Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Statul alocă de 1.000 de ori mai mulți bani deținuților decât victimelor

Ziarul de Vrancea
4 iul 2018 543 vizualizări

Comparația a fost făcută publică de sindicaliștii din sistemul penitenciar n federația cere autorităților să nu lase Protecția Copilului să gestioneze proiectul de protecție a victimilor, amintind de dosarul în care este judecat Liviu Dragnea

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) arată că Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică, pe 4 iulie, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind unele măsuri pentru asigurarea protecției victimelor infracțiunilor.

Dincolo de faptul că proiectul a fost lansat cu o întârziere de aproape opt luni, rezultă o concluzie amară: statul român vrea să aloce victimelor 1,2 milioane de euro pe an, în condițiile în care alocă pentru deținuți 1,3 miliarde de euro pe an. Adică, de peste 1.000 de ori mai mult. „Cu aproape 3 ani întârziere, România începe timid să pună în practică Directiva 2012/29/UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității. Între timp au fost peste 20 de inițiative pentru protecția infractorilor, dacă excludem modificarea de ansamblu a legilor justiției și a legislației penale în același scop”, arată FSANP, printr-un comunicat. Conform inițiatorului proiectului de lege, prin acesta ar fi puse în practică din Directivă: art. 8 - Dreptul de acces la serviciile de sprijinire a victimelor, art. 9 – Sprijinul din partea serviciilor de sprijinire a victimelor și art. 22 – Evaluarea individuală a victimelor pentru identificarea nevoilor de protecție specifice potrivit tipului de infracțiune. „Proiectul presupune cheltuieli anuale de aproximativ 1,2 milioane de euro (6.797.081 lei/an în medie) pentru înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor pentru sprijinirea victimelor infracțiunilor în cadrul DGASPC, la nivel de compartiment cu cel putin trei salariați: asistent social, psiholog, consilier juridic, conform art. 8 și 9 din Directivă”, precizează FSANP.

Peste 5.000 de recidiviști din “promoția Toader”

Federația subliniază, prin urmare, „discrepanța majoră” între ceea ce este dispus statul să plătească victimelor și ceea ce vrea să plătească infractorilor. „1,2 milioane de euro/an pentru victime, versus 1,3 miliarde de euro/an pentru deținuți. De peste 1.000 de ori mai multe resurse alocate pentru infractori, iar această prăpastie este adâncită de costurile măsurilor recent adoptate sau propuse. Costurile estimate pentru fiecare deținut pus în libertate prin recursul compensatoriu și care recidivează sunt de peste 24.000 de euro/recidivist. Estimăm peste 5.000 de recidiviști din «promoția Toader» în următorii ani și peste 120 milioane/an în prejudicii pentru victime, costuri sociale și de administrare a justiției”, arată FSANP. Reprezentanții lucrătorilor din penitenciare mai precizează și că la sumele menționate se adaugă peste 13 milioane euro/an pentru sisteme de supraveghere electronică pentru detenția la domiciliu și peste 500 de milioane de euro pentru despăgubirile propuse a fi acordate foștilor deținuți. În acest context, Federația solicită ca, dacă proiectul va fi adoptat, mecanismul de protecție a victimelor să nu fie gestionat de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). „De acolo s-a demonstrat că pot fi deturnați bani pentru partid prin angajari fictive. Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, este condamnat în prima instantă pentru deturnarea banilor destinați copiilor aflați în dificultate, în interes de partid. Este, deci, extrem de posibil ca și banii destinați victimelor infracțiunilor să aibă aceeași soartă dacă aceștia rămân sub control politic și dacă mecanismul instituțional presupune încadrarea de personal la comandă politică”, argumentează FSANP.

România, pe lista țărilor în care indicele democrației este în scădere

n în clasamentul privind indicii de democrație electorală și alegeri libere, România se situează sub țări precum Burkina Faso sau Botswana

Un studiu realizat de Varieties of Democracy (V-Dem) Project arată că România se află printre țările care au au prezentat o scădere semnificativă în indicatorul democrațiilor liberale în ultimii doi ani. Indicatorul, Liberal Democracy Index (LDI), evaluează dacă există alegeri libere și corecte, dacă liderii sunt constrânși de statul de drept și de supravegherea parlamentului și a sistemului judiciar precum și dacă libertățile civile sunt protejate. În cadrul studiului, citat de Washington Post, au fost intervievați peste 3.000 de experți pentru a evalua 178 de țări în privința celor mai importante aspecte ale democrației. România avea un LDI de 0.61 în 2015, care a scăzut până la 0.49 în 2017. Printre țările cu cele mai mari scăderi, alături de România, se mai află Brazilia, Polonia, Croația, Turcia și SUA. În raport este notat că „guvernul României a limitat statul de drept și libertățile individuale, cu scopul de a opri corupția”. De asemenea, România se află în scădere și în privința egalității de șanse în domeniul sănătății, în perioada 2007-2017,  unde doar Venezuela a avut un declin mai mare. În clasamentul privind indicii de democrație electorală și alegeri libere, România se situează pe locul 60 din 178, fiind depășită de țări precum Burkina Faso, Botswana, Turcia sau Polonia. Ungaria, Bulgaria sau Ucraina se află sub România în clasament. Estonia, Norvegia și Suedia ocupă primele trei locuri.

Democrația, în declin în lume

La sfârșitul lui 2017, arată studiul, majoritatea persoanelor din lume trăiau în democrații. Însă, de atunci, o treime din populația mondială, 2,5 miliarde de oameni, a fost martora unei „autocratizări”, în care un lider sau un grup de lideri a început să limiteze caracteristicile democrației și să conducă în mod unilateral. Acest trend este vizibil în lume și afectează puternic Europa și continentul american. Pentru prima oară din 1979, numărul țărilor cu un indice al democrației în scădere (24) este același cu cel în care indicele este în creștere. În plus, doar 15% din populația lumii trăiește în țări în care toată lumea, indiferent de sex sau de statutul socioeconomic, are acces egal la puterea politică. Femeile se bucură de un acces, oarecum dar nu total, egal la puterea politică în majoritatea țărilor vestice, precum și în alte țări ca Ghana, Rwanda, Costa Rica sau Benin. Patru dintre cele mai populate zece țări din lume au fost afectate de procesul de „autocratizare” – India, SUA, Brazilia și Rusia. O scădere semnificativă a avut loc în SUA, țara care a căzut 24 de locuri în clasament în ultimii doi ani, de la locul șapte în 2015 la 31 în 2017.

Un infractor îl ameniță pe președinte cu suspendarea

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că a discutat cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și că din punctul său de vedere suspendarea din funcție a președintelui Klaus Iohannis trebuie să fie o opțiune serioasă. Liviu Dragnea l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis ”își bate joc de Constituție”. Întrebat cât mai așteaptă ca președintele să spună dacă o revocă pe șefa DNA, Liviu Dragnea a afirmat: ”Eu nu aștept răspuns, pentru că nu trebuie să îmi dea mie răspuns, ci Constituției, o Constituție de care își bate joc. Nu îl interesează nici legea, nici Constituția, nu-l interesează decât propria protecție, ca să vorbim foarte răspicat. Spunea ieri despre dictatura majorității. Păi asta este exact abordarea unui dictator, pentru că majoritatea este unul din pilonii fundamentali ai democrației. De asta se fac voturi, de aia merg oamenii să voteze liber când sunt alegeri, ca să aleagă o majoritate care să hotărască, să legifereze și să conducă prin guvern treburile țării. și este deranjat de majoritate. Deci este exact logica unui dictator că nu contează majoritatea, nu contează votul, contează doar ce vrea unul singur care trebuie să aibă subordonate toate instituțiile - parlamentare, ale guvernului, serviciile și absolut tot ce mișcă, CCR”.

Dragnea a spus că a discutat cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu despre suspendarea președintelui Klaus Iohannis.

”Am discutat acum cu dl Tăriceanu și i-am spus că din punctul meu de vedere suspendarea președintelui trebuie să fie o opțiune serioasă, pentru că dacă doar stăm și ne plângem că nu respectă azi Constituția, nu respectă mâine Constituția, poate mai trimite un alt consilier prezidențial să mai amenințe vreun judecător de la CCR. O fi trimis consilieri prezidențiali să amenințe și judecători de la Înalta Curte, nu poate să spună nimeni că nu-i adevărat. Și dacă noi doar stăm și constatăm, atunci nu ne exercităm un atribut important al acestui for, care este forul suprem din România. (...) Și dl Tăriceanu a spus că este de acord și trebuie să analizăm foarte serios zilele astea și luni să luăm o decizie: da sau nu”, a mai declarat Liviu Dragnea.

O scriitoare aflată într-o ambulanță culturală, bătută pentru că răpește copii pentru trafic de organe

Scriitoarea Doina Popescu, din Brăila, inițiatoare a proiectului „Ambulanță pentru literatură”, a fost bătută în noaptea de marți spre miercuri de mai mulți bărbați care credeau că femeia răpește copii pentru trafic de organe. Doina Popescu dormea într-o mașină asemănătoare unei ambulanțe, neinscripționată, pe o stradă din Sectorul 1 al Capitalei.Scriitoarea a inițiat, în urmă cu câțiva ani, proiectul „Ambulanță pentru literatură”, umblând prin țară cu un microbuz pentru a-și promova operele. Recent, potrivit presei locale, femeia își schimbase mașina cu una mai mare, pentru că noaptea dormea în ea. În noaptea de marți spre miercuri, mai multe femei au început să se isterizeze în jurul microbuzului în care dormea Doina Popescu pe o stradă din Sectorul 1 al Capitalei, iar în scurt timp acolo au ajuns și cinci bărbați. Aceștia au reușit să intre în mașina femeii și au lovit-o de mai multe ori. Oamenii cred că femeia conduce „ambulanța neagră”, care răpește copii și face trafic de organe, astfel că după sosirea autorităților și după ce polițiștii i-au dus pe cei cinci agresori la secție pentru a fi audiați, zeci de persoane s-au arătat nemulțumite în fața subunității de poliție că femeia nu a fost arestată. Potrivit Poliției Capitalei, incidentul s-a petrecut aproape de miezul nopții. Femeia, care dormea în mașina asemănătoare unei ambulanțe, a sunat la 112, iar la scurt timp la fața locului au ajuns polițiștii Secției 3, care i-au identificat pe agresori și i-a dus la audieri. Femeia a refuzat să meargă la spital și a primit îngrijiri medicale în secția de poliție. „Cu privire la vehiculul în care dormea victima, s-a stabilit că este un unul privat, nu aparține sistemului de ambulanță și nu are utilitate medicală. La acest moment se desfășoară cercetări în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii de loviri sau alte violențe, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul și tragerea la răspundere penală”, precizează Poliția Capitalei.

Gabriel Vlase a depus jurământul pentru funcția de director al SIE

Gabriel Vlase a depus jurământul, ieri, pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe (SIE), la Palatul Cotroceni, după ce cu o zi în urmă plenul reunit al Parlamentului i-a acordat votul de încredere. La ceremonie nu a fost prezent nici președintele Senatului, nici președintele Camerei Deputaților. În schimb, a fost prezent președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, senatorul PSD Claudiu Manda. Gabriel Vlase și-a înaintat demisia din Camera Deputaților și inclusiv din funcția de vicepreședinte al acestui for legislativ. Gabriel Vlase este vicepreședinte PSD, deputat de Bacău aflat la al patrulea mandat și vicepreședinte al Camerei Deputaților. Conform CV-ului său, este doctor în științe militare și informații la Academia Națională de Informații (ANI). În 2015, numele lui Vlase apărea în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri din județul Bacău, în care fostul deputat Viorel Hrebenciuc a fost condamnat, în luna mai a acestui an, la doi ani de închisoare cu executare.

Proiectul care prevede că radarele poliției să fie presemnalizate, adoptat de Camera Deputaților

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat, ieri, un proiect de lege pentru modificarea art.109 din Ordonanța de Guvern privind circulația pe drumurile publice, care prevede, printre altele, că prezența mașinilor de poliție cu radar trebuie presemnalizată prin panouri cu 500 - 2.000 de metri înainte. Proiectul a fost adoptat cu 226 voturi ”pentru”, 26 de voturi ”împotrivă” și 5 abțineri. Potrivit modificărilor adoptate de comisiile parlamentare, “mașinile de poliție cu radar sau polițistul cu radar de tip pistol trebuie presemnalizați cu un panou afișat cu 500-2.000 de metri înainte pe sensul de mers, dar nu mai mult de 1.000 de metri în localitate și 4.000 de metri în afara localităților față de radar”. De asemenea, panoul care atenționează existența unui radar se montează de către administratorul drumului, la solicitarea polițistului.Pe lângă faptul că mașinile de poliție trebuie să fie inscripționate cu însemnele Poliției Române, potrivit unei completări aduse amendamentului, acestea trebuie să fie poziționate vizbil. Tot comisiile au decis că dispozitivele radar de tip pistol nu pot fi folosite la mai mult de zece metri de mașina de poliție.

Guvernul a anunțat că nu susține această inițiativă

Proiectul de lege a fost inițiat de către deputatul PNL Florin Roman, iar cu propuneri de modificări au contribuit și parlamentari ai PSD și UDMR.

O tânără din Cluj a dat Bacalaureatul, obligată printr-o decizie a judecătorului Dănileț

O tânără din Cluj a fost obligată de instanță să dea Bacalaureatul, decizia - luată de judecătorul Cristi Dănileț - fiind complementară unei condamnări la închisoare cu suspendare.  Absolventa liceului tehnic ”Alexandru Borza ”a fost condamnată, în toamna anului 2017, la un an și trei luni de închisoare cu suspendare, 60 de zile muncă în folosul societății și i s-a impus să dea bacalaureatul în acest an, scrie clujust.ro.  Instanța i-a cerut și ”să facă eforturile de a învăța”, lucru ce probabil nu s-a întâmplat pentru că tânăra a luat nota 3,7 la română, 1,15 la matematică tehnică și 1,9 la chimie anorganică. Ea fost condamnată pentru că a retras 990 de lei de pe cardul unei profesoare, fără drept. Tânăra știa codul PIN al cardului deoarece, cu alte ocazii, scosese bani cu voia respectivei profesoare. Ea și-a recunoscut fapta, a plătit înapoi banii și s-a angajat la o firmă privată în timpul procesului. De aceea, Cristi Dănileț a considerat că făcuse deja eforturi de îndreptare și că nu este nevoie de o pedeapsă cu executare, dar i-a impus să învețe pentru sesiunea de Bacalaureat 2018 și să se prezinte la examen.

Opoziția a sesizat CCR cu privire la modificările aduse Codului penal

PNL, USR și PMP au anunțat că au depus ieri o sesizarea la Curtea Constituțională cu privire la modificările făcute la Codul penal, spunând că au fost atacate peste 30 de articole modificate. "Sesizarea pe care o adresăm Curții Constituționale va fi înregistrată astăzi (joi – n.r.). Sperăm că acest cod al protejării infractorilor nu va deveni lege niciodată. Solicităm CCR să trimită întrebările preliminare care privesc statul de drept, care privesc această valoare fundamentală a UE, să pună aceste întrebări preliminare Curții de Justiție a UE și apoi să se aplece la sesizarea noastră de neconstituționalitate a demersului PSD-ALDE. Această sesizare este rodul muncii PNL, USR și PMP", a anunțat deputatul PNL Ioan Cupșa, membru în Comisia specială de modificare a legilor justiției. Cupșa a mai spus că au fost atacate la CCR peste 30 de articole, dar și proiectul de lege în integralitate, criticând modificarea articolului 297 din Codul penal privind abuzul în serviciu și abrogarea articolului 298 privind neglijența în serviciu. "CCR va primi astăzi (joi – n.r.) foarte multe motive și argumente pe care le va putea accepta astfel încât să rezolve aceste pericole pentru justiție, pentru lupta împotriva corupției și pentru statul de drept în general", a adăugat deputatul USR Stelian Ion. De asemenea, deputatul PMP Ionuț Simionca a afirmat că nu susține modificările legislației penale, afirmând că "românii așteaptă de la noi să dăm legi drepte pentru cetățeni, nu legi speciale pentru lideri politici". Proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat, miercuri, de plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional. Legea a fost adoptată cu 167 de voturi ”pentru”, 97 de voturi "împotrivă" și 19 abțineri, în condițiile în care erau necesare minimum 165 de voturi favorabile.

Un preot a făcut sex cu femeia căreia i-a sfințit casa. Cei care l-au filmat, condamnați pentru șantaj

Curtea de Apel Constanța a dispus ieri condamnarea a doi tineri la câte trei ani de închisoare, cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj. De asemenea, magistrații au dispus obligarea celor doi, în solidar, la plata sumei de 10.000 lei, reprezentând despăgubiri civile și daune morale. Potrivit rechizitoriului, în martie 2012, preotul Ciprian Stoichin a mers la locuința unei femei pentru a sfinți casa, iar după câteva zile femeia l-a chemat din nou pe preot la ea acasă. Cu această ocazie, după ce au consumat băuturi alcoolice, cei doi ar fi avut raporturi intime și au fost filmați de către Ionuț Cristian Picu, fost absolvent de Teologie, și Marcel Marin, fost membru al Coralei „Armonia”, aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Tomisului. Ulterior, cei doi ar fi încercat să-l șantajeze pe preot, cerându-i 15.000 de euro pentru a nu face imaginile publice. În primă instanță, Judecătoria Constanța a dispus achitarea celor doi, considerând că fapta nu există.Preotul continuă să slujească în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, fiind consilier administrativ bisericesc. Numele său apare într-un dosar al procurorilor anticorupție, fiind trimis în judecată, în luna martie a acestui an, alături Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, și un alt angajat al Arhiepiscopiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.