MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Statul român, obligat în instanță să deconteze un medicament scump
O femeie, diagnosticată cu ciroză hepatică și nevoită să se împrumute pentru a cumpăra un medicament care a costat aproape 100.000 de euro, a obținut în instanță decontarea medicamentului care i-a salvat viața
O femeie din județul Alba care a fost diagnosticată cu hepatită virală și ciroză hepatică și care a fost nevoită să se împrumute pentru a cumpăra un medicament care a costat aproape 100.000 de euro, a obținut în instanță decontarea medicamentului care i-a salvat viața. Tribunalul Alba a decis ca autoritățile statului să îi deconteze femeii integral tratamentul, prescris de medic și care nu era disponibil în România, la momentul la care ea a avut nevoie de el. Statul român a contestat decizia la Curtea de Apel Alba Iulia, scrie ZiarulUnirea.ro.
O femeie din Alba, nevoită să își cumpere singură un medicament care a costat aproape 100.000 de euro și care i-a salvat viața, a dat în judecată instituțiile statului și a obținut despăgubiri care acoperă integral tratamentul efectuat, scrie ZiarulUnirea.ro.
Pacienta a fost diagnosticată cu hepatită virală cronică BÂD în anul 2006. În acel an, ea a urmat timp de opt luni un tratament la o unitate medicală din Cluj-Napoca, fără niciun rezultat. ”În noiembrie 2021 a fost internată din nou, boala evoluând în ciroză hepatică. Medicul curant i-a recomandat, în ianuarie 2022, un tratament de cel puțin un an de zile cu substanța activă Bulevirtidă, autorizată pentru utilizare în Uniunea Europeană, dar care nu era disponibilă în România. În luna mai 2022, pacienta s-a adresat cu o cerere Casei de Asigurări de Sănătate, prin care a solicitat decontarea tratamentului prescris de medic, dar reprezentanții instituției au refuzat cererea pe motiv că medicamentul nu se regăseşte în lista cuprinzând denumirile comune internaţionale ale medicamentelor compensate de care beneficiază asiguraţii. În noiembrie 2022, femeia s-a adresat cu o petiţie la Ministerul Sănătăţii pentru a lua măsuri în sensul includerii medicamentului pe lista celor decontate, dar şi de aici a primit un refuz. În cuprinsul răspunsului dat, Ministerul a susținut că deţinătorii autorizaţiei de punere pe piaţă au depus solicitare în vederea evaluării produsului Hepcludex (Bulevirtidă) şi pentru România, acesta fiind în perioada de evaluare”, scrie Ziarul Unirea.
În aceste condiții, bolnava a făcut împrumuturi și și-a achiziționat tratamentul care a costat 94.564 de euro și pe care l-a urmat între 24 iunie 2022 – 3 aprilie 2023. În urma administrării medicamentului, ea s-a vindecat, notează sursa citată.
Tribunalul Alba, unde pacienta a dat în judecată instituțiile statului, a decis ca acestea să deconteze bolnavei tratamentul. ”Procedura despre care se vorbea în anul 2022 de către Ministerul Sănătăţii în răspunsul dat la petiţia formulată a fost finalizată prin includerea medicamentului în lista medicamentelor care se compensează în regim 100%. Astfel, nu există nici un motiv pentru a nu se admite cererea de a i se restitui suma pe care a achitat-o în anul 2022 din fonduri proprii pentru a-şi procura medicamentul care în prezent este inclus pe lista medicamentelor care se prescriu în regim compensat 100%. Nu a beneficiat însă de nici un sprijin concret din partea autorităţilor la care a formulat cererile în anul 2022 și a avansat din surse proprii banii necesari pentru procurarea medicamentului necesar suprevieţuirii”, a constatat magistratul de la Tribunalul Alba care a judecat cazul, mai scriu jurnaliștii de la Ziarul Unirea.
Potrivit acestora, hotărârea Tribunalului Alba a fost contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.
Autoritățile s-au autosesizat cu privire la cazul femeii filmate în timp ce își bagă copilul într-o vană cu zăpadă
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) anunță că s-a autosesizat cu privire la cazul femeii filmate în timp ce își bagă copilul îmbrăcat sumar într-o vană cu zăpadă. ”Atragem atenția că expunerea copiilor, în mod voluntar, la situații periculoase, precum cele generate de temperaturile extreme, așa cum este cazul în imaginile menționate, reprezintă o gravă încălcare a drepturilor acelor copii”, transmite instituția, care afirmă că reprezentanţii DGASPC vor ”contacta părinții pentru a le comunica în mod clar obligațiile”. Mama explică, pe TikTOk, că nu a insistat când a văzut că micuțul ”plânge prea tare” și spune că e obișnuită ca acesta să ”plângă așa...”.
”Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție își exprimă îngrijorarea în legătură cu imaginile care circulă în ultimele zile pe internet, în care copii, unii dintre ei foarte mici, apar îmbrăcați sumar sau chiar dezbrăcați complet și sunt ținuți astfel de părinți în zăpadă. Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție s-a autosesizat în acest caz și va solicita sprijinul instituțiilor competente pentru identificarea persoanelor implicate. Ulterior, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului va contacta părinții pentru a le comunica în mod clar obligațiile pe care le au în ceea ce privește creșterea și îngrijirea copiilor, astfel încât să se asigure respectarea drepturilor acestora și protejarea lor împotriva oricăror situații care le-ar putea pune sănătatea sau viața în pericol. Atragem atenția că expunerea copiilor, în mod voluntar, la situații periculoase, precum cele generate de temperaturile extreme, așa cum este cazul în imaginile menționate, reprezintă o gravă încălcare a drepturilor acelor copii”, transmite, sâmbătă, instituția.
Autoritățile reamintesc că siguranța și bunăstarea copiilor ”trebuie să constituie priorități esențiale în primul rând pentru părinții lor, iar acestea sunt reglementate inclusiv de legislația națională și internațională în domeniul protecției și promovării drepturilor copilului”.
Vișinel Bălan, fost șef în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului, consideră că instituția ar trebui să sesizeze organele de urmărire penală.
”Comunicatul este o glumă. Vă rog să sesizați de îndată organele de cercetare penală. Vă rog mult să nu vă faceți ca munciți. Știu cine a scris comunicatul, mai bine te-ai ocupa să scrii sesizarea către poliție. Mulțumesc!”, scrie Bălan, pe Facebook, postarea fiind reacție la comunicarea publică a instituției.
Femeia care s-a filmat a revenit, cu o postare pe TikTok, în care încearcă să explice că nu l-a forțat pe micuț să stea în zăpadă și l-a scos din vană când a văzut că acesta ”plânge într-adevăr prea tare”.
”Mai dau o dată, poate n-ați înțeles: deci eu l-am pus, el a alunecat și a căzut în fund. Apoi, când am văzut că a căzut, automat l-am ridicat, că normal, asta face orice mamă, îl ridică, că să nu se sperie prea tare. L-am ridicat, i-am dat puțin cu zăpadă ca să se obișnuiască și l-am mai pus puțin pe zăpadă, pe zăpadă. Și apoi, când am văzut că începe să plângă, într-adevăr, prea tare, l-am scos. L-am scos, da? Am vrut să mai iau zăpadă, m-am răzgândit, plângea prea tare. Eu am scos copilul, da? Se vede?”, spune femeia. Ea adaugă că părinții sunt ”obișnuiți” ca micuțul ”să plângă așa...”. ”Bine, noi suntem obișnuiți să plângă așa... plânge așa uneori și la masă, când nu vrea ceva începe să trântească și face o grămadă de chestii dacă nu vrea să mănânce”, mai spune mama.
BEC a admis protocolul privind constituirea ”Alianţei Electorale România Înainte”, al cărei candidat e Crin Antonescu
Biroul Electoral Central (BEC) a admis, sâmbătă, protocolul privind constituirea ”Alianţei Electorale România Înainte”, semnat de PSD, PNL şi UDMR. Decizia BEC poate fi contestată în termen de 24 de ore. ”Admite protocolul de constituire a alianţei electorale cu denumirea integrală «Alianţa Electorală România Înainte» şi denumirea prescurtată «A.Ro»”, se arată în decizia Biroului Electoral Central.
PSD, PNL şi UDMR au semnat, miercuri, protocolul pentru constituirea alianţei electorale “România Înainte”, în vederea susţinerii candidatului unic la preşedinţie, Crin Antonescu. Cele trei partide au anunţat că încep strângerea de semnături pentru candidatul comun. Alianţa este susţinută şi de grupul Minorităţilor Naţionale din Parlamentul României.
Potrivit protocolului pentru constituirea Alianţei Electorale România Înainte, semnul electoral al Alianţei este reprezentat de un ansamblu simbolic încadrat într-un pătrat care reprezintă:
- în partea stângă, grafica a trei boboci de trandafir ce au la baza tulpinilor înscrisă denumirea PSD;
- în partea dreaptă, un ansamblu simbolic compus din: un patrulater în care este inserată Săgeată înclinată la un unghi de 45°, cu vârful îndreptat spre colţul superior drept al patrulaterului, înconjurată de doisprezece stele, sub care este înscrisă denumirea PNL;
- în mijloc, un ansamblu simbolic compus din: lalea stilizată şi abrevierile denumirii Uniunii Democrate Maghiare din România în limba română (UDMR), respectiv în limba maghiară (RMDSZ), cuprinse într-un cadru dreptunghiular.
Obiectivele Alianţei sunt: ”1. Participarea împreună, în cadrul Alianţei, la scrutinul organizat în 4 mai 2025 pentru alegerea Preşedintelui României, inclusiv în eventualitatea organizării turului II al scrutinului. 2. Coordonarea activităţii formaţiunilor politice componente pentru câştigarea alegerilor pentru Preşedintele României. 3. Respingerea radicalismului violent şi a extremismului în toate formele sale, prin asigurarea unei forţe politice puternice care să reafirme ataşamentul profund faţă de principiile şi valorile comune promovate de apartenenţa la Uniunea Europeană şi NATO. 4. Asigurarea stabilităţii şi echilibrului politic intern, promovând valorile şi principiile pro-europene şi euro-atlantice raportat la provocările actuale”. Conducerea Alianţei este asigurată de cei trei preşedinţi, ai PSD, PNL şi UDMR.
Emil Hurezeanu: Îmi amintesc de tânărul student Viktor Orbán. Era bursier Soros la Universitatea Oxford
Ministrul de Externe Emil Hurezeanu susţine că l-a întâlnit o singură dată pe miliardarul american George Soros, la începutul anilor 2000, în România, când i-a luat un interviu. ”După câte ştiu eu, în general a făcut bine de-a lungul anilor, de-a lungul deceniilor”, a spus Emil Hurezeanu despre George Soros, personaj criticat vehement de preşedintele SUA Donald Trump, de premierul Ungariei Viktor Orbán, dar şi de lideri suveranişti din România, printre care şi Călin Georgescu. Emil Hurezeanu povesteşte că, în anii 80, când era jurnalist la Radio Europa Liberă, l-a cunoscut la München pe Viktor Orbán, pe atunci bursier Soros la Oxford.
”În 2003, aveam o emisiune de televiziune care se numea ”România mea”. La Antena 1 era emisiunea. Eram freelancer. Şi a venit George Soros în ţară la un moment dat şi i-am luat un interviu. Era un mecena respectabil, influent, cunoscut în întreaga lume. Un interviu despre intenţiile lui în ţările răsăritene”, a rememorat Emil Hurezeanu.
Fundaţia pentru o Societate Deschisă, organizaţia creată de George Soros, a activat în România până în 2014. În paralel, a finanţat proiecte în majoritatea ţărilor din fostul bloc comunist, printre care şi Ungaria. La Budapesta, premierul Viktor Orbán şi-a construit campaniile politice din ultimii ani avându-l ca ţintă pe George Soros. Emil Hurezeanu, jurnalist la radio Europa Liberă în anii 80, a povestit că l-a întâlnit pe Viktor Orbán la München, pe când era bursier Soros la Oxford. ”În Ungaria, Soros e foarte diabolizat. Îmi amintesc, de exemplu, de tânărul student Viktor Orbán, care uneori venea în cafeteria comună a tuturor departamentelor Europei Libere. Şi colegul maghiar, care făcea un fel de emisiune echivalentă cu Actualitatea românească, n-i l-a prezentat, la München, prin 88-89. Un tânăr cu părul lung, era foarte anticomunist. Şi dacă nu mă înşel, era bursier Soros la Universitatea Oxford. Această schimbare s-a întâmplat între timp. Nu am urmărit, în mod special, felul în care a făcut şi rău George Soros şi fundaţiile lui. După câte ştiu eu, în general a făcut bine de-a lungul anilor, de-a lungul deceniilor”, a apreciat Emil Hurezeanu.
Născut în Ungaria într-o familie de evrei, George Soros a supravieţuit ocupaţiei naziste din timpul celui De-al Doilea Război Mondial. După instalarea regimului comunist la Budapesta, George Soros a fugit în Anglia, unde a studiat la London School of Economics. În 1956, Soros a emigrat în SUA, unde a devenit miliardar, parţial prin speculaţii financiare controversate. Ulterior, a creat Fundaţia Open Society, cu scopul declarat de a sprijini democraţia din întreaga lume. La finalul anilor 80, unul dintre bursierii Soros a fost Viktor Orbán, student la Oxford, pe atunci un tânăr anticomunist extrem de vocal. Ulterior, Viktor Orbán l-a declarat inamic pe George Soros.
Radu Jude, câştigător al Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu
Radu Jude a câştigat, sâmbătă, la Berlin, Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, pentru “Kontinental ’25”. Pelicula regizată de Radu Jude s-a aflat şi în competiţia pentru Ursul de Aur.
Un număr de 19 filme au concurat pentru a succeda documentarului „Dahomey” al cineastului franco-senegalez Mati Diop, despre restituirea operelor de artă în fostele ţări colonizate. De această dată, trofeul a fost câştigat de „Dreams (Sex Love)” (Drømmer) regizat de Dag Johan Haugerud şi produs de Yngve Sæther şi Hege Hauff Hvattum.
Radu Jude a câştigat deja un Urs de Aur în 2021 şi putea face dubla cu „Kontinental'25”, o nouă frescă politică despre societatea contemporană şi capitalism. Filmat în doar 10 zile cu un smartphone, acest lungmetraj spune povestea unui executor judecătoresc cuprins de vinovăţie după sinuciderea unui om al străzii şi a fost unul dintre favoritele juriului internaţional de critici alcătuit de revista Screen.
Dosare penale după protestul susţinătorilor lui Călin Georgescu
Jandarmii din Bucureşti au întocmit trei acte de sesizare a organelor de urmărire penală pentru lovire sau alte violenţe şi port de obiecte periculoase, în urma protestului la care au participat, sâmbătă, susţinători ai lui Călin Georgescu. Totodată, au fost date şase amenzi, dintre care una pentru instigare la violenţe.
Jandarmeria Bucureşti a informat, că în urma adunării publice din Piața Constituției și Piața Victoriei, jandarmii au întocmit trei acte de sesizare a organelor de urmărire penală, în conformitate cu prevederile art. 193 și art. 372 din Codul Penal al României (lovirea sau alte violențe și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase). De asemenea, au fost date șase sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 3.100 de lei. ”Dintre acestea, menționăm o sancțiune contravențională, în valoare de 2.000 de lei, aplicată pentru instigarea prin orice mijloace, inițierea sau recurgerea la acțiuni violente sau alte manifestări, cu intenția de zădărnicire ori tulburare, în orice mod, a adunărilor publice, în conformitate cu prevederile art. 26, lit. e) din Legea nr. 60 din 1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice (republicată) cu modificările și completările ulterioare”, a precizat sursa citată.
În continuare, se fac verificări pentru identificarea și sancționarea altor persoane care au încălcat cadrul legal în vigoare. ”În final, dorim să mulțumim tuturor celor care au respectat recomandările jandarmilor și au înțeles să protesteze pașnic”, a transmis Jandarmeria. Susţinătorii lui Călin Georgescu s-au adunat, sâmbătă, în Piaţa Constituţiei, la solicitarea acestuia, şi au cerut în continuare reluarea turului al doilea ale alegerilor prezidenţiale. Totodată, s-au strâns semnături pentru susţinerea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile din luna mai.
Un fugar francez, Mohamed Amra, arestat în România la nouă luni după evadare
Un traficant de droguri francez, Mohamed Amra, fugar după ce a evadat, în mai, în mod spectaculos la peajul de la Incarville, a fost arestat sâmbătă în România, anunţă pe X ministrul francez de Interne Bruno Retailleau, relatează Le Figaro.
”Felicit toate forţele care au permis arstarea lui Mohamed Amra în Rommânia azi (sâmbătă)”, scrie pe X ministrul francez. Bruno Retailleau mulţumeşte ”călduros României pentru cooperarea sa decisivă”.
Mohamed Amra, care a evadat în mod spectaculos la Incarville, în Eure, în urmă cu nouă luni, a fost arestat la ora 15.30 de către poliţişti români în apropierea unui centru comercial, declară Le Figaro o sursă din cadrul poliţiei.
La 14 mai, doi agenţi penitenciari au fost ucişi, iar alţi trei au fost răniţi într-un atac armat ultrasofisticat asupra unui furgon al Administraţiei Penitenciare franceze.
Contactat telefonic de Le Figaro, tatăl lui Arnaud Garcia, unul dintre gardienii împuşcaţi de comandoul extrem de violent care a permis evadarea deţinutului, a salutat această veste. ”Este o uşurare, sunt încântat. Am o greutate mai puţin (pe umeri)”, declară el. ”Acum urmează altă etapă. Trecem la partea judiciară, mărturii, confrunătri, la tribunal. Această etapă va trezi multe amintiri”.
Maramureş: Bărbat cercetat pentru că şi-a însuşit 7.200 de euro pe care i-a găsit în fanta unui bancomat
Poliţiştii din Maramureş au identificat un bărbat din Baia Mare care şi-a însuşit pe nedrept suma de 7.200 de euro. Banii ar fi trebuit să alimenteze contul unui alt bărbat, însă tranzacţia a fost respinsă de bancomat. ”La data de 12 februarie a. c., polițiștii au fost sesizați de către un bărbat în vârstă de 46 de ani despre faptul că, în timp ce intenționa să alimenteze contul personal cu suma de 7.200 euro, ar fi depus banii în fanta unui bancomat, iar după efectuarea operațiunii ar fi luat chitanța emisă și ar fi plecat. Tranzacția ar fi fost refuzată, iar ulterior persoane necunoscute și-ar fi însușit pe nedrept banii”, a transmis IPJ Maramureş
Polițiștii au identificat un bărbat din Baia Mare care ar fi luat banii, iar suma a fost recuperată în totalitate și predată persoanei vătămate. Suspectul este acum cercetat penal. ”Vă reamintim că fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităților sau celui care i-a pierdut, sau de a dispune de acel bun ca de al său constituim fracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la o lună la trei luni sau cu amendă”, a mai transmis IPJ Maramureş.
Cluj: O femeie de 29 de ani a murit într-un accident provocat de un tânăr de 19 ani
O femeie de 29 de ani a murit într-un accident provocat de un tânăr de 19 ani pe o stradă din Câmpia Turzii. Maşina în care se afla femeia a fost lovită de cea condusă de tânăr, fiind apoi proiectată în alt autoturism. El şi doi pasageri – de 17 şi 21 de ani – au fost răniţi. ”La data de 21 februarie a.c., în jurul orei 23.45, a fost înregistrat un accident rutier pe strada Laminoriştilor, în municipiul Câmpia Turzii. Din primele cercetări efectuate la faţa locului, poliţiştii au constatat că, un tânăr de 19 ani, din municipiul Câmpia Turzii, care conducea un autoturism din direcţia Turda spre Luduş, ar fi efectuat manevra de depăşire, intrând în coliziune cu un autoturism care circula din sensul opus, condus regulamentar de o femeie de 29 de ani, din municipiul Turda”, a transmis, sâmbătă, IPJ Cluj.
Poliţiştii precizează că, în urma impactului, autoturismul condus de femeie, a fost proiectat într-un autovehicul staţionat pe partea dreaptă a carosabilului. ”Din nefericire echipajul medical aflat la faţa locului a constatat decesul femeii de 29 de ani. În urma evenimentului rutier, tânărul de 19 ani şi două persoane de 17, respectiv 21 de ani, pasageri în autoturismul condus de acesta, s-au prezentat la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale”, a mai transmis sursa citată.
Testarea conducătorului auto, de 19 ani, cu aparatul etilotest, a indicat rezultat negativ.