»”, scrie Mihai Goțiu pe contul său de Facebook, menționând că a apărut în spațiul public informația conform căreia ar fi semnat și inițiat, alături și de colegul Dan Lungu de la USR, proiectul de lege votat luni de Senat. Goțiu explică modul ”cum funcționează sistemul majoritar, de tip medieval, al PSD și al aliaților lor de cursă lungă ori de conjunctură”.

Astfel, senatorul USR precizează că inițiativa legislativă pe care a semnat-o în primăvara anului trecut se referea exclusiv la dreptul condamnaților de a fi alături de familie la înmormântarea unei rude apropiate ori în alte situații grave (probleme medicale, calamități).

”Practic, era vorba de o învoire de câteva zile (maxim 5 zile), din motive umanitare. La elaborarea propunerii legislative au contribuit și reprezentanți ai Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR – CH). Legea a fost adoptată de Senat, ca primă cameră sesizată, în forma inițială, pe 4 decembrie 2017. În timpul parcurgerii procesului legislativ la Camera Deputaților, alianța PSD – ALDE a adăugat amendamente care au schimbat fundamental sensul legii (cele legate de executarea pedepsei la domiciliu, eliberarea înainte de termen a «academicienilor» din pușcării și altele asemenea). Forma radical schimbată a fost adoptată de Camera Deputaților pe 16 iunie 2018”, continuă Mihai Goțiu.

El amintește că, din cauza modificărilor de la Camera Deputaților, în urma sesizării ICCJ, legea a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională (CCR) pe 4 iulie 2018 și a fost trimisă la reexaminare în Parlament. ”Solicitarea de reexaminare a ajuns, ieri, la vot. Majoritatea din Senat a încălcat flagrant decizia CCR, adoptând legea în forma declarată neconstituțională, cu 102 voturi «pentru», 14 voturi «împotrivă» și 3 abțineri. Alături de colegii senatori de la USR prezenți am votat, evident, împotriva șmecheriei. Dacă aceeași formă va fi adoptată, din nou, și la Camera Deputaților (cameră decizională), vom discuta cu juriștii și, cel mai probabil, vom ataca iar legea la CCR. Atenție: CCR a desființat legea și pe fond, nu doar pe motiv că forma inițială a fost viciată grosolan pe parcursul procesului legislativ”, explică senatorul. El spune că, din păcate, asemenea lucruri se întâmplă atâta vreme cât tot ceea ce urmăresc cei de la PSD și aliații lor e să-și salveze colegii și colaboratorii cu probleme penale.

Politicienii maghiari, foc și pară după ce Juncker a numit 1 decembrie o zi de sărbătoare a Europei

Péter Szijjártó, ministrul de Externe al Ungariei, a revenit ieri cu un atac la președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, pe care l-a acuzat că nu respectă ”durerea” cauzată Ungariei de unirea României. Atacul lui Szijjártó vine la o zi după ce Ministerul de Externe de la București a criticat precedentele declarații similare ale unor oficiali de la Budapesta, condamnând explicit ”mesajele sau declarațiile care incită la ură sau conflicte interetnice”.

Péter Szijjártó a declarat pentru agenția maghiară de presă MTI că Jean-Claude Juncker a demonstrat în ultimii patru ani și jumătate că nu este potrivit pentru a conduce Comisia Europeană.

Potrivit MTI, ministrul ungar a reacționat astfel față de poziția MAE al României, care a salutat afirmațiile lui Jean-Claude Juncker . Acesta din urmă a declarat că ziua de 1 Decembrie este o sărbătoare a întregii Europe, nu doar a României.

Péter Szijjártó a explicat că Juncker ar fi trebuit să întruchipeze unitatea Europei, “dar nu a fost în stare nici la Brexit, nici în cazul migrației, nici în cazul sărbătorii naționale a României”, potrivit MTI.

Ministrul de externe a subliniat că “Europa va fi puternică și unită odată ce vom accepta că anumite date istorice reprezintă pentru unii momente de bucurie, iar pentru alții, durere”. De asemenea, ar fi important ca “celor care își amintesc cu tristețe de un eveniment să nu li se pretindă să fie fericiți, o astfel de așteptare este imorală și necinstită”, a spus Péter Szijjártó.

Premierul Dăncilă a refuzat să transmită un mesaj pentru victimele din Colectiv

Premierul Viorica Dăncilă a refuzat să transmită un mesaj victimelor din Colectiv. Ea a fost întrebată de jurnaliști, ieri, când s-au împlinit trei ani de la tragedia din clubul din Capitală, dacă are un mesaj pentru victime, dar nu a răspuns și a plecat. Viorica Dăncilă a răspuns întrebărilor jurnaliștilor despre eventuala remaniere guvernamentală și despre preluarea de către România a președinției Consiliului UE, iar la finalul declarațiilor ea a fost întrebată de un jurnalist dacă are un mesaj pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv. Viorica Dăncilă nu a răspuns, le-a mulțumit jurnaliștilor, apoi a plecat.

Codrin Ștefănescu: CEx al PSD se amână cu o săptămână

Conducerea PSD a decis amânarea cu o săptămână a ședinței Comitetului Executiv al PSD în care trebuia să se discute remanierea Guvernului Dăncilă. „Motivul amânării este că domnul Tudorel Toader urmează să iasă cu documentul din mapa profesională și o să fie scandalul cât Munții Carpați. De șapte zile, Iohannis tace. Cioloș tace și Prună nu-și mai aduce aminte de nimic. Iar opinia publică este extrem de interesată de acest lucru, pentru că nouă ni s-a spus mereu că suntem un partid de penali, «ciuma roșie», și că președintele Iohannis nu a fost niciodată cercetat penal și nu există niciun document în sensul ăsta, ca să aflăm că de fapt a fost cercetat în nouă dosare care au fost clasate pe vremea când domnul Lazăr era șef acolo. Și, mai mult, unul din ele, probabil mai complicat, a fost trecut și în mapa lui profesională în momentul în care a candidat alături de Codruț Olaru și Oana Schmidt Hăineală pentru funcția de Procuror General al România”, a declarat Ștefănescu, într-o intervenție la Antena 3. Azi ar fi trebuit, potrivit unor surse, să aibă loc o ședință a Comitetului Executiv, în care să se decidă, printre altele, în privința remanierii Cabinetului Dăncilă.

Viorica Vasilica Dăncilă, premierul României, a refuzat, ieri dimineață, să dezvăluie jurnaliștilor numele și numărul celor care ar putea părăsi Guvernul.

Zece lucrători români, răniți într-un accident în Germania

Un microbuz, care avea la bord 12 lucrători agricoli, s-a răsturnat luni într-un șanț la orele prânzului între localitățile Barlt și Trennewurth (landul Schleswig-Holstein). Trei bărbați au fost grav răniți și alți șapte ușor răniți, toți fiind transportați la spital. Se pare că accidentul s-a produs după ce vehiculul, condus de un român de 22 de ani, a lovit un animal, împrejurările urmând să fie stabilite de poliție, care trebuie să clarifice și de ce în mașina cu 9 locuri se aflau 12 persoane, dintre care zece români.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.