Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Starea de urgență, înlocuită cu starea de alertă?

Ziarul de Vrancea
27 apr 2020 753 vizualizări

Autoritățile caută soluții pentru o ieșire treptată din izolare, fără ca toate restricțiile să fie ridicate “peste noapte”

Guvernul și președintele analizează ipoteza declarării stării de alertă după data de 15 mai, când expiră starea de urgență instituită prin decret de Klaus Iohannis. Este o măsură necesară pentru a putea fi menținute, legal, unele dintre restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, cum ar fi închiderea restaurantelor și a altor domenii de activitate cu public.

Surse din Guvern au declarat pentru site-ul Digi24.ro că miercuri premierul Ludovic Orban va merge la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu Președintele detaliile legate de ceea ce urmează după 15 mai, când se așteaptă o relaxare a restricțiilor impuse până acum prin ordonațele militare. Aseară urma să aibă loc și ședința conducerii PNL, pe același subiect. Miniștrii și liderii județeni ai partidului discută detaliile pentru ceea ce urmează după 15 mai.

Varianta stării de alertă este „în analiză”. “Nu am luat nicio decizie, suntem în evaluări, funcție de evoluția situației”, au explicat surse guvernamentale. Potrivit legii, starea de alertă “se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acțiuni și măsuri de prevenire, avertizare a populației, limitare și înlăturare a consecințelor situației de urgență”.

Conform OUG nr. 21/2004, pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituția României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăți fundamentale referitoare, după caz, la libera circulație, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forțate, dreptul de proprietate privată ori la protecția socială a muncii, aflate în strânsă relație de cauzalitate cu situația produsă și cu modalitățile specifice de gestionare a acesteia. Starea de alertă nu trebuie aprobată de Parlament. Ea se aprobă prin hotărâre, de către CNSSU, cu avizul premierului.

Savantul care consiliază Suedia: „Când eliminați restricțiile, veți avea mai mulți morți”

Epidemiologul Johan Giesecke, care consiliază Agenția de Sănătate Publică din Suedia, susține într-un interviu pentru ziarul „Adevărul” că decesele trebuie comparate între țări după un an.

„Prea mulți oameni mor în Suedia”, declara, zilele trecute pentru BBC, Claudia Hanson, un epidemiolog de la Institutul „Karolinska”, cea mai mare instituție de cercetare medicală din Suedia. Hanson se numără printre cei 22 de oameni de știință suedezi care au dat publicității o scrisoare deschisă în care critică abordarea relaxată a guvernului, care nu a stabilit, practic, nicio restricție de circulație. Singura excepție notabilă se referă la adunările publice la care sunt permise maximum 50 de persoane. „Strategia suedeză funcționează”, spune, într-un interviu pentru „Adevărul”, Johan Giesecke, unul dintre cei mai experimentați epidemiologi ai lumii, care acum îl consiliază pe epidemiologul-șef al Suediei, Anders Tegnell, devenit cunoscut ca artizanul strategiei suedeze de abordare a pandemiei de COVID-19. Suedia are 18.926 de persoane infectate și 2.274 de decedați, în timp ce România are 11.339 de persoane infectate și 650 de decese, conform statisticilor din 28 aprilie. „Numărul de morți de acum nu este relevant, dacă doriți să comparați mortalitatea, ar trebui să așteptați un an și apoi să socotim decesele. Când eliminați restricțiile, veți avea mai multe persoane decedate”, a declarat Giesecke. „Nu cred în măștile de protecție. Dar este o idee bună să nu fie obligatorii afară. Riscul de infecție este mult mai mic în aer liber”, a mai răspuns cercetătorul întrebat despre strategia României care prevede din 15 mai relaxarea restricțiilor cu condiția purtării măștilor de protecție în locurile închise.

Un spital din prima linie nu are niciun angajat infectat cu coronavirus

 în România una din 9 persoane infectate este cadru medical

​Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, cel mai mare spital de boli pulmonare din România, aflat în prima linie în tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, nu are niciun angajat infectat cu COVID-19, a anunțat ieri managerul spitalului, medicul Beatrice Mahler. În România, una din 9 persoane infectate cu coronavirus este cadru medical, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică. “Într-un spital, respectarea procedurilor reprezintă normalitatea, respectarea acestor proceduri se referă la un act medical desfășurat în condiții de siguranță, prin care este protejată sănătatea, nu doar a angajaților din sistemul de sănătatea și a familiilor lor, dar și sănătatea pacienților noștri și a familiilor lor. Munca fiecărui angajat contează, fiecare trebuie să fie responsabil și respectat la locul său de muncă, și este obligatoriu ca fiecare la rândul lui să își respecte colegul atât prin vorbă cât și prin faptă. Respectarea procedurilor conferă certitudinea unui act medical desfășurat în condiții de siguranță pentru angajați și pacienți, iar dacă vorbim de protocoale, respectarea lor înseamnă act medical corect și sigur pentru pacienții noștrii”, afirmă Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta. Ea mai spune că “Sănătatea tuturor este strâns legată de modul în care personalul medical își asumă respectarea procedurilor și protocoalelor în unitățile în care lucrează! Activitatea unitară a unei instituții este în relație directă cu modul în care fiecare acționeză responsabil în dreptul lui.”

Sub 280 de infectări raportate într-o zi

Un număr de 277 de noi cazuri de persoane infectate cu coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se astfel la un total de 11.616 îmbolnăviri, a anunțat, ieri la prânz, Grupul de Comunicare Strategică. Dintre persoanele infectate, 3.404 au fost declarate vindecate și externate. La terapie intensivă erau internați 243 de pacienți. Potrivit sursei citate, 650 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au murit. Cele mai multe cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus s-au înregistrat până în prezent la Suceava - 2.695 și București - 1.222.

Peste 200 de români care lucrează la un abator din Germania, infectați cu coronavirus

n informația a fost confirmată de Ministerul de Externe

Aproximativ 200 de români care lucrează la un abator din Germania, landul Badden-Wurttemberg, au fost confirmați cu coronavirus. Conform ministerului român de Externe, din informațiile comunicate de către autoritățile germane, din totalul de 700 de angajați ai unității respective, aproximativ 500 sunt lucrători români, angajați ai unor companii subcontractate de către abatorul german. Românii lucrează la un abator din Birkenfeld, de lângă orașul Pforzheim, landul Badden-Wurttemberg, iar Ministerul Afacerilor Externe (MAE) spune că Ambasada României la Berlin și Consulatul General al României la Stuttgart s-au autosesizat și au făcut în regim de urgență demersuri pe lângă autoritățile germane pentru verificarea situației acestora. Ambasada României la Berlin a contactat atât Ministerul Agriculturii cât și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, iar la nivel local, prin intermediul Consulatului general al României la Stuttgart, au fost sesizați premierul landului și primarul localității în care se află abatorul. Din informațiile comunicate de către autoritățile germane, din totalul de 700 de angajați ai unității respective, aproximativ 500 sunt lucrători români. Aceștia nu sunt lucrători sezonieri, ci sunt angajați ai unor companii subcontractate de către abatorul german, potrivit MAE. Cu privire la informația conform căreia o parte din lucrătorii români ar fi infectați cu coronavirus, autoritățile germane au indicat că 300 de angajați ai abatorului sunt confirmați cu COVID-19 și au fost introduși în carantină. La acest moment nu există date concrete cu privire la cetățenia persoanelor infectate, însă majoritatea acestora (peste 200) sunt cetățeni români.

MAE precizează că, potrivit datelor comunicate de autoritățile germane, dintre cei contaminați, majoritatea sunt asimptomatici sau au simptome ușoare. Doar cinci persoane au necesitat tratament în regim de spitalizare, două dintre acestea fiind între timp externate. Într-un singur caz, la una din cele două persoane deja externate, s-a impus ventilarea mecanică. MAE menționează că până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Berlin și la nivelul Consulatului General al României la Stuttgart nu au fost primite solicitări de asistență din partea cetățenilor români menționați. Ministerul de Externe le recomandă românilor care se află în străinătate și se confruntă cu situații dificile, inclusiv cazuri în care drepturile acestora nu sunt respectate, să contacteze misiunea diplomatică sau oficiul consular cel mai apropiat.

Un bărbat a murit după ce a căzut pe treptele unei scări de bloc

Polițiștii efectuează cercetări pentru ucidere din culpă după ce un bărbat de 46 de ani ar fi căzut pe treptele scărilor unui bloc din orașul Rovinari, fiind găsit decedat, au informat, ieri, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Gorj. Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul IPJ Gorj, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Rovinari au fost sesizați prin apelul 112 de o femeie de 43 de ani, din localitate, despre faptul că o persoană de sex masculin a căzut pe scările unui bloc din localitate. Din primele cercetări efectuate de polițiști la fața locului a reieșit faptul că persoana în cauză ar fi un bărbat de 46 de ani, din comuna Turburea, care a fost găsit decedat la parterul blocului. Bărbatul fusese în vizită la domiciliul unui localnic de 57 de ani, unde au consumat băuturi alcoolice, iar când acesta a intenționat să plece la locuința sa, ar fi căzut în mod accidental pe treptele scărilor blocului, în urma impactului decedând. Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Gorj în vederea efectuării necropsiei. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

Ungaria continuă să facă “avansuri” Republicii Moldova

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a făcut marți o vizită la Chișinău, pentru a însoți un transport de 100.000 de măști chirurgicale și 5000 de perechi de mănuși medicale donate de țara sa Republicii Moldova, relatează MTI. Sosirea ajutorului ungar pentru Republica Moldova a fost anunțată de ministrul de externe moldovean Oleg Țulea într-o conferință de presă comună cu Peter Szijjarto difuzată live pe pagina de Facebook a oficialului ungar. Chișinăul a cerut ajutor de la Uniunea Europeană și separat de la Ungaria în lupta împotriva epidemiei, menționează MTI. Ajutorul a fost solicitat pe două canale, pe bază bilaterală și în cadrul NATO. Peter Szijjarto a explicat că țara sa a primit milioane de articole de protecție din China și poate oferi o parte dintre ele Republicii Moldova. “Era clar că vom reacționa pozitiv la o astfel de solicitare”, a spus șeful diplomației ungare. El a notat că premierii celor două țări au semnat recent un acord de parteneriat strategic, subliniind că Ungaria “ia în serios parteneriatul strategic și prietenia”. Szijjarto a mai afirmat că Ungaria este un susținător dedicat al Parteneriatului Estic al Uniunii Europene și că este important ca UE să aibă aliați în est, iar Budapesta este de părere că și țările Parteneriatului Estic trebuie să beneficieze de un sprijin suficient din partea Uniunii. În ultimele luni, acțiunile diplomatice ale Budapestei la Chișinău s-au amplificat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.