Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Starea de alertă va fi prelungită După 15 iunie se pot redeschide mall-urile și grădinițele private

Ziarul de Vrancea
8 iun 2020 837 vizualizări

Vor fi posibile evenimente private cu 20 de persoane în interior și 50 de persoane dacă sunt în exterior

Președintele Klus Iohannis a anunțat marți că după 15 iunie se pot redeschide mall-urile, fără restaurante și fără locuri de joacă, vor fi posibile evenimente private cu număr limitat de persoane și va fi posibilă redeschiderea after-school-urilor și grădinițelor private. Președintele a declarat că, dată fiind dinamica îmbolnăvirilor, opinia este că se impune prelungirea stării de alertă, dar cu măsuri mai puține decât sunt acum în vigoare, o decizie urmând să fie luată de Guvern în urma unei analize. Mesajul său pentru parlamentarii care urmează să avizeze starea de alertă a fost: “Fiți responsabili!”.

“Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi îmbolnăviri nu a scăzut și nici nu a crescut, este posibil să continuăm cu câteva noi măsuri de relaxare. Unele restricții nu vor mai fi în vigoare după 15 iunie. Se vor putea redeschide mallurile dar fără restaurante și locuri de joacă. Vor fi posibile evenimente private cu 20 de persoane în interior și 50 de persoane dacă sunt în exterior”, a declarat președintele după întâlnirea cu premierul și cu mai mulți miniștri, precum și cu secretarul de stat Raed Arafat.

Președintele a mai afirmat că va fi posibilă redeschiderea after-schoolurilor, a grădinițelor și a școlilor private. De asemenea, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness, cu respectarea normelor de distanțare. 

“Începem sezonul estival și am analizat că va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare”, a adăugat președintele.

El a precizat că măsurile de izolare la domiciliu au ocupat spațiu lung în analiza participanților la discuțiile de marți.

“E important să renunțăm la unele măsuri, acolo unde este posibil”, a admis Iohannis.

Președintele a subliniat că lucrurile vor fi mai relaxare în relația cu statele unde numărul de îmbolnăviri este mic, unde în ultimele 14 zile sunt înregistrate sub 5 cazuri la un milion de locuitori. ”Deocaamdată, la acest criteriu nu se încadrează state ca Italia, Spania, Franța, Belgia, Suedia, Olanda. Vom urmări comunicările de la nivelul UE și acolo unde lucrurile se schimbă în sensul bun, vom reacționa imediat”, a menționat Klaus Iohannis.

În ceea ce privește starea de alertă, Klaus Iohannis a admis că încă este luată în calcul menținerea acesteia, dar cu mai puține restricții.

“Pentru că nu avem o scădere a numărului de îmbolnăriri noi, avem 150 de persoane la tratament intensiv, ne face să fim precauți și suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă. Vor fi mai puține restricții, va fi un pic mai simplu, dar nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă. Sunt măsuri care trebuie continuate aproape cu caracter permanent: distanțarea, portul măștii în interior, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari, aceste lucruri trebuie să înțelegem că vor rămâne în continuare. Guvernul va dezbate în ședință această chestiune. Măsurile restrictive propuse pentru continuarea stării de alertă vor fi mai puține ca până acum”, a declarat Iohannis,

Referitor la faptul că Parlamentul trebuie să ia în dezbatere prelungirea stării de alertă, președintele le-a cerut parlamentarilor să fie responsabili.

El a argumentat că Guvernul a luat cele mai bune măsuri, care au dus la o răspândire limitată a epidemiei.

“Ați umărit un studiu nou, conform căruia fără aceste măsuri, în Europa am fi avut milioane de decese. Faptul că am impus aceste măsuri ne-a făcut să controlăm răspândirea epidemiei. Dragi parlamentari, nu puneți sub semnul întrebări aceste măsuri care s-au dovedit corecte”, s-a adresat el senatorilor și deputaților.

Președintele Klaus Iohannis a discutat marți cu premierul Ludovic Orban, cu secretarul de stat Raed Arafat și cu miniștrii Sănătății, de Interne, Apărării și cu ministrul Economiei noile măsuri de relaxare de la 15 iunie. Aceasta în condițiile în care Arafat consideră că nu se poate vorbi despre o relaxare totală a măsurilor de prevenire a infecțiilor cu coronavirus, având în vedere că nu există încă o scădere constantă a numărului de cazuri noi, iar ministrul Sănătății a vorbit chiar despre posibilitatea prelungirii stării de alertă. De cealaltă parte, patronatele din turism cer noi măsuri pentru reluarea activității în domeniu.

Șase decese provocate de coronavirus

u bilanțul este de 1.345 de decese u ieri au fost 145 de noi cazuri de îmbolnăvire, numărul total ridicându-se la 20.749

Șase decese provocate de coronavirus au fost anunțate marți. Bilanțul este de 1.345 de morți. În ultimele 24 de ore, au fost confirmate 145 de noi cazuri de îmbolnăvire, numărul total ridicându-se la 20.749.

 “Până astăzi, 9 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 20.749 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 14.910 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 1345 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov, Harghita, Tulcea și Buzău, au decedat. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 145 noi cazuri de îmbolnăvire”, conform raportului transmis marți.

La ATI, în acest moment, sunt internați 152 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.120 de persoane. Alte 96.398 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 511.295 de teste.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 120 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 141.500 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate luni 2 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 8 iunie a.c., 70 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.304 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia, 561 în Spania, 84 în Franța, 617 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 114 cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 6 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 28 au fost dec larați vindecați: 9 în Germania, 9 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Elev de clasa a Vlll-a diagnosticat cu COVID – 19

Un elev de clasa a Vlll-a care a fost lașcoală pentur pregătirea în vederea Evaluării Naționale, intrând în contact cu colegi și cu profesori, a fost diagnosticat cu COVID - 19, anunță Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași, care precizează că alte două cazuri, de lașcoli diferite, sunt monitorizate.

“Așa cum avertizăm de mai bine de o lună de zile, ambiția Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Sănătății de a aduce elevii la școală pentru pregătirea examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională, începe să producă consecințe! Avem deja primul caz confirmat al unui elev de clasa a VIII-a care a fost prezent la școală pentru două zile și inevitabil, a intrat în contact cu profesorii și cel puțin 10 colegi. Conducerea USLIP Iași mai monitorizează două situații din două unități școlare unde avem în derulare teste medicale”, anunță sindicatul.

Sindicaliștii susțin că “nicio așa-zisă măsură de siguranță adoptată de către MEC nu poate opri “importul” virusurilor în unitățile școlare”.

“Este îngrijorător și faptul că primim foarte multe mesaje de la elevi și profesori prin care ni se reclamă că nu se respectă niciun fel de reguli de distanțare fizică în unitățile de învățământ”, afirmă USLIP..

USLIP IAȘI subliniază că întreaga responsabilitate pentru consecințele care pot decurge din acest experiment social numit pregătire și participare la examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională aparține în exclusivitate Ministerului Educației și Cercetării, dar în egală măsură și Ministerului Sănătății, care are obligația de a pune sănătatea publică a populației României

PSD nu va vota continuarea stării de alertă

Purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, Lucian Romașcanu, a anunțat marți, la Digi 24, că decizia social-democraților este de a nu vota starea de alertă, precizând că nu există niciun fel de dovadă epidemiologică că s-ar impune acest lucru.

“Vreau să încep prin a sublinia schimbarea de ton a președintelui, pentru care, de la un Parlament “toxic”, am ajuns la “dragi parlamentari”. Ideea este în felul următor: Nu avem în acest moment din partea președintelui sau a specialiștilor niciun fel de dovadă epidemiologică necesară prelungirii stării de alertă. Trebuiau cu data de 1 iunie să înceapă testarea în masă, lucru oricum întârziat dincolo de orice normă pe care alte țări civilizate, în rândul cărora vrem și noi să fim, nu avem niciun fel de dovadă epidemiologică a situației în care se află România. Noi în acest moment facem 4-5.000 de teste pe zi ceea ce este extrem de puțin și domnul Iohannis vine și ne spune că trebuie să facem lucrul ăsta. Nu este convingător pentru că nu vine cu absolut niciun fel de dovadă științifică”, a declarat Lucian Romașcanu, la Digi 24. 

El a precizat că starea de alertă a însemnat până în prezent achiziții făcute fără respectarea procedurilor și angajări de oameni pe funcții. 

“Starea de alertă de până acum a însemnat achiziții făcute fără niciun fel de respectare a procedurilor, a însemnat angajări de oamenii pe funcții, nu putem uita acel chelner sau șef de pompe funebre pus șefi de spitale. Înseamnă tot felul de lucruri și tunuri financiare care nu pot fi legitimate de PSD prin votul unei prelungiri de stare de urgență. În acest moment cu argumentele date de președinte, decizia PSD este de nu vota în continuare starea de alertă. Există mijloace, există ordonanțe de urgență, există posibilitățile guvernului de a limita anumite lucruri pe care domnul Iohannis le-a menționat, nu este nevoie de menținerea unei stări de alertă”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al PSD.

Președintele Klus Iohannis a anunțat marți că după 15 iunie se pot redeschide mall-urile, fără restaurante și fără locuri de joacă, vor fi posibile evenimente private cu număr limitat de persoane și va fi posibilă redeschiderea after-school-urilor și grădinițelor private. Președintele a declarat că,dată fiind dinamica îmbolnăvirlor, opinia este că se impune prelunfgirea stării de alertă, dar cu măsuri mai puține decât sunt acum în vigoare, o decizie urmând să fie luată de Guvern în urma unei analize. Mesajul său pentru parlamentarii care urmează să avizeze starea de alertă a fost: “Fiți responsabili!”.

Meleșcanu schimbă din nou partidul și se înscrie în Partidul Puterii Umaniste

Senatorul Teodor Meleșcanu a schimbat din nou partidul, înscriindu-se în Partidul Puterii Umaniste, fondat de Dan Voiculescu. El afirmă că după o viață întreagă dedicată proiectelor social-liberale, asumarea identității umaniste este un pas firesc, care răspunde reperelor pe care le-a promovat întotdeauna - demnitate, echilibru, pragmatism.

“Dincolo de obiectivele politice contextuale și de agendă publică imediată, consider că responsabilitatea esențială a unei persoane care exercită o funcție publică o reprezintă promovarea valorii umane ca esență a oricărui model social legitim. După o viață întreagă dedicată proiectelor social-liberale, asumarea identității umaniste este un pas firesc, care răspunde atât reperelor pe care le-am promovat întotdeauna - demnitate, echilibru, pragmatism – cât și așteptărilor concrete ale națiunii noastre. Românii își doresc un proiect politic nou, capabil să depășească vechile conflicte și inerții, să construiască trainic, nu să dărâme. Am încredere că umaniștii pot genera o astfel de schimbare și mă voi strădui să contribui cu întreaga mea experiență la succesul acestui proiect.”, a declarat Teodor Meleșcanu, conform unui comunicat al PP-USL.

Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) este condus de avocatul Daniel Ionașcu, din poziția de președinte executiv. Meleșcanu va fi coleg de partid cu europarlamentarul Maria Grapini, dar și cu fostul ministru al Mediului Grațiela Gavrilescu, cu care a mai fost și în ALDE, precum și în Partidul Forța Națională.

În vârstă de 79 de ani, Meleșcanu a fost ministru al Apărării, ministru de Externe, șef al SIE.

Membru PDSR, și senator până în 1997, când a format Partidul Alianța pentru România, în 2002 a devenit membru PNL în urma fuziunii dintre cele două formațiuni,fiind ales vicepreședinte. În 2004 a fost ales senator din partea Alianței DA. Ulterior a devenit membru ALDE, de unde a fost exclus după ce a acceptat nominalizarea pentru președinția Senatului din partea PSD. În octombrie 2019, s-a înscris în Partidul Forța Națională, căruia i-a devenit președinte.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.